Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkavinkit Yleinen

20 upeinta reissukohdetta ja -kokemusta

perjantai, 30 syyskuun, 2022

Olemme välillä miettineet reissukumppanin kanssa, että voiko joskus tulla vastaan se viimeinen taso, ettei mitään upeampaa enää ole olemassa. Vielä tähän mennessä se ei onneksi ole meitä tavoittanut, koska suurin osa maailmasta on yhä näkemättä.

Kun suunnittelen matkoja, perustuvat kohdevalinnat yleensä joko omiin mielenkiinnon kohteisiin tai blogeissa ja Instagramissa nähtyihin muiden matkailijoiden upeisiin kuviin, jotka ovat houkutelleet näkemään kohteen myös omin silmin. Toivottavasti tämäkin lista antaa inspiraatiota muille reissaajille.

Listan alkuun on koottu luontokohteita, koska juuri erilainen luonto – vuoristo, aava meri, aavikot ja trooppiset metsät – ovat niitä, mitä kaipaan matkoiltani. Kotimaahan ja arkiympyröihin verrattuna ne tuovat jotain uutta sisältöä elämään ja jaksavat aina mykistää kauneudellaan.

Listalla on lisäksi joitain ihmisen rakentamia kohteita, koska meille on korkeakulttuurin myötä kehittynyt kyky ilmaista kauneutta, joka näkyy mm. taiteen ja arkkitehtuurin mestariteoksina. Toisaalta myös alkukulttuurit ovat jättäneet unohtumattomat jälkensä nykypäivään mm. upeiden kalliomaalausten myötä.

Mutta pidemmittä puheitta, hypätään nojatuolimatkalle!


1. Durmitorin kansallispuisto, Montenegro

Upeimmat maisemat löytyvät syvällä Tara-kanjonin pohjalla kulkevan turkoosin joen varrelta, jääkauden aikaan syntyneen tummanvihreän Crno jezero -järven patikkapoluilta ja jykevien kalliovuorten siimeksestä. Yksi hienoimmista – ja pelottavimmista kokemuksista oli liitää ziplinella yli kilometrin levyisen kanjonin yli.

2. Gorkhi-Tereljin ja Khustain Nuruun kansallispuistot, Mongolia

Monet Mongolian rosoiset, erikoisen väriset ja aavat maisemat tuntuvat siltä, kuin olisi toisella planeetalla. Gorkhi-Tereljissä saattoi nähdä uljaiden kotkien liitelevän punaisten kallioiden yllä, ja Khustain Nuruussa taas näimme ison lauman aitoja Mongolian villihevosia. Lähes jokaisella mongoliperheellä on oma hevonen, mutta tuota rotua ihminen ei ole onnistunut kesyttämään.

3. El Boqueronin kansallispuisto, El Salvador

San Salvadorin laidalla sijaitseva El Boqueron on ehkä pienin kansallispuisto, jossa olen käynyt. Kukkia täynnä oleva metsäalue on kaunis, mutta erityisen kiehtovan alueesta tekee se, että sieltä löytyy sammuneen tulivuoren kraatteri, jonka sisällä on toinen kraatteri.

4. Maya biosfäärireservi, Guatemala

Maya biosfäärireservissä sijaitsee yksi tunnetuimmista arkeologisista kohteista, Tikalin maya-rauniot. Rauniokaupunki on vaikuttava näky, mutta vielä mykistävämmän kokemuksesta tekee, kun kiipeää korkean pyramidin huipulle ja näkee silmänkantamattomiin levittyvän viidakon. Maanpinnan tasolla olo taas on vanhojen kapokkipuiden ja vehreän kasvillisuuden ansiosta kuin satumetsässä.

5. Madeiran pohjoisosa, Portugali

Madeiran ei uskoisi kuuluvan Eurooppaan. Pilvimetsät, ihmisen kokoiset saniaiset, vesiputoukset ja puista roikkuvat passionkukat saavat kameran laulamaan. Myös vaellukset vuoristoon, kuten patikkaretki Pico Ruivolle tai auringonnousua Arieirolle katselemaan ovat olleet ikimuistoisia hetkiä.

6. Cartagon maakunta, Costa Rica

San Josén eteläpuolella sijaitsee Cartagon maakunta, josta löytyy mm. Irazu-tulivuori. Lähes 3 500 metrin korkeus saa haukkomaan henkeä niin ohuen ilmanalan kuin käsin kosketeltavien pilvien vuoksi. Alempaa löytyy ihastuttava Orosín laakso, jossa on sieviä pieniä kyliä ja runsaasti kahviviljelmiä. Sieltä alkaa myös kansallispuistojen rykelmä, joka jatkuu aina Kolumbiaan saakka.

7. Monteverde, Costa Rica

Monteverden luonnonsuojelualue pitää sisällään 2,5 % koko maapallon lajikirjosta. Pilvimetsää, vuoristoista käppyräpuustoa ja sankkana vehreänä seinänä levittyvää viidakkoa halkoo eri pituiset luontopolut, joiden varrella pääsee ihailemaan Costa Rican rehevää luontoa. Monteverde onkin yksi Costa Rican suosituimmista kohteista.

8. Bacalarin laguuni, Meksiko

Jukatanin niemimaalla sijaitseva Bacalar ei ehkä tarjoa samanlaisia hiekkarantakokemuksia kuin Riviera Mayan kohteet, mutta seitsemässä sinisen eri sävyssä hohtava laguuni onkin se juttu, millä Bacalar erottuu naapurikaupungeistaan. Laguunin pohjalla asuu arvokas stromatoliittiyhdyskunta, jota en ollut nähnyt missään muualla. Toinen hieno kokemus oli meloa laguunin yli toiselle rannalle, mistä löytyy mangrovemetsää.

9. Sočan laakso, Slovenia

Sočan laakso tuli eteen täytenä yllätyksenä, ja sen piilotetut helmet menivät kertaheitolla suosikkien joukkoon. Triglavin kansallispuiston ja Juliaanisten Alppien lomassa risteilevä Soča-joki on uurtanut maastoon mielikuvituksellisia onkaloita ja solia. Sinisenä hohtava joki kiemurtelee vihreän kasvillisuuden keskellä tehden alueesta kertakaikkisen kauniin.

10. Dolomiitit, Italia

Pohjois-Italiassa sijaitsevat Dolomiitit kuuluvat Alppeihin ja ovat patikoijien suosiossa. Suht vaativia patikkapolkuja risteilee joka suuntaan, joista yksi suosituimmista on Cortina d’Ampezzon lähellä sijaitseva reitti lähes 2 000 metrissä sijaitsevalle Sorapis-järvelle. Epätodellisen turkoosi vuoristojärvi on upea näky niin kesällä kuin talvellakin.

11. Sapaderen kanjoni, Turkki

Turkin Taurusvuoret yllättivät niin ikään meidät täysin. Vaikka retkipäivänä Sapaderen kanjonilla satoi, ei se vähentänyt luonnon kauneutta. Rotkon pohjalla mutkitteleva kanjonipolku on helppokulkuinen. Reitin varrelta löytyy luonnon muovaamia turkooseja vesialtaita, ja reitin päässä odottaa soma pieni vesiputous.

12. Puebla de Zaragoza, Meksiko

Pueblaa voidaan eittämättä kutsua Meksikon kauneimmaksi kaupungiksi. Se on kuin hienostunut ja koristeltu versio Oaxacasta, Valladolidista ja muista tunnetuista kaupungeista. Pueblan rakennusten seinistä löytyy todella hienoja koristelaattoja, joita on ajan saatossa kuskattu myös muualle Meksikoon. Koristeellisuus eroaa kuitenkin täysin muista kaupungeista, joten tämän voi kokea ainoastaan Pueblassa.

13. Día de Muertos ja asteekkien uusivuosi, Meksiko

Parhaimpia reissumuistoja ovat ne, kun on päässyt osallistumaan jonkin maan perinteisiin juhliin. Siksipä listalle nousevatkin Kuolleidenpäivä ja asteekkien uudenvuodenjuhla. Molempien tarina juontaa kauas Meksikon historiaan, mutta eurooppalaisten tulon jälkeen on alkuperäiskansojen traditiot sekoittuneet vuosisatojen aikana katolisen kirkon perinteisiin. Yksi yhdistävä tekijä useissa Meksikon kulttuurihistoriallisissa juhlissa on uhrilahjat ja alttarit, joiden avulla lepytellään kansanuskojen mahtavia jumalia ja muistellaan edesmenneitä.

14. Trinity Collegen kirjasto, Irlanti

Tummat tammiset kirjahyllyt, hauraat nahkaiset kirjat ja korkealla kaartuva holvikatto ovat sen verran hieno näky, että se vetää hiljaiseksi – joka toisaalta kirjastoympäristöön kuuluukin. 1700-luvulta peräisin oleva kirjaston uudempi osa The Long Hall houkuttelee vierailulle, vaikka ei muuten kirjastoista välittäisikään. Kirjastosalista tulee mieleen joku menneen ajan elokuvalavaste tai museo, mutta kirjaston 200 000 kirjaa on edelleen tutkijoiden käytettävissä.

