Suomen suurin matkablogiyhteisö
New York USA

Life in The City (3/3)– Hiukset tippuu ja lompakko kuihtuu?

keskiviikko, 24 helmikuun, 2021

Tässä postaussarjassa kirjoitan Nycissä viettämästäni ajasta vuonna 2019. Aiemmista postauksista voit lukea miten päädyin New Yorkiin ja miten arki kaupungissa lähtikään käyntiin. Tänään lupasin kaiken hehkutuksen välissä kuvailla myös kaupungin huonoja puolia…

» Lue aiempia Nycin ajan postauksia täältä

Hiukset tippuu, naama kukkii ja lompakko kuihtuu

Nycissä asuminen ei ole mitään piece of cake. Kaupunki käy ainakin lompakolle – ja usein myös hermoille. Ruuhkat voivat olla älyttömiä. Katujen reunat pursuavat roskasäkkejä. Talvisin pienikin lumisade sekoittaa koko kaupungin. Metrolinjoilla on häiriöitä. Jos löydät Manhattanilta hyvän ruokakaupan (niitäkin toki on!), niin sen ruuhka-ajan jonot luikertelevat koko kaupan läpi, vaatien useita työntekijöitä ohjaamaan ihmisiä. Kaverin luokse matkustaminen voi kestää vaikkapa 1,5 tuntia (ihan ilmankin niitä metrohäiriöitä). Rottia saattaa bongailla mitä odottamattomimmista paikoista (kuten metroaseman katosta ja muista paikoista, joita et edes halua ajatella) ja myös torakat ovat näkyvä ongelma (en ennen tiennyt, että ne osaavat lentää…). Jos haluat hetkeksi piiloon kaupungin melulta edes sisätiloissa, tarvitset hyvät korvatulpat. Bussilla matkustaminen on kävelyäkin hitaampaa. Kaupungin kaduilla todella huomaa maan eriarvoisuuden ja elämän epäreiluuden ihmisten keskuudessa.

Sain kummitädiltäni joskus lahjaksi kirjan NYC – Basic Tips and Etiquette. Siinä kuvataan humoristiseen sävyyn ja piirroksin ”kaupungin etikettiä”. Ja vaikka kirjan sävy onkin hieman humoristinen, se on aivan täysin oikeassa. Nycissä et voi seistä kadulla väärässä paikassa (edes silloin kun katu näyttää tyhjältä), tai olet hetkessä kymmenien ihmisten tiellä, useampi saattaa jopa törmätä sinuun (yksi syy miksi Times Squarea ja muita turrealueita joskus todellakin välttää). Liukuportaissa on tärkeää osata seistä oikealla puolella, jotta kiireisemmät pääsevät ohitse. Ruuhkametroissa reppu otetaan pois selästä, jotta ei viedä useamman henkilön paikkaa. Tätä kirjaa muuten todella suosittelen lukemaan, siitä saa hyvin perspektiiviä kaupungin pienistä oikuista aina tippikulttuurista erilaisiin brunssityyleihin ja roskatornadoihin (yep, those are a thing too).

Times Square läpi kulkeminen kiireessä voi tosiaankin käydä hermoille, ja monille turisteille haluaisi kyllä ojentaa tuon NYC Tips & Etiquette -kirjan…

Oikea määrä tuorejuustoa NYC-tyyliin!

Monet tuttuni huomasivat kaupungilla myös fyysisiä vaikutuksia omassa kehossa. Useimmat kokivat hiustenlähtöä ja osalla kasvojen iho meni huonoon kuntoon. Itse olin myös kipeänä todella todella usein (tästä en toki suoraan syytä kaupunkia, mutta syy ei kyllä varsinaisesti koskaan selvinnyt). Ja kyllä, New York on todella kallis, ja varsinkin siellä asuminen käy lompakolle. Järkevällä budjetilla on turhaa haaveilla saavansa kokonaista asuntoa Manhattanin keskeisimmiltä alueilta.

Tippikulttuuri vaatii totuttelemista erityisesti meille suomalaisille ja onhan se täysin erilainen esimerkiksi Eurooppaankin verrattuna. Sen myötä myös joskus tuntuu, että ihmisten aitoutta on vaikea arvioida. Vero lisätään ostoksiin vasta kassalla, joten ostosten loppusumma voi aina hieman yllättää. Kassalla ostokset pakataan vähintään viiteen muovipussiin, ja jos haluat tarjota kestokassia, niin sinun täytyy olla salamannopea ja todennäköisesti myös selittää mistä oikein on kyse.

Kaupungin tahti on aika älytön. Varsinkin Manhattanilla ihmisillä on koko ajan kiire jonnekin, ja ennen kuin huomaatkaan, myös sinulle on liian pitkä aika odottaa punaisen valon vaihtumista ihan vain sunnuntaikävelyllä kohti puistoa. Ihmismassat ovat valtavia ja esimerkiksi metrojen ongelmatilanteissa voit joutua odottamaan todella pitkään keskellä väkijoukkoa. Jos keksit haluavasi lähteä vaikkapa piknikille Roosevelt Islandille kauniina päivänä tai juuri sille sunnuntaikävelylle Central Parkiin, kannattaa sinun varautua siihen, että myös tuhannet muut ihmiset ovat ajatelleet samoin juuri sinä päivänä, ja matkaasi arvioitu aika voi tuplaantua.

New Yorkin työtahti on myös todella kiireinen. Itse työskentelin suomalaisessa työyhteisössä, ja vaikka kaupungin tahti heijastui toki myös meihin, ei se ollut ihan samaa tasoa kuin kuulemani ja seuraamani Nycin business-elämä. Lomapäiviä ei juurikaan ole ja päivät venyvät älyttömiin tunteihin. Töissä pysyminen onkin äärimmäisen tärkeää terveysvakuutusten kannalta, joten hyvistä paikoista pidetään kiinni kynsin hampain.

Lempparilounas: Pret a Mangerin tomaatti-feta-keitto. Tässä olin taas vähän kipeänä, mutta en halunnut vain istua kotona, joten menin lähimpään Pretiin lukemaan. (Huh, korona-aikana tää ei olis ollut ok….)

New York ei siis ole helppo kaupunki, ei vierailijalle eikä varsinkaan siellä asuvalle, vaikka taidan kyllä olla tähän mennessä unohtanut jo puolet kaupungin huonoista puolista. Aika kultaa nimittäin todellakin muistot!

Mikä Nykissä on sitten parasta?

New Yorkista riittää paljon kliseisiä sanontoja, ja useimmat niistä kyllä pitävät paikkaansa. Kaupunki ei koskaan nuku. Siellä tuntuu, että kaikki on mahdollista ja mitä vain voi tapahtua. NYC on todellinen kulttuurien sulatusuuni. Erilaisuutta näkyy joka puolella. Saman kaupungin sisälle mahtuu niin erilaisia alueita, että se on kuin oma pieni valtionsa. Vaikka kaikilla on koko ajan kiire, ihmiset ovat useimmiten ystävällisiä (okei, kyllä myös douchbageja löytyy ihan kunnolla). Julkinen liikenne toimii enimmäkseen hyvin (kaupunki olisi kyllä kaaoksessa jos ei toimisi). Aivan pilvenpiirtäjien vierestä löytyy valtavia vehreitä puistoalueita, joihin talvisin jäädytetään luistinratoja. Kaupungista löytyy jotain ihan jokaiselle, ja jos et ole vielä löytänyt omaa juttuasi Nycistä, uskon ettet ole etsinyt tarpeeksi.

Broadway & SoHo: ehdottomasti yksi mun lempinäkymiä Manhattanilla.

Mun suosikkiasia koko kaupungissa kuitenkin kiteytyy tähän lauseeseen (ja ei, tämä ei vain toimi suomeksi):

In New York you’re just a nobody, but at the same time you can be just anybody.

 

Terkuin,

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 14 maaliskuun, 2021 at 00:16

  Näin vain matkailun näkökulmasta on helppo kyllä olla noista pointeista ihan samaa mieltä. Kallis ja hektinen, jotka toki asuvan kannalta näyttäytyvät vielä hieman tavalla. Turistilta ei tosin hiukset ole omilla vierailulla lähteneet! 😛 Hyvät puolet on myös helppoa allekirjoittaa.

  • Reply Vilma | Coloring the World maanantai, 15 maaliskuun, 2021 at 00:03

   Kiva kuulla! Kyllähän New York jättää jälkensä jo reissuillakin, arjessa tietysti korostuu myös nuo ärsyttävämmät puolet 😀

 • Reply kupari keittiöhana lauantai, 15 toukokuun, 2021 at 06:00

  Hei! Lets vierailla toisillamme. Rakastan blogiasi muuten

 • Leave a Reply