Suomen suurin matkablogiyhteisö

Marraskuinen Maarianhamina

Marraskuun viimeisen perjantain ja lauantain vietin Maarianhaminassa. Jos en matkalla muuta oppinut niin sen, etten lukeudu niihin ketkä nauttivat laivalla olemisesta. Turusta Maarianhaminaan kestää laivalla vähän yli viisi tuntia, aika mikä tuntui ikuisuudelta. Tämä on luultavasti syynä siihen, etten ole käynyt Ahvenanmaalla kesän 2006 jälkeen. Matka Tallinnaan menee kyllä hyvin, se kun ei kestä kuin pari tuntia. Hyvä puoli tylsässä ja pitkässä laivamatkassa on se, että blogin päivittämiselle on aikaa. Tai ainakin luonnosten kirjoittamiselle wordiin.

IMG_4993IMG_4995

Mutta, tämän postauksen tarkoituksena ei ollut kirjoittaa omasta suhteestani laivamatkoihin, vaan kirjoittaa tunnelmia marraskuisesta Maarianhaminasta. Monelle ei varmasti tule heti ensimmäisenä mieleen lähteä Ahvenanmaalle marraskuun lopussa, keskellä pimeintä vuodenaikaa. Suurin osa ihmisistä (minä mukaan lukien) pitää Ahvenanmaata kesäkohteena. Mutta enää en ajattele näin! Joulun aikana tuntuu olevan paljon erilaisia markkinoita muutaman peräkkäisenä viikonloppuna. Markkinakausi alkaa Jan Karlsgårdenin pikkujoulumarkkinoilla, joista voi lukea lisää täältä. Pikkujoulumarkkinoita seuraa muutamat erilaiset markkinat Maarianhaminassa tulevina viikonloppuina.

IMG_5003

Maarianhamina näin marraskuun viimeisenä viikonloppuna oli todella hiljainen. Jouluvalot loistivat kauniisti marraskuun pimenevässä illassa, ja tunnelma oli omalla tavallaan jouluinen. Muutamissa kauppojen ikkunoissa oli esillä joulukoristeita, ja lelukaupan ikkuna oli täynnä mahdollisia joululahjoja. Pieneksi kaupungiksi Maarianhaminassa on yllättävän paljon kauppoja. Myös kahviloita ja ravintoloita on keskustan alueella jonkin verran. Kävin itse syömässä Galleria -nimisessä ”ostoskeskuksessa” sijaitsevassa ravintolassa nimeltä Sittkofs´fska Gården, missä söin todella maittavia bataattiranskalaisia. Maiston bataattia ensimmäisen kerran Uudessa-Seelannissa vuonna 2012, enkä pitänyt siitä, mutta nämä bataattiranskikset olivat erittäin maukkaita.

IMG_5039IMG_5040

Vaikka joulun alla onkin muutamia markkinoita Ahvenanmaalla, niin onhan kyseinen saariryhmä selkeästi kesäkohde. Voisikin olla kiva lähteä ensi kesänä uudestaan Ahvenanmaalle, vuokrata vaikka pyörä päiväksi Maarianhaminasta ja pyöräillä Kastelholman linnaan. Vaikka Ahvenanmaa onkin suosittu kesäkohde, suosittelen lähtemään käymään joulumarkkinoilla, jos markkinat yhtään kiinnostavat. Jan Karlsgårdenin pikkujoulumarkkinoilla esimerkiksi pääsi hyvin joulutunnelmaan, vaikka päivä olikin sateinen ja tuulinen.

***********

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia FacebookissaInstagramissaTwitterissäBlogipolussaBlogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply Stacy Siivonen 13.12.2015 at 14:37

  Maarianhamina on mukava pikkukaupunki ja kesällä haittasi minua ravintoloista kuuluva möykkä, joten marraskuussa se on varmasti hiljaisempi. Maarianhaminassa on jotain vähän samanlaista kuin Hangossa, joka on myös mukavampi turistisesongin ulkopuolella.
  Minusta laivareissut ovat myös aivan puuduttavia.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 00:02

   Rauhallista on marraskuussa, ja todella hiljaista. Se siinä oli mukavaa että sai kuljeskella rauhassa.

 • Reply Liza in London 13.12.2015 at 14:57

  Mä tykkään kyllä laivamatkoista muuten, kunhan laiva ei keinu ja heilu! Pärjääkö Maarianhaminassa muuten suomella tai englannilla, vai pitääkö käyttää ruotsia?

