Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vaihto-opiskelu Irlannissa

Vaihtojakso Irlannissa on nyt takana. Tuntui että aika meni todella nopeasti ja on vähän outoa olla takaisin Suomessa, vaikka olinkin täällä vähän alle kolme viikkoa joulun ja uuden vuoden aikaan. Ajattelin näin vaihdon päätteeksi kirjoittaa omista opiskelukokemuksista Irlannissa ja muutamalla sanalla kertoa miten opiskelu erosi Suomeen verrattuna. Jos tästä olisi vaikka hyötyä jollekkin : )

Päärakennus

Opiskelin siis ainetta Hospitality Management koulussa nimeltä Dundalk Institute of Technology. Koulu mielestäni oli tosi mukava, vaikka joka paikassa olikin kokolattiamatto eikä lämpötila aina ollut se kaikkein paras; joskus oli kylmä ja toisinaan taas liian kuuma. Lisäksi kaikissa luokissa ei ollut ikkunoita, mutta kaikkiin näihin asioihin kyllä tottui enemmin tai myöhemmin vaihdon aikana.

Koulu sijaitsi noin kolmisen kilometriä Dundalkin keskustasta, sinne käveli vähän yli puoli tuntia. Asuin opiskelija-asuntolassa koulun kampuksella.

Kirjasto

Itse koulu oli isompi kuin kouluni Suomessa, ja opiskelijoita oli sellaiset 6000. Tähän päälle sitten vielä noin 150 vaihto-opiskelijaa ja noin 400 muuta ulkomaalaista opiskelijaa niin johan siinä riittää porukkaa. Olin aika eksyksissä pari ensimmäistä päivää koulun sisällä liikkuessani ja irlantilaisten aksentin tottumiseen meni jonkin aikaa. Olin itse asiassa aika yllättynyt että irlantilaisilla oli niinkin voimakas aksentti. Totta kai siihen tottui muutamassa viikossa kun sitä kuuli koko ajan joka paikassa.

Suomesta eroten kampukselta löytyi oma baari, pieni pankki ja sen yhteydessä pankkiautomaatti sekä pieni kauppa mistä sai lähinnä ostaa vihkoja tms. koulutarvikkeita sekä karkkia. Pankkiautomaatti oli tosi kiva ”lisä” kampuksella, tosin parin kerran jälkeen en enää saanut sieltä Visa Electronin kanssa rahaa.

Käytävä

Minulla oli Dundalkissa viisi kurssia ja kaikki niistä liittyivät hospitality managementiin jollain tavoin. Vaihdon aikana tuli hyvin ilmi, että Irlannissa tätä alaa opiskelevat menevät lähes aina hotelliin töihin ja hotelleista puhuttiinkin tunneilla paljon.

Kampuksen alueella oli yksi ravintola ja pari kahvilaa. Lisäksi yhdestä kahvilasta sai ostaa Starbucksin kahvia puolet halvemmalla kuin Starbucksin myymälöistä. Suomeen verrattuna ruoka oli aika pikaruokapohjaista ja usein opiskelijoita näki käytävällä syömässä suklaata, sipsejä ja popcornia.

Ravintola

Koekäytäntö oli jokseenkin erilainen Suomeen verrattuna. Koehuoneeseen ei saanut ottaa laukkuja mukaan, pelkästään kynät ja opiskelijakortin. Kaikki muut tavarat piti jättää käytävälle kokeen ajaksi. Kaikille oli ennalta määrätyt paikat ja paikkanumero piti kirjoittaa ylös myös koepaperiin. Kysymyspaperin sai ottaa kokeesta lähtiessä mukaan, meillä ei SAMKissa näin ainakaan saa tehdä. Lisäksi kokeen aikana piti allekirjoittaa kaksi identtistä paperia, syystä ei ole mitään tietoa.

Käytävää

Hauska yksityiskohta kampuksen alueella oli koulun oma tuuliturbiini, mitä käytetään tuulivoiman tuottamiseen. Se tuottaa muistaakseni aika ison määrän koulun käyttämästä energiasta, mitään lukuja en nyt muista.

Mielestäni koulunkäynti Irlannissa ei loppupeleissä eronnut paljoa koulunkäynnistä Suomessa. Päivät olivat saman pituisia ja kursseilla saatiin tehtäväksi yksi isompi ryhmätehtävä. Silti opetus Irlannissa oli jotenkin vähän rennomman tuntuista ja joillain kursseilla edettiin myös Suomen vauhtiin verrattuna vähän hitaammin.

Kokemus oli silti mahtava, en vaihtaisi sitä mihinkään! : )

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply