Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä näkyy lentokoneen ikkunasta – Erikoisempia maisemia ja yksityiskohtia

Muistan ensimmäiset kerrat, kun pääsin lentokoneeseen. Halusin aina ikkunapaikan, jotta pystyisin ihailemaan maisemia koko rahan edestä. Olin mykistynyt vuorista, rannikoista, kiehtovista pilvimuodostelmista. Nykyään arvostan enemmän mukavuutta, ja toivon saavani käytäväpaikan, jotta jaloitteleminen olisi helpompaa. Välillä on silti kuitenkin ihan kiva bongailla maisemia lentokoneen ikkunasta, etenkin jos on uudella reitillä.

Maapallo tarjoaa erikoisia, hauskoja ja välillä myös surullisia maisemia. Luonto osaa muodostaa omituisia ja kauniita kuvioita, jotka erottuvat kauas. Mutta yhtä lailla myös ihmisen kädenjälki näkyy maanmuokkauksen tuloksena korkealle lentokoneeseen. Toisinaan matkustajat pääsevät ihailemaan myös erilaisia valoilmiöitä, jotka kajastavat taivaalla.

Olen koonnut tähän postaukseen muutaman mielenkiintoisen näkymän, jotka ovat avautuneet lentokoneen ikkunasta. Tervetuloa kyytiin!


Luonnon mestariteokset

Aloitetaan suht perusnäkymillä eli vuorilla. Keski-Amerikassa lennellessä olen bongaillut eniten tulivuoria, mutta yhtä lailla vuoristoa voi ihailla myös Euroopan lennoilla. Täällä vuorenhuiput ovat usein lumipeittoisia, mikä tuo kivaa kontrastia värimaailmaan.

Sveitsin Alpit.

Iztacchihuatl- ja Popocatepetl-tulivuoret Meksikossa.

Purkautuva tulivuori Nicaraguassa.

Pohjois-Amerikan toiseksi pisin joki, Mississippi on selkeästi havaittavissa lentokoneesta. Joen lähellä näkyy myös vanhoja uomia, jotka piirtyvät erilaisina mutkina ja kaarina maisemaan.

Mississippi-joki kiemurtelee kuin käärme Arkansasin ja Mississippin osavaltioiden rajalla.

Muita mielenkiintoisia luonnonmuodostelmia löytyy jäätiköiltä ja ikiroutaisilta erämaataipaleilta. Monesti Mexico Cityyn lennettäessä kone kaartaa hyvin pohjoiseen ja alkaa suunnata etelään vasta ohitettuaan Grönlannin eteläkärjen ja Kanadan arktiset metsäalueet.

Luminietoksia avojäällä.

Osittain jäätynyt Labradorinmeri pohjoisessa.

Maapallon pinnalla on usein erilaisia kuoppia. Osa niistä lienee ihmisten kaivamia tekojärviä, mutta osa on meteoriittien aiheuttamia. Suomestakin löytyy järviä, jotka ovat syntyneet meteoriitin törmäyksestä.

Vedellä täyttyneitä kuoppia Kanadassa.

Joskus luonnon keskellä näkyy hauskoja muodostelmia, joiden tulkitsemisessa vain mielikuvitus on rajana. Mitä sinä näet alla olevissa kuvissa?

Ihmisen kädenjälki

Ihmisen muokkaamat jäljet erottuvat selkeästi etenkin muuten koskemattoman luonnon keskellä. Vai mitä sanot esimerkiksi näistä asumattomia metsämaita halkovista reiteistä.

Ihmisen kädenjälki näkyy valitettavasti myös kaivostoimintana, jonka tekemät arvet on selkeästi erottuvissa jopa 10 kilometrin korkeudesta. Voi vaan miettiä, kuinka valtavia maahan kajoavat avolouhokset ovat maanpinnalta katsottuna! Selkeästi näkyvät myös tuuli- ja ydinvoimalat sekä vedenjakajat.

Avokaivos näkyy lentokoneesta asti.

