Suomen suurin matkablogiyhteisö

San Miguel de Allende – Meksikolainen taiteen ja designin mekka

Palasin helmikuussa varmaankin kymmenennen kerran Mexico Cityyn, joten maisemat alkoivat olla jo melko tutut. Päätimmekin hypätä bussiin ja suunnistaa Guanajuaton osavaltiossa sijaitsevaan San Miguel de Allendeen. Matkaa Mexico Citystä on vajaa 300 km luoteeseen.

Perille pääsee kätevästi esimerkiksi Primera Plusin tai Futuran busseilla. Meksikossa pitkän matkan bussit ovat paljon parempia kuin Suomessa. Penkitkin taipuvat melkein makuuasentoon ja jalkatilaa on reilusti.

Menopaluu Mexico Citystä San Migueliin maksaa noin tuhat pesoa eli 45 euroa.

San Miguelia on kehuttu yhdeksi Meksikon kauneimmista kaupungeista, ja jo ensisilmäyksellä se totta puhuen vaikutti pitävän paikkansa. Osavaltion huonosta maineesta huolimatta San Miguel de Allende on todella turvallinen kohde, ja kaupungin viehättävillä mukulakivikaduilla voi huoletta liikkua myös pimeällä.

Kaupungilla on pitkähkö historia, joka juontaa juurensa vuoteen 1541. Katukuvaa värittävät kauniit vanhat rakennukset, joista suurin osa on maalattu keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi. Katuvaloja ei ole, vaan seinissä on pienet lyhdyt. Välillä tuntuu kuin kävelisi jonkun vanhan elokuvan kulisseissa – mikä nyt ei kovin kaukaa haettua ole, sillä mennyttä aikaa huokuvassa San Miguelissa on kuvattu kymmeniä elokuvia ja tv-sarjoja.

Tätä nykyä kaupungissa viihtyvät erityisesti taiteen ja designin ystävät, ja se näkyy esimerkiksi kauppojen valikoimissa. Oaxaca de Juárezin rinnalla San Miguel de Allendesta löytyy varmaan Meksikon kattavin tarjonta käsitöitä ja taideaarteita.

Taiteista ja muotoilusta kiinnostuneiden kannattaa suunnata entiselle kangastehtaalle, Fábrica la Auroralle, missä kymmenet taiteilijat ja artistit pitävät studioita, workshopeja ja näyttelyjä. Tilat ovat valtavat, ja niissä kuljeskeluun ja kauniiden esineiden, korujen, huonekalujen ja taiteen ihasteluun uppoaa helposti koko päiväksi. Kiertelyn päätteeksi kannattaa käydä syömässä taidekeskuksen ravintolassa.

La Auroran kulttuuri- ja taidekeskus on rakennettu vanhaan tekstiilitehtaaseen.

Kauniiden esineiden parissa viettää helposti useamman tunnin.

San Miguelista löytyy paljon myös muita ravintoloita. Monet yltävät helposti hienoimpien joukkoon, mutta myös tavanomaisempia buffeteja, kiinalaista ym. vaihtoehtoja on tarjolla.

Design-liikkeet ovat hintaluokaltaan kalliimmasta päästä, mutta käsitöitä voi ostaa edullisemmin suurilta artesaanimarkkinoilta, jotka levittyvät yhden pitkän kujan varrelle. Myyjät ovat mukavia, eikä samanlaista tyrkyttämistä ole, kuin monessa muussa Meksikon kohteessa.

Lämpimän sävyisten rakennusten oviaukkoja koristavat kauniit kukkaseppeleet tekevät vanhoista rakennuksista entistä viehättävämpiä. Tunnelma ylipäänsä on hienostunut, eikä San Miguelissa näy päihtyneitä reppureissaajia tai roskaisia katuja.

Design putiikeissa hinnat ovat korkeita, mutta niissä on tarjolla uniikkeja esineitä.

Artesaanimarkkinoilta löytää käsitöitä edullisempaan hintaan, joskin tavarat ovat melko samanlaisia kuin kaikkialla Meksikossa.

Keskusta ja etenkin vanhakaupunki on melko pieni, joten kaikki on kävelymatkan päässä. Keskiön tunnetuimpia nähtävyksiä ovat vanhat kirkot, kuten kaupungin symboli Parroquia de San Miguel Arcángel, soma pieni keskusaukio mariachi-bändeineen, pienet puistikot ja monet museot.

Kävimme myös puutarhamarkkinoilla Benito Juárezin puistossa, sekä suosituilla Ignacio Ramírezin katumarkkinoilla, mistä löytyy paikallisia ruokatarvikkeita, kukkia, vaatteita ja oikeastaan kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Parroquia de San Miguel Arcángel.

Templo del Oratorio de San Felipe Neri.

Mariachi-bändi.

Puutarhamarkkinoilta.

Mercado Ignacio Ramírez.

Ellei päivällä ole jo saanut yliannostusta kaupungin kauneudesta, tarjoavat illat vielä oman lisänsä estetiikan nälkään. Monella ravintolalla ja majapaikalla on kattoterassi, josta kaupunki näyttäytyy upeana iltavalaistuksessa.

Toinen hyvä paikka ihailla auringonlaskua ja iltahämärässä hehkuvia vanhoja rakennuksia on kiivetä miradoreille eli näköalatasanteille, joita löytyy ylempää kukkuloilta. Taustalla häämöttävä Sierra Madren vuoristo tekee auringonlaskuista vielä upeamman.

San Miguelissa kulkee sekä Uber että colectivo-bussit. Kävimme kyseisillä kulkuneuvoilla kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla kaktusten ja mehikasvien suojelualueella, Charco del Ingeniossa.

Vietimme luonnossa monta tuntia kuljeskellen hyvin meksikolaisessa ympäristössä, jonka loputtomista kaktuksista tuli vähän mieleen villi länsi. Luonnonpuisto esittelee alueen tyypillisiä mehikasveja, mutta sinne on tuotu myös sukupuuton partaalla olleita kaktuksia turvaan mm. rakennus- ja patohankkeiden tieltä.

Charco del Ingeniossa suojellaan meksikolaisia kaktuksia ja mehikasveja.

Pääsymaksu laajalle alueelle on vain 50 pesoa eli pari euroa. Aavikkomaisella seudulla risteilee luontopolkuja, ja suojelualuetta käytetään myös tutkimus- ja opetustarkoituksiin. Charco del Ingenion pohjoislaidalla kulkee vanhan vesiputken jäänteet, josta on aikanaan juoksutettu vettä La Auroran tekstiilitehtaalle. Aluetta halkoo syvä kanjoni.

Yritimme alun perin mennä luonnonsuojelualueelle colectivolla eli minibussilla, mutta hyppäsimme väärään bussiin ja ajoimme kauas kaupungin ulkopuolelle. Saimme kuitenkin Uberin tilattua, vaikka kyydin saapumisessa menikin melkein puoli tuntia. Pois tullessa Ubereita ei ollut tarjolla, joten päädyimme kävelemään takaisin kaupunkiin.

Perhonenkin on San Miguelin väreissä.

San Miguel de Allende on pienestä koostaan huolimatta monipuolinen kohde, jossa viihtyy helposti pidempäänkin. Ei ihme, että moni ulkomaalainen tulee kaupunkiin eläköitymään. Guanajuaton osavaltio houkuttelee myös viinin ystäviä – onhan alueella peräti yli 40 viinitilaa.

San Miguelia on kutsuttu ikuisen kevään kaupungiksi sen leudon ilmaston vuoksi. Kaupunki sijaitsee vuoristossa 1900 metrin korkeudessa, joten kannattaa huomioida, että illat asunnoissa ovat monesti viileitä. Esimerkiksi meidän Airbnb oli ihan jäässä yöaikaan, koska siellä ei ollut minkäänlaista lämmitystä. Kylmät kaakelilattiat ja kiviseinät oikein hohkasivat kylmyyttä. Eli varaa siis suosiolla villasukat mukaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Riikka tiistai, 10 toukokuun, 2022 at 15:17

  Minäkin olen käynyt San Miguel de Allendessa. Kaunis kaupunki, jossa minulla oli yksi kauneimmista, värikkäimmistä ja kukkaisimmista yöpaikoista, joissa koskaan olen yöpynyt. Muuten kaupungista jäi mieleen, että yhdysvaltalaiset eläkeläiset ovat todellakin ottaneet kaupungin omakseen ja että niillä mukulakivikaduilla oli vaikea kävellä.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 14 toukokuun, 2022 at 13:53

  Näyttää tosiaan kauniilta kaupungilta, myös ympäröivä luonto vaikutti kiinnostavalta. Hämmästyttävän vähän näkyi ihmisiä kuvissa, olivatko kadut todella yleisesti noin rauhallisia? Artesaanituotteiden samankaltaisuutta olen muuten myös ihmetellyt. Tuotteet toden totta olivat monesti jopa prikulleen samanlaisia ympäri Meksikoa ja osa tuottesita jopa samanlaisia kuin on vastaavissa paikoissa ollut jossain päin Aasiaa ja Afrikkaa. Tuotteiden todellinen alkuperä kiinnostaisi.

