Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mietteitä Madeiran matkasta – Voiko vielä matkustaa turvallisesti?

Olen käsitellyt avoimesti tämän vuoden matkojen peruuntumista, ja kerroin myös elokuisesta Tanskan reissusta. Aion pysytellä jatkossakin rehellisenä, vaikka tiedän, että tämä aihe kirvoittaa myös eriäviä mielipiteitä. Mutta sanotaan se nyt suoraan, minkä moni läheiseni ja osa bloggaajakollegoistakin jo tietää, ja mistä olen puhunut Instagramissa: Minun pitäisi lähteä viikon päästä Madeiralle.

Oikeastaan meidän piti lähteä Kyprokselle, mutta päädyimme siirtämään matkat ensi syksyyn, sillä Kyproksen tautitilanne on heikentynyt niin paljon muutaman viikon aikana. Kyproksella on tällä hetkellä yli 3 100 tartuntaa, joten tapaukset ovat tuplaantuneet alkusyksystä. Mutta oikestaan Kyproskaan ei ollut ensisijainen kohteemme, vaan meidän piti lähteä alkusyksystä kiertelemään Balkania. Jokainen ymmärtää, miksi emme sinne lähteneet, vaikka lentoja olisi ollut tarjolla. Lykkäsin suosiolla myös omaa suunniteltua Serbian matkaani.

Jos maailma olisi ollut erilainen, olisin ollut näillä main todennäköisesti Jordaniassa vapaaehtoistöissä ja matkannut samalla Libanoniin. Itse asiassa olisin ehkä juuri palannut kotiin ja suunnitellut tulevaa Meksikon reissua.

Jouduin maaliskuussa perumaan jo yhden Meksikon matkan, ja viime viikolla tein päätöksen perua sen toistamiseen. Nyt se ei tuntunut enää niin pahalta, kuin keväällä. Oli oikeastaan itsestäänselvyys, etten matkustaisi mihinkään Meksikoon tällaisena aikana. En, vaikka matka olisi ollut minulle ilmainen. En, vaikka haluan palavasti sinne takaisin.

Miksi Madeira?

Mutta miksi sitten edes haikailen Madeiralle matkustamisesta? Eikö Portugalin ja lähes koko Euroopan tilanne ole radikaalisti huonontunut sitten kesän suvantovaiheen? Kyllä, näin se on. Madeiran ja Portugalin toisen itsehallintoalueen, Azoreiden, tilanne on kuitenkin hyvin erilainen. Ne ovat niitä harvoja lintukotoja, joissa korona on pysynyt koko ajan hallinnassa. Molemmilla saarilla on koko tämän vuoden aikana ollut vain reilu 300 tapausta.

Madeiralla on erinomainen käytäntö taudin hillitsemiseksi. Jokainen tulija testataan Funchalin lentokentällä sekä satamassa. Suurin osa tapauksista jääkin heti kättelyssä kiinni, koska testin jälkeen olet velvoitettu siirtymään eristykseen, kunnes testitulos on valmis. Madeiralla testi valmistuu 8-12 tunnissa, ja tulosta saa mennä odottamaan omaan majapaikkaan. Viranomaiset valvovat testattuja ihmisiä sovelluksen kautta. Mahdolliset positiiviset tapaukset testataan uudelleen viikon päästä.

Viime viikolla eräs italialainen turisti oli lähtenyt kiertelemään Funchalia ennen tuloksen valmistumista, jonka jälkeen viranomaiset olivat ottaneet hänet kiinni ja vieneet valvottuun eristykseen. En voi käsittää tuollaista idiotismia. Madeira elää käytännössä kokonaan turismista, ja heidän hyvää hyvyyttään ilmaiseksi tarjoamat koronatestit ja saaren pitäminen avoimena on todellinen poikkeus tämänhetkisessä maailmassa. Sitä mahdollisuutta pitää ehdottomasti kunnioittaa ja niitä sääntöjä noudattaa.

Osa maista on jakanut Portugalin ja sen itsehallinnolliset alueet eri kategorioihin, ja esimerkiksi Britannia ja Saksa on poistanut Madeiran karanteenilistaltaan. Suomi taas lukee nuo kaukana Atlantin valtamerellä sijaitsevat saaret samaan riskiluokkaan Manner-Portugalin kanssa, mikä on omasta mielestäni typerää. Euroopassa on muitakin maita, joissa on maan sisällä hyvin vaihtelevat tapausmäärät. Jos maita katsoisi alueittain, voisi matkailua kenties avata varovasti ja näin ollen helpottaa edes hieman matkailualan ahdinkoa ja niiden kohteiden elinkeinoa, jotka elävät turismista. Se helpottaisi myös Lapin tilannetta.

Miten voi itse edistää turvallisuutta?

Oma mielipiteeni on lieventynyt kevään jälkeen, enkä ole enää yhtä ehdoton matkailun suhteen kuin aiemmin. Se johtuu siitä, että olemme nyt eläneet kohta vuoden tätä epätietoisuuden aikaa ja saaneet vähän perspektiiviä. Olen myös nähnyt, millaista matkailu voi olla koronan aikakaudella.

Mielestäni lentokoneessa ja -kentillä on suht turvallista, ja uudet tutkimukset myös korostavat sitä, että lentokoneessa kohdatut riskit ovat olemattomia. Vuoden aikana lentokoneissa on matkustanut 1,3 miljoonaa ihmisiä ja vain reilu 40 on saanut tartunnan lennolta. Totesin jo elokuussa, että lentokone maskipakkoineen on paljon turvallisempi matkustusmuoto, kuin kotimaan junat ja bussit, joissa ihmiset eivät edelleenkään käytä maskia.

Jos matkamme onnistuu, eikä Lufthansa esimerkiksi peru lentoja siihen mennessä, eikä Madeira muuta testikäytäntöään sellaiseksi, että negatiivinen tulos pitäisi näyttää jo ennen koneeseen nousemista, aiomme tehdä kaikkemme sekä oman että muiden turvallisuuden takaamiseksi.

Menemme lentokentälle omalla autolla. Käytämme FFP3-tason suodattavia maskeja lentoparkista aina kohteeseen saakka. Vuokraamme auton Funchalin lentokentältä. Olemme varanneet Airbnb-majoitukset syrjäisistä kylistä, emmekä aio suunnata Funchalin turistikeskittymään. Kaikki aktiviteettimme suuntautuvat ulos ja vuorille, emmekä aio todellakaan istuskella missään baareissa ja ravintoloissa.

Kun tulemme Suomeen, menemme heti kentällä koronatestiin ja toiseen seuraavalla viikolla. Meillä on Suomessa karanteenimajoitus jo valmiina odottamassa, joten ketään ei tarvitse tavata ennen kuin koronatestien tulokset ovat valmiit.

Näihin seikkoihin perustuen en usko, että on kovin todennäköistä saada tartuntaa matkalla. Tottakai se riski on aina olemassa, aivan samalla tavalla kuin se on olemassa myös Suomessa. Ihan yhtä hyvin voin saada tartunnan Prismasta tai kirjastosta, mutta se on sitten minun henkilökohtainen ongelmani.

”Onko pakko hakea se korona ulkomailta?!”

Minulla on lomailun ja vaelluksen lisäksi myös toinen agenda, miksi haluan käydä Madeiralla juuri nyt. Olen alkanut haaveilemaan, että voisin vuokrata sieltä myöhemmin asunnon osaksi vuotta. Kun hain restonomiopintoihin, oli suunnitelmana, että matkustelen jossain päin maailmaa ja opiskelen sieltä netin välityksellä. Madeira-innostusta on lisännyt sekin, että meillä on siellä sukulaisia ja lisää on muuttamassa. Haluaisin ehkä tehdä siellä myös toisen harjoitteluistani, mikäli sopiva firma löytyy. Aion katsella noita työmahdollisuuksia siis nyt samalla, jos vaan pääsemme lähtemään.

Toki nuokin ovat sivuseikkoja, enkä oleta, että pystyisin vakuuttamaan matkavastaisia ihmisiä millään perusteilla. Olemmekin saaneet kuulla välillä moitteita, kuten ”Onko pakko mennä hakemaan se korona ulkomailta!” tai ”Onko pakko matkustaa nyt!” tai ”Miks et voi matkustaa kotimaassa!” Ihmisillä on oikeus mielipiteeseensä, mutta toivoisin myös tarkempaa perustelua sille, miksi Suomi olisi tällä hetkellä yhtään sen turvallisempi paikka, kuin joku pieni saari kaukana merellä, jossa tautitapauksia on vain murto-osa ja jossa kaikki testataan?

Aiomme suunnata privaattimajoitukseen pikkukyliin. (Kuva: Airbnb)

Miksi kotimaan matkailu olisi yhtään sen turvallisempaa? Emmekö ole lukeneet useista tautiryppäistä, jotka ovat lähteneet leviämään Rukalla, Tahkolla ja muualla kotimaassa nimenomaan ryhmämatkojen ja ryyppyreissujen takia? Me ei olla lähdössä bailaamaan tai muutenkaan hengailemaan ihmisten keskuuteen. Ja joo, eiväthän Suomessakaan kaikki matkusta bilelomalle, mutta pointti tuli varmaankin selväksi. Olen myös matkustellut jo ihan tarpeeksi kotimaassa, että en minä sitäkään vaihtoehtoa väheksy.

Mikä mielenkiintoista, olen huomannut, että suurin osa kritisoijista oikeuttaa kuitenkin itselleen ryhmäliikuntatunneille ja muihin sosiaalisiin harrastuksiin osallistumisen. Heidän mielestään ei ole mikään ongelma lähteä dokaamaan kavereiden kanssa tai luuhata kaupoissa ilman maskia. Pääasia on, että he eivät itse sentään matkusta. Tuollainen kaksinaismoralismi vie täysin pohjan kaikelta kritiikiltä.

Osa kritisoijista taas on puhtaasti matkailua vastaan ihan yleisellä tasolla ja onkin löytänyt tästä hetkestä mielestään hyvän perustelun syytellä ja arvostella matkailevia ihmisiä. En kuitenkaan usko, että kukaan matkapäätöksen tehneistä aikoo perua reissujaan muiden kommenttien takia.

Avarakatseisuuskaan ei ole katoava luonnonvara

Mutta onneksi ympärillä on myös ihmisiä, jotka osaavat katsoa asiaa laajemmin. Minua on ilahduttanut lukea blogeista, että osa porukasta on edelleen uskaltanut matkustaa ja katsoa, miltä tyhjät turistikohteet näyttävät tänä erikoisena aikana. Moni bloggaaja on sanonut, että matkustelu on ok, mikäli vain noudattaa viranomaisten ohjeita turvallisuudesta ja jää kotiinpaluun jälkeen karanteeniin.

