Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ranskan Riviera: Viikonloppu Nizzassa

Ajelimme Italian reissulla maata pitkin Ranskan puolelle Nizzaan. Flixbusin reitti kulki mennen tullen Genovan kautta, ja aikataulu näytti, että vaihtoaikaa olisi ollut kolme tuntia.

Menomatkalla bussi oli niin paljon myöhässä, että emme ehtineet enää jatkobussiin, emmekä totisesti jääneet Ligurian alueelle pyörimään, vaan juoksimme ympäri asemaa kyselemässä muilta busseilta, minne ne menisivät. Skannasin silmilläni bussien valokylttejä, ja pian bongasin BlaBlaCarin bussista määränpään Cannes.

Juoksimme veljen ja erään naisen kanssa bussille, ja kysyimme, onko kyydissä vielä tilaa. Bussissa oli sattumoisin juuri kolme paikkaa, ja saimme ostettua kuljetuksen Nizzaan. Kuski tunki käteiset taskuunsa, emmekä saaneet edes lippuja, joten epäilen, että rahat päätyivät pimeänä kuljettajan kukkaroon.

En tiedä, miten muut ihmiset pääsivät perille, sillä he jäivät Flixbusin saavuttua vain seisomaan paikalleen ja ihmettelemään tilannetta.

BlaBlaCarin bussissa istuessa muistin jälleen, miksi olin laittanut eurooppalaisen halpabussiyhtiö Flixbusin boikottilistalle vuoden 2019 Euroopan maata pitkin -reissuni jälkeen. Yhtiöön ei voi luottaa pätkän vertaa, bussit ovat monta tuntia myöhässä, kuljettajat eivät auta ongelmatilanteissa ja asiakaspalvelu on mitä surkeinta reklamaatioasioissa. En siis suosittele yhtiötä, ja toivon, että muistan tämän jatkossa itsekin.

Mutta maisemat Italian ja Ranskan Rivieralla olivat sen verran kauniita, etten jaksanut suuremmin närkästyä Flixbusin toiminnasta, ja pääsimmehän sentään jatkamaan matkaa toisella bussilla, vaikka siihen menikin ylimääräistä rahaa.

Italian bussit pysähtyvät Nizzassa vain lentokentällä, joten se oli meidänkin määränpäämme. Bussilaitureiden vierestä lähtee raitiovaunut keskustaan, ja hyppäsimme kyytiin. Raitiovaunulla oli kätevää ja edullista liikkua. Kertalippu maksaa 1,50 €, vuorokausilippu taas vitosen. Lippuautomaatteja on pysäkeillä.

Vuokraamamme Airbnb-kämppä sijaitsi lentokentän ja kaupungin puolivälissä. Heitimme kamat kämpille ja lähdimme kävelemään Nizzan 7 kilometriä pitkälle rantabulevardille, Promenade des Anglaisille. Ilma oli leuto, ja ihmisiä oli paljon rannalla perjantain alkuillan fiiliksissä.

Kämpän takapihalle oli rehevät maisemat.

Kävelimme rantaan, ja tajusin samoin tein, miksi alue on ranskaksi Côte d’Azur eli sininen rannikko. Vesi oli ihan mielettömän väristä. Se ei ollut turkoosia, kuten kauniit meret yleensä, vaan aivan puhtaan vaaleansinistä. Aivan kuin maitoa olisi sekoitettu turkoosiin veteen. En ole koskaan nähnyt missään samanlaista sävyä.

Vaaleansininen ulappa sulautui horisontissa samanväriseen taivaaseen luoden satumaisen tunnelman. Kalastajien siluetit piirtyivät hiljalleen saapuneeseen iltahämärään.

Mikä yllätti myös, oli se, että Nizzan rannat olivat pientä kaistaletta lukuunottamatta pikkukivirantoja. Olin kuvitellut Rivieran mielessäni pitkäksi hiekkarannaksi, missä on palmuja ja rantatuoleja ja missä luksusjahdit heittävät ankkurin pohjaan. Vasta myöhemmin ajaessamme junalla Nizzasta Monacoon, näin pienempiä hiekkarantoja ja muutaman sataman purjeveneineen.

Nizzassa ei näkynyt reppureissaajia, vaan suurin osa vastaantulijoista oli hienosti pukeutuneita pariskuntia. Naiset kanniskelivat Chanelin laukkuja, eikä Guccin logokaan jäänyt vieraaksi. Rantabulevardi näytti olevan myös suosittu pikkupuudelien ulkoilutusreitti sekä pyörälijöiden ja rullaluistelijoiden suosiossa.