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 10:05

   Kiitos kommentista 🙂 Ihmisiä ei ihan hirveästi ollut, eniten tuolla keskusaukiolla, mutta muuten kadut oli melko autiona. Kaktuspuistossakin tuli vain ehkä viisi ihmistä vastaan. La Auroran ravintolassa oli jonkin verran ulkomaalaisia turisteja, muuten katukuvassa näkyi lähinnä paikallisia.

 • Reply Sini matkakuumeessa keskiviikko, 18 toukokuun, 2022 at 08:47

  Ihanan viihtyisää. En niinkään ostele design -juttuja tai mitää, jos en tarvitse. Mutta taidegalleriat ja värikkäät lähiöt ovat kivoja reissuilla. ☺️

 • Reply Ismo/ForTkeOff perjantai, 20 toukokuun, 2022 at 02:09

  Näitä postauksiasi on tosi kiinnostava lukea, kun itse ei ole Meksikossa käynyt. Tuo kaupunki kuulostaa ja näyttää siltä, että se olisi aivan meidän makuumme – lukuun ottamatta lämpötiloja.

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 10:10

   Kiitos 🙂 Jos ikinä päädytte Meksikoon, niin San Miguel ja Puebla kannattaa tsekata!

 • Reply Sanna I Seven Seas perjantai, 20 toukokuun, 2022 at 13:46

  Ihana fiilis tässä kaupungissa! Puhutteli kyllä mua ja tykkäsin tämän postauksen perusteella tosi paljon!
  Ps. villasukat on mukana aina kaikkialla! 😀

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 10:11

   Kiitos kommentista 🙂 Täällä toinen villasukkamatkailija 😀

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista perjantai, 20 toukokuun, 2022 at 21:57

  Onpa upea kohde. Taidegallerioita, designliikkeitä ja miten kivan näköisiä ravintoloita. Kun näitä sun Meksiko-juttuja lukee, aukeaa entisestään se, miten kiinnostava matkailumaa Meksiko on. Ainut vain, että mua vähän huolettaa tuo turvallisuustilanne. Inhoan paikkoja, joissa saa rahapussia puristaa kaksin käsin ja pelätä koko ajan tulevansa huijatuksi tai ryöstetyksi. Onko ihan turhaa hysteriaa?

  • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 10:18

   San Miguel de Allende lukeutuu turvallisimpiin kaupunkeihin koko Meksikossa. Oon reissannut paljon ympäri maata, enkä ole koskaan kokenut mitään uhkaavia tilanteita. Muutaman kerran oon joutunut poliisien kuulusteltavaks keskellä kirkasta päivää ja kerran oon joutunut tiesulkuun eteläisessä Meksikossa, mutta mitään vaaraa ei siinäkään ollut. Meksiko ei muutenkaan ole sellanen turistien kusetukselle perustuva paikka; ehkä jossain Playa del Carmen – Cancun – Tulum -akselilla kannattaa pitää kukkarosta kiinni ja suhtautua epäilyksellä hintoihin, retkifirmoihin yms. mutta muualla Meksikossa on todella viihtyisä ja mukava tunnelma.

   Toki esim. Mexico Cityssä on varmasti isojen kaupunkien ongelmat, mutta en ole sielläkään kohdannut mitään ongelmia. Joskus on metrossa joku kouraissut kiinni takapuolesta, mutta ei mitään muuta hälyttävää. Paljon turvattomammaks oon tuntenut oloni monessa eurooppalaisessa kaupungissa tai vaikkapa Costa Rican pääkaupungissa. Meksikon pahimmat ongelmat keskittyy pohjoiseen Yhdysvaltojen rajalle ja muualle, missä turistit ei muutenkaan käy. Myös Jukatanin alueella kannattaa olla varuillaan, koska jengit huumekauppoineen on levinny sinne turismin perässä. Muualla on ihan turvallista 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Seuraa Instassa


  Cilla Maria Travel

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Instassa | Facebookissa | Bloglovin'issa


  Hae blogista