Suomen suurin matkablogiyhteisö

#Reilut Blogit vol.2 tehdään yhdessä hyvää!

No niin, moni onkin jo osallistunut #Reilut Blogit vol. kakkoseen. Vihdoin minullakin oli aikaa ottaa osaa, ja pakko sanoa että jutusta tuli täysin erilainen kuin kuvittelin. Alkuperäisenä ideana oli kirjoitella ensin reilusta matkailusta, ja lopuksi vastat haasteen kysymyksiin. Toisin meni, innostuin kirjoittamaan delfiineistä ja valaista, koska nämä ovat upeita eläimiä. Tämä haaste sai alkunsa Matkakuumetta -blogista, ja moni onkin jo ottanut haasteen vastaan.

#ReilutBlogit on todella tärkeä juttu, ja on ollut mahtava huomata miten moni bloggaaja on jo lähtenyt mukaan! Matkabloggaajilla on suuri yleisö, ja kun mahdollisimman moni kirjoittaa aiheesta, niin hyvälle asialle saadaan suuri yleisö. Reiluun matkailuun liittyviä asioita on hyvä tuoda esille. Kannattaa muistaa, että meistä jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympärillä olevaan maailmaan.

#ReilutBlogit vol. 2 haaste

Sinä, hyvä lukija. Kerro kommenteissa mielipiteesi aiheesta, pitkästi tai lyhyesti. Voit vastata seuraaviin kysymyksiin, kaikkiin tai yhteen:

 • Vaikuttaako vastuullisuus valintaasi loma-, retki- tai aktiviteettikohteesta päätettäessä? Miten?
 • Mitä toivoisit matkatoimistoilta tämän asian puitteissa?
 • Mistä löydät tietoa vastuullisista nähtävyyksistä ja retkistä matkakohteissa?

Ja sinä matkabloggaaja

 • Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.
 • Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta, jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt.

Mitä se reilu matkailu on?

Ihan lyhyesti reilusta/kestävästä matkailusta. Lyhyesti sanottuna reilussa matkailussa tavoitteena on maksimoida matkailun positiiviset vaikutukset ja minimoida negatiiviset. Reilun matkailun ohjeet matkailijalle ovat: hanki tietoa matkakohteesta, matkusta huippusesongin ulkopuolella, valitse vastuullinen matkanjärjestäjä, suosi paikallisia tuotteita ja majoituksia, säästä energiaa + vettä, minimoi jätteet, kunnioita paikallista kulttuuria, suojele sekä ihmisiä, eläimiä että luontoa, sekä kerro muille näkemästäsi ja kokemastasi.

Omien kokemusten jakaminen on tärkeää, jotta yleinen tietous valitusta aiheesta lisääntyy. Ei-niin-reilut kokemukset on hyvä tuoda myös muiden tietoon, jotta muut voivat valita kestävämmän vaihtoehdon. Perillä matkakohteessa on ehdottoman tärkeää kunnioittaa ympärillä olevaa maailmaa. Ennen matkaa on hyvä ottaa selvää asustaako matkakohteessa uhanalaisia eläimiä. Ei kannata valita sellaista majoituspaikkaa mikä on rakennettu esim. uhanalaisen luonnon keskelle.

Hyvinkin pienillä teoilla voi tehdä jo suuren vaikutuksen.

Delfinaariot, vangitut miekkavalaat ja tapaus Loro Parque

Rakastan valaita ja delfiinejä, ja nämä upeat eläimet kuuluvat ehdottomasti mereen eivätkä pieneen, ahtaaseen altaaseen. Samoin hait, aivan ihania eläimiä, joiden kuuluisa saada uida vapaana meressä. Delfinaariossa en ole koskaan käynyt, haitunnelissa pariin otteeseen. Jos haluaa nähdä valaita, delfiineitä ja muita meren asukkaita, kannattaa lähteä vaikka valassafarille tai snorklaamaan. Kaikki eläimet ovat parhaimmillaan luonnossa, niiden omassa elinympäristössä. Pitää kuitenkin muistaa kunnioittaa eläimiä, eikä liian lähellä saa mennä.

Hyvä esimerkki eläinten kunnioittamisesta on Argentiinassa sattunut tapaus muutaman viikon takaa. Argentiinassa delfiinin poikanen oli ajautunut rantaveteen, ja ihmiset toivat sen rannalla ja ottivat selfieitä poikasen kanssa. Delfiini kulki ihmiseltä ihmiselle, sylistä syliin, ja tämä seurauksena menehtyi. Jos kestää katsoa, täältä löytyy video aiheesta.

Alla olevissa kuvissa iloisesti hyppelevät delfiinit on bongattu Kaikouran edustalla Uudessa-Seelannissa. Kaikoura on hyvä paikka meressä asustavien eläinten bongaamiseen, ja siellä on mahdollista nähdä delfiinien lisäksi hylkeitä ja valaita. Valaista kaskelotteja tavataan ympäri vuoden, ja muita valaita on mahdollista bongata vuodenajasta riippuen. Valehtelematta sanottuna lähemmäs sata delfiiniä hyppi ja ui Kaikourassa veneen ympärillä. Villinä ja vapaina, siellä minne ne oikeasti kuuluvat.

IMG_2595IMG_2634

Jos delfiinit eivät kuulu akvaarioon, niin eivät todellakaan myöskään miekkavalaat. Miten jonkun mielestä on joskus ollut hyvä idea tunkea kuusimetrinen valas pieneen akvaarioon, en koskaan ymmärrä. Miekkavalaita on pidetty vankeudessa vuodesta 1961. Joulukuussa 2015 vankeudessa eli yhteensä 56 miekkavalasta, joista 23 oli syntynyt vapaana. Saman sivun mukaan ainakin 163 miekkavalasta on kuollut vankeudessa, minkä lisäksi 30 on syntynyt kuolleena tai raskaus on päättynyt keskenmenoon. Tällä hetkellä miekkavalaita elää vankeudessa kahdeksassa maassa. (lähde).

Muutamissa akvaarioissa miekkavalaat ovat aiheuttaneet kouluttajien kuoleman tai vahingoittaneet kouluttajia. Tällaisen käytöksen on arveltu johtuvan esimerkiksi tylsistymisestä, sillä luonnossa miekkavalaiden ei ole huomattu suhtautuvan ihmisiin agressiivisesti. Näistä ”kuuluisin” miekkavalas on mahdollisesti Tilikum-niminen miekkavalas Orlandon SeaWorldista. Tilikum yhdistetään kolmen hoitajan kuolemaan, jotka tapahtuivat vuosina 1991, 1997 ja 2010. Tilikum on syntynyt vapaana, ja vangittu Islannin rannikolla vuonna 1983, parin vuoden ikäisenä. On surullista ajatella miten monta vuotta Tilikum on elänyt vankeudessa, ja miten monta vuotta sillä vielä on jäljellä. Tilikum on erittäin suuri miekkavalasyksilö, painoa noin 5500kg ja pituutta melkein 7 metriä.

Sieppaa

Lähde: http://www.seaworldofhurt.com/features/30-years-three-deaths-tilikums-tragic-story/

Aiheeseen liittyy dokumentti Blackfish, mikä on todella mielenkiintoinen. Dokumentti löytyy ainakin Netflixistä, suosittelen katsomaan jos vain mahdollista. On jännä miten dokumentissa kouluttajille valehdellaan miekkavalaista, ja he taas kertovat väärää informaatiota eteenpäin yleisölle. Miekkavalaiden väitetään mm. elävän vain 25-30 vuotta, vankeudessa hieman pidempään hyvän hoidin takia. Todellisuudessahan naaraat voivat elää jopa 100-vuotiaiksi, urokset taas 50-60 vuotiaiksi.

Miekkavalaat ovat todella älykkäitä ja empaattisia eläimiä. Dokumentissa surullista katseltavaa oli, miten kahden miekkavalasemon poikaset vietiin toiseen akvaarioon. Emot kutsuivat poikasiaan altaissaan surullisella, kovalla äänellä. Miekkavalaat ovat hyvin perhekeskeisiä, ja ne viettävät koko elämänsä perheidensä kanssa. Vankeudessa miekkavalas joutuu uimaan altaan ympäri 1400 kertaa päivässä, jotta se saisi yhtä paljon liikuntaa kuin vapaana meressä. Tuo on paljon, todella paljon.

