Aasia Palestiina

Ikimuistoinen visiitti Palestiinaan – Banksyn taidetta Betlehemissä

sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023

Jerusalemista lähdimme käymään Palestiinaan kuuluvalla Länsirannalla. Kohde oli alkuun hakusessa, mutta kun hieman ennen reissua luin, että Betlehemistä löytyisi runsas määrä Banksyn tunnetuimpia maalauksia, oli suunnitelma selvä. Englantilainen anonyyminä pysyttelevä Banksy on yksi lempitaiteilijoistani, eikä vähiten siksi, että hänen maalauksensa ovat usein poliittisesti ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia.

Etsimme viime syksynä Lontoosta monta tuntia Banksyn maalauksia, mutta kaikki oli joko maalattu piiloon tai emme muuten vain onnistuneet löytämään niitä. Betlehemin maalauksille oli esitetty eräässä ulkomaalaisessa blogissa GPS-koordinaatit, joten uskoin löytäväni ne helpommin. Kartat tien nimineen eivät välttämättä pidä Palestiinassa paikkaansa, minkä lisäksi Israelin pystyttämät muurit blokkaavat usein teitä, joten suunnistaminen voi olla hankalaa.

Kuinka päästä Jerusalemista Betlehemiin omatoimisesti

Betlehemiin pääsee Jerusalemista israelilaisella paikallisbussilla, jota varten täytyy ostaa Rav Kav -matkakortti. Kortti maksoi muutaman euron ja siihen piti ladata arvoa 30 shekelillä eli vajaalla 8 eurolla. Yksi matka maksoi 5,90 NIS eli 1,50 €. Lataussumma olikin passeli kahdelle matkustajalle menopaluulippuihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jerusalemista Betlehemiin pääsee esimerkiksi bussilla numero 234, joka lähtee Damaskoksen portin läheisyydestä. Matka-aika on puolisen tuntia ja bussista jäädään pois viimeisellä pysäkillä, joka on Länsirannan muurilla Israelin tarkastuspisteen numero 300 luona. Betlehemiin mentäessä ei ole suurempia turvatarkastuksia, mutta joka tapauksessa sinne on mentävä jalkaisin turvaporttien läpi, eikä kaupunkiin näin ollen pysty ajamaan autolla ollenkaan.

Seuraavana päivänä paluumatkalla joutui menemään muurin turvatarkastuksen, kalteriporttien sekä tunnistautumisen kautta. Israelin sotilas kyseli mm. asuinpaikkaani. Portilla joutuu näyttämään Israelin blue cardin eli maahantuloluvan, joten pidä se ja passi mukana koko reissun ajan. Palestiinalaiset pääsevät läpi ainoastaan Israelin myöntämällä kulkuluvalla, mikä on vain yksi osa kontrollia.

Jeesuksen jalanjäljillä

Olin lukenut etukäteen, että muurien toisella puolella olisi odottamassa kiivas taksikuskien lauma, jonka ohi ei pääsisi helposti. Olimme päättäneet kävellä Banksyn maalauksille, mutta niin vaan löysimme itsemme istumasta eräästä taksista. Emme päässeet ensin kierroksen ohjelmasta yhteisymmärrykseen, mutta tiukan neuvottelun jälkeen lähdimme matkaan vanhemman palestiinalaismiehen, Khaledin kyydissä kohti kaupungin laitamia.

Jouduin vielä kyydissäkin jankkaamaan sata kertaa, että emme haluaisi nähdä mitään Jeesukseen liittyviä paikkoja, vaan pelkät Banksyn maalaukset. Aikamme väännettyä päädyimme tekemään kompromissin. Näimme pari maalausta ja suuntasimme sitten kaupungin ulkopuolelle.

Kävimme Jeesuksen syntymäpaikalla, mutta koska paikka ei kiinnostanut meitä kumpaakaan, halusimme jatkaa matkaa melko pian. Toinen uskonnollinen kohde oli Kidronin laaksossa sijaitseva Mar Saban luostari, joka on tiettävästi vanhin yhtäjaksoisesti asutettu luostari koko maailmassa. Ortodoksiluostari on perustettu 400-luvun lopussa. Luostarikaan ei liiemmin kiinnostanut, mutta maisemat Kidronin laakson ylle olivat hulppeat. Totta kai paikan ja paikallisten uskonnollisuutta oli kunnioitettava, vaikkei itse aiheesta välittänytkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oli myös mielenkiintoista nähdä matkalla palestiinalaisasutuksia ja paikallista elämää sekä keskustella kuskin kanssa elämästä Länsirannalla. Olin reissun edetessä jo hieman myötämielisempi siitä, että jouduimme maksamaan ns. turhasta. Vaikka Jeesus-kierros ärsyttikin hieman, on minulla periaatteena, että jos on varaa matkustaa, täytyy olla edes jonkin verran varaa myös tukea paikallista elinkeinoa. Saimme kierroksen lopulta melko keskivertohintaan verrattuna esimerkiksi Get Your Guidessa oleviin kierroksiin.

Banksyä etsimässä

Kaupunkiin palattuamme kieltäydyimme käymästä enää Jeesuksen syntymäkirkossa, sillä halusimme nähdä ennemmin lisää Banksyn maalauksia. Yksi kierroksen aikana näkemämme maalaus oli pieni enkeli, joka ripottelee sydämiä. Tästä maalauksesta on ollut alusta asti debattia siitä, onko maalaus todella Banksyn vai ei.

Kukkia heittävästä miehestä sen sijaan ei ole kiistaa. Tämä lienee yksi Banksyn tunnetuimmista maalauksista ympäri maailman. Jättimäinen noin nelisen metriä korkea muraali sijaitsee melko lähellä edellistä, erään huoltoaseman takana. Yllätyin siitä, kuinka iso maalaus oli. Se on myös onneksi saanut olla rauhassa. Osa maalauksista on peitetty, minkä lisäksi Israelin joukot maalaavat usein poliittisia kannanottoja piiloon etenkin muurista.

Maalauksista ehkä oma suosikkini löytyy Palestiinan kulttuuriperintökeskuksen seinästä. Kyseessä on luotiliiveihin puettu rauhan kyyhky, jonka rintaa osoittaa aseen tähtäysmerkki. Tämä oli myös melko iso maalaus.

Viimeiseksi Khaled vei meidät Banksyn hotellin vieressä olevaan The Wall Graffiti Shopiin, josta ostin pari valokuvaprinttiä. Oli aika hyvästellä kuski ja suunnata sisään Banksyn The Walled Off Hoteliin. Tämä oli ollut yksi suurimmista haaveistani matkailun bucket listillä. Meillä ei ollut hotelliin ennakkovarausta, vaan päätimme vasta paikan päällä, että jäisimme sinne yöksi, jos siellä olisi tilaa.

Varaa majoitus: The Walled Off Hotel (* Bookingin affiliate-linkki)

Kun olimme saaneet kamat heitettyä sisään, lähdimme omatoimisesti etsimään lisää Banksyn maalauksia. Halusin myös nähdä rauhan kyyhkyn uudelleen ja käydä kulttuuriperinnön keskuksessa, mistä ostin uuden rahapussin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meillä oli aluksi hankaluuksia löytää Girl frisking soldier, koska se ei ole enää julkisesti nähtävillä. Maalaus on alunperin ollut betoniseinässä kadulla, mutta sittemmin sen eteen on rakennettu matkamuistomyymälä nimeltä Banksy Shop.

Netissä on ristiriitaisia arvosteluja paikasta, sillä monen kohdalla se on ollut kiinni tai omistaja on veloittanut maalauksen näkemisestä. Meille naismyyjä kuitenkin paljasti maalauksen hyllyn takaa ilman maksua ja tarjoili myös kahvia, joten päädyin ostamaan liikkeestä muutaman kortin ja pienen meikkipussin.

Tiettävästi viimeinen maalaus, jonka näimme kadulla sijaitsee Länsirannan muurissa lähellä The Walled Off Hotelia. Kyseessä on yksi Banksyn uusimpia töitä, jossa pienet kerubit murtavat sorkkaraudalla muuria auki. Maalauksen kohdalla oli paikallisen miehen pitämä Issa Cafe, jonka puutarhatuoleille jäimme istumaan hetkeksi.

Betlehemistä löytyy paljon myös feikkimaalauksia, eikä kukaan tiedä, kumpi näistä alla olevista maalauksista on alunperin Banksyn tekemä vai onko se jo maalattu piiloon.

The Walled Off Hotel

Kiertelimme graffitikierroksen jälkeen vielä Betlehemin kaduilla katselemassa paikallista elämänmenoa. Ihmiset vaikuttivat ystävällisiltä ja lapset iloisilta Israelissa nähtyyn verrattuna. Saimme mm. kutsuja kahville ja pyynnön tulla katsomaan lasinpuhallusta pian avattavaan taidelasigalleriaan. Lopulta kävimme ostamassa jotain pientä kulmakaupasta ja suuuntasimme takaisin hotellille.

Hotelli sijaitsee aivan muurin vieressä, mistä sen nimikin juontaa juurensa. Majoitus mainostaa tarjoavansa maailman rumimman maiseman huoneiden ikkunasta. Meriitti se on sekin. Jo aulaan astuttaessa on selvää, että kyseessä on hyvin uniikki paikka. Seinillä on Banksyn ja palestiinalaisten taiteilijoiden maalauksia ja muuta taidetta. Lisää löytyy yläkerrassa sijaitsevasta galleriasta. Yleisiin tiloihin kuuluu myös kaksi baaria, kirjakauppa sekä miehitysmuseo, josta lähtiessä on tyhjä olo. Museossa ei saa kuvata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museo esittelee hyvin realistisesti ja konkreettisesti Israelin harjoittamaa sortoa Palestiinassa. Esillä on muun muassa puhelin, johon vastatessa pystyy kuulemaan, kuinka Israelin joukot varoittavat taloon viiden minuutin päästä osuvasta iskusta. Nähtävillä on myös vertailu vesiputkista. Israelin puolella vesi soljuu uusissa paksuissa putkissa, kun taas Palestiinan puolella risteilee ohuet vuosikymmeniä vanhat ruostuneet putket, joiden veden virtaamista Israel myös kontrolloi. Olen kirjoittanut syväluotaavamman raportin tilanteesta ja konfliktin taustoista, jos aihe kiinnostaa. Lue: Havaintoja Israelin miehittämästä Palestiinasta

Walled Off -hotellissa on 7 huonetta ja yksi dormi, josta löytyy tilaa kuudelle majoittujalle. Majoitustilat sijaitsevat salaisen oven takana, joka avautuu, kun muurin palasta esittävällä avaimenperällä koskettaa kirjahyllyssä olevan patsaan rintamusta. Sisäänkirjautumisen yhteydessä on kirjoitettava vastuulauseke, ja huoneet tarkastetaan uloskirjauksen yhteydessä. Yksityishuoneisiin majoittumisesta peritään lisäksi muistaakseni 1000 dollarin pantti. Kun hotellista lähtee majoituksen aikana ulos, on avain jätettävä respaan. Tämä kertoo jotain Banksyn teosten arvokkuudesta.

Ilmaista yöpyminen ei maan hintatasoon nähden ole, vaan yksityishuoneiden hinnat lähtevät 245 dollarista ylöspäin. Majoittuminen kuuden hengen parakkihuoneessa on 70 dollaria per henkilö. Yksityishuoneissa on valitettavasti tarjolla vain double-sängyt, joten jos kaipaat matkakumppanin kanssa twin-vaihtoehtoa, on otettava omat huoneet tai sängyt parakista.

Kaikkien huoneiden hintaan kuuluu peruskylpytuotteet, juomavesi, kahvi, tee ja hedelmät. Myös erinomainen aamiainen kuuluu hintaan. Listalta saa valita oman mieltymystensä mukaan, mitä haluaa. Otimme kahvia, tuoremehua, hedelmäsalaattia, munakasta, falafelejä, hummusta ja tuoretta lämmintä leipää.

Banksy on hotellillaan halunnut herättää tietoisuutta Palestiinan tilanteesta, ja se houkutteleekin vuosittain lukuisia valveutuneita matkailijoita eri puolilta maailmaa. Hotellin toiminta pyörii paikallisten voimin, mikä edesauttaa tulojen virtaamista Palestiinan alueelle. Lisäksi vieressä oleva Graffiti Shop lahjoittaa osan tuotoistaan Aidan pakolaisleirille, joka sijaitsee Betlehemissä. Hotellin kautta pääsee tutustumaan Aidan alueeseen, josta on vuosikymmenten saatossa muodostunut oma kaupunginosansa.

Oletko käynyt Palestiinassa? Onko Banksyn taide tuttua? Jätä alle kommenttia.

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Mari/Kodinvaihtaja sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023 at 17:01

  Aika upea bongauskohde jo useammassa maassa: Banksyn maalaukset. Harmilista, että näitäkin omitaan ja kaupallistetaan eli edim. Tio maalaus matkamuistomyymälässä. No tätähän tämäon.

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023 at 17:22

   Sitäpä se on. Harmittaa myös, että maalauksia maalataan piiloon. Oon aina tykänny muraaleista ja katutaiteesta, niin sitä arvostaa hienoa kädenjälkeä.

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023 at 20:20

   Joo, kuten kommentoijat edellä, Banksy kiinnostaa aina. Nyt matkakohde itsessäänkin on superkiinostava. Periaatteessa sen lisäksi, että olen sitä mieltä, että jos on varaa matkustaa, pitää olla varaa tukea paikallista elinkeinoa, olen myös sitä mieltä, että kun ei ”pienestä” hermostu, pääsee paljon helpommalla.

   • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023 at 20:46

    Tuo on totta. Matkailu on ainakin omalla kohdallani opettanut kärsivällisyyttä. Varmasti olisi silti vielä parannnettavaa – etenkin nälkäisenä ja väsyneenä 😀

 • Reply Laura sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023 at 17:24

  Banksyt on aina yhtä mielenkiintoisia

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 9 huhtikuun, 2023 at 17:27

   Olihan se hienoa nähdä niitä livenä 🙂

 • Reply Ismo for Takeoff maanantai, 10 huhtikuun, 2023 at 01:07

  Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Ei ole tullut vastaan ketään muuta Länsirannalla käynyttä bloggaajaa. Betlehemissä varmasti nuo kristinuskon alkuvaiheet tulevat vahvasti esille, mutta en suoraan sanoen tiennyt, että se on noin merkittävä Banksy-keskittymä. En ole niin tarkasti seurannut ko. henkilön taidetta, vaikka siitä pidänkin. Tuo hotelli vaikutti todella erikoiselta ja kokemisen arvoiselta, vaikka jo dormin hintakin menisi yli oman budjetin.

  • Reply Cilla Maria Travel maanantai, 10 huhtikuun, 2023 at 08:47

   Kiitos kommentista! Ehkä tuo Länsiranta ei ole mikään top 10 -suosikkikohde 🙂 Anna-Katri kävi samoilla kulmilla hieman meitä ennen ja yöpyi myös Banksyn hotellissa. Mutta noin muuten ei itellekään taida nyt tulla mieleen ainakaan muita sieltä somekanaviin sisältöä tehneitä suomalaisia. Moni päätyy jäämään Israelin puolelle tai käväisee Länsirannalla päiväretkellä israelilaisen matkaoppaan johdolla. Jos joskus satutte tuonne päin suuntaamaan, niin kannattaa käydä siellä Banksyn hotellissa ihan muuten vaan. Ne yleiset tilat on avoinna kaikille vaikkei siellä majoittuiskaan. Etenkin se museo on todella käymisen arvoinen!

   • Reply Ismo for Takeoff torstai, 13 huhtikuun, 2023 at 02:48

    Kiitos, hyvä vinkki! Joo, ei ehkä ole Länsiranta monillakaan ensimmäiseksi tai edes viidenneksi mieleen tuleva matkakohde 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 11 huhtikuun, 2023 at 18:13

  Onpa raivostuttavaa joutua pakotetusti taksiin, vaikka ei haluaisi ja se, että joutuu taistelemaan siitä mitä haluaa nähdä. Vaikka paikallista elinkeinoa on hyvä tukea, haluan sen perustuvan vapaaehtoisuuteen ja siihen, että itse valitsee mitä tukee ja mitä ei. Mutta taksien kanssa joutuu taistelemaan aika ´monessa maassa. Hotelli näyttää hyvin persoonalliselle, mutta ei kai muuta Banksyn hotellista voi odottaakaan. Minulle oli myös uutta, että Betlehemissa on noin paljon Banksyn taidetta.

  • Reply Cilla Maria Travel tiistai, 11 huhtikuun, 2023 at 18:20

   Kiitos kommentista. Kyllä se meitäkin ärsytti, mutta kaikki kuskit tuntui vetävän samaa politiikkaa. Reissu oli lopulta sen arvoinen, mutta uskon, että oltais pystytty ihan hyvin kävelemään itsekin ne kaikki maalaukset läpi ja jättää näkemättä Jeesus-kohteet. Ja mäkään en tiennyt aiemmin, että nuo kuuluisat maalaukset löytyy Betlehemistä.

 • Reply Reissu-Jani keskiviikko, 12 huhtikuun, 2023 at 20:53

  Ihmettelen että tätä ”Bansksyn” henkilöllisyyttä / ryhmää henkilöitä ei tiedettäisi, koska vaatii hieman aikaa maalata tuollaisia. Ehkäpä se on vaan julkinen salaisuus. Tuollaisiin maalauksiin olen jossain päin maailmassa törmännyt. Kävin aikoinaan Länsirannalla, ja voi kurjuus että oli ankea paikka vierailla. No niillä jotka siellä asuvat tilanne on oikeasti aito, mä sentään pääsin sieltä pois.

  • Reply Cilla Maria Travel keskiviikko, 12 huhtikuun, 2023 at 20:57

   Mietin kans, että kyllähän nyt ainakin ton hotellin työntekijöiden on tiedettävä kuka se on 😀 Kai siitä henkilöllisyydestä on ollu jotain arvailuja, mutta en tiedä tarkemmin.
   Ja sepä just, helppo turistin jatkaa elämäänsä, mutta palestiinalaiset joutuu jäämään muurien taakse mielivaltaisen kontrollin alle. Missä päin Länsirantaa kävit?

 • Reply Ne Tammelat torstai, 13 huhtikuun, 2023 at 11:48

  Me kävimme Banksyn näyttelyssä Italian Barissa, kun se osui sattumalta kohdalle. On kyllä ehdottomasti nykyhetketken kiinnostavimpia taiteilijoita ja miten koskettavasti hän osaa ottaa kantaa maailmantilanteen kuumiin aiheisiin.

  Tuo hotelli olisi varmasti meidänkin valinta, jos tuonne suunnalle lähtisimme. Kiinnostaa kyllä kovasti kohteena.

  • Reply Cilla Maria Travel torstai, 13 huhtikuun, 2023 at 11:53

   Suosittelen kyllä! Mä oon missannut nyt kaks kertaa Banksyn näyttelyn. Ensin kun se oli Suomessa ja toisen kerran Milanossa, missä näin sen vasta siinä vaiheessa kun oltiin jo lähdössä pois. Teokset on kyllä hienoja!

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua perjantai, 14 huhtikuun, 2023 at 00:40

  Olen nähnyt kuvia näistä tauluista, tykkään niiden yllätyksellisyydestä ja miten hienosti ottavat kantaa.
  Todella mielenkiintoista lukea Palestiinasta matkakohteena! En edes tiennyt että sinne voi mennä turistina. Luin Palestiinasta kertovan kirjan Rakkaudetonta maailmaa vastaan, suosittelen lämpimästi!

 • Reply Anna K - Kaukaa haettua perjantai, 14 huhtikuun, 2023 at 00:46

  Olen nähnyt Banksyn taidetta kuvissa, tykkään!
  Hienoa että kävit Palestinassa, erittäin väärin ymmärretty ja alistettu alue. Lukuvinkki Palestiinaan liittyen: Rakkaudetonta maailmaa vastaan. Ajatuksia herättävä kirja, suosittelen!

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 16 huhtikuun, 2023 at 09:31

   Kiitos kommentista ja solidaarisuudesta palestiinalaisia kohtaan <3 Ja pitääpä tsekata myös kirja.

 • Reply Hannele/ Hipaisuja Maapallolla perjantai, 14 huhtikuun, 2023 at 07:49

  Todella mielenkiintoinen kirjoitus! Tuo taksikuskien kanssa kiistely on ärsyttävää, varsinkin jos itsellä ei ole ylimääräistä aikaa kierrellä katsomassa paikkoja, jotka ei kiinnosta. Mukava detalji tämä ”Majoitustilat sijaitsevat salaisen oven takana, joka avautuu, kun muurin palasta esittävällä avaimenperällä koskettaa kirjahyllyssä olevan patsaan rintamusta.”

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 16 huhtikuun, 2023 at 09:30

   Kiitos 🙂 Kyllähän se aina vähän rasauttelee, jos joutuu vääntämään yksinkertaisista asioista monta kertaa. Ja tuo salaovi oli kyllä hieno idea!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.