Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pohjois-Italian kierros: Viihtyisä Bergamo

35 maata oli kierrettävä ennen kuin pääsin astumaan jalallani Italian maaperälle. Metsästimme huhtikuussa 2022 Ryanairin halvat lennot Bergamoon, tuohon aliarvostettuun italialaiseen kaupunkiin, joka usein jää Milanon varjoon.

En totta puhuen tiennyt Italian matkakohteista juuri mitään etukäteen. Itse asiassa Italia ei ollut koskaan kuulunut edes ”tuonne haluan” -listalle, mikä näin jälkeenpäin ajateltuna tuntuu erikoiselta. Ajattelin, että käymme katsastamassa Italian ja se on sitten siinä.

Mutta kuinka ollakaan, tykästyin maahan todella paljon! Jo ensisilmäykset Bergamoon aiheuttivat ihastusta. Olimme valinneet majapaikan Città Bassan eli alakaupungin puolelta, ja siellä meitä odottikin viihtyisä perheomisteinen majatalo, joka oli rakennettu 400 vuotta vanhaan taloon.

Voin suositella lämpimästi Buonocore Guesthousea! Huoneet ovat suloiset, ja mikä parasta, löytyy keittiöstä paikallisen pienpaahtimon biohajoavia kahvikapseleita sekä luomuteetä. Omistaja on hyvin ympäristötietoinen, ja keittiöstä löytyy lajittelupisteet kaikille jätteille. Omistaja siivoaa itse huoneet, joten kiinteistöstä pidetään oikeasti hyvää huolta.

Lennot Lappeenrannasta Bergamoon saapuvat keskellä yötä, ja Bergamosta on välillä vaikea löytää majapaikkaa, jossa olisi 24 h sisäänkirjaus. Suosittelen tsekkaamaan ensimmäisen yön majoitukseksi esimerkiksi Bergamo Bella B&B:n, jonka kautta on tarjolla lentokenttäkuljetus. Majatalossa on erinomainen palvelu ja mukava tunnelma. Toinen vaihtoehto on livenä kuvia viihtyisämpi Airbnb-asunto, joka sijaitsee parin kilometrin päässä lentokentästä.

Mutta takaisin kaupunkiin. Città Bassasta oli helppo kiivetä ylös Città Altaan eli yläkaupunkiin, jossa Bergamoon matkaavat yleensä tuntuvat majoittuvan. Vanhankaupungin kivisillä kujilla vaellellessa tuntui, kuin olisi palannut ajassa satoja vuosia taaksepäin.

Bergamossa on ollut asutusta jo 3200 vuotta sitten, mikä tekee sen, että historian eri häivähdyksiä on havaittavissa kaupungin sokkeloissa.

Tunnetuin piirre kaupungissa lienee sen satoja vuosia vanha venetsialainen linnoitus, joka kulkee muurina Città Altan ympärillä. Venetsialaisten linnoituksia löytyy kautta Adrianmeren rannikon, ja näimmekin yhden taidonnäytteen viime syksynä Montenegron Kotorissa.

Città Altaan pääsee kiipeämään mukulakivisiä katuja pitkin useasta eri suunnasta ja sen uumeniin voi pujahtaa yhdestä sen monista kiviporteista. Mikäli kuntoa ei jaksa testata, pääsee ylös helposti myös funikulaarilla.

Vanhankaupungin nähtävyyksiin lukeutuvat linnoituksen lisäksi mm. vanha yliopisto, keskusaukio Piazza Vecchia, kaupungin katedraali, Colleonin kappeli ja Roccan linnoitus.

Kiertelimme aikamme vanhoilla kujilla ja päätimme sitten hypätä toisen funikulaarin kyytiin, joka kiidätti meidät kaupungin korkeimmalle kohdalle San Vigilioon, mistä oli kauniit näkymät kaupungin uuteen ja vanhaan osaan.

Kuvailimme jonkin aikaa ja mietimme johonkin ravintolaan poikkeamista, mutta päätimme sitten kuitenkin lähteä takaisin alaspäin.