Paljon matkustavien keskuudessa tuntuu olevan yleinen konsensus, että lentomatka itsessään ei ole vaarallinen, mutta moni jättää matkat tekemättä sillä perusteella, että he eivät luota kohdemaan terveydenhuoltoon. Tuo on myös yksi syy, miksi itse jätin Meksikon reissun väliin.

Toinen syy, miksi matkoja kartetaan, on lentojen epävarmuus. Mitä jos lennot loppuvatkin sillä aikaa, kun olen reissussa? Se on ihan aiheellinen huoli monelle, sillä vaikka matkaa ja karanteenia varten olisikin vapaata aikaa, on monella työt ja muut velvollisuudet kuitenkin jossain vaiheessa odottamassa kotimaassa.

Itselläni tällaisia velvollisuuksia ei ole, sillä en ole töissä, opiskelen verkko-opintoja, eikä minulla ole lapsia tai lemmikkejä, joista olisin vastuussa. Meillä on lentolipuissa onneksi kotiutustakuu, joten vaikka Lufthansa lopettaisikin lennot, olisimme oikeutettuja palaamaan kotiin jollain toisella lentoyhtiöllä.

Minua ei myöskään haittaa maskipakko, joka tuntuu monelle olevan ongelma. En koe maskia millään tavalla rajoittavana, eikä ole mitään totuuspohjaa, että maskin käyttö vakavasti vaikeuttaisi hengittämistä terveillä ihmisillä. Se on Hengitysliitonkin mukaan vain subjektiivinen kokemus ennen kuin maskin käyttöön tottuu.

Mutta ehkäpä viikon päästä olemme viisaampia ja uskallan kaivaa repun komerosta ja alkaa pakkaamaan parin viikon reissua varten. Mikäli matka peruuntuu, se on sitten voi voi. Mikään PAKKO kun ei ole matkustaa.

Jos olisi pakko, olisin viisveisannut kaikille riskiarvioille ja toteuttanut jokaisen matkasuunnitelman, mitä tälle vuodelle oli suunniteltu. Jos en välittäisi mistään, mitä ympärillä tapahtuu, totta hitossa olisin nyt pakkaamassa kamoja ja suuntaisin kohti 152 000:n tautitapauksen Mexico Cityä tai lähtisin korkeista tapausmääristä huolimatta sukeltelemaan Kyproksen kirkkaisiin vesiin.

Päätin kuitenkin valita sen pienimmän riskin kohteen, yhden niistä harvoista, mitä vielä on jäljellä. Tiedän, että tämän reissun jälkeen matkustelu loppuu taas kokonaan määrittelemättömäksi ajaksi.

Ja pakko nyt vielä lopuksi mainita disclaimerina, että en kannusta ketään matkustamaan.

Mutta jos päätät kuitenkin lähteä, tee kattava taustaselvitys kohteen tilanteesta, seuraa paikallisten viranomaisten tiedotusta myös matkan aikana, huolehdi turvallisuudesta ja hygieniasta ekstrahyvin, käytä mielellään suodattavaa naamaria kirurginmaskin sijaan, kulje vain yksityisautolla, majoitu muualla kuin hotelleissa, välttele turistikeskittymiä, katso että matkavakuutus on kunnossa ja noudata kotimaan karanteeniohjeistusta.

Jos haluaa matkustaa juuri nyt, on se oikeasti tehtävä vastuullisesti.

Matkailualan ammattiliitto järjesti viime kuussa mielenosoituksen, jossa puolustettiin vastuullista ja turvallista matkustamista. MaRaTa-ala ei kestä loputonta lockdownia.

Ps. Jos haluat nähdä, miltä maailma näyttää poikkeuksellisina aikoina, ota IG-profiini seurantaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Sari perjantai, 23 lokakuun, 2020 at 21:24

  Hieno kirjoitus korona-ajan matkustamisesta. Allekirjoitan jokaisen pointtisi! Toivottavasti pääsette lähtemään. Kävin itse elokuun alussa Kreetalla vastuullisesti matkustaen enkä saanut koronaa, vaikka moni sitä varmasti salaa toivoikin. Lapin sijaan minäkin suuntaisin paljon turvallisemmin mielin vaikkapa Madeiralle, juuri luin Britannian järkevämmästä karanteenikäytännöstä koskien juuri noita Välimeren saaria. Kirjoitathan hetimiten tänne, kun matkasi kohtalo selviää!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 10:32

   Kiitos 🙂 Mukava kuulla, että olet päässyt reissaamaan tänä vuonna ja selvisit terveenä takaisin. Tuo on kyllä älytöntä, miten ihmiset käyttäytyy esimerkiksi somessa. Monesti lukenut mm. Facebookista ja ihan matkaryhmistäkin, miten jotkut toivovat matkustajien saavan koronan ja jopa kuolevan siihen. En totta puhuen jaksa ymmärtää, miksi jotkut ottavat niin henkilökohtaisesti muiden ihmisten matkasuunnitelmat. Ensinnäkään ei luulisi vaikuttavan heidän elämään mitenkään, mitä joku tuntematon ihminen tekee. Yleensä ei asuta edes samalla alueella, joten sairaanhoitopaikkojakaan ei olla heiltä viemässä, vaikka sen koronan sieltä ulkomailta hakisikin. Toisekseen vastuullisesti matkailevat ihmiset tuskin lähtevät heilumaan ympäri kaupunkia kotiinpaluun jälkeen, vaan jäävät kiltisti karanteeniin ilman muiden ihmisten ”saastuttamista”. Myös tuo kaksinaismoralismi ihmetyttää. Omat harrastukset ja kontaktit sallitaan kyllä, mutta muiden odotetaan lopettavan eläminen täysin heidän mielikseen.