Tuulivoimala jossain Tanskan tai Hollannin rannikolla.

Valtavia vesimassoja padotaan, jotta ihminen pääsee kulkemaan vesistöjen läpi.

Maatalous ja ruutukaavoitus näkyvät jättimäisenä shakkilautana kauas korkeuksiin. Maanviljely näkyy taivaalle viljelyalueiden säntillisyyden lisäksi myös kaskenpolttona, jonka tuottamat savupatsaat kohoavat yläilmoihin.

Tämä on omasta mielestäni yksi hienoimmista maisemista, jonka olen bongannut lentokoneesta.

Yhdysvalloissa viljelymaat on täsmällisesti ruudutettu.

Myös kaivostoiminta pelaa jättimäisellä shakkilaudalla.

Lentokoneesta pystyy näkemään myös ilmansaasteiden määrän. Alla olevissa kuvissa kone on laskeutumassa Mexico Cityyn, jonka lähellä purkautui tulivuori muutamaa päivää aikaisemmin. Tuhka ja muut ilmansaasteet ovat jääneet leijumaan kaupungin ylle pilvien alapuolelle. Normaalisti maisema on selkeä ja kirkas.

Ihastuttavat valoilmiöt

Postaus on hyvä lopetella värikkäisiin maisemiin, joista on kiittäminen luonnon valoilmiöitä. Olen kerran nähnyt revontulia Islannin yläpuolella, mutta niistä en saanut kuvia. Revontulien ohella myös niinkin yksinkertainen näkymä kuin auringonlasku voi olla erittäin kaunis lentokoneesta katsottuna.

Joskus jos tuuri sattuu kohdalle, voi nähdä myös harvinaisempia haloilmiöitä, kuten Brockenin kummituksen eli gloorian. Tässä hieman taustaa valoilmiöstä.

Lentäessämme Latviasta kotiin, näin yllättäen gloorian lentokoneesta. Toiste en ole kyseistä valoilmiötä havainnut.

Aurinko painumassa mailleen Kallaveden yllä, kun suuntasimme Kuopiosta kohti Turkkia.


Mikä näistä oli sinun suosikkikuva? 🙂

Previous Post Next Post

20 Comments

 • Reply Sinikka Sutinen maanantai, 18 toukokuun, 2020 at 17:46

  Purkautuva tulivuori Nicaraguasta, hieno otos. Näin ensimmäisessä kuvassa vasemmalla laidalla aivan kuin jonkun eläimen kasvot, toisessa kuvassa oli selvästi sivuprofiili

 • Reply Sini matkakuumeessa maanantai, 18 toukokuun, 2020 at 19:49

  Tuo gloria näytti hauskalta. Enpä olisi tiennyt, että se on sen niminen ellet olisi sanonut. Omia huippumaisemia oli matkalla Istanbulista Kirgisian kautta Mongoliaan. Heräsin auringonnousuun, kun alapuolella oli vuorijonoja. Sitten alkoi Gobin autiomaa ja jossain kohtaa ei näkynytkään muuta kuin hiekkaa.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning tiistai, 19 toukokuun, 2020 at 15:02

   Mäkin löysin sen nimen aikanaan googlaamalla. Bongailen muutenkin haloja, mut tuo tais olla eka kerta kun näin tämän tyyppisen.
   Ja varmasti tosi hienoja ne Gobin maisemat ylhäältä käsin. Meidän lento oli Venäjän yli ja saavuttiin aamuyöllä, joten maisemia ei pystyny ihailemaan.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 19 toukokuun, 2020 at 14:00

  Noista suosikkikuvani ilman muuta ovat Alpit ja tuo tulivuori Nicaraguassa. Tiedätkö muuten, mikä tulivuori on kyseessä? Haaveissa olisi päästä käymään Masaya tulivuorella.

  Itse tulee tosiaan mukavuussyistä nykyään valittua käytäväpaikka aina kun mahdollista, mutta olisihan se välillä kiva katsella maisemiakin.