15. Venetsian palatsit ja kirkot, Italia

Venetsia kärsii liikaturismista, mutta toisaalta ei ole ihmekään, miksi matkailijat haluavat siellä käydä. Uniikin kaupunkikuvan lisäksi kanaalien kaupunki tarjoilee upeita palatseja ja kirkkoja. Erityisesti Pyhän Markuksen tuomiokirkko on mitä hulppein rakennus. 1100-luvulta peräisin oleva alttari on bysanttilaisen taiteen mestariteos, jonka lisäksi kirkon rakenteista löytyy uskomattoman taidokkaita mosaiikkitöitä ja jalokivikoristeita.

16. Harrodsin tavaratalo, Englanti

Ensisilmäyksellä tavaratalon listaaminen upeimpiin reissukokemuksiin voi kuulostaa erikoiselta, mutta yli 100-vuotiaan Harrodsin ruokatori, suklaapuoti ja ravintolat ovat näkemisen arvoisia! Vanhoilla koristelaatoilla verhoillut seinät, koristeelliset kattorakenteet ja historiaa huokuva arkkitehtuuri on ilo silmälle.

17. Chapultepecin linna, Meksiko

Chapultepecin linna on niin ikään Mexico Citystä löytyvän Iturbiden palatsin lisäksi ainoa kuninkaallisten aikanaan asuttama linna koko Pohjois-Amerikassa. Nykyään linna toimii Meksikon kansallismuseona. Sen kaunein yksityiskohta löytyy vaatimattoman käytävän varrelta, missä upeat lasimaalaukset esittävät kreikkalaisia jumalattaria.

18. Villa Monasteron puutarha, Italia

Comojärvi itsessään on nähtävyys, mutta pisteenä iin päällä on ihailla maisemaa Varennan kylältä löytyvästä Villa Monasterosta. Palatsin puutarhan sommitellut istutukset, upeat antiikintyyliset patsaat ja taustalla näkyvät vihreät vuoret ovat yksi maalauksellisimmista näkymistä, mitä olen koskaan nähnyt.

19. Copánin maya-rauniot, Honduras

Copánin maya-raunioilla on ainutlaatuinen tunnelma, sillä se on huomattavasti vähemmän turistinen kuin monet muut Meksikon ja Keski-Amerikan rauniokohteet. Osa rakennelmista on edelleen maan alla, ja pyramidien yli kiemurtelevat puiden rungot vievät ajatukset Indiana Jonesin tyylisiin seikkailuihin. Copán onkin oma suosikkini, mennen jopa Tikalin edelle. Unohtumattoman kokemuksesta teki myös se, että meillä oli yksityisoppaana maya-taustainen arkeologi, joka oli ollut kaivamassa Copánia esiin 1980-luvulla.

20. Astuvansalmen kalliomaalaukset, Suomi

Viimesenä muttei vähäisimpänä oman maamme näkemisen arvoinen kohde, jossa yhdistyy sekä luonto että ihmisen kädenjälki. 5 000 vuotta vanhat kalliomaalaukset ovat äärimmäisen arvokas merkintä ajalta, kun maita asuttivat metsästäjä-keräilijät. Maalauksissa näkyy ihmis- ja eläinhahmoja sekä kuvia shamaanista, joka oli tyypillinen parantajahahmo jo kivikauden kulttuureissa.


Mikä paikka tai kokemus on jättänyt sinuun lähtemättömän jäljen?

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys perjantai, 30 syyskuun, 2022 at 17:47

  Upeita paikkoja!

  Kreikassa Meteora ja Ithakan saaren maisemat ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen. 😍

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 1 lokakuun, 2022 at 19:32

   Kiitos. Meteorasta oon nähnyt vaan kuvia, näyttää kyllä uniikilta paikalta 🙂

 • Reply Riikka perjantai, 30 syyskuun, 2022 at 18:12

  Kiva postaus. Sitä upeimmista upeinta kohdetta tuskin koskaan tulee vastaan, koska kaikki suosikkikohteet ovat upeita omalla, erilaisella tavallaan joita ei oikein voi verrata keskenään. Omalta listaukseltani löytyisi ainakin kohteita Meksikosta, Espanjasta, Portugalista, Irlannista ja Norjasta.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 1 lokakuun, 2022 at 19:33

   Kiitos kommentista 🙂 Se on kyllä totta, ettei varmaan koskaan pysty käymään niin monessa paikassa, että kaikki maailman upeimmat kolkat tulis kierrettyä.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 1 lokakuun, 2022 at 10:27

  Luontojutut meilläkin nousevat ensimmäisenä mieleen upeimpia kokemuksia miettiessä. Niitä on onneksi paljon ja toistaiseksi ollaan onnistuttu myös valitsemaan kohteita, jotka yhä edelleen tekevät suuren vaikutuksen. Viimeisimpänä Filippiinien ja Malediivien vedenalainen maailma ja Borneon viidakko.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 1 lokakuun, 2022 at 19:34

   Teillä on kyllä ollu hienoja kokemuksia, ihana seurata niitä blogin kautta 🙂 Ja hitsi, haluaisin niin käydä tuolla Borneolla joskus!