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 10:00

  Tuo FFP3-tason suodattava maski on varmaan lennolla mukavampi pitää kuin maskit ilman suodatinta, mutta taitaa samalla käydä niin, että sen muita suojaava vaikutus haihtuu tuo suodattimen myötä, eli se suojaa käyttäjäänsä, mutta ei muita. Mutta taitaa näistä maskeista olla sen verran paljon mielipiteitä ja tutkimuksiakin, että tiedä tästäkään …

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 10:26

   Se on oikeastikin ihan totta, ettei ne venttiilimaskit suojaa kuin käyttäjäänsä. Niitä näkyi olevan silti tosi paljon ihmisten kasvoilla, ja käytin itekin sellaista menomatkalla Kööpenhaminaan. Mulla on kuitenkin hirveä kasa erimallisia maskeja, joten päädyin sitten paluumatkalla käyttämään 3M:n maskia, jossa ei ole venttiiliä. Olihan se vähän kuumempi, mutta kyllä siihenkin tottu noin puolessatunnissa. Kaikkein miellyttävin on käyttää kirurginmaskia, mutta jos haluaa suojella myös itteään, niin se ei ole hyvä valinta. Aiotaan ottaa niitäkin mukaan Madeiralle, koska esim. Funchalissa täytyy myös ulkona käyttää maskia. Tosin en tiedä, mennäänkö ollenkaan pääkaupunkiin, koska siellä ei ole mitään kiinnostavaa.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 12:34

  ”Mikä mielenkiintoista, olen huomannut, että suurin osa kritisoijista oikeuttaa kuitenkin itselleen ryhmäliikuntatunneille ja muihin sosiaalisiin harrastuksiin osallistumisen. – – Pääasia on, että he eivät itse sentään matkusta. Tuollainen kaksinaismoralismi vie täysin pohjan kaikelta kritiikiltä.” Hyvin sanottu, olen päiväillyt tätä ihan samaa. Kommenteista päätellen tosin suuri osa näistä ihmisistä ei ole koskaan aiemminkaan matkustellut, joten helppohan se heidän on sanoa, että matkailu voidaan lopettaa ikuisiksi ajoiksi ja että nimenomaan matkailu on pahin synti, johon voi syyllistyä. Vaan yritäpä viedä näiltä tyypeiltä heitä itseään kiinnostavat asiat, niin johan nousevat vastarintaan.

  Nautinnollista matkaa sinulle! Julkaistun tutkimustiedon valossa voisin itsekin lähteä lentomatkalle, sillä tartuntariski on tosiaan hyvin pieni. En kuitenkaan usko, että voimakkaiden rajoitustoimien takia nauttisin monestakaan paikasta juuri nyt, joten reissuja ei ole suunnitteilla tällä hetkellä. Alkaa nimittäin olla tosi ikävä nimenomaan kaupunkilomailua: vilkkaiden katujen puheensorinaa, museoita ja viihtyisiä iltoja täysissä ravintoloissa, mutta valitettavasti näistä on turha haaveilla tällä hetkellä (Suomessa tai missään muuallakaan).

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 12:43

   Kiitos kommentista! Mulla on omassakin tuttavapiirissä ihmisiä, ketkä ei pidä matkustelusta, ja he ovat niitä kovaäänisimpiä syyllistäjiä. Mutta auta armias, jos joku kritisoisi heidän sosiaalisia harrastuksia tai sitä, että käydään kaupassa ilman maskia, niin jo on helvetti irti.

   Toisaalta eihän tämä mikään kilpailu ole, että kenen harrastus tai elämäntyyli on kaikkein riskittömintä, mutta en silti ole tainnut nähdä ensimmäistäkään matkailijaa, joka olisi mennyt etsimään esim. ryhmäliikuntaan keskittyviä postauksia ja syyllistämään siellä harrastajien edesvastuuttomuutta.

   Myöskään baareista, jääkiekko-otteluista, kouluista, opiskelijatapahtumista tai kotimaan kulttuurielämyksistä ei löydy valitusta ja syyllistämistä, vaikka niistä onkin uutisoitu viime aikoina runsaasti. Matkusteluun liittyvistä tartunnoista taas ei ole ollut mitään mainintaa pitkään aikaan, vaikka voidaan olettaa, ettei matkustelukaan ole loppunut kokonaan tässä viime kuukausien aikana. Ainoastaan Skopjen lennoista on ollut välillä uutisointia.

   Ja tuo on totta, että kaupunkilomat ei tässä tilanteessa ole kovin fiksu valinta. Mekin valittiin Madeira osittain siksi, että siellä on pääasiassa luontoaktiviteettejä. Vaihtoehtona oli myös Sintra Manner-Portugalissa, mutta sinne matkustaminen ei tule kuuloonkaan, vaikka sielläkin olisi varmasti saanut olla suht rauhassa. Madeiran testiperiaate ja tapausten vähyys oli se ratkaiseva tekijä, miksi uskalsimme sinne varata lennot. Noita kohteita ei paljoa ole tällä hetkellä. Toki jotain kivoja kaukaisia paratiisisaaria on, missä on tyyliin neljä tartuntaa, mutta niissä on rajat kiinni.

