Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkustaminen

Reissaajan määritelmä – millainen matkailija olet?

torstai, 28 toukokuun, 2020

 

Reppureissaaja vai luksusmatkaaja? Omatoimi- vai pakettimatkailija? Perinteinen turre vai paikalliseen verrattava asiantuntija? Suorittaja vai nautiskelija? Instagrammaaja, vai oman elämänsä Kolumbus? Matkailijoille riittää määritelmiä – kuten vaikkapa elämäntilanteille, ihmissuhteille, työuralle ja ihmistyypeille. Uskallan väittää, että lähes kaikelle elämässämme löytyy jokin määritelmä. Itse en kuitenkaan koe täysin sopivani mihinkään näistä mainitsemistani “matkustajamuoteista”. Useimmissa olen varmaankin noin keskitasoa. Ajattelin kuitenkin, että näitä erilaisia matkustajatyyppien näkökulmia olisi hauskaa pohtia yhden postauksen verran.

Haluan kuitenkin korostaa, että en missään nimessä pidä ajatuksesta, jossa erilaisia matkailijoita pitäisi erityisemmin määritellä. Jokainen matkailee omalla tavallaan, eikä toisten tarvitse sitä arvostella, saati sitten pohtia mihin muottiin kukin solahtaa. Täytyikin vilkaista miten käsite matkailja virallisesti määritellään:

Matkailijalla (tourist, overnight visitor) tarkoitetaan yöpyvää matkailijaa, joka viettää vähintään yhden yön matkan kohteessa joko maksullisessa tai maksuttomassa majoituksessa.  / Tilastokeskus

Voidaankin siis todeta, että varmasti jokainen meistä on joskus ollut matkailija jollakin tavalla 🙂 Noh, sukelletaan sitten syvemmin erilaisiin stereotypioihin matkailijoista!

Reppureissaaja vai luksusmatkailija?

Matkabudjetti, kohde, kulkuväline sekä tietysti majoitusvalinnat määrittävät reissaajaa erityisen paljon. Reppureissaaja vs. luksusmatkailija onkin ehkä yleisimpiä kuulemiani määritelmiä. Näin itse määrittelen ”reppureissaajien” ja ”luksusmatkailijoiden” stereotypiset erot mielessäni:

Reppureissaaja reissaa yleensä kirjaimellisestikin reppu selässään, painottaen edullisemman hintatason kulkuvälineitä ja majoituksia, tutustuen paljon uusiin ihmisiin esimerkiksi hostellimajoituksissa. Reppureissaaminen tapahtuu usein junayhteyksiä pitkin – itse miellän perinteisiksi reppureissumatkoiksi Euroopan interrailit tai Aasian seikkailumatkat, jotka usein kestävät kuukausiakin. Luksusmatkailija taas panostaa kulkuyhteyksiensä ja majoitustensa mukavuuteen – ja kuten kuvauksestakin voi päätellä, budjetti ei yleensä määritä luksusmatkailijan valintoja.

Olen itse kokeillut molempia. Varsinaisesta reppureissailusta nimensä mukaisella määritelmällä on vierähtänyt jo aikaa, mutta en missään nimessä uppoa myöskään luksusmatkailijan muottiin. Interreilasimme ystävieni kanssa Euroopassa reppureissutyyliin yöpyen hostelleissa ja junissa, juna-asemallakin. Kokemus oli todella erityinen ja todella suosittelenkin reppureissaamisen kokemista jokaiselle. Silloin tällöin on tullut kokeiltua myös budjetin sallimia “luksuskohteita”, kuten yhden yön yöpyminen Marina Bay Sandsissä Singaporessa.

En voi sanoa, että matkailisin pelkästään budjetti edellä. Täytyy kuitenkin korostaa, että budjetti on todella merkittävä tekijä matkoillani. Reissua suunnitelessa kohde määräytyy yleensä ennen kaikkea budjetin mukaan, toki myös ajankohdalla on aina vaikutusta. Kulkuvälinettä valitessa edullisuus kulkee lähes aina etusijalla, joskus toki päätyy valitsemaan esimerkiksi taksin mukavuussyistä. Majoitukseen tykkään nykyään jo hieman panostaa, kuitenkin aina oman budjetin sisällä. Onhan se nimittäin mahtavaa, jos majoituspaikka sijaitsee hyvällä sijainnilla tai tarjoaa kivan aamiaisen – myönnänkin olevani todellinen aamiaishifistelijä. Kaikki tämä kuitenkin riippuu kyseisen reissun budjetista – joillekin reissuille se on suurempi kuin toisille.

Tässä kategoriassa korostuukin ennen kaikkea kultainen keskitie. Mainitsin aiemmin yöpymisen hulppeassa Marina Bay Sands -hotellissa. Kyseessä oli syntymäpäiväni, ja ainutlaatuinen kokemus jonka halusimme hankkia, ehkäpä kohteen kuuluisimmassa hotellissa. Muita öitä tuolla reissulla nukuimmekin sitten kapselihotellissa, joka kustansi vain joitakin kymppejä. It’s all about balance 😀

Omatoimi- vai pakettimatkailija?

Omatoimimatkailu tarkoittaa itselleni sellaisia matkoja, jotka suunnittelet ja varaat itse. Omatoimimatkailija ottaa selvää kohteista etukäteen, varaa itselleen mieluisan majoituksen, etsii kohteeseen haluamansa matkat, tutkailee paikan ravintola-  ja aktiviteettitarjontaa, ennen kaikkea tutkii ympäristöään ja majoittuu kohteessa itsenäisesti. Pakettimatkailija voi toki myös tehdä näitä kaikkia, mutta yleisimmin hän varaa matkansa matkatoimiston kautta, jossa hänelle valitaan määritelmän mukaisesti pakettina sopiva hotelli ja matkat, ehkä myös aktiviteetit. Pakettimatkoihin yleensä sisältyy esimerkiksi lentokenttäkuljetuksia tai valmiita retkiä, jopa ruokailuja, joten matkapaketin valitessaan reissaaja pääsee siis hieman ”helpommalla”.

Tähän määritelmään tiedän selkeimmin oman vastaukseni, koska pakettimatkoja ei kyllä tule nykyään harrastettua. Voisin toki kuvitella nappaavani matkatoimiston pakettireissun joskus nopean tai ”helpon” rentoutumisloman tarpeessa, jos budjetti sellaisen sallisi, mutta ihan jo hintaeroista ja omasta seikkailunhalusta johtuen päädyn ehdottomasti aina omatoimimatkailemaan. Onhan matkojen suunnitteleminen nyt vain ihan parasta – miksi siis antaa jonkun toisen tehdä se etukäteen puolestasi? Tässäkin määritelmässä molemmilla ääripäillä on varmasti paikkansa, eikä kumpikaan niistä ole ”parempi” kuin toinen.

Turre vai asiantuntija?

Turisti – tuttavallisemmin tietysti turre – määritellään sivistyssanakirjassa matkailijaksi tai lomamatkailijaksi, joten se ei selittelyjä taida kaivata. Mielestäni turistimatkailijaa määrittää se, että hän ei ole asunut kohteessa tai muuten tunne sitä erityisen hyvin, hän ei siis ole paikallinen. Ns. asiantuntijamatkailijalla tarkoitan tässä määritelmässä sen sijaan jo lähes paikallista: henkilöä, joka tuntee kohteen todella hyvin ja osaa kertoa siitä muillekin.

Kumpaan muottiin itse solahdan? No turreksi tietysti. Ennen kuin asun kyseisessä maassa ja/tai kaupungissa, en missään nimessä koskaan koe olevani täysin kohteen asiantuntija. Toki toiset kohteet tuntee paremmin, mulle tutuin sattuu olemaan New York, jossa olen asunut ja vieraillut useamman kerran. NYC on kuitenkin sellainen kaupunki, että sitä ei hetkessä opi tuntemaan kuten paikalliset, joten en missään nimessä koe olevani asiantuntija sielläkään.

Somettaja vai oman elämänsä Kolumbus?

Tämä(kin) ”määritelmäni” on todellinen kärjistys. ”Somettajamatkailija” saattaa reissata vain kivojen somekuvien perässä, jopa unohtaen oikeasti tutustua kohteeseen syvemmin sitä ”täydellistä instagramkuvaa etsiessään”. Tällainen matkailija voi haluta haluaa käydä jossakin kohteessa vain saadakseen siitä kuvan somekanaviinsa. Huh, toivottavasti tällaisia ääripäitä ei ole kovinkaan montaa! 😀 Toisella ääripäällä, eli todellisella seikkailijalla tarkoitan taas sellaista henkilöä, jota ei voisi vähempää kiinnostaa esimerkiksi taltioida matkojansa. Hän haluaa kokea kaikista omalaatuisimmat kohteet ja päätyä seikkailuille maailman eriskummallisimpiin kolkkiin.

Kultainen keskitie jälleen – vähän molempia – onneksi kuitenkin enemmän seikkailijaa. Jos joku kysyisi mitä teen eniten matkoillani, vastaus olisi varmaankin “valokuvaan”. Maailmassa on liikaa kiinnostavia, kauniita ja kiehtovia maisemia ja kohteita – enkä vain luota muistiini tarpeeksi, että löytäisin ne sen kätköistä vielä uudelleen. Siksi valokuvaan. Paljon. Kovin aktiivinen somettaja en koe kuitenkaan matkoilla olevani, postailenkin reissukuvia monesti matkan jälkeen tai viimeisinä päivinä, kun somettaminen ei vie aikaa kohteen tutkimiselta.

Suorittaja vai nautiskelija?

Suorittajamatkailijan listalla on kohteita, joita ruksitaan pois check-listalta vierailujen jälkeen. Mitä enemmän kohteita nähdään, sitä parempi. Suorittajamatkailijan matkasuunnitelma on täytetty aamusta iltaan ja jokaiselle päivälle on oma agendansa. Nautiskelijamatkailija taas ottaa rennommin, nauttien reissustaan ja rentoutuen todella. Nautiskelija lomailee ja rentoutuu – useimmiten hyvän seuran, ruoan ja juoman parissa. Tällainen ääripään tyyppi ei tunne stressiä kohteista tai noudata matkallaan suunnitelmaa – hän menee täysin fiiliksen mukaan.

Kumpaa minä sitten olen? Tämä on paha. En haluaisi sitä myöntää, mutta onhan minussa (ja varsinkin poikaystävässäni) suorittajamatkailijan vikaa. On vain niin mahtavaa nähdä yhdellä reissulla mahdollisimman paljon ja muistella sitä kaikkea mahdollista jälkikäteen. Rajallisella ajalla ja budjetilla reissut kun ovat usein lyhyehköjä, joten toki ne sitten saatetaan mahduttaa joskus hyvinkin täyteen ohjelmaa. Mutta…

..tämäkään ei kuitenkaan ole ihan miltä se kuulostaa, eikä mielestäni ollenkaan paha asia. ”Suorittajamatkailu” ei minulle todellakaan tarkoita nähtävyyksien suorittamista tai pää kolmantena jalkana juoksemista, ei missään nimessä ainakaan stressaamista. Eikä myöskään kohteiden ruksimista check-listalta. Sanoisin ennemmin, että se on ajan ja kohteen optimoimista parhaalla tavalla. Optimoimalla matkustamisen parhain päin siitä nauttii enemmän. Matkoista ja hetkistä täytyy siis ehdottomasti pysähtyä nauttimaan. Matkoilla kuuluu myös rentoutua ja päästää irti kotona odottavasta arjesta. Kuuluu nauttia juurikin siitä hyvästä seurasta, ruuasta ja juomasta, maisemista ja kokemuksista, ihan vain olemisesta. Reissun voi kuitenkin optimoida parhaalla tavalla jo etukäteen, jolloin näitä nautittavia ja rauhallisia hetkiä mahtuu siihen useampia.

