Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkailutrendit vuonna 2021 – Joko näitä voi ennustaa?

Viime vuoden marraskuussa tuli kirjoiteltua koostetta vuodelle 2020 ennustetuista matkailun trendeistä. Kaikesta synkkyydestä huolimatta on postaus jostain syystä lähteyt elämään aivan omaa elämäänsä, ja sitä luetaan edelleen päivittäin. Ehkä tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat koettaneet etsiä pieniä lohdutuksen rippeitä ja ideoita sille, miten matkailu vielä tänä vuonna onnistuisi edes jollain tapaa.

Nyt kun katsotaan taaksepäin tuota ennustusta, voidaan huomata, että osa trendeistä osui kohdilleen vähän liiankin hyvin. Tietenkään kukaan ei voinut ennustaa tätä katastrofia, mikä tulisi tänä vuonna kohtaamaan maailman matkailualaa.

Ennustetuista trendeistä toteutuivat ainakin ekomatkailu, teknologian hyödyntäminen matkailussa, go slow -mentaliteetti ja kotimaanmatkailu. Osittain nämä kietoutuvat yhteen, sillä juurikaan vaihtoehtoja maata pitkin tehtäville hitaille kotimaahan ja naapurimaihin suuntautuville matkoille ei ole edes ollut tarjolla, kesän muutamaa viikkoa lukuunottamatta.

Teknologian hyödyntäminen matkailussa taas on tuonut saataville jokseenkin erilaisia palveluita, mitä emme osanneet viime vuonna edes kaivata. Esimerkkinä vaikkapa virtuaaliset museokierrokset ja Window Swap, jossa maailmaa pääsee kurkistamaan rändomisti valitun ikkunan kautta johonkin päin maapalloa.

Kolilla oli kesällä paikoin jopa ruuhkaa.

Mutta mitä ensi vuodelle sitten uskalletaan ennustaa? Katsastin muutaman sivuston, josta koostin mahdolliset trendit tulevalle vuodelle. Tämän tyylinen tulevaisuuteen suuntautuva ideointi tuo itselleni ainakin lohtua ja valaa uskoa siihen, että asiat helpottavat jossain vaiheessa.

Vuoden 2021 trendien arvomaailma noudattelee aika lailla tämänvuotista, missä esiin nousivat erityisesti matkojen merkityksellisyys ja ekologisuus. Jotain uuttakin lienee luvassa, sillä trendeiksi povataan myös luksuskokemusten lisääntymistä ja populaarikulttuurin ympärille kietoutuvaa matkailua. Unohtamatta tietenkään matkailun turvallisuutta ja joustavia varauksia.

Lähialuematkailu

Tämä on oikeastaan itsestäänselvyys vallitsevissa olosuhteissa, mutta trendi olisi todennäköisesti jatkanut kasvamistaan olipa koronaa tai ei. Ekologiset arvot ja arjen hidastaminen kun tuntuvat olevan yhä tärkeämpiä kriteerejä hyvälle elämälle. Moni suomalainen jatkanee ensi vuoden puolella Lapin, Itä-Suomen, Saaristomeren ja pääkaupunkiseudun luontokohteisiin tutustumista. Itä-Suomesta haluan itse nostaa esille erityisesti kuvankauniin Punkaharjun seudun sekä Hotelli Punkaharjun sieniretkineen ja teemailtoineen.

Hotelli Punkaharju ja sen kaunis ympäristö tarjoavat mieleenpainuvaa elämysmatkailua.

Ekomatkailu

”Nollamökit”, pienet piilopirtit ja jopa telttamajoitukset luonnonhelmassa kiehtovat erilaista ekologisuutta kaipaavia. Vihreillä arvoilla markkinointi on nyt trendikästä, ja niillä houkutellaan turisteja tulevanakin vuonna. Mikäli maailma avautuu, on ekologisuus erinomainen markkinavaltti myös ulkomaisille turisteille suunnatussa mainonnassa. Bookingin tekemässä tutkimuksessa viime vuonna jopa 82 % matkailijoista piti ekologisuutta merkittävänä arvona tehdessään matkailuun liittyviä valintoja.

Olisin voinut tässä yhteydessä suositella erityisesti suomalaisia päästöttömiä Nolla Cabineja, mutta jostain syystä yksikään mökki ei ole varattavissa, vaikka sivustolla lukee, että varaukset alkavat arviolta syyskuussa. Mitään ylimääräistä infoa ei ole, joka jättää asiakkaan kyllä hieman epäselvään tilanteeseen.