Rantakadun varrelta löytyy mm. yllä näkyvä maailmankuulu luksustason hotelli, Hôtel Négresco, jonka olin nähnyt somekuvissa ennen reissua. Kadun varrella on myös casinohotelli Palais de la Méditerranné. Luksuksen lisäksi Nizzan bulevardi on jäänyt mieleen vuoden 2016 terrori-iskusta, kun Isikseen kuulunut mies ajoi rekka-autolla ilotulitusta katsomassa olleiden ihmisten päälle. Iskussa kuoli 85 ihmistä.

Perjantai-ilta alkoi näyttäytyä toden teolla promenadin itäpäässä, missä meno oli raisua. Musiikki pauhasi täysillä baareista, kapeat terassit olivat täynnä ihmisiä. Siirryimme kiviholvin alta vanhankaupungin kaduille, missä meininki oli hieman rauhallisempaa. Kävimme syömässä erinomaiset ruuat Mother Indiassa, ja jatkoimme matkaa.

En tiennyt, että Nizzassa on myös vanhaa arkkitehtuuria, joten kaupunki oli siinäkin mielessä yllätyksellinen. Etenkin iltavalaistuksessa katukuva antoi parastaan. Välillä tuntui melkeinpä kuin olisi kävellyt jossain elokuvan lavasteissa. Vanhankaupungin kujilla oli menneen ajan tunnelma.

Kiersimme muutamalla nähtävyydellä ja poikkesimme vielä keskustaan pystytettyyn luontoinstallaatioon, joka oli esillä huhtikuun ajan. Installaatio oli pystytetty Euroopan suurimpiin kuuluvien puistojen, Parc Phoenixin 30. juhlavuoden kunniaksi. Lentokentän vieressä sijaitsevassa kasvitieteellisessä puutarhassa on yli 2500 erilaista kasvilajia, ja kompleksiin kuuluu myös eläintarha ja piknik-alue.

Mietimme vielä Nizzan illassa, käymmekö Colline du Château -linnavuorella, minkä vesiputous näkyi promenadille asti, mutta emme sitten kuitenkaan lähteneet ylös.

Lauantaiaamuna otimme runsaat eväät mukaan ja lähdimme rantabulevardin puistoon syömään aamupalaa. Aamiaisen jälkeen ajelimme keskustaan, mistä hyppäsimme Monacon junaan (siitä lisää seuraavassa postauksessa).

Lauantai-illan vietimme vielä Nizzassa ihastellen kaupungin iltavalaistusta ja rentoa tunnelmaa. Rannalla oli jälleen paljon porukkaa nauttimassa hetkestä.

Meille Nizza oli kirjaimellisesti lomaa, sillä emme tehneet kaupungissa oikein mitään, eikä meille ollut sinne mitään ohjelmaa edes suunniteltu. Käyn harvoin tällaisilla lomilla, sillä yleensä reissut on tungettu täyteen aktiviteetteja. Olikin ihan kiva ottaa välillä rennommin ja vain kuljeskella ilman määränpäätä. Sunnuntaina lähdimme takaisin Italiaan.

Koska mitään odotuksia ei kaupungista ollut, pääsi se myös yllättämään positiivisesti. Voisin hyvin kuvitella palaavani Nizzaan vielä joskus ihan vain oleilemaan muutamaksi päiväksi ja käymään samalla myös Cannes’ssa ja Saint-Tropez’ssa. Italian Rivieraa kohti kuljettaessa näkyi paljon viehättäviä pikkukyliä, joissa olisi myös mukava piipahtaa päiväksi jos toiseksikin.

Ja jäihän Nizzastakin kiinnostamaan linnavuoren lisäksi myös kukkamarkkinat, joiden olemassaolon unohdin tyystin. Seuraavalla kerralla sitten.. 🙂

Onko Riviera sinulle tuttua seutua?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 18:51

  En tiedä, tuleeko minun koskaan käytettyä bussia Euroopassa matkatessa, mutta jos sellainen tilanne tulee, niin täytyy muistaa etten ainakaan valitse Flixbusia. Ei ole Italian eikä Ranskankaan Riviera tuttua seutua. Nizzassa minun oli joitain vuosia sitten tarkoitus lähteä käymään kavereiden kanssa, mutta matka peruuntui osaltani päällekkäisyyksien vuoksi. Joskus olisi alueella mukavaa käydä, mutta luontokohteet vetävät selvästi enemmän puoleensa, niin ei varmaan ainakaan lähiaikoina tule käytyä.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME sunnuntai, 5 kesäkuun, 2022 at 23:06

  Voi apua, mä en yhtään sopisi tonne sotkunutturoineni ja mutaisine converseineni 😀 Mutta silti itse asiassa eilen(?) katselin Nizzaan lentoja!

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 14:52

   Ei siellä nyt ihan kaikki kulkenu merkkivetimissä (esim. me) 😀 Siitä vaan Nizzaa kohti!

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan maanantai, 6 kesäkuun, 2022 at 18:01

  Kas, se raitiovaunulinja on siis vihdoin avattu. Sen olisi pitänyt olla toiminnassa jo viimeksi Nizzassa käydessämme syksyllä 2018, mutta pikkuisen vielä puuttui kiskoja. Seuraavalla kerralla sitten pääsemme kätevästi kentältä kaupunkiin. 🙂

  Vanhakaupunki on mielestäni ehdottomasti parasta Nizzaa. Siellä linnavuorella kannattaa myös käydä. Cannesiin päin matkatessa kannattaa pysähtyä matkalla Antibesissa, jossa on oikea hiekkaranta. Se on muutenkin varsin kiva kaupunki.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 14:53

   Olen samaa mieltä vanhastakaupungista. Raitiovaunulla oli kätevä liikkua, vaikka toki tuolla voi kävelläkin helposti. Antibesiä olen katellut joskus.

 • Reply Ne Tammelat tiistai, 7 kesäkuun, 2022 at 19:29

  Me kävimme Nizzassa Monacon formulareissun yhteydessä ja majoituimme siellä, koska junayhteydet olivat niin käteviä. Oli kyllä positiivinen yllätys kaikin puolin ja upea se rantabulevardi. Ihan kauhea se terroriteko, pyöri kyllä mielessä siellä 🙁 Nizzan juna-asema oli ihana <3

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 14:54

   Harmi kun en muista millanen se juna-asema oli, oli niin kiire 😀

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista torstai, 9 kesäkuun, 2022 at 23:01

  Tuo Välimeren rannikko noilla kohdin on kyllä niin upeata ja maisemat hulppeat, että iso nautinto on jo pelkkä bussimatka 🙂 Nizza on jättänyt minut vähän kylmäksi, mutta ympärillä on kyllä paljon muita kiinnostavia kaupunkeja kuten Menton.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 14:55

   Mentonin ohi ajettiin, ja se vaikutti tosi kivalta.

 • Reply Terhi perjantai, 10 kesäkuun, 2022 at 13:39

  Nizza on lempikaupunkini ja se on kyllä usein mielessä enkä ole kokenut sitä mitenkään elitistisenä. Nizzalla on paljon hyviä puolia; rannat itse kaupungissa, kaupunki helppo ottaa haltuun, kävellen pääsee joka paikkaan, mutta raitiovaunu on tosi kätevä, lentokentältä on helppo, lyhyt ja edullinen yhteys kaupunkiin, hyviä ruokapaikkoja… ja kannattaako tätä listaa edes jatkaa.. Nizza vain on niin kiva.

 • Reply Sanna | Seven Seas lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 14:59

  Olen kerran käynyt Ranskan Rivieralla ja päivän ajan vain Nizzassa. Tykkäsin tunnelmasta jo silloin, mutta voin kuvitella, että iltaisin tunnelma yltyy vaan, kuten näistä kuvista aistii.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 16:37

  Nizza on kyllä kiva kaupunki kun siinä yhdistyy kaupunki ja rantaloma, vaikka ranta ei tosiaan ookkaan niin perinteinen hiekkaranta. Muistan kans kuinka kauniin sininen tuo vesi oli. Olin vuosia sitten tuolla keväällä ja tykkäsin kyllä! Jos ja kun tänne joskus palaan, niin haluan ehdottomasti käydä vielä Ezen pikku kylässä ja tutustua Etelä-Ranskan maaseutuun laventelipeltoineen <3

 • Reply Hannele / Hipaisuja maapallolla tiistai, 14 kesäkuun, 2022 at 10:32

  Eipä ole Riviera vielä tuttua seutua, mutta kohta on. Kuukauden päästä vipattaa jo menojalka Nizzaan Parhaiden Tyttöjen kanssa. odotuksia ei sen kummemmin ole, kunhan nyt ihmetellään ja kävellään ja kävellään ja kävellään ja syödään hyvää ruokaa. Intialaisen laitoin tärpiksi kartalle:)

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Seuraa Instassa


  Cilla Maria Travel

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Instassa | Facebookissa | Bloglovin'issa


  Hae blogista