 • Reply Reissu-Jani sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 15:38

  Upea kuva Nicaraguan tulivuoresta. Se oli näistä suosikkikuvani. Itse istun yleensä ikkunapaikalla, koska siinä saa olla rauhassa ja voi samalla katsella ulos (päivälennot). Olen muutamia kuvia joskus ottanutkin, mutta en ole kuvasarjaa niistä muodostanut. Ehkäpä pitäisi. Itse pidän vuoristonäkymistä ja upein lento on ollut Nepalista Kathmandusta Bhutanin Paroon, jolloin näin maailman suurimman vuoret – Everest, Lhotse jne. Myös laskeutuminen oli erityinen – kun kone kaarteli vuorten välistä Paron kaupunkiin. Euroopan lennoilla on kiva bongailla kaupunkeja ilmasta käsin.

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 18:18

  Kuopio, sehän oli ihan tutun näköinen. Mutta lisäisin yhden kategorian: pilvet! Surinamen rannikon lähellä pilvet ulottuivat korkeammalle kuin lentokorkeus eli yli kymmenen kilometriä ja pilven alaosa laahasi lähellä maata sataen hiekkarannalle koko peninkulmaisella voimallaan. Tietysti myös vuoret ovat olleet hienoja, tulivuoret ja muut. Ihmisten rakennelmista tulee Mieleen jäätiet jossain Orjajärven tienoilla Kanadassa.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 18:19

  Täällö toinen ikkunapaikkapaparazzi! Harmillisesti omat otokseni eivät ole lähellekään näin hienoja! Aina on enemmän ja vähemmän pilviä tiellä tai muuten vaan kunnon kohinat ja tärinät kuvissa 😀 Tätä oli kiva lukea, ja erityisesti mutkitteleva Mississippi kiinnitti huomion!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 15:42

   Kiitos kommentista 🙂 Oon ottanu monet noista kuvista järkkärillä, mutta sit taas tuo Nicaraguan tulivuori esim. on otettu puhelimella, ja harmittaa miten huonolaatuinen se on. Joskus kuvan ottamista häiritsee likainen tai jäässä oleva ikkuna.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 08:25

  Onpa huikea kooste!
  Minäkin olin ennen aina ikkunapaikalla, mutta käytäväpaikalta pääsee hurjan paljon helpommin jaloittelemaan ja vessaan ilman vieruskavereiden häiriköintiä. Riippuu lennon pituudesta nykyään, minkä haluan valita. Pitkillä yölennoilla nukkuminen ikkunapaikalla kun on paljon helpompaa, ja voi häiriöttä vetää hyvät yöunet.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 15:44

   Tuo on totta, käytäväpaikka on paljon kätevämpi etenkin pidemmillä lennoilla, kun joutuu nousemaan useampaan kertaan. Mä en valitettavasti osaa nukkua koneessa olin sitten millä paikalla tahansa :/ Olispa sellaiset unenlahjat että pystyis! Tai olispa rahaa niin paljon, että sais lennon ykkösluokasta ja pääsis matkustaa sängyks taittuvassa penkissä.

 • Reply reetaeevi maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 08:37

  Upeita otoksia! Nicaraguan tuli vuori on hieno, mutta kyllä Kallevesikin on kaunis. Itselle mieleenpainuvin näkymä lentokoneen ikkunasta on ollut ehdottomasti Kilimanjaro 😍

 • Reply Johanna maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 10:18

  Ihania kuvia, ja eniten tykkäsin Alpeista. Itsekin tykkään katsoa ja kuvata maisemia lentokoneesta, mutta valitettavan usein pilvet peittävät näkyvyyden. Yömaisemat ovat myös upeita!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 15:46

   Kiitos kommentista 🙂 Pilvet kyllä välillä blokkaa maiseman aika hyvin. Haluaisin kans joskus lentää yöllä mantereen yllä. Yleensä mun yölennot on Meksikosta Suomeen ja sillon suurin osa matkasta menee valtameren yläpuolella, ja ikkunasta näkyy pelkkää mustaa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa