Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Pohjois-Korea

Pöytä koreana: Pohjoiskorealaiset ruuat ja juomat

tiistai, 26 toukokuun, 2020

Korealainen ruokakulttuuri lienee tullut monelle tutuksi lähinnä Etelä-Korean matkoilta ja korealaisista ravintoloista ympäri maailman. Korean niemimaan ja itäisen Aasian pitkän yhteisen historian vuoksi kummassakin Koreassa on tiettyjä yhtenäisiä piirteitä, mutta maiden oltua jakaantuneena nyt useita vuosikymmeniä, on keittiöt luonnollisesti erkaantuneet toisistaan jonkin verran.

Täytetyt taikinanyytit eli mandut ja chop suey kuuluvat yleisesti itäaasialaiseen keittiöön.

Etelä-Korea on saanut vaikutteita ulkomailta, kun taas Pohjois-Korea on mukautunut niihin resursseihin, jotka ovat olleet tarjolla maan sisällä. Ruokapolitiikkaa on hankaloittanut vuosikymmenten aikana maan heikko talous, kansainväliset pakotteet, sekä se, että Pohjois-Korea jäi maiden kahtiajaon jälkeen vuoristoiselle ja ravinneköyhälle maaperälle, kun taas Etelä-Korea sijaitsee alavalla helposti viljeltävällä maalla.

Vaikka ruuasta on maan joissain osissa puutetta, ovat korealaiset hyvin vieraanvaraisia, ja pöydät notkuvatkin ties minkälaisia herkkuja. Ulkomailla asuvat pohjoiskorealaiset ja heidän ylläpitämät ravintolat myös saavat luonnollisesti kattavammat resurssit käyttöönsä.

Pohjoiskorealainen yksityisravintola Mongoliassa.

Olen tutustunut korealaiseen keittiöön nimenomaan sen pohjoiskorealaisen version kautta esimerkiksi suurlähetystövierailuilla, Korea-seuran tapahtumissa sekä Mongoliassa pohjoiskorealaisessa ravintolassa. Olen päässyt myös valmistamaan korealaisia ruokia Pohjois-Korean suurlähetystön henkilökunnan kanssa ja saanut näin erinomaisen silmäyksen esivalmisteluun ja ruuanlaiton mentaliteettiin.

Pöytä koreana Pohjois-Korean suurlähetystössä.

Olen saanut ruuanlaitto-oppeja suoraan pohjoiskorealaisilta.

Ginseng eli insam

Ginseng-juuri (koreaksi insam) on yksi korealaisen keittiön kulmakivistä. Juurella on pitkät perinteet aasialaisessa luonnonlääkinnässä, jossa se tunnetaan elimistön hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Myös länsimaissa ginsengin uskotaan olevan ”ikuisen nuoruuden lähde”. Chilin ohella ginseng on yleisimpiä Koreassa käytettyjä mausteita ja siitä tehdään ruokien ja alkoholijuomien lisäksi myös teetä.

Kasvin juuriosan kuljettaminen Suomeen sellaisenaan on kiellettyä, sillä se luokitellaan meillä voimakkaaksi lääkekasviksi. Joissain korealaisissa viinapulloissa on kuitenkin kokonainen insam-juuri, ja se kannattaa huomioida tuliaisjuomien ostamisen yhteydessä.

Insam-juuresta valmistetaan mm. viinaa ja teetä.

Riisistä on moneksi

Yksi perinteisimmistä aterian osista Pohjois-Koreassa on bap, eli keitetty vilja – käännetään usein myös suoraan riisiksi. Viljana voidaan käyttää riisin lisäksi ohraa, hirssiä tai maissia. Erilaisia variaatioita bapista on muun muassa keitetty riisi (ibap), viiden viljan kokonaisuus (ogokbap), riisi-kasvissekoitus (bibimbap) sekä sushin tyylinen riisitäytteinen rulla (kimbap). Puuroutuvaan riisiin sekoitettuja taateleita, kastanjoita, männynsiemeniä, sokeria ja seesamiöljyä kutsutaan myös lääkinnälliseksi riisiksi (yakbap).

Viiden viljan ogokbap on nimetty vanhan kuukalenterin mukaisen viljelyskauden aloituspäivän kansallisruuaksi, ja tavan kerrotaan periytyvän aina niiltä ajoilta, kun maanviljelys sai alkunsa. Aterian syönnin tarkoituksena oli heijastaa ihmisten toiveita runsaista maan antimista myös tulevana satokautena, ja viiden viljan kuvaavan viittä siunausta: pitkää ikää, varallisuutta, terveyttä, hyvinvointia lapsille sekä rauhallista kuolemaa.

Toinen hyvin yleinen aterialla esiintyvä elementti on riisijauhoista valmistetut erilaiset taikinanyytit ja riisikeksit eli ttokit. Riisistä tehdyt kakut, ohukaiset, keksit ja täytetyt taikinapallot on suosittuja ympäri Aasian, ja korealaisista ttokeistakin on paljon erilaisia muunnelmia. Pohjois-Koreassa syödään muun muassa puuroriisistä tehtyjä kakkuja (chalttok), pavuilla täytettyjä ja männyn neulasilla maustettuja puolikuun muotoisia riisikakkuja (songphyon), fermentoituja riisikakkuja (shiumttok) ja höyrytettyjä riisikakkuja (siruttok).

Riisi taipuu moneen eri muotoon.

Pavuilla on pitkät perinteet Koreassa

Jo menneinä aikoina korealaisilla oli tapana syödä keitettyjä papuja aterian lisukkeena. Papuja syötettiin myös rehuna eläimille, ja ihmiset huomasivat, että eläimet hamusivat etenkin maahan pudonneita homeisia ja käyneitä papuja. Näin ollen he päättivät kokeilla papujen keittämistä ja niiden tarkoituksellista fermentointia, jonka jälkeen seos muussattiin ja maustettiin suolalla. Seoksen huomattiin olevan hyvänmakuista, ja ruokalaji sai nimen ssokjang.

Muussatuista soijapavuista jalostettiin edelleen siivilöimällä soijakastiketta. Papujäännöksiin puolestaan lisättiin soijamallasjauhetta ja suolaa, ja näin saatiin aikaiseksi paputahnaa. Myöhemmin paprikan ja chilin yleistymisen myötä tahna sai nykyisen muotonsa (doenjang), ja siitä tuli olennainen osa ruokia. Myös soijaa sisältävä chilitahna (gochujang) on monen ruuan ainesosa.

Tärkeä osa perinteistä ruokavaliota on tuoreesta paprikasta, valko- ja vihersipulista sekä paputahnasta keramiikka-astiassa haudutettu pataruoka (jjigae). Korealaiselle keittiölle tyypillisesti myös tästä ruokalajista on useita versioita, ja se voi sisältää lihaa, kalaa, vihanneksia tai juureksia.

Jjigae-pata (kuva: Panorama of Korea -kirja).

Kimchi, kaikkien tuntema herkku

Yksi kuuluisimmista korealaisen keittiön antimista on tietenkin kimchi, fermentoimalla valmistettu, hyvin mausteinen kiinankaalilisuke, jota syödään jokaisella aterialla. Kimchistä on lähes kaksisataa eri muunnelmaa, riippuen vuodenajasta, valmistuspaikan sijainnista ja käytetyistä mausteista. Chilit, sipulit, inkivääri ja retiisi saavat tyypillisesti aikaan kimchin mausteisuuden, syvänpunaisen värin ja voimakkaan tuoksun.

Kimchin tapaista pitkään säilöttyä ruokaa valmistettiin Korean niemimaalla jo 600-luvulla, kun talven varalle oli tapana kaivaa maahan ruukkuja, joissa suolasäilöttiin esimerkiksi kurpitsaa. Kimchi on nimetty maailman terveellisimpien ruokien joukkoon; se on antioksidanttista, vähäkalorista, ja sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja muita elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita.

Kimchi on yksi maailman terveellisimmistä ruuista.

Gosari namul eli paistetut saniaiset ja vihannekset

Yleisimpiin Pohjois-Koreassa nautittuihin ruokalajeihin lukeutuvat maustettujen ja öljyssä marinoitujen vihannesten (namul) kanssa tarjotut saniaiset (gosari).

Saniaisista kerätään kasvin päässä oleva spiraalinmuotoinen osa, jonka jälkeen ne suolataan ja kuivataan hiljalleen auringossa. Tämän jälkeen kasvin osia liotetaan vedessä kaksi päivää, jonka aikana vesi myös vaihdetaan muutamaan otteeseen. Lopuksi saniaiset paistetaan ja maustetaan wokkivihannesten tapaan. Joukkoon voi lisätä esimerkiksi paprikaa ja sipulia.

Kaupasta saa myös valmiiksi kuivattua gosaria, mutta sitäkin tulee liottaa vedessä vähintään yön yli, jotta rakenne ja maku muuttuvat syömäkelpoisiksi. Joissain ohjeissa kehotetaan myös kalttaamaan kaupasta ostetut saniaiset.

Saniaiset on yllättävän maukkaita oikein laitettuna.

Yachae twigim eli friteeratut vihannekset

Friteerattujen (twigim) vihannesten (yachae) valmistaminen tuo hyvin esiin korealaisten suhtautumisen ruuanlaittoon, sillä heille ruokien esivalmistelu on kuin oma taiteenlajinsa. Sekä tasaisen kypsymisen että myös esteettisten seikkojen vuoksi ruuissa käytettävät vihannekset pilkotaan tismalleen samankokoisiksi julienne-koon paloiksi.

Yachae twigimiin laitoimme erivärisiä paprikoita, sipulia, perunaa ja porkkanaa. Kasvissuikaleet sekoitetaan friteeraustaikinaan, jonka jälkeen ne uppopaistetaan pienissä erissä rapeiksi suupaloiksi. Paistoöljyksi sopii esimerkiksi seesamiöljy.

Friteeratut kasvikset on suuritöinen mutta herkullinen aterian osa.

Chop suey

Chop suey on alkujaan lähtöisin Yhdysvalloissa asuvilta amerikankiinalaisilta. Ruokalajina se on hyvin yksinkertainen ja melko vapaasti muunneltavissa. Siihen sisältyy pannulla kypsennettyä sikaa, nautaa, kanaa tai katkarapuja sekä kasviksia, jotka tarjoillaan yleensä riisin tai nuudelien kanssa. Joukkoon voi lisätä myös kevyesti suurustettua kastiketta pitämään annosta koossa.

Valmistamamme chop suey koostui lasinuudeleista, sianlihasta, porkkanasta ja erivärisistä paprikoista. Kypsennetyt ainekset sekoitettiin lopuksi pannulla ja joukkoon lisättiin mausteita ja öljyä.

Korealaisessa keittiössä käytetään paljon lasinuudeleita.

Kylmä nuudelikeitto on suosittu ruoka

Korealainen keittiö ei olisi mitään ilman nuudeleita. Niitä ei syödä pelkästään arkiruokana, vaan nuudelit ovat tavanomainen osa esimerkiksi hää- ja syntymäpäivätarjoiluissa.

Yksi suosituimmista variaatioista on raengmyŏn eli kylmät nuudelit. Raengmyŏnin pitkät nuudelit on valmistettu yleensä tattarista, perunasta tai bataatista, ja annoksessa ne uivat kylmässä liemessä. Nuudelikasan päälle asetellaan vaikkapa keitetty kananmuna, vihanneksia tai kylmiä lihasiivuja. Lisukkeena ateriaan kuuluu esimerkiksi kurkkua, pikkelöityä retiisiä ja omena-päärynäsiivuja (Korean pear). Annoksen kruunaa sinappinen kastike.

Pjongjangilainen kylmä nuudelikeitto (kuva: Panorama of Korea -kirja).

Perinteiseen tapaan pitkät nuudelit on tarkoitus syödä kokonaisina, kuvastaen niiden syöjälleen tuomaa pitkäikäisyyttä, mutta nykyään ravintoloissa tarjoilija saattaa ehdottaa nuudelien leikkaamista pienempiin osiin syömisen helpottamiseksi.

Erilaisia keittoja nautitaan myös lisukkeena. Kuumia keittoja tarjoillaan yleensä aamupalalla ja illallisella, kun taas kylmät keitot kuuluvat lähinnä kuumien kesäpäivien tarjottaviin.

Palanpainikkeeksi luonnonmukaisia juomia

Aterioiden yhteydessä nautitaan teetä ja muita hienostuneita juomia, kuten hedelmillä höystettyä hunajamehua (hwatchae), makeaa riisijuomaa (sikhye), riisiteetä, sekä hedelmäpunssia, joka on valmistettu hunajasta, persimonista, männyn siemenistä ja kanelista.

Alkoholijuomista tarjolla on usein korealaista riisiviiniä (makkolli), tislattua riisiviinaa (soju) tai ginseng-viinaa (insam). Tunnettuja alkoholibrändejä Pohjois-Koreassa ovat muun muassa Pyongyang Liquor, Kaesong Koryo Insam Liquor ja Paektusan Bog Bilberry Wine.

Pohjoiskorealaista viinaa.

Makeisiakaan ei sovi unohtaa

Herkutteluhetkiin on tarjolla perinteistä pohjoiskorealaista toffeeta. Erikoisempia herkkuja puolestaan edustaa vehnäjauhoista, hunajasta ja öljystä tehdyt kuivatut kakut (kwajul), hunajaleivokset (yumilgwa), kuivatut riisikakut (kangjong) sekä hunajassa, kanelissa ja männynsiemenjauheessa pyöritellyt höyrytetyt taatelit ja kastanjat (suksilgwa).

Tarjolla on myös kuvioituja suolaisia teeleipiä (tasik) ja hedelmähilloa (jonggwa). Tasikien tarjoilulla on pitkä historia Koreassa maanviljely- ja sadonkorjuuseremonioiden yhteydessä. Teeleivät asetellaan tarjolle väreittäin, jokainen väri omaa merkitystään edustaen.

Tasik-kakkusia (kuva: Wikimedia Commons / Korean Culture and Information Service)


Onko korealainen keittiö sinulle tuttu? Mitä postauksen ruuista haluaisit maistaa? 🙂

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 27 toukokuun, 2020 at 18:54

  Muutamaan kertaan on tullut (Etelä)-Korealaisessa ravintolassa tullut käytyä. Varsin lihapainotteista on ruoka minun mielestäni useimmiten ollut. Muutoin korealainen ruoka ei kovin tuttua itselle ole.

  En mä jättäisi varmaan mitään näistä maistamatta, jos tilaisuus maistamiseen tulisi! 🙂 Näyttää ja kuulostaa herkulliselta!

 • Reply Sandra maanantai, 1 kesäkuun, 2020 at 12:11

  Jokainen annos näytti sellaiselta, että ehdottomasti voisin testata. En tiennyt yhtään pohjoiskorealaisesta keittiöstä, vaikka olen muutamia matkapostauksia maasta lukenut. Todella kasvispainotteiselta näytti, ja mielenkiintoista lukea, että muutakin hiilaria löytyy kuin riisiä ja nuudelia.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 6 kesäkuun, 2020 at 08:26

   Kiitti 🙂 Mäkään en oo törmännyt postauksiin, jotka käsittelis nimenomaan pohjoiskorealaista keittiötä. Koreassa on ainakin näennäisesti helppo olla kasvissyöjä, mutta monessa ruuassa saattaa silti olla esim. kalakastiketta.

 • Reply reetaeevi keskiviikko, 3 kesäkuun, 2020 at 14:23

  Ihastuin etelä-korealaiseen keittiöön kolmen vuoden takaisella Ranskan matkalla, jolloin korealainen kielikurssikaverini tutustutti minua kotimaansa ruokakulttuuriin. Mutta olipa kiva lukea myös pohjois-korealaisesta ruokakulttuurista, paljon tuttuja elementtejä 🙂

 • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, 3 kesäkuun, 2020 at 18:24

  Kimchitä olen syönyt, koska siellä päin Amerikkaa, missä asuin, oli paljon korealaisia ja olin kokeilunhaluinen. Nytkin minusta kaikki nuo ovat sellaisia, mitä voisin maistaa. Suurin osa niistä kuulostaa vielä terveellisiltä.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 6 kesäkuun, 2020 at 08:20

   Yhdysvalloista taitaa löytyä kyllä kattava valikoima eri etnisyyksien ravintoloita. Korealainen ruoka tosiaan on terveellistä, etenkin tuo kasvispainotteinen. Myös kimchillä on paljon todistettuja terveysvaikutuksia.

 • Reply Vera / Muu Maa Mandariini torstai, 4 kesäkuun, 2020 at 16:23

  Olipas mielenkiintoista luettavaa! Eteläkorealaiseen ruokaan olen tutustunut jonkin verran Macaussa asuessa, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, millaista ruokaa rajan Pohjois-Koreassa on. Erityisesti KBBQ on omaan mieleen. Näistä postauksen ruoista kokeilisin mielellään kaikkia, joskin tuo ginseng-viina vähän epäilyttää 😀

 • Reply Christina - We Found Nemo perjantai, 5 kesäkuun, 2020 at 10:39

  Ihan lemppari ruokaani on bibimbap ja kimchi. Tällä hetkellä olemme jumissa Boholin saarella Filippiineillä, jossa on useita korealaisia ruoka-kauppoja korealaisen turismin kasvun myötä. Kirjoituksesi avasi paljon heidän ruoka-kulttuuriaan ja annoksia jotka on itselle ollut vielä tuntemattomampia. Pitää joskus uskaltaa tilata muutakin kuin bibimbap.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 7 kesäkuun, 2020 at 10:24

  Kyllä ne kokemukset on enemmän Etelä Korean puolelta ja BBQ-meininkiä. Itse rakastan Kimchiä, joskus ostan sitä etnisistä kaupoista. Useimmiten teen kuitenkin itse. Jos ei jaksa hapattaa, niin nopeasti pyöräyttää hieman oikoen “pika-Kimchia”. Nytkin on kiinankaali jääkaapissa odottamassa.

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, 7 kesäkuun, 2020 at 11:52

  Mielenkiintoinen aihe! Itse olen käynyt vuosia sitten Etelä-Koreassa ja täytyy myöntää, että se oli yksi harvoja keittiöitä mitkä ei niin itselle maistunut! 😀 Tosin back then olin vegaani ja en päässyt kokeilemaan sellaista rehellistä Korean bbq:ta minkä tässäkin mainitsit!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 14 kesäkuun, 2020 at 19:08

   Muhunkaan ei kimchi uponnu ekalla kerralla, vaan se maistu ihan kauheelle 😀 Sit siihen makuun tottu ja nykyään rakastan sitä! Ja ihan ymmärrettävää, ei kaikista maailman keittiöistä voi tykätä (kai) 😀 Mäkään en tykkää mongolialaisesta ruuasta, kun se on niin mautonta.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.