Suomen suurin matkablogiyhteisö

Italian Riviera: Historiallisen Genovan nähtävyydet

Saapuessamme Nizzasta takaisin Italiaan, pysähdyimme matkan varrella Genovaan.

Genovalla on monen italialaisen kaupungin tapaan pitkä historia, ja se on ollut kautta aikain tunnettu satamastaan. Uudempaan satamaan karauttaa tätä nykyä toinen toistaan hienompia huvijahteja, kun taas vanhan sataman, porto anticon liepeiltä löytyy viihtyisiä ruokakojuja. Meidän aikaan siellä oli käynnissä kansainväliset ruokamarkkinat, mikä loi värikästä tunnelmaa alueelle.

Kansainvälisestä ilmapiiristään huolimatta Genovaa pidetään joidenkin lähteiden mukaan aidoimpana Italiana, mitä ikinä se kenellekin tarkoittaa. Lähinnä tällä on ilmeisesti viitattu ruokakulttuuriin, johon pääsee tutustumaan paikallisten perheiden pyörittämissä ravintoloissa. Myös loisteliaita palatseja ja keskiaikaisia katuja on kuvattu perimmäiseksi Italiaksi.

Merellinen historia toistuu myös toisen teeman kautta. Genova on nimittäin Kristoffer Kolumbuksen kotikaupunki. Tutkimusmatkailijan sanotaan usein olleen ensimmäinen eurooppalainen, joka ”löysi” Amerikan, mutta oikeasti ainakin viikingit ehtivät sinne jo ennen Kolumbusta.

Tosin Kolumbuksen myötä Euroopan ja Amerikkojen välille aukesi pysyvä yhteys, mikä koitui samalla myös Amerikan alkuperäiskansojen kohtaloksi.

Tietämättään Kolumbus murensi samalla Genovan mahtia satamakaupunkina, kun merikaupankäynti alkoi suuntautua enenevissä määrin Amerikan suuntaan.

Kolumbus ei ollut ainoa Genovassa vaikuttanut maailmanmies, vaan myös nizzalaisen Giuseppe Garibaldin nimi nousee esiin monessa yhteydessä pitkin Genovaa. Häntä pidetäänkin ehkä maailman ensimmäisenä kansainvälisesti tunnettuna vallankumoustaistelijana. Siitä kertoo sekin, että Garibaldin nimeä kantaa myös yksi Mexico Cityn metroasemista.

Eräs Genovan päänähtävyyksistä satama-alueiden lisäksi onkin pääkatu Via Garibaldi, jonka varrella on 12 loisteliasta palatsia. Palatsikompleksi on listattu UNESCOn maailmanperintökohteisiin (the Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli).

Palatsikuja oli melkoisen mahtipontinen näky. Piipahdimme parissa palatsissa ihailemassa mm. vanhoja patsaita ja portaikkojen holvikaaria. Kadun varrella sijaitsevat myös kolme merkittävintä taidegalleriaa.

Nähtävyyksiin lukeutuu niin ikään kaupungin pääaukio Piazza de Ferrari, joka sijaitsee uuden- ja vanhankaupungin välissä.

Piazzan tunnetuin nähtävyys on suuri suihkulähde, mutta aukion ympärillä on myös merkittäviä rakennuksia ja rakennelmia, kuten Garibaldin patsas, arvopaperipörssi, dogen palatsi ja Carlo Felicen teatteri.

Piazzan ympärillä katukuvassa näkyy kansainvälisten pankkien logoja, ja Genova olikin jo 1800-luvulla Milanon rinnalla Italian merkittävin finanssikeskus.

Mainitsemisen arvoisiin nähtävyyksiin lukeutuvat myös Genovan muurit, jotka ilmeisesti ovat Italian pisimmät. Muurien historia ulottuu ainakin 800-luvulle, joskin uskotaan, että kaupunki on ollut muurien suojaama jo roomalaisten aikana.

Muureista tunnetuin kohta on kaupungin vanha portti, Porta Soprana, jonka tornit ovat peräisin 1150-luvulta.