IMG_2533

Moni on varmasti kuullut puhuttavan Teneriffalla sijaitsevasta Loro Parquesta. Suomalaisista matkatoimistoista Tjäreborg, Finnmatkat ja Aurinkomatkat mainostavat omilla sivuillaan kyseistä paikkaa. Loro Parquesta löytyy mm. miekkavalaita. Myös Loro Parquessa miekkavalas on aiheuttanut kouluttajan kuoleman, vuonna 2009.

Loro Parqueta mainostetaan lapsiystävällisenä kohteena, johon kannattaa varata aikaa koko päivä. Tällä hetkellä Loro Parquessa on kuusi miekkavalasta, kaikki ovat lainassa Sea Worldilta. Yksi miekkavalas on vapaudesta vangittu naarasvalas, jonka näytöskäyttöön Loro Parquella ei ole lupaa kansainvälisten sopimusten nojalla.

Finnmatkat on saanut Loro Parquesta suoraa palautetta Facebook-sivuilleenTammikuussa 2016 Animalia julkaisi hyvän tietopaketin liittyen lomakohteiden delfinaarioihin ja muihin delfiineihin ja valaisiin liittyviin aktiviteetteihin.

IMG_2622

Ihannetilannehan olisi, että miekkavalas- ja delfiiniesitykset lopetettaisiin. Vankeudessa eläneet eläimet tuskin selviäisivät luonnossa, mutta miksei jonkinlaisessa merivesialtaassa? Kuitenkin niin, että delfiineillä ja miekkavalailla olisi tilaa uida, enemmän kuin yksi pieni, pyöreä allas. Sama koskee myös hylkeitä, eivät nekään kuuluu akvaarioon, vaan mereen. Nämä hylkeet löytyivät myöskin Kaikourasta, rantakallioilta rentoutumassa.

IMG_2775IMG_2777

Vastaus haasteeseen

 1. Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.

Tätä ei kauaa tarvinnut miettiä. Joulukuu 2013, Stuttgart, Wilhelma -eläintarha ja kasvipuutarha. Olin lukenut paikasta jostain matkaoppaasta, ja siellä erityisesti kiinnosti kasvit sekä ympäristö yleisesti. Eläinten takia en Wilhelmaan lähtenyt, ja paikan eläimiä kävi todellakin sääliksi. Mikään paikan eläimistä ei näyttänyt onnelliselta, etenkin suretti kahden jääkarhun puolesta jotka eivät muuta tehneet kuin makasivat paikoillaan kalliolla tylsistyneen näköisinä.

Eihän ainoallakaan Wilhelman eläimellä ollut hyvät oltavat, ja tämä varmasti välittyy myös kuvista. On sääli että Wilhelmaan on yleensä otettu eläimiä, koska muuten paikka oli mukavan tuntuinen. Wilmelmassa on kauniita kasveja, hieno puutarha-alue sekä kaunis, iso rakennus. Varmasti matkailijat kävisivät paikan päällä myös ilman eläimiäkin, itse ainakin menisin innolla ihailemaan puutarhan kasviloistoa.

IMG_8465IMG_8502IMG_8518

*****

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia FacebookissaInstagramissaTwitterissäBlogipolussaBlogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Susanna 5.3.2016 at 01:42

  Hyvä aihe. Delfiinejä voi nähdä vapaana meressä myös Välimerellä esim. Sardiniassa ja Ranskassa järjestetään retkiä delfiineja katsomaan. Delfiinejä voi nähdä myös useissa muissakin kohteissa, netistä löytää runsaasti tietoa :)
  Gibraltarilla voi myös bongata sekä valaita että delfiinejä

  • Reply Tanja 5.3.2016 at 22:55

   Kiitos!
   Toki delfiinejä voi nähdä muuallakin kuin Uudessa-Seelannissa, minulla on vain sieltä päin kokemusta :)

  Leave a Reply