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 00:01

   Mua ei taas laivan keinuminen häiritse, kunhan se ei ole niin pahaa ettei käveleminen enää onnistu.
   Suomella ei kyllä Maarianhaminassa pärjää, ei ihmiset oikein suomea osaa. Mulla on ruotsi niin huono että englantia puhuin pelkästään :) Oman kokemuksen mukaan englannin taito oli yleisesti tosi hyvää.

 • Reply Ansku BCN 13.12.2015 at 15:48

  Nämä olivat varmasti ensimmäiset talvikuukausina otetut kuvat Maarianhaminasta, jotka olen ikinä nähnyt! Kesäkohteeksi minäkin Ahvenanmaan miellän, mutta jo pelkästään joulumarkkinoiden takia lähtisin tänne enemmän kuin mielelläni talvellakin!

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 09:55

   Nyt kun rupean miettimään, niin en muista itsekkään nähneeni yhtään talvikuvia Maarianhaminasta. Olin todella positiivisesti yllättynyt joulumarkkinoista, kannattaa käydä joskus jos liikkuu Maarianhaminassa päin marraskuun lopussa :)

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita 13.12.2015 at 16:22

  Ahvenanmaa on paikka jossa ehdottomasti haluaisin vierailla, joko kesällä tai miksei myös talvella. Toki tälläiset pienet saaret ovat varmasti ehdottomasti enemmän kesäkohteita kuten mainitsitkin.
  Noiden kuvien perusteella en kyllä yhtään osaisi ajatella, että ollaan Ahvenanmaalla. Melkeimpä mikä tahansa rannikkokaupunki voisi olla kyseessä.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 10:03

   Samaa ajattelin myös minä, Maarianhamina näyttää aika lailla samalta kuin mikä tahansa muu rannikkokaupunki.

 • Reply Terhi / Muru Mou 13.12.2015 at 17:13

  Voi ei, ei kyllä Maarianhamina näytä yhtään sen houkuttelevammalta kuin muutkaan Suomen pikkukaupungit marraskuussa :D Ahvenanmaa kiinnostaa matkakohteena, mutta kyllä se kesä taitaa olla parempi vaihtoehto :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 09:59

   Ei tosiaan näytä Maarianhamina kovin houkutelevalta marraskuussa :D Tosin jouluvalot vähän piristi tunnelmaa, mutta kyllä kesä varmaan on mukavampi aika vierailla Ahvenanmaalla :)

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas 13.12.2015 at 18:46

  Mäkään en juuri nauti laivalla olosta, etenkin jos se on vaan paikasta A paikkaan B siirtymistä, eikä siellä oo esimerkiks yöpymistä. Maarianhamina näyttää kyllä nätiltä varsinkin jouluvalaistuksessa, mulle tuli jotenkin Suomenlinna mieleen!

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 10:04

   Totta, Maarianhaminasta tulee vähän mieleen Suomenlinna! Kivan näköistä oli jouluvalaistuksessa, illan pimentyessä :)

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 13.12.2015 at 21:48

  Mä melkein mieluummin lähtisin marraskuussa lähellä joulua. Oltiin viimeksi äitienpäivän aikaan tuolla, ja koko kaupungista tuli mieleen lähinnä aavekaupunki. Ei ristin sielua missään. Kesällä haluaisin joskus vielä kokeilla uudestaan. :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 23:31

   Aika hassua että toukokuussa kaupungilla ei näkynyt ketään. Mä näin sentään yllättävän paljon ihmisiä kaupungilla :D

 • Reply Veera Bianca 13.12.2015 at 21:52

  Ihana Maarianhamina! Juuri viime yönä kuljin siitä laivalla ohi ja mietin että pitäisikin joskus taas pysähtyä! :)

 • Reply Jenni / Globe Called Home 13.12.2015 at 22:16

  Mä valitsen aina bataattiranskikset lisukkeeksi hampurilaiselle, jos niitä vaan on tarjolla, ja yleensä täällä päin on. Bataatti on aina ollut mun lempparivihanneksia – johtuneeko siitä, että äitini mukaan se oli mun lempparisose vauvana. ;)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.12.2015 at 23:35

   Mä en Suomessa muista missään paikassa nähneeni bataattiranskiksia vaihtoehtona. Pitää tämän kokemuksen jälkeen varmaan antaa bataatille uusi mahdollisuus :)

 • Reply Sandra 14.12.2015 at 01:44

  Itse pidän Maarianhaminaa kesäkohteena ja kesällä sinne menisin. Olen viimeksi käynyt siellä lapsena äidin kanssa, joka oli silloin ihan järkyttynyt, miten siellä ei osattu suomea. Nykyään en varmasti edes olettaisi, että kukaan osaa puhua siellä suomea, kuten kuin tuskin moni suomenruotsalainen olettaisi, että Imatralla jokainen kadunmies tai -nainen osaa jutella toisella kotimaisella. Täytyykin harkita piipahtamista ensi kesänä.

  • Reply Tanja 15.12.2015 at 10:12

   Mä ihan mielenkiinnosta kokeilin varovasti suomen puhumista postissa, mutta postin työntekijä ei suomea ymmärtänyt. Pitäydyin siis ihan suosiolla englannissa, koska oma ruotsini on todella huonoa. Pitäisi oikeasti vähän parantaa omia ruotsin taitoja.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 14.12.2015 at 13:17

  Itsellä on Ahvenanmaan kierro suunntteilla kevääksi mutta tuota laivamatkaosuutta en kyllä odota minäkään , en sitten yhtään….

 • Reply Elämää ja Matkoja 14.12.2015 at 14:47

  Olemme tehneet muutaman kesäisen reissun Ahvenanmaalle ja Maarianhaminaan, mutta talvisin olemme sen nähneet vain laivan ikkunasta matkalla Tukholmaan.

  Isommilla laivoilla (Symphony/Serenade) matka Ahvenanmaalle/Tukholmaan menee mielestäni joutuisaan ravintolassa herkuttelun, pienen shoppailun ja lasten leikkipaikoilla peuhaamisen merkeissä ja meillä on ollut aina sen verran hyvä tuuri, ettei matkassa ole ollut mukana samanlaisia remupettereitä kuin Tallinnan laivoilla.

  Yhden Ahvenanmaan reissun teimme Turusta pienemmällä laivalla ja sillä reissulla tuli kyllä aika pitkäksi. Silloin ratkaisevana tekijänä laivan valinnassa oli auton kuljetuksen edullisuus.

  Maarianhamina on kyllä viihtyisä pikkukaupunki eikä vaikuta hassummalta joulun aikaankaan!

  • Reply Tanja 15.12.2015 at 10:15

   Mä menin ja tulin Viking Linen kyydissä, ja olisihan siellä periaatteessa ollut tekemistä. Mua ei shoppailu niin kiinnosta, ja ravintoloissakin on aika kallista laivalla. Ehkä kaverin kanssa matka olisi sujunut nopeammin.

   • Reply Elämää ja Matkoja 15.12.2015 at 14:11

    Se on ihan totta, että laivojen ravintoloissa on aikalailla korkeat hinnat. Olemme niistä nipistäneet sillä, että olemme ostaneet ateriat ennakkoon, mutta silti samaan hintaan esim. eteläisesä Euroopassa saa jo melkoisen hulppean aterian.

 • Reply anna-kaisa 14.12.2015 at 16:38

  Ahvenanmaa on varmasti mahtava pyöräilykohde! Olen aina halunnut sinne pyöräilemään, mutta ajankohdaksi valitsisin kesän, en varmaan osaisi lähteä sinne marraskuussa – pyöräilemään tai muutenkaan. Sinänsä nostan sulle hattua, et rohkea veto! :) Kirjoittelit joulumarkkinoista, olisi ollut mukava kuulla niiden tunnelmista tarkemminkin ja nähdä kuvia itse markkinoista!

  • Reply Tanja 15.12.2015 at 22:53

   Ihan varmasti olisi upea pyöräilykohde! Sitä voisikin suunnitella kesämatkaa Maarianhaminaan ja sieltä käsin pyöräillä vaikka Kastelholman linnaan :) Joulumarkkinoista olen kirjoittanut oman postauksen, minkä julkaisin tätä Maarianhaminasta käsittelevää juttua ennen.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 14.12.2015 at 18:17

  Maarianhamina on mulla vielä näkemättä, ja vähän kyllä tuntuu siltä, että ennemmin menisin sinne kesällä. Toisaalta kyllä mulle talvinenkin reissu kelpaisi, jos sopiva tilaisuus tulisi. :) Ehkä pitäisi kuitenkin keksiä jotain muuta ohjelmaa kuin joulumarkkinat, koska siellä tuskin saa kauhean pitkään kulutettua aikaa. :)

  • Reply Tanja 15.12.2015 at 11:22

   Olin itse yhteensä yhden kokonaisen päivän Maarianhaminassa, eikä itse kaupungissa ainakaan näin talvella kauheasti mitään tekemistä ollut. Kesällä varmasti tekemistä on enemmän :)

 • Reply salaine 14.12.2015 at 20:36

  Varmaankin on mielenkiintoista olla Maarianhaminassa kun sesonkikausi on ohi. Ei ihmismassoja vaan hiljaisuus ja meri.

