Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesän Suomiretket; Seilin saari ja Suomenlinna

En ole moneen vuoteen harrastanut matkailua kotimaassa, syystä tai toisesta olen keskittynyt matkailuun ulkomailla. Ehkä en vain ole ennen oikeasti ymmärtänyt miten kaunis maa Suomi oikeasti on. Haaveissa olisikin päästä käymään Lapissa syksyllä ja talvella, mennä Porvooseen ihailemaan puutaloja ja käydä Utön saarella.

Seilin saari

Tykästyin Seilin saareen kovin, se on hieno ja kaunis paikka. Saarella sai hetkeksi unohtaa kaiken kiireen ja vain käyskennellä ympäriinsä auringosta nauttien.IMG_4300IMG_4339

Miten saarelle pääsee?

Seilin saari sijaitsee Turun saaristossa, lähellä Nauvoa. Saarelle pääsee yhteysaluksella Nauvosta, matka kestää noin puolisen tuntia. Seiliin ei saa viedä autoja, mutta polkupyöriä kyllä. Nauvosta Seiliin liikennöi M/S Östern, ja se lähtee Nauvon vierasvenesatamasta aivan Nauvon keskustasta. Aikuiselta meno-paluun hinnaksi tulee 12€. 

Seilin pituus on vain noin 2,5km, joten siellä on helppoa liikkua kävellen. Eksyminenkään ei ole mahdollista, koska saarella on vain pari hiekkatietä ja vain yksi niistä on vierailijoiden käytössä. Lisäksi kylttejä on hyvin esillä. Maa on suhteellisen tasaista eikä suuria mäkiä ole kuin yksi. 

Yhteysaluksen lisäksi saarelle pääsee myös omalla veneellä, jolloin vene pitää jättää kirkkolaituriin.IMG_4356

Muutama sana Seilin historiasta

Yritän olla lyhytsanainen. Olen juuri saanut valmiiksi opinnäytetytöni aiheena synkkä turismi. Yhdeksi kohteeksi valitsin Seilin saaren, koska halusin mukaan yhden Suomikohteen. Saaren historiaan tutustumisen jälkeen se vaikutti hyvin mielenkiintoiselta paikalta, ja oli mukava päästä käymään siellä.

1600-luvulta 1800-luvulle Seilissä toimi spitaalisairaala. Olot eivät arvatenkaan olleet kovin hyvät, ja esimerkiksi yksi hoitokeinoista oli viina. Spitaalin pikku hiljaa hävittyä saarelle alettiin kuljettaa mielisairaita, ja lopulta Seilistä tuli mielisairaala. Sairaala suljettiin vasta vuonna 1962, ja loppuvuosina siellä oli ainoastaan naisia. Nykyään saarella toimii Saaristomeren tutkimuslaitos ja kesäisin sinne pääsee Nauvosta lautalla.IMG_4366IMG_4369

Nähtävyydet ja palvelut

Seilin tunnetuin ja oikeastaan ainoa nähtävyys on vanha puukirkko. Kirkkoon on pieni sisäänpääsymaksu, 3,5e, opiskelijoilla hieman vähemmän. Matkailijoille kirkko on avoinna kesäkuusta elokuuhun. Kesäisin kirkossa järjestetään jumalanpalveluksia muutamia kertoja, sekä joskus myös muita tapahtumia.

Vaikken mikään kirkkoihminen olekaan, Seilin saaren kirkko oli hieno ja omalla tavallaan hieman ”pelottava”. Pelottavuuteen vaikutti luultavasti erityisesti se, että kirkossa kaikui ja narisi aavemaisesti. Kirkko on puukirkko, jossa spitaalia sairastaville oli rajattu oma alue. Spitaalisille oli myös oma sisäänkäynti, mikä nykyään on suljettu. 

Palvelut saarella eivät ole kummoiset, joten jos jotain suurempaa haluaa syödä, niin eväät kannattaa ostaa vaikka Nauvosta. Pieni kesäkioski saarelta kuitenkin löytyy, ja se sijaitsee kirkkolaiturin vieressä. Saatavilla on juotavaa ja jäätelöä sekä pullaa. Kioskin vieressä sijaitsee WC. Saari on aivan upea paikka pitää piknik, hyviä paikkoja on vaikka kuinka.IMG_4379

Suomenlinna

Suomenlinna Helsingin edustalla on monelle varmasti tuttu paikka. Itse kävin tässä Suomen UNESCO -kohteessa ensimmäistä kertaa elokuussa, vaikka suunnitelmissa vierailu on ollut jo useamman vuoden. Paikkana pidin Suomenlinnasta, ja jos asuisin Helsingissä, niin kävisin saarella varmasti usein koska lauttamatkakaan ei kevennä kukkaroa juuri yhtään. UNESCO -listalle Suomenlinna liitettiin vuonna 1991, ja saari on koti noin 800 helsinkiläiselle.IMG_4626IMG_4634

Miten Suomenlinnaan pääsee?

Suomenlinnaan pääsee vesibussilla/lautalla Helsingin kauppatorilta. Vesibusseja on ilmeisesti muutamallakin firmalla (?). Itse lähdin matkaan Kolera -altaan vierestä, hieman kauempana olisi ilmeisesti ollut myös toinen vesibussi. Mutta koska Helsinki on itselleni täysin tuntematon paikka, otin ensimmäisen vesibussin koska luulin sen olevan ainoa. Matka Helsingistä kestää noin 20 minuuttia, ja vesibusseja kulkee useita päivän aikana.IMG_4636IMG_4657

Nähtävyydet

Kävellen liikkuminen saarella on helppoa, ja päivän aikana saa kävellä aivan sydämensä pohjasta. Tunnetuimmat ja tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat Sinisen reitin varrella, mikä kiertää hyvin koko saaren. Reitti on pituudeltaan noin 1,5km eli periaatteessa se on mahdollista kiertää puolessa tunnissa.

Suomenlinnan alueella sijaitsee useita museoita, joissa en tällä kertaa käynyt. Suomenlinnan tunnusmerkkinä pidetään Kuninkaanporttia, ja se on ihan vaikuttavan näköinen ilmestys. Itse pidin eniten itse linnoituksesta ja erityisesti muureista, Bastioni Zander. Muureilta avautui hienot näkymät merelle päin sekä Suomenlinnan ”sisämaahan”. Pidin Rantakasarmia myös kauniina alueena, toisella puolella sijaitse meri ja toisella kauniit, vanhat talot.IMG_4667

Erilaisia kahviloita ja ravintoloita Suomenlinnasta löytyy hyvin, joiden lisäksi saarella sijaitsee myös ruokakauppa. Suomenlinnassa on myös yöpymismahdollisuus Hostel Suomenlinnassa.IMG_4683IMG_4692

*****

Pysy ajan tasalla uusista postauksista ja seuraa blogia Facebookissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

54 Comments

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 8.11.2015 at 14:13

  Pääseekö siellä Seilissä vierailemaan spitaali-/mielisairaalassa tms.? Tuollaiset paikat ovat hirmuisen mielenkiintoisia omalla kamalalla tavallaan. Jäi kyllä kiinnostamaan enemmänkin, ei ollut aavistustakaan että tuollainen paikka Suomesta löytyy.

  • Reply Tanja 9.11.2015 at 16:06

   Nykyään mielisairaalan rakennukset kuuluvat Saaristomeren Tutkimuslaitokselle, eikä niihin valitettavasti pääse sisälle. Mielenkiintoinen paikka kuitenkin omalla tavallaan. Itsekkin vasta kunnolla tutustuin paikkaan opinnäytetyötä tehdessä, saaresta olin joskus kyllä kuullut.

 • Reply Annika | Travelloverblogi 8.11.2015 at 15:59

  Turun kaupunginteatterin Seili-näytelmä sai tällaisen teatterin suurkuluttajankin vaikuttumaan. Se oli aivan mieletön. Näytelmä oli fiktiivinen kertomus naiskohtalosta, mutta perustui osittain tositapahtumiin ajasta, jolloin Seilissä oli mielisairaalatoimintaa. Sen jälkeen olen ajatellut haluavani nähdä myös itse saaren.

  • Reply Tanja 9.11.2015 at 16:07

   Olen kuullut paljon hyvää tuosta näytelmästä, mutta en harmiksi ehtinyt katsomaan sitä.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 8.11.2015 at 22:07

  Haaveilin jonkinlaisesta saaristovierailusta Turun edustalla nyt jo päättyneen kesän aikana, mutta se reissu jäi tekemättä. Joskus toiste sitten.

  Suomenlinnan lauttaan pääsee muuten paikallisliikenteen lipulla.

  • Reply Tanja 9.11.2015 at 16:12

   Kiitos lisäyksestä Suomenlinnan osalta! :)

   Vaikka olen Turussa aina asunut niin saaristo on valitettavasti vähän vieras paikka. Sinne olisi kyllä kiva päästä kiertelemään, autottomuus vähän vain saattaa haitata.

 • Reply Terhi / Muru Mou 8.11.2015 at 22:15

  Seilin historia kuulostaa mielenkiintoiselta! En ollut aikaisemmin kuullutkaan koko paikasta… Hävettää myöntää, mutta Suomenlinna on minulla käymättä. En ole minäkään ollut kovin ahkera kotimaan matkailija, mutta toivottavasti joskus lähiaikoina pääsisin tutustumaan Helsinkiin kunnolla :)

  • Reply Tanja 10.11.2015 at 10:34

   Mulle Seili on myös ollut aika mysteeri pitkään, mutta opinnäytetyön myötä saari tuli todella tutuksi :) ”Hyvä” kuulla että ihan kaikki eivät ole Suomenlinnassa käyneet :P

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 9.11.2015 at 16:37

  Kyllä Suomenlinnassa vierailu kuuluu jokaisen suomalaisen yleissivistykseen. ;) Seili kuulostaa jännittävältä ja mielelläni sinne lähtisin joskus pyöräilemään.

  • Reply Tanja 10.11.2015 at 10:35

   Noinhan se on, onneksi on tämä yleissivistyksen aukko nyt täytetty :D

 • Reply Heidi 10.11.2015 at 12:01

  Muutama vuosi sitten kävin elämäni ensimmäistä kertaa Turun saaristossa ja oltiin juuri Nauvossa yötä aivan mielettömän ihanan romanttisessa puutaloidyllissä. Ehkä joskus vielä uudestaan sille suunnalle reissuun ja pyöräily Seilin saarella voisi olla mukavaa. Viimeisestä Suomenlinna-reissusta on vierähtänyt aikamoisen monta vuotta. Ehkäpä ensi kesänä siis sinne.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 10.11.2015 at 22:49

   Nauvokin näytti tosi kivalta paikalta sen verran kun sitä näin :) Sinne vois hyvin lähteä käymään uudestaankin.

 • Reply Henna /suurin onni 10.11.2015 at 19:17

  Jenni tuolla kommentoikin, että ihan julkisen liikenteen lipulla pääsee useita kertoja tunnissa seilaavalla lautalla Suomenlinnaan, eli me helsinkiläiset pääsemme vaikka kuukausikortilla sen enempiä maksamatta. Silti siellä tulee käytyä ehkä kerran vuodessa… pitäisi käydä useammin! Suomenlinna on myös suosittu häidenviettopaikka pk-seutulaisten keskuudessa. Monissa häissä olen siellä ollut ja se on kyllä tosi idyllinen sekä kesä- että talvihäille :) Seili taasen on minulle sillä tavalla uusi tuttavuus, että kuulin paikan olemassaolosta vasta Jenni Vartiaisen biisin myötä ja käymättä on edelleen. Vaikuttaa kiinnostavalta paikalta, ehkä siis joskus!

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 10.11.2015 at 22:54

   Pitää muistaa lisätä tekstiin että Suomenlinnaan pääsee vaikka kuukausikortilla :) Suomenlinna on varmasti aivan mahtava paikka viettää häitä!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 10.11.2015 at 20:58

  Turun saaristossa olisi ihana käydä. Suomenlinnakin on niin ihana kesäkohde ja vieläpä helposti lähestyttävä sellainen. :-)

  Menneenä kesänä kävin ensimmäistä kertaa Porvoossa ja se oli kyllä aivan ihana! Lappia on tullut myös tässä parina kesänä koluttua ja se toimii kans erinomaisesti. Kunhan aurinkoinen kesäpäivä osuu, se on melkeen missä tahansa Suomessa ihanaa ja kaunista. :-)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 10.11.2015 at 22:48

   Mullakin on Turun saaristo vähän huonosti hallussa, vaikka Turussa asunkin. Jotenkin ajokortittomuus vähän vaikeuttaa liikkumista joskus..
   Katoin just yks päivä miten Turusta pääsee Porvooseen julkisilla, ja niitä näytti kulkevan yllättävän huonosti. Pitänee varmaan mennä ensin Helsinkiin ja sieltä jollain keinolla Porvooseen :)

 • Reply Titta / ikilomalla 11.11.2015 at 03:00

  Olipas mielenkiintoista kuulla Seilin saaresta ja sen historiasta! Jännää! Minäkään en ollut kuullut tämän saaren olemassaolosta aiemmin. Minua kiinnostaisi pyöräretki saaristossa, ehkä tämä voisi olla yksi etappi sillä reissulla :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 11.11.2015 at 14:58

   Kiva että sain mielenkiinnon heräämään Seilin saarta kohtaan :) Ehdottomasti kannattaa siellä käydä jos Turun saaristossa päin liikkuu.

 • Reply Laura / My Passport Pages 11.11.2015 at 15:06

  Saaristo on kyllä mahtavaa seutua. Itse vietin yhden yön kesällä Lappon saarella ja ihastuin siihen täysin, vaikka ei sielläkään varsinaisesti suuria nähtävyyksiä ollut, edes tuon kirkon vertaa. :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 11.11.2015 at 20:00

   Mun mielestä saaristossa pääasiassa on rentoutuminen, joten ei niitä nähtävyyksiä yhdellä saarella tarvitse välttämättä paljoa olla :) Pitäis useamminkin käydä saaristossa, se kun on tossa ihan vieressä.

 • Reply Mika / Lähtöportti 11.11.2015 at 15:35

  Kiinnostava tietopaketti varsinkin tuosta Seilistä! Haluaisin joskus kiertää Saariston Rengastien, jolloin voisi käydä tuollakin. Millaisia muita kohteita valitsit synkän turismin opinnäytetyöhön?

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 11.11.2015 at 20:02

   Kiitos! :) Mä olen muistaakseni kerran kiertänyt Saariston Rengastien, siitä on ainakin 10 vuotta aikaa, eli olin noin 11-13v. Tykkäisin kiertää sen joskus uudestaan. Yhteensä mulla oli neljä kohdetta synkän turismin opinnäytetyössä, ja Seilin lisäksi käsittelin Pohjois-Irlantia, Auschwitzia ja Tsernobyliä. Tarkoituksena olisi kirjoittaa jonkinlainen postaus synkästä turismista lähiaikoina.

 • Reply Elämää ja Matkoja 11.11.2015 at 19:15

  Turun saaristo on kyllä kaunis, onpa sitä sen vuoksi verrattu Kreikan saaristoonkin. Seilin saarella ei ole tullut käytyä, mutta pitänee korjata tämä lähivuosina!

  Suomenlinnassa sen sijaan kävimme pitkästä aikaa tänä kesänä aivan liian monen vuoden tauon jälkeen. Tykkään Suomenlinnan alueesta todella paljon ja siihen tykästyivät myös perheen pienimmät, joille tämän kesän visiitti oli ensimmäinen. Voisin jopa ajatella asuvani siellä!
  Päivästämme Suomenlinnassa voi lukea blogista https://www.rantapallo.fi/elamaajamatkoja/2015/08/12/paiva-suomenlinnassa/ sekä kurkistaa sukellusvene Vesikkoon, joka oli todella mielenkiintoinen museokohde, joka sai mietteliääksi. https://www.rantapallo.fi/elamaajamatkoja/2015/08/18/sukellusvene-vesikko-suomenlinna/

  • Reply Tanja 12.11.2015 at 15:07

   Ai, enpä ole ennen kuullut että Turun Saaristoa on verrattu jopa Kreikan saaristoon! Asuminen Suomenlinnassa voisi varmasti olla mielenkiintoista, mutta pitänee vaan tyytyä vierailemaan siellä aina välillä :)

 • Reply Jenna / Journey Diary 11.11.2015 at 21:58

  Turun saaristoa tuli kierreltyä viime kesänä, mutta Seilissä ei käyty. Voisi käydä sielläkin joku kesäinen päivä, Turussa kun asustetaan :)

  • Reply Tanja 12.11.2015 at 00:22

   Mulla näin turkulaisena on Turun saaristo aika huonosti hallussa, pakko myöntää. Ehkä asiaa vähän vaikeuttaa se etten omista ajokorttia, bussien suunnittelu vie taas aikaa eikä busseilla taas ehkä pääse joka paikkaan. Pitää varmaan ens kesää varten vähän tutkia busseja :)

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 11.11.2015 at 22:14

  Seili vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja vaikka saarella synkkä historia onkin niin nuo saariston pikkusaaret/kylät on todella viehättäviä.

  Opinnäytetyö vaikuttaa myös todella mielenkiintoiselta, eikä aihe varmastikaan ole kevyimmästä päästä. Postausta mielenkiinnolla odotellessa!

  • Reply Tanja 12.11.2015 at 00:26

   Saariston pikkusaaret on tosiaan ihania ja viehättäviä, niissä voi hetkeksi unohtaa kaiken ja vaan olla.
   Toivottavasti piakkoin saan postauksen synkästä turismista valmiiksi, nyt kun kaikki kouluhommatkin on valmiina :)

 • Reply AnnKat 11.11.2015 at 23:18

  Ennen kuin aloin lukea postausta olin jo kysymässä ääneen ”missä on Seilin saari” :D En siis ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä paikasta. Turun saaristoon tutustumista voisi kyllä miettiä ensi kesäksi. :)

  • Reply Tanja 12.11.2015 at 00:24

   Mäkin oikeestaan kuulin Seilistä vasta tän opinnäytetyön myötä, vaikka niin lähellä asunkin :D Turun saaristo on todella kaunis paikka, ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 11.11.2015 at 23:44

  Alkoi kyllä kovasti kiinnostaa tuo Seilin saari. Kiitti matkailuvinkistä! :)

  • Reply Tanja 12.11.2015 at 00:21

   Ole hyvä :)

 • Reply Pirkko / Meriharakka 12.11.2015 at 21:46

  Seili on kyllä juuri tuon historiansa takia kiehtova paikka. Purjehdusvuosinamme poikkesimme pariinkin kertaan ja jotenkin sopivan kuuma kesäinen päivä ja kävely tuolla kesäisessä maisemassa vie helposti vuosikymmeniä taaksepäin – vaikka historia synkkä onkin, niin jotenkin myös kiehtova!

  • Reply Tanja 13.11.2015 at 14:48

   Historia todellakin on kiehtova, ja olisi mielenkiintoista päästä käymään sisällä myös Saaristomeren tutkimuslaitoksen rakennuksissa.

 • Reply laura / to travel is to live 12.11.2015 at 21:58

  Minäkin olen vasta viimeaikoina kunnolla havahtunut Suomen hienoon matkailutarjontaan ja Lappiinkin olisi taas kova hinku. Seilin saarella en ole käynyt mutta jo pidempään olen haaveillut saaristokohteisiin tutustumisesta ja Seilihän olisi oiva kesäkohde. Suomenlinnassa olen käynyt viimeksi muutama vuosi sitten ja se on ihana retkikohde Helsingistä, tykkään kyllä :)

  • Reply Tanja 13.11.2015 at 14:51

   Mulla on viime Lapin matkasta aikaa kymmenisen vuotta, olisi siis korkea aika lähteä sinne päin. Seili on todellakin oiva kesäkohde, jos siellä päin saaristoa liikkuu niin kannattaa ehdottomasti poiketa Seiliin :)

 • Reply Anna Koskela 13.11.2015 at 11:57

  Olipas hauska lukea kesäisestä Suomesta näin marraskuun harmauden ja hämärän keskellä : )

  • Reply Tanja 13.11.2015 at 14:46

   :)

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla 13.11.2015 at 12:58

  Suomi on ihan loistava matkakohde, varsinkin kesäaikaan :) Turun kauniissa saaristossa olen hieman kierrellyt, paljon enemmänkin voisin, kun tuo Seilikin on kiinnostavine historioineen vielä näkemättä.
  Suomenlinnaan mennessä kannattaa muuten olla tarkkana minkä lautan valitsee, sillä paikallisliikenteen (HSL) liput käyvät vain heidän lautallaan. Eli voit vaihtaa samalla lipulla bussista lauttaan, mutta vain HSL:n omaan. Ne pienemmät veneet ovat yksityisten yritysten ja niihin pitää aina ostaa erikseen lippu. Suomenlinna on yksi kesäisen Helsingin suosikeistani ja olen joskus jopa haaveillut asuvani sieltä. Asunnon saanti vaan ei taida olla kovin helppoa.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 13.11.2015 at 23:37

   Suomenlinna asuinpaikkana olisi kyllä aivan loistava! Asunnon saanti tosiaan ei taida olla kovin helppoa.
   Vaikka Turussa asunkin niin saaristo on ainakin toistaiseksi jäänyt aika tuntemattomaksi alueeksi.. Mutta jos ensi kesänä koittaisi matkailla siellä päin vähän enemmän :)

 • Reply Lena / London and beyond 13.11.2015 at 13:57

  Mä en myöskään ole kotimaanmatkaaja, johtuen älyttömistä hinnoista Suomessa, etenkin kun Suomeen pääseminen on jo operaatio itsessään. Harmi, Suomi on kaunis maa. Suomenlinnaa olen ihaillut laivalta käsin, onhan se nyt upea, ei siitä mihinkään pääse… Kaverit usein siellä piknikillä :)

  • Reply Tanja 13.11.2015 at 14:54

   Se on valitettavan totta että matkailu Suomessa on kallista.. Tämä on yksi syy miksen ole vielä Lappiin lähtenyt, etelästä kun matka sinne tulee aika kalliiksi.

 • Reply Kohteena maailma 13.11.2015 at 23:15

  Seilin saari on itselle ainoastaan tuttu Jenni Vartiaisen laulusta ja siitä, että tiedän minkänäköinen laiva ja mistä kohtaa Aurajokea sinne liikennöi. Puolison kanssa puhuttu useaan kertaan laivan ohi kävellessä, että sinne tarvitsi tehdä päiväretki aurinkoisella ilmalla.

  Suomenlinna on tuttu juttu ja tässä yhteydessä haluan oluen ystävänä nostaa esiin saaressa toimivan Suomenlinnan Panimon. Itse suosin aina paikallisia pienpanimoita ja viime kesäisen retken ajoitin sinne perheen kanssa niin, että varmasti missasimme ainakin yhden lautan täpärästi ;-)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 13.11.2015 at 23:38

   Muistankin kuulleeni tuosta Suomenlinnan panimosta :) Itse ne ole niinkään oluen ystävä, joten panimo jäi ainakin tällä kertaa välistä. Mutta tuollaiset pienpanimot ovat todella kivoja, itsekkin niitä kannattaisin jos olutta joisin :P

 • Reply Sanna I Siveltimellä 14.11.2015 at 00:16

  Kesä. Suomi. Ja Suomenlinna. Ihanan toimiva kombo. Näistä siis tuo jälkimmäinen on itselle tutumpi ja joka kesäinen kohde :)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 14.11.2015 at 19:17

   Ehdottomasti toimiva yhdistelmä :) Voisin hyvin ensi kesänä lähteä uudestaan Suomenlinnaan.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 15.11.2015 at 00:27

  Itse tutustuin Seilin historiaan Nauvon reissulla ja olipahan melkoinen yllätys että moista Suomesta löytyy!

  • Reply Tanja 15.11.2015 at 18:33

   Oli yllätys myös minulle, samoin se että toiminta päättyi vasta vuonna 1962.

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 15.11.2015 at 17:23

  Kyllä tässäkin maassa tutkittavaa riittää, todellakin! Saaret ovat usein mun suosikkeja ja Suomenlinnassa tulee käytyä aika useinkin. Sieltä löytyy aivan omanlaisensa tunnelma, vaikka se on niin lähellä kotia. Seili on vielä kokematta, mutta eiköhän sinnekin vielä kerkeä :).

  • Reply Tanja 15.11.2015 at 18:36

   Riittää tosian tutkittavaa, ja olen itse asiasssa parin viikon päästä menossa Ahvenanmaalle ja joulukuun puolivälissä Porvooseen :) Pidän myös saarista, niissä on kiva tunnelma ja usein saa olla rauhassa ja vaan rentoutua.

 • Reply Jenni / Globe Called Home 16.11.2015 at 03:20

  Samoin kuin Mirje, niin mäkin olen haaveillut joskus asumisesta Suomenlinnassa. Vastaan vaan mulla tulisi asuntojen pienet koot, jotka on sidottu perhekokoon. Jos siis ei ole lapsia niin pientä kaksiota isommasta asunnosta on turha haaveilla.

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 16.11.2015 at 19:37

   Suomenlinna olisi varmasti upea paikka asua. Taitaa vaan olla vähän vaikeaa, ja kallista, löytää sieltä asuntoa.

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia 29.12.2015 at 03:47

  Muutama vuosi sitten käytiin pikaisella parin päivän lomalla Nauvossa ja huomattiin kyllä se optio tulla Seilin reittiä takaisin, mutta kun meillä oli tiukka kellonaika mihin mennessä olla takaisin kotona ei uskaltauduttu kiertämään sieltä. Olisi kyllä edelleen kiinnostavaa saareen tutustua.

  Suomenlinna on kyllä tullut tutuksi, asuin pk-seudulla noin 15 vuotta ja meillä oli parhaan ystäväni kanssa tapana käydä siellä vähintään kerran kesässä. Paikalliskaupasta evästä mukaan ja piknikille ja aurinkoa ottamaan ja illan päätteeksi aina oluselle Walhallan terassille. Ne oli mukavia päiviä ne :-)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 29.12.2015 at 15:56

   Kannattaa käydä Seilissä jos vielä liikkuu siellä päin :)
   Itse ostin myös piknik-eväät Suomenlinnan kaupasta, mikään ei ole parempaa kuin kiva ilma ja piknik.

  Leave a Reply