 • Reply Nimetön sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 11:24

  Costa Rica on ollut itsellekin suosikki, mutta noiden mainitsemiesi paikkojen edelle menee ehdottomasti Tortuguero. Vietnamin Halong Bay kymmenisen vuotta sitten oli uskomaton, ja Jenkkilässä Yosemite aivan upea. Onhan näitä kun alkaa oikein muistinystyröitä kaivaa 🙂

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 12:00

   Tortuguero on iteltä vielä käymättä, mutta oon kuullut siitä paljon hyvää 🙂 Halong Bay on myös odottamassa Kaakkois-Aasian roadtrippiä.

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 17:54

  Näistä niin moni on Etelä- tai Väli- Amerikasta, en ole koskaan ollut. Pitäisi päästä sinne 2 kk ajaksi!!!

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 18:13

   Kahdella kuukaudella pääsee jo hyvin alkuun 🙂 Mulla on reissut suuntautuneet niin usein noille kulmille, että esimerkiks Aasia taas on lähes kokoanan näkemättä. Eurooppa on kohta ”valmis”, joten pääsee sen jälkeen haikailemaan Aasian reppureissujen perään.

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 20:21

  Upeita maisemia ja rakennuksia! Jokainen on omalla tavalla kaunis ja houkutteleva matkakohde. Pitää muistaa vilkaista listasi uudestaan,kun jokin matka tulee suunnitelmiin.

  Mua jäi askarruttamaan se asia, miksi Crno jezero on nimensä perustella musta? Ei se nyt niin mustalta vaikuta.

  Madeirasta olen kuullut jo niin paljon, että on pakko laittaa sen omaan bucket listaan.

  • Reply Cilla Maria Travel keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:13

   Madeira kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa joskus. Naapurisaarilla Azoreilla haluaisin myös käydä joku päivä.
   Ja niimpä, mietimme samaa Montenegrossa ollessa. Järvi kun oli selkeästi vihreä.

 • Reply Ismo for Takeoff maanantai, 3 lokakuun, 2022 at 02:23

  Venetsia on myös omia lemppreita ehdottomasti. Äkkiseltään tulevat upeimmista kohteista mieleen myös Olhonin saari Baikalilla, Angkor Wat, Uusi-Seelanti, Uvac-joki Serbiassa ylhäältä näköalapaikalta nähtynä ja Kotorinlahti ylhäältä vuorelta katsottuna (ja veneretkeltä myös). Lapistakin löytyy hienoja maisemia. Ja näkymä Kalemegdanin linnoituksen muureilta Belgradissa Tonavan ja Savan yhtymäkohtaan ja kauas siitä eteenpäin. Fesin medina Marokossa. Huh, pakko lopettaa miettiminen, tai tämä kommentti ei lopu ikinä 🙂

  • Reply Cilla Maria Travel keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:14

   Oi, Angkor Wat ja Uusi-Seelanti onkin varmasti todella upeita. Noihin muihin en osaa sanoa mitään, mutta luotan arvostelukykyysi 🙂

 • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, 3 lokakuun, 2022 at 13:26

  Tosi mielenkiintoinen ja kivasti toteutettu postaus! Kateellisena lueskelin, missä kaikkialla oot päässyt käymään! Huikeita kohteita 🙂

  Sapaderen kanjonista oon samaa mieltä! Itse lähdin matkaan melko skeptisenä, mutta yllätyin positiivisesti 🙂

  • Reply Cilla Maria Travel keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:15

   Kiitos 🙂 Eikun vaan ottaa ja lähtee, niinhän sitä maailmaa parhaiten näkee 😀 No joo. Onhan tässä maailmassa niin paljon upeita paikkoja, ettei kaikkea ehdi mitenkään nähdä.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa maanantai, 3 lokakuun, 2022 at 15:04

  Hei tässäpäs oli monta hyvää paikkaa, josta en ollut kuullutkaan. Ehdottomasti pitää laittaa korvan taakse. Olen haaveillut esimerkiksi Madeirasta ja Dolomiiteista, joku kaunis päivä vielä näihin! Tuttuja olivat mm. Durmitorin kansallispuisto, joka on aivan mieletöän sekä Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinasta. Meidän mökki sijaitsee ihan lähellä niitä, piti viime kesänä käydä suppailemassa siellä mutta olikin olevinaan aina niin kiire mökillä, ettei ehditty tehdä suppailuretkeä. Toissa kesänä kävin sellaisella Saimaan risteilyllä, jossa käytiin myös Astuvansalmen kalliomaalauksia ihastelemassa. Ne ovat kyllä vaikuttava näky. 🙂

  Voisinkin ottaa tästä postauksesta inspiraatiota ja tehdä jotain vastaavaa myös itsekin blogiin.

