Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kestävä matkailu #ReilutBlogit

Sain haasteen Hear the World’s Whisper blogin Marialta, kiitos vielä kerran haasteesta! Tosiaankin paljon mielipiteitä ja myös tunteita herättävä aihe. Minulle ei entuudestaan kovin tuttu, vaikka koulussa sitä ollaan käyty läpi vuosi tai kaksi sitten. Muistelen että aihe sivuutettiin aika nopeasti, joten pieni kertaus tulee ehdottomasti tarpeeseen. Tämä haaste sai minut kunnolla miettimään ja pohtimaan omaa matkailuani ja valintojani ja asiaan perehtymisen jälkeen voin sanoa olevani edes vähän fiksumpi. Aina ei tiedosta tekevänsä väärin, erityisesti eläinten kohdalla. Olen minäkin joskus ollut katsomassa lintushow’ta eläintarhassa ja Singaporen eläintarhassa satuin sattumalta paikalle kun yksi eläintarhan norsuista maalasi taulua. Tiedä sitten miten paljon kyseinen norsu tapahtumasta nautti.

Waitomo Caves/NZ

Reilun matkailun yhdistyksen sivulta löytyy aiheesta tietoa todella kattavasti. Lyhyesti kyseessä on siitä, että matkailun positiiviset vaikutukset maksimoidaan ja negatiiviset vaikutukset minimoidaan. Kestävällä matkailulla on kolme osa-aluetta; taloudellinen, sosio-kulttuurinen ja ympäristöllinen. Todella monissa maissa erityisesti luonto on matkailun suurin valttikortti, ja kestävässä matkailussa ympäristöä ja luontoa pyritään hyödyntämään niin, ettei luonnolle koidu mitään vahinkoa. Sivusto on koonnut reilun matkailun ohjelistan ja lista pitää sisällään muun muassa seuraavia asioita: tiedon hankkiminen matkakohteesta, huippusesongin ulkopuolella matkustaminen, jätteiden minimointi sekä kertominen mitä on matkalla nähnyt ja kokenut.

Albatrossien suojelualue, Otago Peninsula/Uusi-Seelanti

Aika paljon tähän aiheeseen liittyen näkee kirjoituksia eläinturismiin liittyen eli siis eläinten viihdekäyttöä matkailussa turistien iloksi. Tähän en ota sen enempää kantaa, mutta tuli mieleen että mitä mieltä muut ovat valaiden/delfiinien katseluretkistä? Pidättekö niitä eläinturismina? Itse olen ollut kolme kertaa valassafarilla; Norjassa(2003), Uudessa-Seelannissa (2012) ja Australiassa (2014). Norjan retkestä en paljoa muista, koska olin silloin 11v. Kahdesta muusta sitten muistan enemmänkin ja molemmista on jäänyt hyvä maku suuhun, ei yhtään sellainen olo että eläimiä käytetään hyväksi. Minusta pikemminkin valassafarit lisäävät ihmisten tietoa valaista ja niitten suojelusta ja itsellä ainakin valaiden kunnioitus nousee yhä enemmän aina kun valaita pääsen katsomaan. Laivathan eivät saa kovin lähelle valaita mennä, ja koko laivan on aika lailla hiljaa kun pysähdytään ja yritetään niitä uskomattomia otuksia sieltä vedestä bongata.

Kaikoura/Uusi-SeelantiSydney

Tehtäväni tässä haasteessa oli vastata seuraaviin kysymyksiin:

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän.

1. Koitan pienillä arkisilla teoilla auttaa. Matkailu kun ei ole sitä kaikkein luontoa säästävintä toimintaa koska lentomatkat. Kaupassa käydessä on aina mukana oma kangaskassi ja kotona sammuttelen valoja aina niistä huoneista missä en ole. Autoa minulla ei ole, joten kuljen paikasta toiseen joko kävellen tai bussilla. Tarpeettomia vaatteita tulee annettua keräyksiin, erityisesti Punaisen Ristin keräyksiin joita pidetään ennen joulua. Myös matkakohteessa pyrin liikkumaan jalkaisin kaupungin sisällä ja kaupungista toiseen sitten bussilla tai junalla, vähän riippuen siitä kummalla pääsee liikkumaan. 

2. Tätä kohtaa mietin pitkään. Mielessä oli paljon ideoita, mutta en sitten loppujen lopuksi ollut varma kuinka kestäviä mielessäni olevat matkailukokemukset oikeasti olivat. Pohdinnan jälkeen päädyin Uuteen-Seelantiin, en vain yhteen kohteeseen siellä vaan koko maahan. Uuden-Seelannin valitsin, koska minusta siellä luontoa kunnioitetaan ja suojellaan hyvin ja tehokkaasti. Sain sellaisen kuvan, että paikalliset ovat todella ylpeitä ainutlaatuisesta maastaan ja sen eläimistä ja haluavat sitä suojella. Esimerkiksi Ulva Island Stewart Islandin vieressä on kokonaan rauhoitettu lintujen suojeluun. Saarelle pääsee käymään oppaan mukana pienissä ryhmissä, itse kävin siellä kolmen muun matkailijan kanssa. Otago Peninsulalla on albatrossien pesimäpaikka, mihin turisteja ei päästetä vaan lintuja saa tarkastella ”talosta” kiikareiden ja ikkunoiden kautta. Talo on rakennettu tarpeeksi kauas niin etteivät linnut häiriinny siitä. Mainittakoon tähän loppuun, että Uusi-Seelanti on saanut vuonna 2008 ”Best Destination for Responsible Tourism” palkinnon. 

IMG_3112Ulva Island

3. En ole yhtään seurannut ketä kaikkia tähän on jo haastettu, joten haastan kaikki tämän lukijat ketkä eivät vielä ole tähän osallistuneet.

Tärkeä aihe ja hienoa että tällainen haaste aloitettiin. Tuskin minusta koskaan täysin vastuullinen matkaaja tulee koskaan, mutta tämän jälkeen asioita voi miettiä kaksi kertaa ennen päätöksen tekemistä. Tekstiä aiheesta varmasti riittäisi, mutta taidan tällä kertaa jättää tämän tähän ja jään mielenkiinnolla odottamaan mitä muut aiheesta kirjoittavat.

***********************

Pysy ajan tasalla uusista postauksista ja seuraa blogia Facebookissa

Blogi löytyy myös Blogit.fi ja Blogipolusta sekä Instagramista ja Twitterisä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maria 25.2.2015 at 08:12

    Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen! Olen itsekkin miettinyt noita valas ja delfiinien katseluretkiä, varsinkin silloin kun opas itse kertoo eläimistä enemmän ja opastaa vierailijoita eikä liian lähelle mennä. Kävin Key Westissä nimittäin katselemassa delfiinejä ja pysähdyimme itse vähän heidän alueen ulkopuolelle ja odottelimme hiljaa tulevatko he meidän luokse. Nämä ei ole helppoja asioita, mutta hienoa että aihe on saanut nostetta viime aikoina :D

  • Reply Tanja 25.2.2015 at 15:44

    Ei tosiaan ole helppoja asioita, pakottaa oikein kunnolla ajattelemaan :D Mutta on kyllä hyvä että nää asiat otetaan esille :)

  • Leave a Reply