Täytyy ensialkuun myöntää, että ennen kuin aloin suunnitella omaa sooloreissuani Nycistä käsin, en ollut miettinyt Louisianaa kohteena lähes ollenkaan. Olinkohan oikeastaan edes ikinä sen suuremmin mietiskellyt Louisianaa? Vikoina viikkoina New Yorkissa avasin Momondon “halvimmat lennot, minne tahansa” -haun ja kohtasin perinteiset Floridan kaupungit, perhekohde Myrtle Beachin, ehkä muutaman Chicagon lennon sekä New Orleansin. Siitä se sitten lähti – ainutkertainen mahdollisuus kokea etelävaltioiden tunnelmaa alkoi kiehtoa heti.

New Orleans kiinnitti huomioni heti. Mielsin kaupungin meneväksi, kiinnostavaksi ja ennen kaikkea rempseän musiikin mekaksi. New Orleans on myös tunnettu rennommasta suhtautumisesta alkoholiin, verraten muuhun Amerikkaan (siis lakien osalta). Tämän vuoksi mielsin kaupungin myös melko railakkaaksi ja hetken jopa mietin kannattaako minun suunnata juuri sinne ensimmäiselle sooloreissulleni. Mietiskelin asiaa ääneen ja muistan erään harkkakaverini (hän oli juuri vieraillut kaupungissa perheensä kanssa, terkut E:lle jos tämän joskus näet!) sanat: “Camoon, asut Nycissä. Kyllä voit mennä sinne.” – heti kotiin päästyäni varasin lennot.

Lennot New Yorkista New Orleansiin ja takaisin maksoivat tuolloin 146€, lento kesti noin kolme tuntia. Yövyin kolme yötä The Jung -hotellissa, jota voinkin todella suositella: sijainti oli keskeinen ja yleinen ilme upea. Katolla oli myös uima-allas, joka tosin jäi itselläni hyödyntämättä, sillä kaupungista löytyi liikaa kiinnostavaa nähtävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Missisipin varrella

Tällä reissulla halusin tietysti tutkia uutta ja mielenkiintoista kohdetta, mutta ehdottomasti myös rentoutua Nycin sykkeen jälkeen ja erityisesti nauttia auringonsäteistä, joita todellakin riitti. Sen vuoksi en ottanut paineita “suorittamismatkailusta”, johon minulla joskus on hieman taipumusta (maailmassa on liikaa kiinnostavia paikkoja ja kohteita laiskoteltavaksi). Päätin suosiolla myös käyttää helppoja matkustusvaihtoehtoja: lentokentältä sai varattua shuttle-kyydin keskeisiin hotelleihin sangen huokeaan hintaan ja Uber toimi ihan hyvin. Hyödynsin jopa perinteistä turistien hop-on-op-off -bussia, kun totesin sen vievän juuri haluamiini kohteisiin helposti, vaivattomasti, ja ennen kaikkea mukavasti: kuumassa ilmassa oli ihanaa liihotella kaksikerroksisen bussin katolla ja katsella maisemia. Muistaakseni tämä kustansi 2-3 päiväksi noin 40 dollarin verran. Voin suositella tätä helppoa ratkaisua, varsinkin jos vierailet kaupungissa vain lyhyesti.

The Spotted Cat -klubi ja sen esiintyjät ansaitsevat ehdottoman suosituksen!

Matkailijalle New Orleansin pääalueita ovat ranskalainen kortteli (French Quarter, jossa sijaitsee mm. kuuluisa Bourbon Street), Missisipin ranta, Garden District, puistot ja hautausmaat (kyllä, hautausmaat). Kaupungista löytyy toki myös museoita ja muuta aktiviteettia, mutta itse keskityin kokemaan kaupungin tunnelmaa. New Orleansin kulttuurissa ja sen myötä myös turismissa ovat läsnä voodoo, Mardi Gras sekä musiikki ja cajun-/kreolilainenruoka. Vierailuni ajoittui muutama kuukausi Mardi Grasin jälkeen, mutta ränsistyneitä koristeita saattoi edelleen bongailla jopa sähkötolpista. Musiikki sen sijaan elää kaupungissa varmasti vuoden jokaisena päivänä: French Quarterin eri kulmista löytää mitä taitavampia ja svengaavampia muusikoita, orkestereita voi palloilla jopa keskellä katua.

Garden District
Lafayette Cemetery

Jotta tämä postaus ei venyisi ihan nälkävuoden mittaiseksi, kirjoitan Garden Districtistä ja hautausmaasta sekä päiväreissustani plantaasille erikseen. Tähän loppuun kokoan hieman koostetta millaisen pintaraapaisun itse koin New Orleansista matkakohteena:

  • NoLa on todella, todella, mielenkiintoinen matkakohde! Voit viettää siellä “perinteisen” USA:n aurinkoloman kuten Floridassa, mutta pääset tutustumaan hyvin erilaiseen kulttuuriin. Voit tehdä päiväreissuja tai pidempiä matkoja Louisianan muihin kohteisiin, kuten mielenkiintoisille plantaaseille tai suoalueille (note: suoalueille tehdään hyvin epäeettisiä krokotiilireissuja, joten valitsethan ne tarkasti tai jätät kokonaan välistä).

  • Oman kokemukseni pohjalta New Orleans sopii myös soolomatkailijalle. Itse pysyttelin vain “turvallisilla” turistien suosimilla alueilla ja hyödynsin Uberiä sekä hop-on-hop-off -ratkaisua liikkumiseen. Yöelämään en olisi yksinäni uskaltanut lähteä sen syvemmin tutustumaan, toki olen kyllä melko valikoiva sellaisen suhteen muutenkin 😀 Kannattaa kuitenkin huomioida, että missä tahansa kaupunginosissa tai kaduilla ei kannata NoLassa liikkua, tervettä järkeä ja varovaisuutta kannattaa todellakin pitää takataskussa. Minulta kyseltiin pari kertaa olenko todella yksin reissussa New Orleansissa, valintaani ja “rohkeuttani” myös ihmeteltiin, mistä päättelinkin, ettei tämä ehkä ole kovin yleinen ratkaisu näillä hoodeilla. Nautin ehdottomasti reissusta yksin, mutta mietin myös, että kohde olisi varmasti paljastanut myös railakammat kasvonsa, jos olisi viettänyt iltaa esimerkiksi klubeilla kaveriporukassa.

  • Myös NoLasta saa kohteena paljon enemmän irti kun tutustuu alueen kulttuuriin hieman syvemmin: kuuntele tarkkaan paikallista, joka kertoo sinulle esimerkiksi hautausmaiden tai voodoon historiasta. Jos heittäydyt kunnon turistiksi kuten minä, voit varata vaikkapa kummituksista kertovan kierroksen (sitä tosin en itse valinnut :D).

  • Alueen ruokakulttuuri oli ainakin itselleni todella kiinnostava: cajun-mausteet ja kreoliruoka ovat mausteisia ja sisältävät usein mereneläviä. Lisäksi päädyin puolivahingossa kokeilemaan mm. jonkinlaisen paikallisen “hampurilaisen/sandwichin”, jonka pihvi oli tehty salamileikkeleistä ja “raikastavana” elementtinä oli käytetty oliiveja. Jopa kaltaiselleni suolaisia ruokia rakastavalle se meinasi olla hieman liikaa 😀

  • Alueen lähistöllä voi tehdä todella mielenkiintoisia päivän tai parin retkiä! Itse suuntasin plantaasille, josta kirjoitan vielä myöhemmin.

Päiväretkikohteeni Oak Alleyn plantaasi

All in all, jos mietit kohdetta USA:n reissullesi tai pohdit mitä tuon valtavan maan sisällä kannattaisi kokea, niin annan valtavan suosituksen etelän Big Easylle! Tutkittavaa olisi riittänyt pidemmällekin ajalle.

Miltä NOLA vaikuttaa sun mielestä? Oletko vieraillut siellä tai lähialueilla?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terkuin,