 

Tässä siis minun hieman pilke silmäkulmassa kirjoittamani ”määritelmät” erilaisille matkailijoille. Koetko itse sulahtavasi johonkin näistä muoteista? Vai oletko täysin eri mieltä ajatuksistani? 🙂

 

Terkuin,

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 30 toukokuun, 2020 at 17:22

  Kivaa pohdintaa! Tuohon pakettimatkakohtaan tai määritelmääsi siitä haluaisin kuitenkin avartaa käsitystäsi jossain määrin. Me olemme tehneet monta matkaa siten, että matkatoimisto, esimerkiksi Aventura tai Starlight Tours, on rakentanut ne meille, mutta yhteistyössä kanssamme, eli lopputulos on heidän osaamistaan ja meidän toiveita, mutta siten, että he tekevät työn, varaavat lennot ja hotellit ja kuljetukset ja oppaat ja kuljettajat. Joskus vaan meille kahdelle, joskus kahdelle tai kolmellekin pariskunnalle, jos matkaamme pienen ryhmän kanssa. Matkan hahmotteluvaiheeseen saattaa kuulua kymmeniä mailejä suuntaan ja toiseen ennen kuin ”paketti” on valmis. On siis ihan muunkinlaisia paketteja kuin sellaisia, jotka ostetaan vaikka Aurinkomatkojen sivuilta ja valitaan vaan kohde, hotelli ja lähtöpäivä.
  Euroopassa ja vaikka USAssa ja Kanadassa matkaamme lähes aina ihan omatoimisesti, mutta kun mennään vaikka Afrikkaan tai Etelä-Amerikkaan, niin osaava apu takaa onnistuneemman lopputuloksen.

  • Reply Vilma | Coloring the World maanantai, 1 kesäkuun, 2020 at 11:57

   Hei Pirkko! Kiitos kommentistasi. Todella hyvä pointti ja kiva kuulla kuinka teidän matkajärjestelynne ovat sujuneet. Tuollaisista varauksista minulla ei itselläni ole vielä kokemusta, mutta kuulostaa oikein toimivalta tavalta varsinkin noihin mainitsemiisi ”vieraampiin” kaukokohteisiin. Asiantuntijan kokemuksella ja suhteilla on toki paikkansa kaikilla matkoilla! Itsekin olen usein hyödyntänyt esimerkiksi matkatoimistojen retkiä. Ja korostan vielä varmuuden vuoksi, että tässä postauksessa toki halusinkin kärjistää ”määritelmiä” ääripäihin, eikä tarkoitus ollut kirjoittaa mitään kiveen hakattuja totuuksia 🙂 Kaikenlainen matkailu siis kunniaan! /Vilma

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 2 kesäkuun, 2020 at 21:06

  Tämä olikin hauska, vaikkakaan kaikki kohdat eivät ole ihan yksisellitteisiä.. Taidankin kopioida tämän omaankin blogiini, jos se vain sopii 🙂

  • Reply Vilma | Coloring the World keskiviikko, 3 kesäkuun, 2020 at 12:30

   Moikka Mikko ja kiitos kommentistasi! Oikeassa olet – määritelmille on varmasti yhtä paljon selityksiä kuin määrittelijöitäkin – eikä näitä voi kovin helposti yleistää. Tässä siis vain omia ajatuksiani näistä ”ääripäistä”. Osallistu ihmeessä myös mukaan, haastan mielelläni kaikki matkabloggaajat pohtimaan aihetta! Instagramistani @coloringthewrld löytyy myös stoori-template aiheesta, tägää mut niin näen teidänkin vastaukset 🙂 /Vilma

  Leave a Reply