Junamatkailu

Sekä Seeker että Adventure Student Travel -sivustot nostavat esiin junamatkailun kasvavan suosion. Syynä ei ole ainoastaan lentokonetta pienempi hiilijalanjälki, vaan idea itse matkasta eikä niinkään kohteesta. Seeker painottaa erityisesti junamatkailun vanhanajan glamouria, jossa luksusjunissa matkustavia palvelee hovimestari. Esimerkkinä luksusreitistä mainitaan Venice Simplon Orient Expressin matka Venetsiasta Pariisiin. Joskaan ihan pikkuhiluilla tämän junan kyytiin ei pääse, sillä lippu kyseiselle reitille maksaa lähes 4 500 euroa.

Karskisti sanottuna rahvaanomaisempana ryyppyreittinä tunnettu Trans-Siperian rautatie on sekin kokeilemisen arvoinen, tai sen voi myös vaihtaa/yhdistää Trans-Mongolian reittiin. Keskihinta Moskova-Vladivostok välille kakkosluokassa on noin 850 euroa.

Upeissa maisemissa kulkeva Slovenian ja Itävallan välinen reitti sujuu viihtyisästi ykkösluokassa.

Luksus-kokemusten yleistyminen

Jos junamatkoilla voi kokea luksuselämää, on nousevissa trendeissä myös joidenkin lentoyhtiöiden lanseeraamat luksuslennot. Enää ei istuta paikallaan edessä olevan selkänojaa tuijottaen, vaan lentomatkan voi viettää vaikka baaritiskillä tai pienissä oleskelulooseissa. Voit tutustua luksusluokan lentämiseen täällä.

Toinen muoto luksuselämyksistä on suunnattu pienemmällä budjetilla matkustaville, kun hotellit ja Airbnb Luxe ovat lisänneet tarjolle pintaliitomajoitusta suht kohtuuhinnoin. Tuntihotelleilla on ehkä ollut tähän mennessä arveluttava maine, mutta nyt osa luksushotelleista mainostaa lyhyitä majoituksia daycation-nimellä. Tällöin budjettimatkailijatkin pääsevät nauttimaan edes sen yhden yön hienostohotellissa.

Jos tällaiseen elämäntyyliin mielii tutustua, kannattaa lomaa kuitenkin pidentää majoittumalla luksusyön lisäksi jossain edullisemman tason paikassa, sillä muuten lyhyet lentelyt sinne tänne tekevät tyhjäksi toisen trendin eli kestävän matkailun.

Jukatanin niemiemaalla Meksikossa on lukemattomia luksusvilloja ja lomaresortteja.

Ulkoilma-aktiviteetit

On mahdollista, että joudumme vielä ensi vuonnakin noudattamaan sosiaalista etäisyyttä, ja tämä tulee näkymään myös matkailussa. Matkalle halutaan jonnekin, missä ei ole muita ihmisiä, missä on vapaata hengittää ja kulkea kaikessa rauhassa. Suomessa meillä siihen on tilaisuus lukuisissa kansallispuistoissamme, Itä-Suomen metsissä ja Lapin loputtomissa erämaissa. Contiki-matkailusivusto luetteleekin ulkoilijan paratiiseiksi Skandinavian lisäksi Kanadan ja Uuden-Seelannin (jos sallitte minun tällä kertaa pitää Suomea osana Skandinaviaa).

Astuvansalmen kalliomaalaukset tarjoavat sekä ulkona reippailua että historian havinaa.

Diginomadismi ja bleisure travel

Etätöiden jatkuessa tai muuttuessa pysyväksi saavat diginomadit entistä laajemman vapauden tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa. Oman panoksensa tähän mahdollisuuteen tuo erikoinen konsepti, jota pyörittää 700’000 Heures – hotelli, joka vaihtaa paikkaa kuuden kuukauden välein. Hotellin missiona on samalla ekologisuus ja paikallisen yhteisön kunnioitus. Se voimaannuttaa alueen yhteisöjä järjestämällä hyvätekeväisyyspohjalta erilaisia kestävään kehitykseen liittyviä koulutuksia. Olisipa hienoa matkustella diginomadina tällaisen majoituskonseptin mukana.

Seeker-sivusto taas esittelee diginomadismia tukevina palveluina mm. pitkäaikaiset majoitukset, joita näkyy jo nyt Airbnb:ssä, co-working-tilojen lisääntymisen maailmalla sekä digitaaliset työpaikkailmoitukset, jossa omaa osaamistaan voi markkinoida esimerkiksi Upworkissa ja Fiverrissä. Adventure Student Travel puolestaan kuvailee työn ja huvin yhdistämisen mahdollisuuksia, joihin osa työnantajista on jo tarttunut. Esimerkiksi konferenssimatkoihin voi olla mahdollista yhdistää samalla lomamatka (business and leisure = bleisure). En tiedä kuinka yleistä tällainen on Suomen työelämässä vai tulemmeko suosimaan ennemmin etätöitä kotoa käsin.