 • Reply Nimetön lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 13:50

  Kovasti koitat perustella miksi matkustaminen olisi ok. Suomen ulkoministeriön linjaus on kuitenkin, että tarpeetonta matkustamista tulisi välttää.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 14:00

   Olen kyllä tietoinen ulkoministeriön suosituksista. Suurinta osaa maista koskeekin tuo, ettei matkustelu ole järkevää tai turvallista. Koen kuitenkin, että Madeira ei kuulu samaan riskikategoriaan esimerkiksi Manner-Portugalin kanssa. Ulkoministeriö ei ota kantaa itsehallinnollisiin alueisiin, vaan niputtaa ne emämaan kanssa samalle viivalle, kun taas esimerkiksi ECDC esittelee kartassaan kaikki valtiot maakunnittain/kunnittain/piireittäin yms.

 • Reply Reissaajanainen lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 22:40

  Mitä sitä edes selittelemään muille tekemisiään ja matkojaan? Suomalaiset ovat varmasti tällä hetkellä kaikista matkustusvastaisin kansa maailmassa. Suurin osa on varmasti vaan kateellisia. Keräillään pisteitä sillä, kuinka helvetin hienoja ja muita ylempänä ollaan kun ei matkusteta ulkomaille. Sit itketään hiljaa itsekseen, kun muut reissaa. Ja instassa postataan kuvia joistain kauheista Suomen ryteiköstä ja kehutaan kilpaa, kuinka hienot on kotimaan maisemat ja ettei enää edes kiinnosta lähteä ulkomaille. Bullshit.
  Itse olen lentänyt kuusi kertaa ulkomailla koronan aikana, terveenä olen pysynyt, koska osaan matkustaa vastuullisesti.
  FFP2-maski ilman venttiiliä on mielestäni oikein käypä ja olen pitänyt sitä 7 h putkeen niin että kerran pidin juomatauon ja vaihdoin uuteen. Sen viruksensuodatuskyky on lähes sama kuin FF3:lla.
  Toivottavasti pääset Madeiralle, koska se on hieno saari.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 24 lokakuun, 2020 at 23:11

   Kiitti kommentista, naurahdin muutamalle lauseelle 😀 Kai sitä jollain tasolla haluaisi, että ihmisten suppeamielisyys jotenkin avartuisi ja osattaisiin nähdä tämä tilanne myös sen oman pienen kuplan ulkopuolelta. Esimerkiksi matkailualan ahdinko ja turismista elävien kohteiden tilanne ei tunnu kiinnostavan pätkän vertaa noita kritisoijia. Toisaalta en jaksa provosoituakaan, jos joku tulee avautumaan mun matkoista. Julkaisen kyllä kaikki kommentit, mitä tänne blogiin tulee (paitsi yhtä, missä haukuttiin ihan ulkopuolista ihmistä), mutta en lähde aktiivisesti väittelemään kenenkään kanssa, varsinkaan jos kommenteissa ei ole mitään oikeaa perusteltua sisältöä tai niitä ei ole pokkaa julkaista edes omalla nimellä.

   Toinen pointti on ihan dokumentaation vuoksi. Haluan kirjoittaa tämän aikakauden mietteitä ylös ja näyttää ihmisille, että ei koko maailma ole loppumassa ja pysähtymässä, vaikka uutisissa ei mitään muuta olekaan kuin koronaa ja koronaa ja koronaa päivästä toiseen. Jotkut ihan oikeasti jatkaa elämää ja koettaa sopeutua tähän tilanteeseen. Ei kaikki jää odottamaan ties kuinka moneksi vuodeksi, että tämä tilanne normalisoituu, koska kukaan ei tiedä, tuleeko se rokote ensi vuonna vai viiden vuoden päästä.

   Kuten sinunkin kokemukset kertoo, niin se matkustelu voi oikeasti olla ihan turvallista. Tosin en kyllä mihinkään Prahaan tai Pariisiin tai sinne Meksikoonkaan lähtisi nyt. Jos tuota Madeiraa ei olisi tarjolla, niin en varmaan lähtisi mihinkään, vaan odottaisin ensi kevääseen ja katsoisin sitten uudelleen. Plus en usko minäkään, että kaikki entiset intohimoiset matkustelijat olisi yhtäkkiä lopettaneet matkoista haaveilun 🙂 Toki joukossa on varmasti paljonkin ihmisiä, jotka ajattelee aidosti, ettei ulkomaille ole mitään halua lähteä tällä hetkellä, ja se on ihan fine. Ei mulla ole mitään agendaa yrittää houkutella ketään matkoille, vaan jokainen tekee omat ratkaisunsa 🙂

 • Reply Anssi sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 12:48

  Tämä oli paras postaus vähään aikaan missään! Mahtavaa, että lähdet! 🙂

  Jotenkin olen itse tullut siihen lopputulokseen, että tämä matkailun voimakas paheksuminen on vain suomalainen ilmiö. Reilu kuukausi sitten Ruotsin Lapissa oli kyllä keskieurooppalaisia turisteja liikkeellä, samoin kesällä Frankfurtin kentällä oli kovakin kuhina. Meiltä meni keväällä alta Madagaskarin matka ja nyt lokakuussa maa avasi tärkeimmän lomasaarensa Nosy Ben. Ekalla lennolla oli 70 turistia, seuraavien lentojen uutisoitiin olevankin sitten jo täysiä (jos siis Madagaskarin lehdistöön voi luottaa…). Eilen taidettiin uutisoida ruotsalaisten ja brittien rynnistäneen Välimerelle ja Kanarialle. Kyllä muut matkailee, vaikka suomalaiset sitä paheksuvatkin. Ajattelen, että suomituristi voisi turvallisin mielin matkustaa vaikka Prahaankin saamatta koronaa. Me elämme kuitenkin omassa turistikuplassamme, emme asu perheissä, poskisuutele taikka muuten kähmi siellä paikallisväestöä. Samalla periaatteella brittejä voisi mielestäni ihan hyvin päästää Lappiin joulukuussa.

