Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pikkujoulutunnelmaa Ahvenanmaalla

Joulumarkkinat, mikä mukava tapaa aloittaa joulun aika ja jouluvalmistelut. Olen jouluihminen ja joulu (sekä talvi) ovat mielestäni parasta aikaa vuodessa. Toki kauppojen jouluhössötys jo lokakuun puolella hieman ärsyttävää, mutta jos sitä ei lasketa mukaan, niin onhan joulun alusaika aika ihanaa. Joulutunnelmaa voi helposti hakea vaikka joulumarkkinoilta, ja viime viikonloppuna kävin pikkujoulumarkkinoilla Ahvenanmaalla.

Olen tähän mennessä kahtena vuonna peräkkäin käynyt joulumarkkinoilla muualla kuin Turussa. Kaksi vuotta sitten olin Saksassa, ja viime vuonna Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa. Tänä vuonna ajattelin Riikaa ja Tukholmaa, mutta Riikaan en löytänyt omaan aikatauluun sopivia lentoja, ja Tukholman kohdalla totesin, etten jaksa istua laivassa niin montaa tuntia. Loppujen lopuksi päädyin tutkimaan josko Maarianhaminassa tai Ahvenanmaalla järjestettäisiin joulumarkkinoita, ja päädyin pikkujoulun viettoon Ahvenanmaalle.

IMG_5006IMG_5007IMG_5016

Ahvenanmaalla kävin Jan Karlsgårdenin pikkujoulumarkkinoilla. Markkinat järjestetään Kastelholman linnan vieressä ensimmäistä adventtia edeltävänä lauantaina. Markkinat ovat Ahvenanmaan vanhimmat, ja todella suositut paikallisten keskuudessa. Ja se kyllä huomasi! Markkinat avautuivat kello 10 ja päättyivät kello 15, ja näytti siltä kuin koko Ahvenanmaa olisi tullut paikalle! Olin etukäteen lukenut markkinoiden olevan todella suositut ja osa ahvenanmaalaista pikkujouluperinnettä, mutta tällaista ihmisryntäystä en osannut odottaa. Vaikka ihmisiä oli paljon, eivät markkinat tuntuneet ruuhkaisilta. Jan Karlsgårdenin alue on todella laaja, ja markkinat olivat levittäytyneet koko alueelle.

Maarianhaminasta Kastelholman linnan luo on matkaa vähän yli 20km, ja Maarianhaminasta järjestetään bussikuljetus markkinoille kolme kertaa päivän aikana. Tänä vuonna ensimmäinen bussi Maarianhaminan linja-autoasemalta lähti 9:30, seuraava 10:30 ja viimeinen kello 12. Takaisin markkinoilta busseja tuli kaksi kertaa, ensimmäinen kello 12:30 ja toinen kello 14:30. Meno-paluu bussin hinnaksi tuli 5 euroa.

IMG_5027IMG_5030

Myynnissä markkinoilla oli vaikka ja mitä. Tarjolla oli paljon kalaa, jonkin verran lihaa sekä erilaisia makeita herkkuja. Lisäksi oli erilaisia joulukoristeita, isoja ja pieniä. Kojuissa oli myös myynnissä erilaisia käsitöitä, lähinnä villasukkia ja muita villatuotteita.

Jan Karlsgården toimii ulkoilmamuseona. Hämärästi muista joskus 2000-luvun alussa käyneeni siellä. Ainoa asia, minkä varmaksi muistan, ovat alueen punaiset puiset tuulimyllyt. Ulkoilmamuseossa pääsee kurkistamaan millaista talonpokien elämä oli 1800-luvulla. Alueen rakennukset on kerätty eri puolilta Ahvenanmaata, ja pihapiirissä on myös kahvila.

Mitä mieltä te muut olette joulumarkkinoista, tykkäättekö käydä hakemassa joulutunnelmaa tai tekemässä jouluostoksia?

***********

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia FacebookissaInstagramissaTwitterissäBlogipolussaBlogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Sandra 6.12.2015 at 14:49

  Tykkään joulumarkkinoista, vaikka niiltä harvoin tulee ostettua muuta kuin glögiä ja maksimissaan jotain suklaata tai muuta pikkusyötävää. Eipä ole tullut mieleen Ahvenanmaan joulumarkkinat. Itse miellän Ahvenanmaan enemmän kesäkohteeksi ja suosin mieluummin Viroa tai Saksaa joulumarkkinamaana. Kuvista ei oikein näkynyt, mitä kaikkea siellä kaupattiin, mutta ihmisiä näytti tosiaan olevan jonkin verran.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 09:34

   Aika sama juttu mulla, harvoin tulee ostettua mitään muuta kuin syötävää, jotain sellaista mikä ei jää sitten nurkkiin keräämään pölyä. Mulla on Viron joulumarkkinat kokematta, enkä taida tänä vuonna Tallinnaan joulumarkkinoille enää ehtiä. Mutta ehkä ensi vuonna :)

 • Reply Stacy Siivonen 6.12.2015 at 15:53

  Minä mielummin annan repiä laastareita kasvoistani kuin lähden joulumarkkinoille. En ole jouluihminen yhtään ja näihin aikoihin alkaa minulla pitkä kevään odotus. Markkinat eivät kiinnosta yleensä muutenkaan, sillä roihnaa on ihan riittävästi. Kokonaan toinen asia on se, että myydään kulutustavaroita, niitähän menee aina.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 6.12.2015 at 17:20

  Mielenkiintoinen perinteikäs tapahtuma, jossa hienosti järjestetty kohtuuhintainen kuljetus pääkaupungista :-)

  Keski-Euroopassa ja New Yorkissa olen törmännyt joulutoreihin. Niissä on ollut mukava hetki piipahtaa ja juoda joku tunnelmaan sopiva lämmin juoma. Tampereella avattiin lauantaina joulutori ja oli tarkoitus käydä siellä, mutta ilma oli sellainen ettei lopulta tehnyt mieli sinne. Varsinkin Suomessa joulutoreihin kuuluu lumi ja kun sitä ei yleensä ole, niin on tunnelmasta paljon pois.

  Jouluihminen en oikeastaan ole yhtään eli sinuun verrattuna ollaan ääripäitä. Kaverin anoppi puolestaan elää joulusta juhannukseen ja juhannuksesta jouluun eli todenmäköisesti kuolisi siihen paikkaan, jos toinen lopetettaisiin lailla.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 12:43

   Lumi todellakin luo tunnelmaa joulutoreille, eikä sitä lunta harmiksi ole täällä eteläisen Suomen suunnalla näkynyt. Viikonloppuna minullakin oli tarkoituksena suunnata Turun joulumarkkinoille, mutta ilma oli sen verran ikävä että piti jättää se tulevaan viikonloppuun.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 6.12.2015 at 18:38

  Saatan pysähtyä, jos osun kohdalle, mutten taida koskaan ollut matkustanut jonnekin pelkästään joulumarkkinoiden innoittamana tai niitä etsien. Ehkä tuo minimalismi on jo niin verissä, että kun tiedän, etten kuitenkaan mitään niiltä ostaisi, niin ainakaan jos paikalla on yhtään tungosta, niin en jaksa kierrellä edes tunnelmaa aistimassa. Etenkään Suomessa, kun glögi ei saa sisältää edes viiniä :-)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 12:47

   En myöskään yleensä osta joulumarkkinoilta mitään, vaan menen hakemaan joulun tunnelmaa :) Tällä kertaa tosin ostin vähän jotain syötävää, mutta mitään tavaraa ei tule ostettua.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 6.12.2015 at 19:37

  Eipä ole tullut joulumarkkinoilla käytyä Suomen rajojen ulkopuolella, vaikka monena vuonna on mielessä ollut, mutta ehkä tämä joulunalusaika on niin hektistä töissä ja muutenkin, ettei oikein ole saanut aikaiseksi pelkästään joulumarkkinoiden vuoksi alkaa etsiä sopivia vapaapäiviä jne.
  Toki joskus vielä varmasti senkin teen. :)
  Ahvenenmaa on kyllä sellainen paikka, joka ei itselle ensimmäisenä olisi tullut mieleen joten kiitos tästä, pistetään vinkki ylös tuleville vuosille. :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 13:22

   Tuli tosiaan myös itselle yllätyksenä että Ahvenanmaalla järjestetään joulumarkkinat, mutta toisaalta taas, miksi ei? Jotenkin ei vaan tule ajatelleeksi että siellä sellaiset järjestetään :D

 • Reply Henna /suurin onni 6.12.2015 at 21:30

  Enpä ole koskaan kuullut puhuttavan Ahvenanmaan joulumarkkinoista! Vaikka luonnollisesti sielläkin sellaiset järjestetään, kuinkas muuten :) Minä olen kolunnut lähinnä näitä Helsingin joulumarkkinoita, mutta harmikseni lempparini, Vanhan ylioppilastalon joulumarkkinat, siirtyivät viime vuonna uusiin tiloihin ja sijainti ei ole yhtään niin kiva kuin aiemmin. Siellä on ollut sellaista tavaraa, jota oikeasti tekee mieli ostaa lahjaksi sen normaalin joulumarkkinakrääsän sijaan. Joskus olen myös käynyt pikapyrähdyksellä Wienissä maistelemassa joulumarkkinoilla perinteistä gluhweinia :)

  • Reply Henna /suurin onni 6.12.2015 at 21:32

   Piti mennä vielä ihan tarkistamaan ja näköjään tänä vuonna Vanhan joulumyyjäiset ovat taas entisellä paikallaan, jee :)

   • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 13:32

    Eipä tosiaan heti ensimmäiseksi tule mieleen että Ahvenanmaallakin järjestetään joulumarkkinat, mutta tosiaankin, miksi ei? :D Mä vähän suunnittelin meneväni Turun joulumarkkinoille eilen, mutta ilma oli niin kauhea että päädyin jättämään käynnin tulevaan viikonloppuun.

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 7.12.2015 at 08:10

  Mä tykkään joulumarkkinoista, vaikken yleensä mitään ostakaan – tykkään just siitä tunnelmasta ja kiertelystä ympäriinsä. Porvoossa olen joulumarkkinoilla käynyt, mutta muualla en ennen tätä vuotta, kun lähdemme muutamaksi päiväksi ennen joulua Berliiniin. Kiva nähdä millainen joulutorimeininki siellä on!

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 09:32

   Mä ostan myös tosi harvoin mitään joulumarkkinoilta. Jos jotain ostan, niin on se jotain syötävää mikä ei sitten jää nurkkiin pyörimään. Ainakin Stuttgartin joulumarkkinat Saksassa oli tosi kivat, joten toivottavasti myös Berliinin markkinat ovat! :)

 • Reply Titta & Thomas / IKILOMALLA 7.12.2015 at 12:07

  Onko Ahvenanmaan joulumarkkinoilla minkälainen hintataso?
  Joulumarkkinat ovat kyllä ihania joulutunnelman nostattajia! ? Toissavuonna kävin Kööpenhaminan joulumarkkinoilla, ne olivat aika pienet mutta todella tunnelmalliset!
  Tänä vuonna jää koko perinteinen joulu väliin, kun ollaan Intiassa. Ei ole paljoa joulukuusia näkynyt!
  T. Titta / IKILOMALLA

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 12:48

   Hintataso taisi olla aika samaa luokkaa kuin muualla Suomessa, ehkä vähän halvempaa :) Intiassa ei varmaan joulu paljoa näy, mutta on muuten varmaan mielenkiintoinen kohde!

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas 7.12.2015 at 13:24

  Joulu! <3 En oo koskaan vielä päässy varsinaisille joulumarkkinoille Suomen ulkopuolelle, mutta haluaisin. En tosin usko, että asioikseni lähtisin rajojen ulkopuolelle markkinoiden takia, mutta pitää joskus yhdistää muu reissaaminen. Ei oikein Brasiliassa joulumarkkinoita näkyny, eikä viime vuonna Teneriffalla. :D En muuten tiedä onko vika vain mulla, mutta kuvat näyttää blurrisilta silleen, että niiden lisäysvaiheessa olis menny joku pieleen ja se pilannu laatua. Kuitenkin ylin, otsikon yläpuolella oleva kuva näyttää normaalilta!

  • Reply Tanja 8.12.2015 at 11:11

   Mäkin olen noi pari Suomen ulkopuolella käydyt markkinat yhdistänyt muuhun reissaamiseen; Saksassa kävin katsomassa kaveria ja Irlannissa olin vaihdossa.
   Hyvä kun sanoit noista kuvista! Mulla on ollut vähän ongelmia niitten kanssa, mä ja tietotekniikka ei oikein tulla toimeen :D Mutta nyt pitäisi olla kunnossa :)

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 7.12.2015 at 14:47

  Itsellä kangasteli haaveissa myöskin Ahvenanmaa, mutta aurinko vei voiton ja pakenin koko joulunalusaikaa Lähi-itään. Sinänsä ei ehkä hirveän loppuun saakka mietittyä reissata sitten alueilla, josta se joulun synttäripoika on kotoisin… Ei muuten välttynyt kimalteelta, koristeilta ja kullalta siellä :-)

  • Reply Tanja 8.12.2015 at 11:13

   Voin uskoa että Lähi-idässä ei voinut välttyä kimalteelta ja koristeilta! Joku päivä olisi kiva päästä käymään myös sillä suunnalla :)

 • Reply Tiia/ReiseReise 7.12.2015 at 18:16

  Mä en ole ikinä käynyt ulkomailla joulutoreilla, Suomessakin vasta muistaakseni aikuisiällä. Niissä on kyllä oma tunnelmansa.
  Miten muuten menit Ahvenanmaalle? Onko antaa jotain edullista vinkkiä? Olen niin kauan jo halunnut käydä Ahvenanmaalla, niin pakko toteuttaa joskus. Oli muuten hyvä majoitusvinkki (tuossa uudemmassa postauksessa)!

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 7.12.2015 at 20:41

   Menin Ahvenanmaalle Turusta laivalla. Viking Linella meno-paluu Turusta Maarianhaminaan makois vain 22e, ilman mitään hyttiä tai ruokailuja. Eikä siinä vähän alle 6 tunnin matkalla tullut edes sellainen nälkä. Toi ainakin oli tosi edullinen :) Silja Linen hinnatkin pyöri aika samoissa lukemissa, taisi olla pari euroa kalliimpi. Ahvenanmaa on kyllä kiva paikka, pitäisi käydä useammin kuin kerran 10 vuodessa.
   Kiva jos majoitusvinkki oli hyödyllinen :)

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. 8.12.2015 at 09:05

  Joulumarkkinat ovat pop! Ahvenanmaalla en ole vielä ennättänyt edes käymään, vaikka luonto on siellä varmasti kaunis. Joulumarkkinoiden lisäksi erilaiset joulukonsertit ovat ihania joulufiiliksen kohottajia – oli sää minkälainen tahansa!

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 9.12.2015 at 11:03

   Kiva että joku muukin tykkään joulumarkkinoista! :) Joulukonsertit tosiaan on myös ihan kivoja. Viime vuonna olin Raskasta Joulua konsertissa, mistä tykkäsin tosi paljon. Tänä vuonna olin ostamassa lippuja liian myöhään, pitänee vaan kuunnella Raskasta Joulua levyltä.

 • Reply Anna Koskela 9.12.2015 at 00:46

  Joulumarkkinat ovat ihania. On sääli, että niitä ei okein Suomessa kunnolla ole. Keski-Euroopassa niitä on tullut koluttua kunnolla.

  Ahvenanmaa on hanakalassa paikassa Oulusta katsoen, mutta tosiaan, kuten sanoit, kiva paikka olisi käytä useammin kuin kerran 10 vuodessa.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 9.12.2015 at 23:19

   Se on harmi ettei Suomessa oikein ole joulumarkkinoita, ainakaan mitään Saksan markkinoiden veroisia.
   Ahvenanmaa tosiaan on aika hankalassa paikassa Oulusta katsoen!

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 10.12.2015 at 19:33

  Minä odotin Madridissa innoissani joulumarkkina ja voi mikä pettymys ne olivatkaan: ihan kauheaa krääsää myynnissä, jotain jouluaiheisia pilailujuttja, jotka ei mielestäni millään tavalla liity jouluun. Mutta sitten sattumalta Pohjois-Espanjassa pienessä kylässä osuin viime sunnuntaina gourmet-markkinoille ja sieltä löysinkin paljon Suomeen tuotavia tuliaisia, mm. asturialaisia juustoja, joita on tarkoitus lauantiana tarjoilla pikkujouissa, jotka järjestetään meidän talo- ja koiravahdeille :).

  Tämä joulukuu Suomessa on kyllä ihana kamala. Vesisateessa laahustaessa joulumieli ei oikein pääse syntymään… Mutta onhan tässä vielä hetki ennen aattoa. Ahvenamaakin olisi varmasti ollut vielä tunnelmallisempi, jos siellä olisi ollut lunta.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 11.12.2015 at 23:48

   Kuulostaa tosi ihanalta se pienen kylän joulumarkkinat Pohjois-Espanjassa :)
   On tosiaan ollut aivan kamala joulukuu, itse ainakan odotan lunta ihan innolla!

 • Reply Jenna / Journey Diary 12.12.2015 at 10:58

  Mä en kyllä pääse virittäytymään joulutunnelmaan, jos nurmikko vihertää joka puolella.. Mutta eipä sitä lunta ole Keski-Euroopassakaan ja sielläkin on kuitenkin kiva kierrellä joulutoreja. Viime vuonna oltiin Puolan Gdanskissa ja Tallinnassa, tänä vuonna Tukholmassa :) Ainakin Budapestin ja Berliinin markkinat haluaisin vielä kokea.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 13.12.2015 at 00:05

   Onhan se vaikeaa päästä joulutunnelmaan kun ympärillä on vihreä nurmikko ja lämpäasteet plussan puolella. Mun tekisi mieli Tallinnan ja Tukholman joulumarkkinoille, toivottavasti ensi vuonna olisi aikaa niille :)

 • Reply Annika | Travelloverblogi 12.12.2015 at 19:30

  Olen muutamana viime vuonna alkanut fanittaa joulumarkkinoita. Tänä vuonna olen oikein urakalla kierrellyt niitä (Budapest, Tallinna, läntinen Uusimaa), koska olen joulun pois Suomesta. Ei sillä, että jouluihminen olisin, mutta otan markkinoilta joulun parhaat palat. Minua on syönyt lumettomuus. Ahvenanmaallakin näytti nurmi vihertävän kuin kesällä.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 13.12.2015 at 14:29

   Lumettomuus on syönyt myös minua. Joka vuosi odotan lunta ihan innolla, ja aina sen tuleminen vaan kestää ja kestää.. Ahvenanmaalla oli hyvin syksyiset tunnelmat, nurmikko vihreää, vähäistä vesisadetta ja lämpötila reilusti plussan puolella.
   Miettisin Tallinnan joulumarkkinoita tälle vuodelle, mutten löytänyt sopivaa ajankohtaa. Toivon mukaan ensi vuonna olisi aikaa niille :)

  Leave a Reply