Survival-matkailu

Tämä vaatiikin jo astetta kokeneemman retkeilijän taitoja. Ideana on pakata mukaan vain kaikkein oleellisin, majoittua teltassa keskellä luontoa ja olla digiverkkojen ulottumattomissa. Jos haluaa kokeilla haasteellisempaa ja askeettisempaa matkailua, mutta kokemuksia eräilystä ei juurikaan ole, on hyviä testipaikkoja onneksi Suomessakin pilvin pimein, sillä jokamiehenoikeudet antaa luvan majoittua suht vapaasti metsissä.

Muistetaan kuitenkin, että kansallispuistoissa saa leiriytyä ja tehdä tulta ainoastaan erämaatuvilla tai muulla leiriytymiselle osoitetulla taukopaikalla. Puhtaasti erämaa-alueilla tosin saa pystyttää teltan, kunhan ei vahingoita luontoa mitenkään.

Popkulttuuri-matkailu

Populaarikulttuurin ympärille keskittyvä matkailu taitaa olla listan erikoisin trendi. Seeker luettelee esimerkkeinä Kroatian Dubrovnikin, jonka jo hieman kulunut suosio lähti uudelleen nousuun Game of Thronesin ansiosta, sekä Tshernobylin, jonne suunnataan nyt entistä innokkaammin samannimisen Netflix-sarjan myötä. Adventure Student Travel taas esittelee Disney-teemaista matkailua. Star Wars -faneja hemmotellaan uudella Galactic Starcruiser -luksushotellilla, joka sijaitsee Disneyn Hollywood studion lähellä.

Kustomoidut erikoismatkat

Sosiaalinen etäisyys pakottaa meidät valitsemaan entistä enemmän yksilöille tai pienille matkaporukoille suunnattuja palveluja. Tourwriter ehdottaa uusien kokemusten kartuttamista mm. varaamalla pyöräilymatkoja tai lintubongaukseen keskittyviä reissuja. Nämä ovat tähän mennessä olleet aika marginaalijoukon kiinnostuksissa, joten saa nähdä tuleeko niistä isompikin trendi.

Joustava matkailu

Palatakseni teeman alkulähteille, näyttää nousevina trendeinä luonnollisestikin olevan pidemmän aikavälin suunnittelu, matkojen joustava varaaminen ja ylipäänsä turvallisuuden tunne sekä matkoja varatessa että matkalla ollessa.

Olemme jo tänä vuonna nähneet joustoa lentoyhtiöiltä ja majoituspalveluilta, sillä lippuja ja majoituksia on voinut varata ilmaisella peruutusturvalla. Tämä on varmasti yksi kriteeri, kun matkoja aletaan jälleen laajemmin varata. Kilpailuvaltiksi noussee myös hygieniastandardit, esimerkiksi maskipakko tai mahdollisuus valita oman paikan lisäksi viereinen paikka tyhjäksi.

TOP 10 kohteet vuodelle 2021

No entäs sitten ne kohteet. Lonely Planetin tai Bookingin listaa ei vielä ole tarjolla, mutta Seeker ja Intrepid Travel heittivät ilmoille omat listansa ensi vuoden kuumimmista kohteista. Lonely Planet tosin julkaisi hiljattain vuosittaisen Ultimate Travel Listin, ja siitä postasivat mm. Meriharakka– ja Kohteena maailma -blogit. Kurkkaa tekstit linkeistä. Kuoni-matkailusivusto taas piirsi kartan googlatuimmista lomakohteista, mitä missäkin maassa on etsitty tänä vuonna. Suomesta hakuja on tehty eniten Norjaa koskien.

Intrepidin top 10 -kohteet:

Intia
Marokko
Vietnam
Uzbekistan
Turkki
Peru
Japani
Botswana
Egypti
Kreikka

Intrepid suosittelee suomalaisille hyvin tuttua Kreikkaa yhdeksi ensi vuoden kohteeksi.

Seekerin top 9 -kohteet:

Dongchuan District, Kiina
Nuuk, Grönlanti
Välimeren rannikko, Albania
Chittagong, Bangladesh
Tshernobyl, Ukraina
Medellin, Kolumbia
Kakhetin viinialue, Georgia
Skeleton Coast, Namibia
Tasmania, Australia

Arktinen Grönlanti löytyy Seekerin trendilistalta.