  Mutta hyvää matkaa, toivottavasti Madeira pitää ovensa auki!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 20:44

   Voi ei, kiitos 😀 Yllättävän positiivisesti ihmiset on tässä kommenttikentässä suhtautuneet. Odotin jotain kunnon shitstormia. Ehkä paljon matkailevilla on luontaisesti avarampi näkemys maailmaan, kun on just kokenu ja nähny niin paljon matkoillaan ja eri kulttuureissa, ja on perspektiiviä elämään sen oman mukavuusalueen ulkopuolelta.

   Tanskassa oli myös tosi huoleton meno elokuussa. Nythän sielläkin kyllä tuli vihdoin maskipakko ja esim. alkoholin tarjoilua rajoitetaan yöaikaan. Mutta hostellissakin kuuntelin sillon elokuussa, miten yks ruotsalainen nainen rehenteli argentiinalaiselle naiselle, miten ruotsalaiset reissaa Malmön ja Köpiksen väliä, vaikka silloin Ruotsissa oli tosi huono tilanne. Ei tanskalaisia myöskään huolettanut yhtään se, että ihmisia lappas maahan mistä päin maailmaa tahansa.

   Vaikea sanoa onko tuolla rajojen sulkemisellakaan lopulta mitään merkitystä. Esimerkiksi Costa Rica sulki rajansa jo hyvissä ajoin keväällä kaikelta turismilta, mutta silti tartunnat maassa levis tosi vahvasti. Eikä Costa Ricakaan ole edes mikään kaikkein ”kanssakäyvin” lattarimaa verrattuna esim. poskisuudelmista tunnettuun Meksikoon. Costa Rica taitaa Keski-Amerikan maista olla Panaman kanssa rikkaimpia, ja niiden terveydenhuolto on huipputasoa tuolla seudulla. Silti maan tartunnat on väestöön nähden ollu tosi korkeita (viiden miljoonan asukkaan maassa yli 100K tapausta eli kymmenkertainen Suomeen nähden). Ne tais avata vasta nyt rajat uudelleen, vaikka tartuntamäärät ei oo yhtään vähentyny. Sielläkin varmasti kaivataan turismia.

   Ja toivotaan, että Madeiran reissu onnistuu, eikä nyt sit haeta sitä koronaa sieltä pahamaineiselta ulkomaalta.. 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 13:10

  Erinomainen kirjoitus sinulta taas. Tuo matkustelusta syyllistäminen on tosiaan hieman erikoista ja varmasti on usein tosiaan niin, että eniten syyllistävät henkilöt lienevät niitä, jotka eivät itse matkusta lainkaan. Kun Madeiralle matkustaa tavalla, jolla kuvasit, niin on hankala nähdä, että lisäisi muiden tartuntariskiä yhtään enempää kuin pysymällä Suomessa.

  Oikein mukavaa ja turvallista matkaa sinulle!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 20:20

   Kiitos paljon 🙂 Tällaset kriisit näyttää aina sen, kuinka kahtiajakautunutta tää Suomen meno on. Sama oli silloin 2015 pakolaiskriisin kanssa. Muutama kaverisuhdekin meni valitettavasti poikki, kun ihmiset näytti todelliset kasvonsa ja toivoi mm. vastaanottokeskusten polttamista tai sitä, että pakolaiset jäätyy kuoliaaks tai hukkuu mereen matkalla Eurooppaan (ite olin samaan aikaan VOKissa vapaaehtoisena). Enkä siis sano, että olisin nyt riitaantunut kenenkään kanssa matkojen tiimoilta, mutta kränää tää on aiheuttanut ihmissuhteisiin. Sellanen mustavalkea ajattelu, kaiken kääntäminen päälaelleen mitä toinen sanoo, jatkuva negatiivisuus ja sen levittäminen, toisten syyttely ja muiden elämäntyylin halveksunta. Ei kiinnosta olla tollasten ihmisten kanssa tekemisissä. Tällasina vaikeina aikoina pitäis just koettaa pitää yhtä ja yrittää ettiä jotain positiivistakin tilanteesta ja koettaa jatkaa elämää mahdollisimman normaalisti, eikä jäädä just oottamaan peiton alle et millon se maailmanloppu tulee.

   Mutta joo, toivotaan että matka onnistuu ja selvitään sieltä terveenä takas!

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 17:55

  Koronakriisistä selvitään joskus. Mutta missä kunnossa ovat matkailualan yrityksen silloin. Toivon, että matkailua aletaan avaamaan hiljalleen turvallisuudesta huolehtien.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 20:11

   Sitä on hirvittävää ajatella. Surettaa myös Lapin tilanne. Mulla oli vähän suunnitelmia mennä sinne tänäkin sesonkina töihin, mutta ei tule mitään sesonkia, koska Suomeen ei pääse muualta eikä kotimaan matkustajat pysty paikkaamaan britti- ja kiinalaislaumoja. Entiset työkaverit on lomautettu ja paikat tyhjänä. Saa nähä, mitä Lapin matkailualasta on ens kesään mennessä jäljellä.

 • Reply Mari /Kodinvaihtaja sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 19:49

  Olin just ruokakaupassa Porissa. Siellä on nyt käytännössä nolla koronatapausta. Onkohan pitkään? Ihmiset ei pitänyt mitään turvavälejä kuten koti-Lempäälässä (Tampereella). Että itse me sitä tautia täällä levitetään, ei vain ulkomailta tuoda!!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 25 lokakuun, 2020 at 20:08

   Harmi ettei turvavälejä noudateta ja maskeja käytetä :/ THL:n tiedotteiden mukaan se on levinny tässä syksyn aikana etenkin harrastuksissa, kouluissa ja opiskelijabileissä. Myös se Lapin tautirypäs oli aika laaja, ja siitä Rukan ketjusta tuli tänne meidän pienelle eteläsavolaiselle paikkakunnallekin tartunta. Nyt kaupungissa on uus tartunta myös sählyjoukkueesssa. Aiemmin syksyllä kun olin vielä koululla töissä, oli meillä töissä kans jollain korona. Mä koin koululla työskentelyn kaikkein suurimpana riskinä, kun olin ruokasalinhoitajana, missä luonnollisesti olin ainoa, jolla oli maski, koska eihän ihmiset voi syödessä pitää maskia.
   Käytän kaupassa maskia, ja ehkä noin 30 % muistakin asiakkaista näyttää käyttävän.

 • Reply Ne Tammelat maanantai, 26 lokakuun, 2020 at 20:17

  Olet kyllä tosi huolellisesti miettinyt kaiken. Toivotaan, että reissu onnistuu ja asiat järjestyy parhain päin. Madeira on kyllä tosi kiva paikka, mielettömiä vaellusmaisemia.

 • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina tiistai, 27 lokakuun, 2020 at 22:03

  Tosi hyvää pohdintaa vastuullisesta matkustamisesta! Saapa nähdä, onko tulevaisuudessa tämmöinen vastuullinen matkustaminen jo normi, tuleeko se kenties pysyvästi osaksi matkustamista? Tai ehkä ainakin pitkäksi aikaa? On ollut tosi surullista lukea esim. Lapin matkailun tilanteesta ja tulevaisuudesta tänä talvena, toivottavasti jotain vielä voitaisiin tehdä. On kyllä totta, että lentokoneessa matkustaminen on varmastikin turvallisempaa kuin esim. paikallisbussissa, missä maskeja ei kyllä ihan kauheasti ainakaan täälläpäin ole näkynyt.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 28 lokakuun, 2020 at 11:57

   Kiitos kommentista! Tämä on varmasti tulevaisuuden trendi. Mulla on itseasiassa tulossa seuraavaksi postaus vuoden 2021 matkailutrendeistä, ja siellä uumoiltuja teemoja on juurikin joustavat ja kustomoidut matkat, eli valttikortteina voi olla hygieniataso, tyhjän istumapaikan varaaminen vierestä, maskipakko jne.

 • Reply Kaisa keskiviikko, 28 lokakuun, 2020 at 11:51

  Mun mielestä on lähes käsittämätöntä, että suurin osa suomalaisista bloggareista ei ole matkustanut maaliskuun jälkeen. Haloo!!! Suomen hallitus antoi luvan matkustaa ilman karanteenia vaikka kuinka moneen maahan Euroopassa kesän ja syksyn aikana. Jos ei tätä mahdollisuutta käyttänyt, niin sitten mun puolesta saa täysin hajota kaamosmasennukseensa tämän seuraavan viiden talvikuukauden aikana. Lisäksi noissa maissa oli korona silloin huomattavasti paremmalla tolalla kuin kotimaassa nyt. Toivon, että sinun Madeiran matkasi onnistuu.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 28 lokakuun, 2020 at 12:00

   Kyllähän se on hieman erikoista. Muutama bloggaajista ehti käydä Kreikassa, Kyproksella ja Portugalissa, mutta suurin osa niistä, ketkä uskalsi lähteä matkoille, suuntasi ainoastaan Baltian maihin ja Norjaan.
   Ja kiitos, toivotaan että matka onnistuu ilman uusia vastoinkäymisiä. Tässä on ollut niin monta muuttujaa matkan varrella, etten toisaalta yhtään ihmettele, jos moni haluaa jättää matkasuunnitelmat väliin! Viime yönä mm. sydän jätti lyömättä pari kertaa, kun Lufthansalta tuli sähköpostia varauksen muutoksista. Mutta onneksi se koski vaan paluumatkaa, joka nyt venyy vuorokaudella.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 28 lokakuun, 2020 at 15:52

  Hyvää pohdintaa, olen samaa mieltä. Vaikuttaa siltä, että olet punninnut tämän reissun kaikki puolet ja omalta osaltasi teet kaikkesi, että et vaaranna muiden turvallisuutta tai omaa. Ja matkailua tarvitaan, ihan oikeasti! Surettaa minuakin matkailuyritysten puolesta. Meillä oli ajatuksena lähteä Kanarialle tammikuussa, mutta kahden viikon karanteeni palatessa ei ole meille mitenkään mahdollinen. Jos olisi vapaus, olisin varmaankin yrittänyt reissuun vähän hanakammin, nyt olen oikeastaan hyväksynyt ”kohtaloni” ja tottunut tähän, että ulkomaanreissuja ei ole. Toivottavasti ensi vuonna sitten vaikka taas. Ja pistäähän tämä pohtimaan myös sitä, miten arkipäiväistä matkailusta oli itsellekin tullut: yleensä neljä kertaa vuodessa ulkomaille, ja nyt 15 kuukauden saldo on kaksi yötä Tallinnassa. Ja se tuntui mahtavalta niin pitkän Suomessa olon jälkeen. 😀 Aiemmin pieniltäkin tuntuvia asioita arvostaa nyt eri tavalla.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:46

   Kiitos kommentista! Se on ihan ymmärrettävää, ettei monellakaan ole mahdollisuutta viettää sitä karanteeniaikaa enää lomaltapaluun jälkeen. Toivottavasti maailma avautuu hiljalleen ensi vuonna ja pääsisitte reissuun. mä en jotenkin osannut nauttia elokuussa Tanskan reissusta, vaikka silloin olis just pitänyt nauttia pikkuhetkistä. Ehkä se kohde oli väärä. Tänne Madeiralle tulo taas oli paras päätös pitkään aikaan.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 30 lokakuun, 2020 at 18:13

  Luulen, että tässä pätee vähän sama kuin esim. ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvissä teoissa: on tekoja, joita on helppo tehdä omassa arjessa (vaikka nyt luopuminen matkustelusta) ja sitten syyllistetään niitä jotka reissaa, vaikka samalla syödään lihaa, kulutetaan entiseen tahtiin ja ajetaan autolla – mutta ei kuitenkaan matkusteta!

  Varmaan pian muutkin turistikohteet alkavat tarjota tätä pikatestaus kentällä – kohteen piikkiin odottamaan tuloksia – siitä lomalle – mallia, mikä kuulostaa järkevältä. Haluamme kaikki kai kuitenkin, että kun matkailu taas vapautuu hiljalleen, on siellä yrityksiä ja elämää odottamassa.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:48

   Tuo testaussysteemi olis kyllä avainasemassa siihen, että matkailu voi jatkua suht normaalisti. Myöskin maskipakko sakon uhalla tuntuu toimivan ainakin täällä Madeiralla. 100% jokaisella on kaupassa maski, mikä on ollut ilo huomata.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista perjantai, 30 lokakuun, 2020 at 21:28

  Maailmasta on tullut kauhean tuomitseva. Osa ihmisistä on ottanut oikeudekseen kertoa muille, miten tulee elää, mitä saa tehdä, mitä syödä, mitä ja mistä ostaa, ja nyt kiista matkustamisesta. Meidät jaetaan pahiksiin ja hyviksiin. Ja ilmeisesti vain pahikset matkustaa tai suunnittelee matkustamista 🙂

  Olen itse sitä mieltä, että emme ole tilivelvollisia muille tekemisistämme. Yhteisöllinen vastuumme täytyy kantaa, mutta jokainen tehköön itse ratkaisut siitä, mitä tekee. Hyvää ja turvallista matkaa.

 • Reply Mirva/ Albanianlomakodit.com lauantai, 31 lokakuun, 2020 at 22:40

  Hei vaan ja terveisiä Albaniasta! Täytyy sanoa että matkustaminen näinä aikoina on aikalailla ennakointi ja varustuskysymys. Kaikkeen tottuu ja sopeutuu. Mekin toki tultiin perhematkalle sukulaisten luo ja pääsääntöisesti ollaan oltu maaseudulla. Mutta koska epätietoisuus ”sallittuja” lomamatkoja kohtaan voi olla vielä aika pitkään epäselvää niin pitäähän tässäkin elää. Sitten se on se äärimmäisen huono tuuri jos tarttuu. Toisaalta sekin voi olla sitten vain ihan tavallinen flunssa ja elämä jatkuu. Mutta en minäkään nyt tosissaan ihmisille suosittele matkaamista, mutta joskus on mentävä. Toivottavasti kaikki menee hyvin!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:49

   Kiitos! Niin just, kyllä sillä omalla varautumisella voi paljon vaikuttaa. Ja se että valitsee kohteen oikein. Ei ole pakko mennä mihinkään missä on muitakin turisteja. Kyllä täällä maapallolla lääniä riittää. Hyvää Albanian oleskelua teille!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 1 marraskuun, 2020 at 09:02

  Minua ei kiinnosta tippakaan toisten mielipiteet. Kyllä aion matkustaa jatkossakin, enkä todellakaan vain kotimaassa. Ongelma tulee siitä, että mä halua matkustaa maahan, missä museot on kiinni ja ulkonaliikkumiskielto päällä. Eli pitää tässä nyt talvelle katsella justa semmoista kohdetta, missä autolla voisi kiertää jotain luontokohteita ym.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 7 marraskuun, 2020 at 10:50

   Kiitos kommentista! Sepä siinä just onkin, että nyt taitaa olla fiksuinta matkustaa vaan niihin kohteisiin, missä aktiviteetit voi suunnata luontoon. Kulttuurimatkoille tämä aika on todella huono, mutta esim. täällä Madeiralla koronan voi unohtaa täydellisesti, kun kävelee tyhjillä luontopoluilla.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa sunnuntai, 1 marraskuun, 2020 at 11:13

  Hyvä kirjoitus ja allekirjoitan kaiken. Toivottavasti pääsette matkaan!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Hae blogista


  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa