Suomen suurin matkablogiyhteisö

Belfastin seinämaalaukset

Pohjois-Irlannin pääkaupunki Belfast on kuuluisa hienoista seinämaalauksista. Monelle on varmasti tuttu Belfastin synkkä historia pommituksineen. Vaikka olen syntynyt vuonna 1992, muista silti kuulleeni uutisista Belfastin pommeista, vaikkei räjähdyksiä juuri sattunutkaan 1990-luvun lopussa/2000-luvun alussa.

1

Peace wall

Nykyään Belfast on turvallinen kaupunki, ja yhä enemmän turisteja löytää tiensä kaupunkiin. Dublinista voi lähteä päiväretkelle Belfastiin, mutta kaupunki ansaitsee ehdottomasti muutaman päivän oleskelun. Junamatka Dublinista Belfastiin kestää parisen tuntia ja maksaa noin 20-25 euroa. Matkan kahden pääkaupungin välillä voi matkustaa myös bussilla. Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä ei ole rajamuodollisuuksia.

2

0a230b3a-dcb7-4854-969e-29cba7a6385b

Kuva: Laura/To travel is to live

Historia lyhyesti

Kolmisenkymmentä vuotta kestänyt väkivallan kausi tunnettaan yleisesti nimellä the Troubles. Ongelmat alkoivat 1960-luvun lopulla, ja rauha saatiin solmittua vuonna 1998. Poliittisessa konfliktissa osapuolina olivat unionistit ja tasavaltalaiset (nationalistit). Lisäksi konfliktiin liitetään katolilaisten ja protestanttien erimielisyydet. Unionistit halusivat Irlannin pysyvän jakautuneena Irlannin tasavaltaan ja Yhdistyneisiin Kuningaskuntiin kuuluvaan Pohjois-Irlantiin. Tasavaltalaiset taas olisivat halunneet Pohjois-Irlannin liittyvän Irlannin tasavaltaan.

30 vuoden aikana lähes 3500 ihmistä sai surmansa. Konfliktin vuosista vuosi 1972 oli verisin. Belfastissa eniten ongelmia oli Falls Roadin ja Shankill Roadin alueilla. Nykyään näitä kahta aluetta erottaa yhä muuri, Peace wall (kuva yllä), vaikka nämä kaksi ryhmää nykyään tulevatkin keskenään toimeen. Falls Road on katolilaisten aluetta, Shankill Road taas protestanttien. Kaupunginosat erotettiin toisistaan jo vuonna 1969. Nykyään kyseisillä alueilla on turvallista kulkea, mutta pimeän tullen liikkumista yksin kannattaa välttää. Joissain yhteyksissä matkailijaa neuvotaan olematta pukeutumaan katolilaisten tai protestanttien väreihin.

562fce95-765d-42bc-9ef4-c457ef235e40

Kuva: Laura/To travel is to live

3

International Wall

4

International Wall

Seinämaalaukset

Suurin osa Belfastin seinämaalauksista sijaitsee hieman kauempana kaupungin keskustasta. Maalauksista on tullut Pohjois-Irlannin menneisyyden ja nykyisyyden symboleita. On arvioitu, että Belfastissa ja Derryssä on yhteensä lähes 2000 seinämaalausta, joista kaikki eivät olet enää priimakunnossa. Seinämaalausten teemat heijastavat yleisesti sitä, mikä on tärkeää tietylle yhteisölle. Tasavaltalaisten alueilla seinämaalausten aiheet voivat olla esimerkiksi vuoden 1981, pääteemana lakon johtaja Bobby Sands. Unionisten alueilla maalausten aiheet ylistävät omaa kantaansa.

Itäisessä, pohjoisessa ja läntisessä Belfastissa seinämaalauksissa on poliittinen teema kaikkein parhaiten näkyvissä. Falls Roadin ympäristössä maalaukset liittyvät usein Irlannin historiaan. Falls Roadin International Wall kerää paljon turisteja, ja onhan muuri vaikuttavan näköinen. Muuriin on ikuistettu ajankohtaisia ja menneitä kansainvälisiä aiheita, kuten Irakin sota ja Arabien konfliktit israelilaisten kanssa. Shankill Roadin ja Newtownards Roadin ympäristössä on paljon unionistien seinämaalauksia.

Paikallisen jalkapallolegenda George Bestin voi bongata useista seinämaalauksista ympäri kaupunkia. Titanic rakennettiin Belfastissa, minkä seurauksena kyseinen laiva on päätynyt useisiin maalauksiin. Kirjailija C.S. Lewis on belfastilainen, ja hänet voi bongata parista Narnia-maalauksesta.

Seinämaalauksia ei todellakaan kannata jättää välistä Belfastissa, kertovathan ne paljon kaupungin historiasta ja sen ihmisistä.

5

69b21485-c61f-4681-9eb8-0dcc57ddc172

Kuva: Laura/To travel is to live

Bobby Sands

Bobby Sands

Nimi Bobby Sands saattaa olla joillekin tuttu. Sands oli IRA:n jäsen, ja vuoden 1981 HM Maze vankilan nälkälakon aloittaja. Nälkälakon seurauksena Sands kuoli samana vuonna. Hän kesti nälkälakkoa 66 päivää. Hautajaisiin Belfastissa osallistui yli 100 000 ihmistä. Nälkälakon tavoitteena oli saada IRA:n vangeille poliittisen vangin asema, ja Sandsin kuoleman jälkeen IRA:n vangeille myönettiin etuuksia, kuten lupa olla yhteydessä muihin vankeihin.