Genovassa uppoutuu helposti idyllisen tunnelman vietäväksi. Pieniä kapeita katuja, caruggeja, pystyy kävelemään ristiin rastiin pitkän aikaa kyllästymättä. Kadut olivat huhtikuussa vielä hyvin rauhallisia ja autioita. Asiaan saattoi vaikuttaa sekin, että olimme liikenteessä sunnuntaina, jolloin moni italialainen kauppa ja ravintola on kiinni.

Huonojalkaisille Genova ei välttämättä sovi, sillä osa kaduista on aika jyrkkiä ja kiipeämistä on paljon. Kaupungin yläosiin pääsee kyllä myös funikulaarilla.

Kävimme pyörähtämässä joillain katumarkkinoilla, mistä ostin artesaanisuklaata.

Kuljimme rantaa pitkin takaisin, ja poikkesimme vielä jollekin pienelle kujalle samalla kun suuntasimme kohti kaukoliikenteen bussilaitureita. Hämärä kadunpätkä oli täynnä afrikkalaistaustaisia miehiä, jotka norkoilivat seiniä vasten ja kävivät epämääräistä kauppaa. Seinät oli sotkettu spraymaalilla ja eräässä niistä arvosteltiin turismia ja kritisoitiin EU:n maahanmuuttopolitiikkaa

Vaikka näimme Genovasta vain pintaraapaisun, tykkäsin kaupungista todella. Sinne olisi kiva palata joskus paremmalla ajalla ja jäädä istuskelemaan lukuisiin pieniin kahviloihin ja ravintoloihin. Vanha satama olisi myös ilta-aikaan varmaan viihtyisä kohde.

Genovassa on lentokenttä, mutta sinne pääsee kätevästi myös bussilla muualta Italiasta tai vaikkapa Ranskan puolelta. Lisäksi jotkin Välimeren risteilyt pysähtyvät Genovan satamassa.


Onko Genova sinulle tuttu?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 19 kesäkuun, 2022 at 15:31

  Genova ei ole lainkaan tuttu itselleni. Periaatteessa kaupunki kyllä kiinnostaisi, mutta kiinnostavia kohteita on niin monta, että ihan ensimmäisenä Genova ei kyllä ole listalla. Koitin Googlen avulla katsoa olisiko Genovassa Columbukseen keskittyvää museota, mutta ei taida olla. Se olisi voinut olla kiinnostava.

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 19 kesäkuun, 2022 at 20:33

   Maailma on pullollaan upeita paikkoja, eikä joka paikkaan kyllä ehdi mitenkään. Minunkaan tietääkseni mitään erityistä museota ei ole, ainoastaan Kolumbuksen kotitalo. En tiedä, löytyykö varsinainen museo ehkä Espanjasta, mistä Kolumbus lähti tutkimusmatkoilleen. Genova kun ei historiankirjojen mukaan mielellään rahoittanut hänen seikkailujaan.

 • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 03:38

  Genova ei ole itselleni lainkaan tuttu paikka. En edes tätä ennen tiennyt sen mahtipontisesta historiasta 🙂

  Nättiä tuolla(kun) näyttää olevan, mutta komppaan Mikkoa siinä, ettei Genova kaikesta hienoudestaan huolimatta ole TOP10 matkustuspaikoissa.

  • Reply Cilla Maria Travel maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 05:30

   Genova ei kyllä liiemmin ole tullut blogeissakaan vastaan, joten aika harva sinne taitaa matkustaa 🙂 Ei ollut mullakaan edes TOP 100 -listalla ennen kuin sitten tuli yllättäen vastaan tuo vierailun mahdollisuus.