  • Reply Tanja 15.12.2015 at 11:21

   Oli kyllä ihan mielenkiintoista, sai kuljeskella rauhassa :)

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 15.12.2015 at 20:55

  Ei kyllä tosiaan ole tullut mieleenkään, että Ahvenanmaallahan voisi vierailla talvellakin. :D Mutta miksei! Edellisestä vierailusta on kuitenkin jo yli 20v ja minä vielä tykkään laivalla matkustamisestakin.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 16.12.2015 at 14:16

   Se on totta, miksei hyvin voisi lähteä Ahvenanmaalle talvella :D Ei sitä vaan koskaan ole tullut ajateltua ennen.

 • Reply Kiira / lifelong adventure 16.12.2015 at 17:30

  Just höpöttelin miehelle, että Ahvenanmaalla pitäis päästä käymään! Itsekin sen miellän kyllä enemmän kesäkohteeksi, mutta mikä jottei joulun allakin. Niin lähellä, mutta tuntuu kuitenkin olevan niin kaukana! :D

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 16.12.2015 at 23:34

   Ahvenanmaa tosiaan tuntuu olevan todella kaukana, vaikka Turustakin laivamatka kestää vain vähän alle kuusi tuntia. Jotenkin tuntuu että Ahvenanmaalla astuu aivan toiseen maahan, ei tahdo aina muistaa että on oikeasti Suomessa.

 • Reply Annika | Travellover 17.12.2015 at 17:28

  Aika ankea on marraskuinen Maarianhamina. Toisaalta jollei ole lunta ja jos sää on harmaa, koko Suomi on ankea tuohon aikaan. Ei se kesällä sateessakaan kiva ollut, kun matkalla Märketille piti yksi päivä viettää ja yö yöpyä. Koska en juuri Suomi-matkaile, ei instoani ainakaan lisää harmaus ja ankeus.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 18.12.2015 at 22:59

   Maarianhamina marraskuussa oli aika ankea paikka, mutta aika ankeaa on myös Turussa ja ilmeisesti muuallakin Suomessa.
   Mä harrastan yleisesti myös todella vähän Suomessa matkailua, mutta välillä sekin on ihan kivaa :)

 • Reply Teea | Curious Feet 17.12.2015 at 20:55

  Miellän myös Ahvenanmaan kesäkohteeksi. Lapsena vietimme siellä muistaakseni viikon verran, mutta sen jälkeen en ole palannut. Laivalla ohi mennessä kyllä miettinyt josko joskus uudemman kerran kävisi. Mutta haluaisin kyllä ehdottomasti mennä kesällä, jotta voisi nauttia merestä, pyöräilystä ja jäätelöstä. Talvessa on omat ihanat puolensa, mutta meren ääreen tekee aina enemmän kesällä mieli.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 18.12.2015 at 23:08

   Talvessa on omst hyvät puolensa, ja olen ehdottomasti talvi-ihminen. Mutta sateinen ja lumeton talvi on aika tylsä aika käydä missä vaan.

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 17.12.2015 at 22:07

  Juu, ei esimmäisenä ehkä tulisi mieleen reissata marraskuussa Maarianhaminaan. Pääseepähän olemaan aika keskenään! ;-)

  Kesäaikaan olisi kyllä mielenkiintoista Ahvenanmaalla käydä. Koskaan en ole vielä sinne päätynyt.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 18.12.2015 at 14:25

  Muutamia vuosia sitten olin Ahvenanmaalla fillaroimassa, ja reissu päättyi Maarianhaminaan josta lähdin laivalla takaisin kohti kotia. Erinomaisen mukava pikkukaupunki, jota on harmillisen usein tullut ihasteltua vain laivan ikkunasta. Pitäisi oikein ottaa asiakseen lähteä taas ajan kanssa kiertämään kaupunkia.

  Kesälomakohteeksi olen tosiaan itsekin tämän jotenkin ajatellut, mutta ilmeisesti kannattaa antaa mahdollisuus muulloinkin :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 18.12.2015 at 23:14

   Pyötäily Ahvenanmaalla kuullostaa tosi kivalle :) En oo itse koskaan paljoa pyöräilyä harrastanut, siis mitään pidempiä matkoja. Mutta pyörämatka Ahvenanmaalla voisi olla kiva, muutaman vuoden treenamisen jälkeen :P

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 19.12.2015 at 14:40

  Minä olen ollut Ahvenanmaalla viimeksi (ja elämäni ainoan kerran) ala-asteikäisenä. Voisi olla aika jo palata sinne. Se voisi olla varmaan kaunis myös talvella, varsinkin jos olisi lunta.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 19.12.2015 at 20:03

   Lumi olisi tosiaan tuonut mukavaa tunnelmaa nyt niin harmaaseen ja synkkään Maarianhaminaan :)

  Leave a Reply