78

Tälle nettisivulle on koottu kartta Belfastin seinämaalausten sijaintipaikoista. Black Taxi tours on suositti tapa tutustua Belfastin historiaan sekä seinämaalauksiin. Itselläni ei harmiksi ollut tähän aikaan, mutta ehdottomasti seuraavalla Belfastin visiitillä hyppään mustan taksin kyytiin.

********************
Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

*************

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Blogipolussa, Blogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 18.3.2016 at 20:21

  Vautsi, onpa hienoja! :) Mielenkiintoinen historia kaupungilla myös.

  • Reply Tanja 19.3.2016 at 20:00

   Noi maalaukset todellakin on hienoja, yksi paras juttu kaupungissa :)

 • Reply Riikka 18.3.2016 at 21:01

  Belfast on erittäin mielenkiintoinen kaupunki :)

  • Reply Tanja 19.3.2016 at 20:04

   Todellakin! :)

 • Reply Mika / Lähtöportti 19.3.2016 at 13:18

  Todella mielenkiintoinen aihe, vaikka synkkä onkin. En ole vielä Belfastiin ehtinyt, mutta seinämaalaukset ja Titanic-museo kiinnostavat kovasti, kun sinne joskus pääsen. Hienoa että tilanne on rauhoittunut, vaikkei ristiriidat olekaan lopullisesti unohtuneet.

  • Reply Tanja 20.3.2016 at 22:34

   Kiitos! Belfast on ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki, ja Titanic-museokin on kuulemma mielenkiintoinen paikka. Siellä en ehtinyt käymään, mutta paikka kyllä kiinnostaa.

 • Reply Elina 19.3.2016 at 16:06

  Olin Belfastissa opiskelijavaihdossa ja menetin silloin sydämeni kaupungille :) Keskusta-alue on tarpeeksi pieni, mutta kaikki, mitä vaan voi kuvitella tarvitsevansa, on silti kävelymatkan päässä. Kivoja luontokohteita myös helpon bussimatkan päässä.

  • Reply Tanja 20.3.2016 at 22:31

   Oi ihanaa, opiskelijavaihto Belfastissa kuulostaa ihanalta! :) Itse olin Dundalkissa, lähellä Pohjois-Irlannin rajaa. Tykästyin myös Belfastiin, harmi että ehtisin olemaan siellä vain yhden viikonlopun.

 • Reply laura / to travel is to live 21.3.2016 at 18:11

  Mielenkiintoinen postaus. Olen käynyt tuollaisella black taxi-tourilla ja opas kertoi meille paljon alueen historiasta ja nykytilasta. Surullista, että edelleen tarvitaan muuri. Käsittääkseni esimerkiksi koulut ja harrastustilatkin ovat eri puolen lapsille omansa eikä niitä sekoiteta. Vaihtariaikana kävin kurssin, jossa käsiteltiin Irlannin ajankotaisia asioita. Professori kertoi miten ei Belfastissa itse uskaltaisi vieläkään mennä tietyille alueille kaupungissa. Eikös Martti Ahtisaarellakin muuten ollut jotakin osaa rauhanneuvotteluissa. Viime viikolla luin uutisen Irish Timesista, jossa kerrottiin, että jos Britannia eroaa EU:sta, sillä saattaa olla vaikutusta myös Pohjois-Irlantiin, ja kansan tulisi saada äänestää haluavatko olla osa Irlantia (ja EU:ta) vaiko jatkaa osana Britanniaa. Mielenkiintoista, jos tällainen äänestys toteutuisi!

  • Reply Tanja 22.3.2016 at 19:37

   Kiitos, ja kiitos kuvista! :)
   On todellakin surullista että muuri on edelleen tarpeellinen, ja munkin käsityksen mukaan koulut taitaa pääosin olla vielä ”jakatuneita”. On sinällään vaikea ajatella että tämä kaikki tapahtuu niin lähellä. Mä en tohon Ahtisaareen osaa nyt kyllä sanoa mitään, mutta pitääpä googlettaa :)

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.3.2016 at 12:33

  Tämä Beflastin historia on todella mielenkiintoista. Itsellä Belfast on jäänyt valitettavasti muutaman tunnin autoajeluun juuri näiden Shankill Roadin ja Falls Roadin maalausten perässä. En muista nykyään Irlannissa asuvan kaverini pelänneen 35 vuotta kestäneen ystävyyden aikana niin paljoa kuin tuolla, kun hänen irlantilaiset kaverit pitivät meitä kymmenen vuotta sitten hulluina, kun tuonne illasta menemme. Olisi mukava käydä tuolla vielä oikein ajan kanssa, sen verran historiallinen kaupunki on kyseessä. Samoin kuin Derry, mikä sekin on tosi mielenkiintoinen!

  • Reply Tanja 30.3.2016 at 15:15

   Derry olisi ehdottomasti mielenkiintoinen kaupunki! Se liitttyy niin vahvasti Belfastin ja koko Pohjois-Irlannin historiaan.

  Leave a Reply