 • Reply Ismo/Please Be Seated for Takeoff maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 18:22

  Genova on tuttu lähinnä historiankirjoista, mutta kuuluu kyllä paikkoihin, joissa haluttaisiin käydä. Näyttää ja kuulostaa myös sellaiselta! Hyvä tietää myös, että siellä on kiva vanhakaupunki. Genova ei tosiaan tule blogeissa vastaan, eikä juuri muutenkaan.
  Vuonna 2018 oltiin Roomassa ystäviemme luona, kun Genovassa romahti maantiesilta. Uutisointia tuli sitten seurattua vähän normaalia tarkemmin, kun siitä raportoitiin telkassa melkein nonstoppina.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 09:25

   Kiitos kommentista 🙂 En tiedä onko tuo Genova sitten italialaistenkaan suosiossa. Paljon tuolla bussiasemalla ja satamassa tuntui porukkaa risteilevän, joten jostain niitä turisteja sinne valuu – Suomesta ei kylläkään! Luin muuten jälkeenpäin tuosta siltaonnettomuudesta, kun tutkin infoa kaupungista. On se ollut kauhea onnettomuus.. 🙁 Siinähän kuoli kymmeniä ihmisiä.

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja tiistai, 21 kesäkuun, 2022 at 02:04

  Ihan vieras paikka. Sijainti semmoinen, että epäilen, että ei tule vierailtua. Never say never🤷‍♀️😅

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 09:26

   Ei se ollut meilläkään koskaan minään kiinnostuksenkohteena, mutta kun osui kohdalle, niin pitihän se tsekata 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas tiistai, 21 kesäkuun, 2022 at 21:58

  Genovassa emme ole käyneet. Kerran melkein mutta valitsimme silloin Rapallon. Upealta näyttää kaupunki.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 09:26

   Rapallo taas on minulle täysin vieras. Täytyypä googlata.

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 18:03

  Enpä ole käynyt Genovassa – enkä oikeastaan miettinyt sitä matkakohteenakaan.
  Tosin pari kertaa jotain risteilyä miettiessäni olen tosiaan huomannut, että niitä lähtee Genovasta – tai kuten totesit – jotkut risteilyt poikkeavat täällä. Jos moiselle päätyisi, niin kannattaisi ehkä varata hetki kaupungille ennen risteilyä!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 19:21

  Ihanan näköistä katukuvaa. Vanhojen, kauniiden rakennusten ystävänä tykkääisin varmasti. Ja tuo värimaailma!

 • Reply Stacy Siivonen lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 19:32

  Ulkomailla on hyvä se, kun ei osaa kieliä, niin ei tiedä, mitä niissä graffiteissa lukee. Genovan muistan Carlo Giulianista, joka ammuttiin siellä G8-maiden kokousta kritisoivassa mielenosoituksessa. Sen lisäksi muistan, että Genovassa olisi romahtanut jokin silta joskus.

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, 26 kesäkuun, 2022 at 01:50

  Olipa mielenkiintoinen juttu, en tiennyt Genovasta tätä ennen juuri mitään. Upeita paikkoja ja rakennuksia, ja noilla kapeilla kujilla olisi varmaan kiva vaellella.

 • Reply Aila ja Juha sunnuntai, 26 kesäkuun, 2022 at 15:00

  Ei ole tuttu minullekaan. Katsoin kartalta ja lähimmät käyntikohteeni ovat olleet Pisa, Torino, Milano ja Nizza. Vähän ihmettelinkin, ettemme ole edes käyneet, kun aina olemme kuitenkin liikkeellä autolla. Kolumbuksen kuuluisin museo taitaa tosiaankin olla Espanjassa, Gran Kanarialla Palmasissa, mutta kyllä Kolumbusta muistetaan muuallakin. Olen ainakin Granadassa itsekin seissyt Plaza Isabel la Católican aukiolla, jolla on Isabellan (Isabella I of Castile) ja Kolumbuksen kohtaamista kuvaava Mariano Benlliuren luoma patsas, joka pystytettiin Amerikan löytämisen 400-vuotisjuhlintaan. Kuvasi innostivat kyllä poikkemaan Genovaankin.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Seuraa Instassa


  Cilla Maria Travel

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Instassa | Facebookissa | Bloglovin'issa


  Hae blogista