Käytetyt lähteet:


Uskallatko jo haaveilla ensi vuoden matkoista?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 28 lokakuun, 2020 at 21:04

  On kyllä mielenkiintoista nähdä, että mihin matkailu kehittyy ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna. Koronatilanne vaikuttaa siihen varmasti ratkaisevasti. Meidän on tarkoitus lähteä käymään Intiassa. Kyse on reissusta, joka siirtyi vuodella eteenpäin. Tällä hetkellä sen toteutuminen näyttää suoraan sanottuna hyvin epätodennäköiseltä, Intian koronatilannehan on kamala.

 • Reply Jenna / Huge passion for life maanantai, 2 marraskuun, 2020 at 08:59

  Vaikea uskoa, että ensi vuonna matkustettaisiin huolettomin mielin vapaa-ajan matkoille ulkomaille. Luontolomat ja ekologinen matkailu ovat selvä trendi, joka varmasti korostuu tulevina vuosina. Nuo Seekerin top-kohteet ovat hurjan kiinnostavia. Nyt vain luulen, että on parempi matkailla kotimaassa. Vielä tulee aika seikkailla ulkomailla, mutta ei välttämättä ensi vuonna.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:52

   Kiitos kommentista. Matkailu ei varmasti palaudukaan vielä moneen vuoteen. Saa nähdä missä mittakaavassa ovet aukeaa ensivuonna. Luontokohteet on varmaankin ykkössijalla, koska luonnossa voi vältellä muita ihmisiä helpommin.

 • Reply Reissu-Jani maanantai, 2 marraskuun, 2020 at 16:38

  Matkoista voi haaveilla oli tilanne mikä tahansa – ja olen tänä vuonna tehnyt myös paljon suunnitelmia puolivalmiiksi. Uskoisin että ensi vuonna pääsee jo helpoimmin Suomesta käsin matkustamaan ulkomaille, ehkäpä jo syksyllä 2021 kun rokotteen jakelut saadaan ehkäpä toukokuussa alkuun valtaväestölle – ja varmaan siinä menee puolisen vuotta kunnes se on jaettu halukkaille. Koska tarjonta on varmaankin vähäistä matkoissa ensi vuonna, niin ennustan että hinnat tulevat olemaan korkeat kun matkustus uudestaan aukeaa. Ensimmäisen matkan varasin jo keväälle, ja kesän suunnitelmat alkavat myös hahmottumaan. Molemmat kohteisiin joissa ei ole paljon väkeä ylipäätänsä ja vähemmän myös turisteja.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:53

   Toivotaan parasta. Ja toivotaan, ettei tuo Tanskasta lähtöisin oleva minkki-koronan mutaatio nyt ala levitä laajemmin, koska siihen ei nuo kehitteillä olevat rokotteet tehoa. Pidän peukkuja, että pääset reissuun ensi vuonna 🙂

 • Reply Maapalloilija maanantai, 2 marraskuun, 2020 at 17:47

  Haaveilla uskaltaa, mutta kovin optimisti en ole ainakaan ensi vuoden alkupuoliskon suhteen. Populäärikulttuurimatkailu ehdin juuri ennen koronaa harrastaa tänä vuonna, kun kävin tuolla Tsernobylissa. Mielenkiintoinen paikka. TV-sarja on varmasti lisännyt turismia sinne. Blogissa on raporttia vierailustani sinne.

 • Reply Mari /Kodinvaihtaja maanantai, 2 marraskuun, 2020 at 18:57

  Haaveilen olevani diginomadi vuonna 2026!!! Sitä ennen vois kierrellä autolla sinne asti minne jaksaa ajaa sitten kun rajat aukeaa. Madeira ja Islanti olis ainoat haaveiden lentomatkat ja kansallispuistokierros Usassa

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:56

   Ihana kun haaveilet diginomadiudesta 🙂 (Onko tuo edes oikea taivutusmuoto :D) Suosittelen ehdottomasti Madeiraa, täällä sielu lepää ja saa olla ylhässä yksinäisyydessään levada-poluilla ja vuorilla! Maisemat on kauneimmat, missä olen koskaan ollut! Hakkaa mennen tullen Guatemalat ja Costa Ricat.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 2 marraskuun, 2020 at 20:49

  Kiitos linkistä blogiimme! Aika lailla arvailulta tämä vielä näyttää. Intia taitaa toistaiseksi olla yksi pahimpia koronamaita ja itse uskon, että ensin lähdetään maihin, jotka jotenkin selättävät koronan. Kiinan uskon jäävän jossain määrin paitsioon ainakin osan ajatellessa sen roolia pandemiassa ja poliittisia kuvioita Hongkongin tiimoilta. Grönlanti voisi hyvinkin nousta, tosin ei sillä ole kapasiteettia suureksi kohteeksi. Junaa en pidä mitenkään lentokonetta turvallisempana matkustusmuotona ja lentämisenkin ilmastovaikutukset tuli koronan myötä nähtyä, eli vaikka lentäminen loppui, niin ei sillä suurempaa vaikutusta tainnut ilmastoon olla!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 11:00

   Kiitos kommentista! Saapa tosiaan nähdä, millaisia matkakohteita ensi vuonna valitaan. Tilanne muuttuu niin nopeasti, että vaikea ennustaa noita kohdelistoja kovin tarkasti. Grönlanti olis kyllä mielenkiintoinen, tai Alaska. Kiinnostais tutustua niiden alueiden alkuperäiskansoihin.
   Ja totta tuo, ei se lentojen loppuminen vaikuttanutkaan sitten ilmastoon juurikaan. Omasta mielestäni bussi ja laiva on kaikkein turvattomampia matkustusmuotoja tällä hetkellä. En lähtis risteilylle, missä ihmisiä ei voi vältellä ja kaikki lääppii samoja pintoja ja moni on vielä humalassa. Junamatkatkin vähän niin ja näin, kun ei ole maskipakkoa joka paikassa. Junasta tosin näkee maisemia paljon paremmin kuin lentokoneesta.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun Alla keskiviikko, 4 marraskuun, 2020 at 22:18

  Hyvää pohdintaa ja varmasti aika oikeilla jäljillä. Paljon myös itselle kolahtavia matkailutapoja ja ajatuksia, kuten ekomatkailun kiinnostus ja luontomatkailu. Samalla taas kiinnostaa myös majoituspaikka entistä enemmän ainakin koronarajoitteiden ollessa, jotta majoittuminen itsessään olisi jo osa kokemusta. Luksusta en hae, mutta voisin kokeilla tuollaisen daycationin ihan uteliaisuudesta. 😀 Mielenkiinnolla kyllä odotetaan ensivuoden etenemistä ja sitä, kuinka matkailuala tästä alkaa elpymään ja missä muodossa. Tosi mielenkiintoinen postaus! 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 11:02

   Kiitos kommentista 🙂 Luontomatkailu varmasti trendaa tulevaisuudessa entistä enemmän, koska luonnossa voi vältellä ihmisiä eikä likaisia pintoja tarvitse siivota. Saapa nähdä, mitkä muut trendit nostaa päätään.

 • Reply Heidi - Maailman äärellä lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 12:42

  Olipas mielenkiintoinen juttu!
  Luotomatkailu onkin ollut jo vuosia itselle se mieluisin tapa lomailla, ja tämä korona-aika on vaan vahvistanut suhdettani luontoon. Ja totta kai lähilomailu on ollut tämän vuoden voittaja. Kävin muuten syksyllä juuri Punkaharjun Saimin jkärjestämällä sieniristeilyllä! Oli aivan mielettömän kiva kokemus.
  Toivoisin, että Suomeenkin tulisi luksusjunia, jotka kulkisivat esim. Saimaalta pohjoiseen ja näin saisi yhdistettyä Suomen upeimpia luontokohteita ja samalla ripauksen luksusta. Itseäkin kiinnostaa erityisesti tällaiset Nolla Cabin-tyyppiset majoitukset. Oltiin yksi vuosi Islannissa hieman samantyyppisessä minimökissä vuonon rannalla – ja mökin ikkunoista pystyi kiikaroimaan vuonolla uivia valaita. Oli aika mieletön kokemus!

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 19:07

  Jaa-a elämme haastavia aikoja ja uskon, että kuluu useampi vuosi ennen kuin matkailu alkaa taas normalisoitua. Itse en uskalla edes haaveilla vielä pitkään aikaan lomamatkoista, tosin tytärtä on niin kova ikävä, joten jos mahdollista, niin hänen luona haluaisin ehdottomasti pikimmiten vierailla.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta sunnuntai, 8 marraskuun, 2020 at 13:36

  Ensi vuosi tuntuu jotenkin todella pelottavan epävarmalle tällä hetkellä. :/ Mielenkiintoisia kohteita löytyy kyllä listoilta!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Hae blogista


  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa