1300-luvun goottilainen Karlstejnin linna sijaitsee vain 40 minuutin junamatkan päässä Prahasta. Karlstejn todella kiinnitti huomiomme, kun etsin sopivia päiväretkikohteita Prahasta ja törmäsin linnan jylhään ulkomuotoon. Olinkin halunnut joskus vierailla keskieurooppalaisessa linnassa keskellä metsää, joten tilaisuus tuntui juuri sopivalta.

Olen kirjoittanut muistiinpanoihini, että lähtiessä Prahasta piti ottaa juna Berouniin päin ja jäädä pois Karlstejnin asemalla. Prahan Hlavní nádrazí -juna-aseman raiteet olivat ensikertalaisina hieman mysteeri. Junan raide ilmoitettiin vasta viime hetkillä, eikä kyseistä 1J:tä meinannut sitten löytyä mistään. Sitten huomasimmekin, että J tarkoitti tässä yhteydessä ilmeisesti vain suuntaa, minne matkamme lähtisi… 🙂 Karlstejnin linnan suuntaan junia lähti joka tunti ja matka taittui helposti.

Hetken käveltyämme – asemalta oikealle, vasemmalle ja sillan yli, oikealle ja taas vasemmalle kohti kylää ja linnaa – avautui Karlstejnin ihana ja vielä hieman ruskainen maisema.

Perillä ihastelimme rauhallista maaseutua – olimme nyt ulkona Prahan turistihälinästä. Jatkoimme matkaa kohti linnaa, jonka jylhä olemus paljastui vasta mutkien ja kukkuloiden takaa hetken aikaa käveltyämme. Matka linnalle taittui sympaattisen pienen kylän läpi. Kylän pienistä sopeista ja ravintoloista toki huomasi, että paikka on turistienkin suosiossa. Aloimme hiljalleen ihmetellä, kuinka hiljaista ympärillämme olikaan. Useimmat ravintolat ja kaupatkin olivat kiinni. Noh, eihän nyt ollut turistikausi, vaan marraskuun loppupuoli – kuka nyt lähtisi kiertelemään maaseutua niinkin viileällä kelillä (tuona päivänä tosin paahtoi aurinko ja villakangastakeissa tuli ihan kuuma).

Matkalla linnalle kuuntelimme ihmeellisiä ääniä  – ihan kuin karjahduksia. Hetken siinä ehti käydä mielessään läpi ties mitä skenaarioita, kunnes huomasi, että tämän heiveröisen seinän takana oikeasti pidettiin jotakin hemmetin eläintarhaa, jossa oli leijonia! Siis aivan järkyttävää! Millaista rääkkäystä usealle isolle villieläimelle, joutua nyt asumaan tuollaisessa tilassa. Eivätkä nuo seinät tosiaan kovin vakailta näyttäneet. Aivan hirveää toimintaa, toivottavasti kukaan turisti ei päädy tukemaan tuollaista ja joutuvat lopettamaan. Noh, jatketaan eteenpäin.

Matka linnalle kohoaa siis ylöspäin vuorelle. Noin puolessa välissä joukko meidän ikäisiämme reissaajia palasi vastaamme alaspäin. ”It’s closed!” – he huusivat. Eihän me tiedetty pitäisikö itkeä vai nauraa 😀 Olimme siis valinneet matkustaa linnalle juuri sinä aikana viikosta, kun se oli suljettu. Tänä off-season-aikana se ei nimittäin ollut auki koko viikkoa, kuten tavallisesti, vaan viikonloppuisin. ”Onneksi” emme olleet ainoita erehdyksen tehneitä, muutama muukin turreseurue nimittäin joutui kohtaamaan karvaan pettymyksen. En silti voinut uskoa, että emme törmänneet tähän tietoon taustatutkimuksia tehdessä tai edes kylän kylteistä, joissa todella puhuttiin aukioloajoista – ei tosin suoraan englanniksi. Olisihan tämä pitänyt tajuta tarkistaa.

Tuleville Karlstejnin matkailijoille siis tiedoksi – tarkista aukioloajat hyvin etukäteen! Täältä löysin nyt jälkeenpäin tietoa aikatauluista.

Päätettiin kuitenkin jatkaa matkaa ylös linnalle asti – ja olihan se upea. Mielellään olisi toki mennyt tutustumaan siihen myös sisältä! Maisemat tuolta ylhäältä olisivat varmasti olleet näkemisen arvoiset.

Myönnän syyllistyneeni nyt hieman klikkiotsikointiin – ei reissu siis ollut täysin floppi, eikä lähellekään sitä. Toki linnaan sisällekin pääseminen olisi ollut se juttu, mutta olihan se vaikuttava myös ulkoa, ja samalla saimme nähdä hieman paikallista maaseutua syrjempääkin. Ja ehdimme takaisin Prahaan hyvissä ajoin illalliselle!

Tämän kokemuksen perusteella kyllä suosittelen Karlstejnin linnaa päiväkohteeksi Prahasta. Voin kuvitella, että maisemat olisivat vielä upeammat kesä- tai ruska-aikaan! Lähistöllä on ilmeisesti myös patikointireittejä, joita olisi varmasti mukavaa kiertää kesällä.

Onko sulle sattunut jotakin vastaavaa, vai kohautatko olkapäitäsi tällaiselle ”amatööritouhulle”? 😀

Terkuin,