  • Reply Cilla Maria Travel keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:19

   Kiitos kommentista 🙂 Jos teet postauksen, niin linkkaa ihmessä mullekin. Kiinnostaa aina myös muiden erilaiset listaukset. Suosittelen noita mainitsemiasi kohteita kyllä täysin sydämin.
   Mulla onkin sellanen mielikuva, että luin sen sun Astuvansalmen postauksen sillon. Muistan myös teidän telttaretken Balkanilla.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 16:56

  Joskus olen näitä kevyesti pohtinutkin ja kyseisistä pohdinnoista on jäänyt mieleen mm. vedenalainen maisema Malediiveillä (ihan vaan snorklaten), auringonlasku savannille Serengetistä. öisen purjehduksen aamuvuoro ja auringon sarastaessa näkymä Almagrundetin majakalle.
  Joku tässä ketjussa jo mainitsikin Meteoran luostarit, siinäkin maisemassa voisi olla ainesta.
  Galapagoksen erityisesti nuorimmat saaret. Moorean saari Ranskan Polynesiassa.

  • Reply Cilla Maria Travel keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:20

   Kiitos kommentista. Meteoran maininnasta tulikin ekana mieleen teidän visiitti sinne. Sinun upeus-postauksesta tulisi varmaan kilometrin mittainen, ootte te niin upeissa paikoissa päässeet käymään!

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:41

  Sulla on tosi paljon meitä kiinnostavia kohteita ja listalla taisi olla ainakin neljä samaa, joissa mekin ollaan jo käyty. Oman listan kärjessä on ehdottomasti Grand Canyon ja Huippuvuorten reissu. Sloveniasta jäi myös mieleen se huikea Postojnan luola.

  Tietysti myös monet pilvenpiirtäjävierailumme ovat olleet huippuhetkiä, mutta jotenkin nuo luonnon muovaavat kohteet kiilaavat jännästi aina muistoissa edelle.

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 20:45

  Ihanaa että olet nostanut listalle kotimaiset kalliomaalaukset. Ja ne ovatkin upea tervehdys menneestä maailmasta. Upeita kohteita! Ja juu, kyllähän omalle listalle voi nostaa mitä vain, jopa tavaratalon. Onhan tuo Harrods hieno, itsekin vein lapset pällistelemään suuren maailman tyyliä muutamia vuosia sitten Lontoossa käydessämme.

 • Reply Anna | Muuttolintu torstai, 6 lokakuun, 2022 at 00:59

  Wau mitä paikkoja ja kokemuksia! Luontokohteet on itselläkin lähimpänä sydäntä. Omalle listalle laittaisin ainakin Bhutanin vuoristot luostareineen ja Havaijin Kauain Napalin rannikon.

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 7 lokakuun, 2022 at 14:09

  Día de Muertos Meksikossa olisi sellainen tapahtuma, jonka haluaisin kokea. Myös Costa Rican upeaan luontoon olisi ihanaa joskus päästä. Näistä olen käynyt vain
  Trinity Collegen kirjastossa ja Harrodsin tavaratalossa. Nepalin lumihuippuiset vuoret, Australian valliriutat ja Havaijin maisemat tekivät minuun vaikutuksen. Nepaliin haluaisin mennä joskus uudestaan, koska se vaan oli niin upea paikka. 🙂

 • Reply Sini matkakuumeessa sunnuntai, 9 lokakuun, 2022 at 07:14

  Siinä oli monta paikkaa Meksikosta, mutta sehän olikin sun suosikkimaa.
  Itse en voi nimetä vain yhtä. Ehkä just tällä hetkellä sanoisin Syyria, Indonesia ja Tansania.

 • Reply Laura Linnea sunnuntai, 9 lokakuun, 2022 at 19:31

  Hienoja ja varmasti mieleenpainuvia paikkoja! Mulla upeimmat kohteet olisi ehkä koko Islanti, Pohjois-Makedonian Matka Canyon ja Kenian Mombasa. Nuo paikat ovat kaikki jääneet lähtemättömästi mieleen.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.