Olimme kysyneet majatalon isännältä aiemmin ravintolasuosituksia, ja suuntasimmekin niiden perässä Città Altassa sijaitsevaan Circolinoon. Ravintola oli kuulemma paikallisten suosiossa, joten uskoimme sen olevan ihan varteenotettava vaihtoehto.

Ruoka oli kuitenkin suuri pettymys. Tähän samaan törmäsimme myös muualla Italiassa. Olin odottanut, että pääsen vihdoinkin pizzan ja pastan alkulähteille, mutta Circolinossa syömäni ravioli oli suoraan sanottuna pahaa. Esimerkiksi Pirkan pinaatilla ja ricotalla täytetty tuoreravioli on tuhat kertaa parempaa.

Città Alta on kaunis myös iltaisin. Katujen varsilla on pieniä tunnelmallisia putiikkeja ja toinen toistaan houkuttelevampia herkkupuoteja. Huhtikuun puolessavälissä kaupunki oli vielä melko hiljainen, eikä missään ollut suurempia ruuhkia.

Vaikka päivällä oli jo yli +20 astetta lämmintä, oli illat kuitenkin suht viileitä. Tunnelma oli joka tapauksessa hyvin keväinen. Puut viheriöivät ja kirsikankukat olivat loistossaan.

Moni tuntuu väheksyvän alakaupunkia, mutta kyllä Bergamon reissulla kannattaa sinnekin poiketa. Alhaalta löytyy kaikki palvelut ja lisää ravintoloita.

Eräänä iltana kävimme Bergamon parhaaksi tituleeratussa pizzeriassa, josta saa myös gluteenittomat vaihtoehdot. No, täytyy sanoa, että pizza oli ihan ok, mutta ei mitään maailman parasta.

Keskinkertaisesta ruuasta huolimatta Bergamossa viihtyi helposti muutaman päivän. Se on myös erinomainen tukikohta muun Pohjois-Italian tutkimiseen. Mekin teimme sieltä reissuja Comojärvelle ja Venetsiaan.

Paras keino liikkua ympäriinsä vuokra-auton lisäksi on juna. Italialaiseen tyyliin junat tosin olivat aina myöhässä, joten kannattaa varautua siihen, että et ehdi viiden minuutin vaihdolla seuraavaan junaan.

Junia kuitenkin kulkee päiväsaikaan melko tiuhaan, ja koska meiltä ei yhtä paikallisjunaa lukuunottamatta kyselty koskaan lippuja, voi millä tahansa lipulla ilmeisesti hypätä mihin tahansa junaan (kunhan määränpää siis on sama).

Mikäli sinulla on suuntana Italian pohjoisosa, anna ihmeessä Bergamolle mahdollisuus! Minusta se oli paljon mukavampi kohde kuin Milano, jonne turistit yleensä suuntaavat.

Orio al Serion lentokenttä on noin viiden kilometrin päässä, ja lentokenttäbussi kulkee puolen tunnin välein kaupungin ja kentän väliä. Hyvällä säällä matkan voi myös kävellä.

Ps. Nyt toukokuussa olemme Italiassa jo toisen kerran, joten koetan saada nämä vanhemmat postaukset pikavauhtia ulos 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista perjantai, 20 toukokuun, 2022 at 18:56

  Heip! Kiitos kaikista vinkeistä. Sattuipas nimittäin hyvin tää sun postaus. Olen ensi viikolla menossa Bergamoon. Mulla on hyvin samanlainen suhde ollut Italiaan kuin sulla. Vai onko mulla suhdetta ollenkaan? Italia on jättänyt vähän kylmäksi ja ruoka ollut huonoa 🙂 Milanosta olen ehkä tykännyt kaikken vähiten. Kiva nähdä, mitä jää käteen Bergamosta. Kuvista päätellen ainakin silmänruokaa.

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 10:11

   Kiva kuulla 🙂 Kysy vaan jos tulee jotain muuta mieleen. Hyvää reissua!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 21 toukokuun, 2022 at 12:06

  Oho, aika jännää, ettet ollut aiemmin käynyt Italiassa. Minä tykkään Italiasta varsin paljon, erityisen tuttuja ovat Rooma ja Dolomiittien alue. Näiden ohella olisi mukavaa käydä eteläisemmässä Italiassa ja tutustua alueen tulivuoriin.

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 11:11

   Heh, se oli minustakin ihme. Toisaalta en ole käynyt myöskään Norjassa enkä Britanniassa, mitkä kyllä pitäis korkata tässä lähitulevaisuudessa. Tavoitteena on kiertää kaikki Euroopan maat lähivuosina. Tanskassa ja Portugalissakin kävin vasta pari vuotta sitten ekan kerran, samoin Lapissa 😀
   Dolomiitit oli muuten kerrassaan upeaa aluetta <3

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 18:09

  Italiassa on tullut käytyä kolme kertaa eri puolilla, mutta Pohjois-Italia on vielä kokematta. On se matkailumaana kyllä melkoinen kohde, joka puolella olisi jotakin kiinnostavaa. Paljon olisi nähtävää ja koettavaa.

  • Reply Cilla Maria Travel maanantai, 23 toukokuun, 2022 at 14:27

   On vielä paljon nähtävää siellä! Haluaisin itse joskus Toscanan kukkapelloille ja Sisiliaan.

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja tiistai, 24 toukokuun, 2022 at 17:44

  Me taas saatiin järisyttävän ihania ruokia 2017 Italian reissulla. Selitys kyllä se, että kuljettiin paikallisten (tyttäreni vaihto-oppilasperheen/-organisaation työntekijöiden)vanavedessä

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 12:02

   Kiva kuulla, että hyviäkin ruokia löytyy. Muistatko enää paikkojen nimiä?

 • Reply Saga torstai, 26 toukokuun, 2022 at 10:56

  Oletko nyt Gardajärvelle menossa? Kiinnostaisi kuulla siitä lisää kun alle 2 viikon päästä sinne menossa. 😊

  • Reply Cilla Maria Travel torstai, 26 toukokuun, 2022 at 11:01

   Käytiin Sirmionessa tällä toisella reissulla. Se oli ihan kiva pikku kaupunki, mutta melko täyteen ahdettu. Autolle on aika hankala saada parkkipaikkaa, mutta toisaalta kaupunki on niin pieni, ettei kauemmiltakaan parkkipaikoilta ole mikään kovin pitkä matka. Juna-asemalta on useampi kilometri. Suurin osa turistipalveluista on hieman ennen linnoitusta ja heti linnan muurien sisäpuolella. Niemenkärjessä kulkee rantateitä, joiden varrelta löytyy suosittuja rantoja ja ravintoloita. Kaupungissa on suht korkea hintataso. Muita kokemuksia Gardalta ei ole, koska päädyimme palaamaan takaisin Comolle. Minne päin Gardaa olet menossa?

 • Reply Saga torstai, 26 toukokuun, 2022 at 11:18

  Kiitos! Menemme nyt Dezenzano del Gardalle, mutta Sirmionessakin käydään . Como on mun suosikki ja Bellagio siellä!

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa torstai, 26 toukokuun, 2022 at 22:06

  Mulla oli kans vuosia samanlainen suhtautuminen Italiaan. Ihmettelin vaan vierestä ku kaikki muut hehkutti ”Italia sitä, Italia tätä, ihana Italia!”. Ei napannut, ajattelin että korkeintaan voin käydä siellä syömässä jätskin 😀 Mutta voi jestas, sitten kun sinne pääsi ensimmäistä kertaa käymään, niin ymmärsin miks kaikki pitää niin paljon maasta. Ihastuttava maa ja niin monipuolinen! Haluaisin kyllä matkustaa Italiassa monipuolisemminkin 🙂 Kiva kuulla, että Bergamo tuntui viihtyisältä kohteelta! Niitä kohteita on just kiva löytää, joissa on hyvä fiilis! Ymmärrän tuon, että Italian ruokaan on korkeat odotukset, niin oli itselläkin, mutten juurikaan muista mitään ruokapaikkaa joka olisi reissulta jäänyt mieleen todella hyvästä ruoasta (Sardiniassa oli yks sellainen).

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 11:52

   Moni laittoi viestiä instassa, että Italian ruoka on ollu pettymys. Mutta joo, kyllä sitä maata olis kiva kierrellä laajemminkin 🙂 Toivottavasti säilyy noi halvat lentoreitit.

 • Reply Ne Tammelat perjantai, 27 toukokuun, 2022 at 13:14

  Italiassa ei taida osua hutiin, matkusti sitten mihin päin vaan 🙂 Se on kyllä todella kaunis maa ja oli ihanaa vierailla siellä eri kaupungeissa ihan hiljattain. Tykkään itsekin kovasti ihmetellä sitä kaikkea historiaa, mikä sieltä huokuu ja mitä on jätetty eri paikkoihin paljon esille. Rooma oli kyllä hieno ja samoin Venetsia, niin kaunis kaupunki.

  • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 11:47

   Italia pääsi kyllä yllättämään toden teolla, vaikka ollaankin nyt käyty vaan pohjoisosassa. Tekis kyllä mieli tutustua myös maan muihin osiin, erityisesti Toscanan pelloilla, Sisiliaan ja Pompeijin raunioille.

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 13:17

  Italia on minun suosikkikohde, joka kerta löydän sieltä jotakin uutta ja ihanaa. Bergamossa en ole käynyt, mutta moni on sitä kehunut, varmasti helppo yhdistää jos käy Comojärvellä. Kuvat kertovat paljon, näyttää upealta. Ikävä kuulla, että ruoka ei ollut mieluista, omalla kohdalla en edes muista olenko joskus joutunut pettymään ravintolassa, herkullinen jälkiruoka on varmaan korjannut asian.

 • Reply Hannele lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 15:56

  Tuo on kyllä jännää, että mitkä kohteet on vaan käymättä, vaikka olisi paljonkin reissannut. Mulla sellainen kohde on Thaimaa, jossa tyyliin ”kaikki” on käyneet. Ajattelin piruuttani olla menemättäkin:)
  No mutta Bergamo! Näyttää kyllä niin nätiltä kujineen ja mukulakivineen. Minulle muuten oli Milano myös hieman pettymys, mutta Sisilia sen sijaan oli ihana! Tosin siellä joutui kyllä laittamaan vähän joka paikassa kättä syvälle taskuun. Ruokamuistona sieltä jäi mieleen, kun halusin maistaa merisiiltä ja osoittautui, että ei se niin yleinen ruoka siellä ollutkaan eikä sitä niin vaan saakaan. Onnistuin kuitenkin jututtamaan erään ravintolan isäntää Taorminassa ja sovimme, että seuraavalle päivälle minulle on lounaaksi merisiiltä. Kun saavuin paikalle, tarjoilija sanoi, että ei heillä ole merisiiltä ja paikka on täysi. Yritin sönköttää, että piti olla siiltä ja pöytä, mutta tarjoilija jotenkin tylynomaisesti jatkoi linjallaan. Lähdin jo pää painuksissa poispäin, kun kuulin huudon sillä ravintolan isäntä oli bongannut minut ja huitoi, että takaisin tänne ja kyllähän sinulle pöytä ja merisiili on. Tarjoilija taisi saada huutia ja minä valkoviiniä:) Yhtään en muuten muista, miltä merisiili maistui…täytyykin kaivaa jostain muistiinpanoista….

 • Reply Sandra / The Present is Perfect lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 19:56

  Ihanalta näyttää! Just aloitin Italian opiskelut tavoitteena käyttää kieltä seuraavalla matkalla. Bergamo vaikuttaa postauksen perusteella yhdeltä kivalta vaihtoehdolta, vaikka Italiassa on kyllä niiiin monta ihanaa kaupunkia!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Seuraa Instassa


  Cilla Maria Travel

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Instassa | Facebookissa | Bloglovin'issa


  Hae blogista