Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matka peruuntuu koronan vuoksi – Korvaako vakuutus?

Vielä eilen (12.3.) mietiskelin omaa Meksikon reissuani, että lähdenkö matkaan vai en. Hieman postauksen julkaisun jälkeen katsoin hallituksen tiedotustilaisuuden, jossa ilmoitettiin Ulkoministeriön suosittelevan välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. THL:n mukaan koko maailma on nyt epidemia-aluetta, eikä erillisiä listauksia enää tehdä.

Kaikkia ulkomailta tulevia koskee nyt myös kahden viikon karanteeni.

Samaan aikaan sairaanhoitajana toimiva siskoni soitti vakavasävyisen puhelun ja kehotti niin ikään jättämään matkan väliin. Olin myös Facebookista saadun tiedon valossa siinä uskossa, ettei vakuutusyhtiö korvaisi mitään kuluja, mikäli sairastuisin matkalla.

Päätin jäädä kotiin.

Vakuutusyhtiöistä liikkuvien ristiriitaisten keskustelujen myötä ajattelin nyt ottaa selvää tunnetuimpien suomalaisten vakuutusyhtiöiden käytännöistä koronavirukseen liittyen.

Huomasin, ettei asia ole niin mustavalkoinen, mitä somessa pauhataan, ja oma vakuutukseni (OP Pohjola + lisäturvat) kattaisi kyllä laajastikin ylimääräisiä kuluja. No, en silti ole lähdössä reissuun, koska en koe sitä tällä hetkellä vastuulliseksi.

Vakuutusyhtiöiden tämänhetkiset käytännöt

Alle on koottu infoa vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla julkaistuista tiedotteista. Nämä tiedot on kerätty 13.3.2020, joten suosittelen tarkastamaan ajankohtaisen tilanteen oman vakuutusyhtiösi sivuilta, mikäli tarvitset myöhemmin täsmällistä tietoa.

Linkit ja tiedot tarkastettu uudelleen 26.3. vakuutusyhtiöiden sivuilta. Suurempia muutoksia ei näytä tulleen. Lisäyksistä mainittu erikseen.

OP Pohjola

OP Pohjola kertoo korvaavansa Matkustajavakuutuksesta (otettu ennen 6.5.2013) sekä määräaikaisesta ja Easy matkavakuutuksesta asianomaisen tai hänen läheisensä äkillisen sairastumisen vuoksi aiheutuneen matkan peruuntumisen.

Lisämaksullisesta kriisiturvasta puolestaan korvataan koronan takia peruuntumisesta aiheutuneita kuluja, mikäli vakuutus on otettu Pohjolan kautta 6.5.2103 – 12.3.2020 välisenä aikana (nimellä Pohjola Matkustajavakuutus), matka on varattu ennen 12.3.2020 ja matkaan on aikaa alle 60 vuorokautta. Tähän luokkaan kuuluvat mm. viranomaisten asettamat maahantulokiellot, kohdemaassa oleva epidemia yms. Tarkasta omasta vakuutuskirjastasi korvauksen euromääräinen yläraja.

Kriisiturvasta voidaan korvata myös kulut, mitkä aiheutuvat, mikäli viranomainen kehottaa poistumaan maasta epidemian takia. Tätä statusta ei tosin ole asetettu millekään maalle, edes Kiinalle tai Italialle. Poikkeuksellisesti evakuointikulut korvataan kuitenkin Hubein maakunnasta pois haluaville.

Edellä mainittuja kuluja ei korvata vanhemmasta Matkustajavakuutuksesta, määräaikaisesta vakuutuksesta eikä Easy matkavakuutuksesta.

Jos joudut karanteeniin siksi, että olet itse sairastunut koronaan, voit hakea korvausta normaalin matkasairauden perusteella (tämä kuuluu kaikkiin edellä mainittuihin vakuutustyyppeihin). Toisen henkilön aiheuttamasta karanteenista aiheutuneita kuluja, kuten uusien lentojen hommaamista ei korvata.

Lisätietoa 

If

Ifin matkavakuutukseen kuuluu automaattisesti kriisiturva. Se korvaa matkojen peruuntumisesta aiheutuneita kuluja määriteltyjen matkapäivämäärien mukaan. Jos matka suuntautuu muualle kuin ennen 12.3.2020 epidemia-alueiksi määritellyille alueille, tulee peruutetun matkan alkuperäinen lähtöpäivä olla viimeistään 25.3.2020.

Pohjois-Italiaan, Etelä-Koreaan ja Iraniin suuntautuvien matkojen peruutuksia ei korvata enää tässä vaiheessa. Kiinaan suuntautuvat matkat on pitänyt perua ennen 3.3. Myöskään 11.3.2020 jälkeen otetut matkavakuutukset eivät korvaa minkään matkan peruuntumista. Katso tarkemmat ehdot ja maakohtaiset päivämäärät Ifin sivuilta.

Terveenä karanteeniin joutumisesta ei korvata mitään kuluja, vaan korvausta tulee hakea Kelalta tartuntatautipäivärahan muodossa. Mikäli kuitenkin sairastut matkalla koronaan, voit hakea korvausta normaalin matkasairauden perusteella.

Ifin kriisiturva korvaa kohtuullisia paluumatkaan liittyviä kustannuksia. ”Paluumatkan tulee olla tapahtunut aikaisintaan 17.3.2020. Korvausta ei makseta, jos olet matkustanut kohteeseen sen jälkeen, kun Suomen ulkoministeriö on suositellut välttämään kyseiselle alueelle matkustamista.”

Lisätty paluumatkaan liittyvä osio 26.3.

Lisätietoa

LähiTapiola

LähiTapiola korvaa vain tarkasti määritellyt koronaan liittyvät kulut. Matkan peruuntuminen korvataan ainoastaan Kiinan Hubein alueelle.

Viranomaisten määräyksestä johtuvia peruutuksia ei korvata matkavakuutuksesta.

Jos itse sairastuu matkan aikana koronaan, on mahdollista hakea korvausta matkasairauden perusteella. Mikäli lähiomainen sairastuu vakavasti yhteisellä matkalla, on sinullakin oikeus hakea korvausta matkan pakottavasta keskeytymisestä.

Karanteeniin joutuminen oman sairastumisen takia tuo myös oikeuden hakea korvauksia esimerkiksi uusista lennoista. Jos joudut karanteeniin terveenä, kuluja ei korvata.

Lisätietoa

Pohjantähti

Matkan peruuntumisia, keskeytymisiä tai pitkittymisiä ei korvata matkavakuutuksesta, oli syy mikä tahansa. Ainoa poikkeus on, jos itse sairastut matkan aikana koronaan ja joudut esimerkiksi sairaalahoidon takia lykkäämään paluumatkaa, tällöin korvataan myös uudet matkajärjestelyt.

Jos myöhästyt matkalta tai joudut odottamaan matkalle lähtöä viranomaisten tekemien toimenpiteiden (kuten lentokentän sulkemisen) vuoksi, matkustajavakuutuksesta voidaan korvata kulukorvauksia matkalle mukaan pääsemiseksi tai kertakorvaus odottamisen ajalle. Huom! Tämä on eri asia, kuin matkan varsinainen peruuntuminen, mitä ei siis korvata.

Lisätietoa

Fennia

Matkustajavakuutus ei korvaa matkakohteen olosuhteiden, kuten koronavirusepidemian vuoksi matkan peruuntumista, keskeytymistä, myöhästymistä tai matkustajan evakuointia.

Matkavakuutuksesta korvataan kuitenkin oman sairastumisen hoitokulut, sekä sairastumisesta aiheutuvat kohtuulliset lisäkulut matkan keskeytymiseen liittyen. Jos lapsi sairastuu matkan aikana, korvataan luonnollisesti myös vanhemmalle aiheutuneet lisäkulut.

Fennia myös jatkaa matkavakuutuksen voimassaoloa ilman kuluja, mikäli matka pitkittyy koronaan sairastumisen tai karanteenin takia, eikä matkustaja pääse ennen alkuperäisen vakuutuksen päättymistä Suomeen. Korvausta karanteenista tulee hakea Kelasta.

Lisätty päivitys lapsen sairastumisesta 26.3.

Lisätietoa

Turva

Matkojen ja lentojen peruuntumista, evakuointikuluja tai matkan pitkittymistä epidemian tai karanteenin takia ei korvata, vaikka tilanteen aiheuttaisi viranomaismääräys.

Turvan matkustajavakuutus korvaa ainoastaan oman sairastumisen matkan aikana, sekä siitä aiheutuvia lisäkustannuksia, kuten uusien lentojen hommaamisen.

Lisätietoa

Yhteenveto

Suurin osa vakuutusyhtiöistä näyttäisi sälyttävän matkan peruuntumisesta aiheutuvat kulut matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden harteille. Joukosta erottuu ainoastaan OP Pohjola, jonka kriisiturva näyttäisi korvaavan laajemmat vahingot tietyin ehdoin. Sekin tosin kehottaa hakemaan korvauksia ensin matkaoperaattorilta. OP Pohjolan jälkeen toiseksi paras vakuutusyhtiö näyttää tämän vertailun perusteella olevan If kriisiturvineen.

Korvauksia haettaessa vakuutusyhtiöt suosittelevat ottamaan yhteyttä sähköisiä kanavia pitkin, sillä suurin osa puhelinpalveluista on tällä hetkellä ruuhkautunut. Myös kiireettömien korvaushakemusten jättämistä suositellaan siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan, jotta akuutit tilanteet saadaan käsiteltyä.

Mikäli vakuutuksessa ei ole kriisiturvaa, eikä lentoyhtiö tai matkatoimisto ole vastuussa matkan peruuntumisesta, vaan sen aiheuttaa esimerkiksi maahantulokielto tai muu viranomaismääräys, jää laskun maksajaksi valitettavasti matkaaja itse.

Mitä tehdä, jos vakuutus ei korvaa?

Jos vakuutusyhtiö pesee kätensä, tai vaikka et olisi vielä edes hakenut korvauksia, ota aina ensin yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön ja kysy heiltä neuvoa.

Osa lentoyhtiöistä ilmoittaa sivuillaan, että varatut lennot voi siirtää tuonnemmaksi ilman lisäkuluja tai saada hyvitystä käyttämättä jääneistä lennoista. Näin toimii esimerkiksi Finnair ja Lufthansa.

Aurinkomatkat puolestaan teki ennakoivan päätöksen ja perui kaikki matkansa huhtikuun puoleenväliin saakka. Matkustajat saavat rahansa takaisin. Lisäys 26.3. Kesän matkoja peruttu 30.6. asti. Lisää täältä.

Joissain tapauksissa korvauksia matkan peruuntumisesta voi saada luottoyhtiöltä, jos matkan on maksanut luottokortilla. Tarkasta tämä omalta palveluntarjoajaltasi.

Karanteenin osalta neuvottele työnantajan tai koulun kanssa, kuinka toimitte. Kelan tartuntatautipäivärahaa voi saada vain, jos joudut karanteeniin EU-alueella, ETA-maassa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa. Hallituksen tai työnantajan määräämä kotikaranteeni ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan, vaan tarvitset siihen infektiolääkärin lausunnon. Lisätietoja Kelan sivuilta.

HUOM! Mikäli suunnittelet vakuutusyhtiön vaihtoa, ota huomioon, ettei se auta tässä tilanteessa, jos kysymyksessä on koronaan liittyvät asiat. Vaikka Pohjola ja If korvaavat laajasti koronaan liittyviä kuluja, eivät uudet vakuutukset kuulu korvauksen piiriin. Vakuutuksen on täytynyt olla voimassa jo ennen epidemian ja matkustuskieltojen toteamista. (Lisätty 26.3. netissä heränneiden keskustelujen myötä.)

Kilpailu- ja kuluttajaviraston infopaketti koronaviruksesta ja kuluttajan oikeuksista.

Päivitykset:

Nyt myös VR antaa mahdollisuuden siirtää ostettuja junalippuja hamaan tulevaisuuteen ilman lisäkustannuksia. ||
Viking Line sisällyttää kaikkiin 10.3. jälkeen varattuihin matkoihin automaattisesti ilmaisen peruutusturvan. ||
TUI, Tjäreborg, Detur ja Albatros Travel peruvat tulevien viikkojen pakettimatkat. ||
14.3. Ulkoministeriö ohjeistaa nyt kovin sanoin välttää kaikkea matkustamista. ||
25.3. Hallitus määrää olla matkustamatta myös kotimaassa. Älä lähde kuormittamaan Uudenmaan ulkopuolisia sairaanhoitopiirejä turhilla mökkireissuillasi. Sairaanhoitokapasiteetti on mitoitettu alueen omien asukkaiden tarpeen mukaan. ||
Ulkoministeriö pyytää matkustajia palaamaan välittömästi Suomeen.

Linkit ja tiedot päivitetty 26.3.

Terveyttä kaikille, pidetään itsestämme ja toisistamme huoli! Kyllä tämä pandemia tästä vielä jossain vaiheessa laantuu ja voimme jatkaa normaalia elämää. Matkan peruuntuminen ja siitä aiheutuvat kulut varmasti suututtavat, mutta pitää muistaa, että terveys on nyt tärkein asettaa etusijalle.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Aura Räisänen perjantai, 13 maaliskuun, 2020 at 16:20

  Tekstissä mainittu sisko: Vaikka syytä maailmanlopun paniikkiin ja vessapaperin hamstraukseen ei ole, niin uuteen koronavirukseen on syytä suhtautua riittävällä vakavuudella. Vaikkei itse kuuluisi riskiryhmään, voi omalla varomattomalla ja vastuuttomalla toiminnallaan vaarantaa toisten terveyden ja jopa hengen. Kohtaan päivittäisessä työssäni kroonisia keuhkosairauksia ja muita vakavia pitkäaikaistauteja sairastavia potilaita, joille COVID-19-tartunta olisi potentiaalisesti hengenvaarallinen. Näin rivihoitajana etulinjan taistelussa sitä toivoisi, ettei kukaan, eikä ainakaan kukaan näistä potilaista, saisi tartuntaa, mutta jos ja kun niin käy, meitä uhkaa pula sekä tehohoito- että vuodeosastopaikoista, hengitystukilaitteista sekä ylipäänsä hoitohenkilöstöresursseista. Tällöin olisi elintärkeää, että kaikki ne muut onnellisemmassa asemassa olevat pitäisivät mahdollisimman hyvää huolta sekä omasta että muiden terveydestä noudattamalla hyvää käsihygieniaa ja viranomaissuosituksia mm. matkailun suhteen, jotta terveydenhuoltomme ja ylipäänsä yhteiskuntamme kestää tämänkin koettelemuksen ja mahdollisimman moni säästyy kuolemalta.

 • Reply Niina lauantai, 14 maaliskuun, 2020 at 12:50

  ”Olin myös Facebookista saadun tiedon valossa siinä uskossa, ettei vakuutusyhtiö korvaisi mitään kuluja, mikäli sairastuisin matkalla.”

  Mainitsitkin tästä jo edellisessä blogikirjoituksessasi (jos matkalle lähtee vastoin UMn suositusta) ja koska olin matkan perumisen tiimoilta yhteydessä eilen omaan vakuutusyhtiööni (OP Pohjola), tiedustelin tämän todenperäisyyttä heiltä. Tämä ei kuulemma pidä paikkansa, vaan matkavakuutus on ihan normaalisti voimassa matkalle lähtiessä.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 14 maaliskuun, 2020 at 12:58

   Olishan se ollut aika hurjaa, jos omaa sairastumistakaan ei korvattais! Tämä on ollut taas hyvä muistutus siitä, miten somessa leviää väärää tietoa ihan ”ammattimatkaajien” ja jopa ammattilaisten toimestakin. Esimerkiks eilen joku vakuutuskäsittelijä oli twiitannut juurikin tuon, ettei Pohjola korvaa mitään matkan aikana. Tätä twiittiä levitettiin myös Facebookissa. Myöhemmin se vakuutuskäsittelijä oli sitten korjannut omaa twiittiään. Myös bloggaajien reissuryhmissä on välillä näkynyt sitkeitä väitteitä, ettei mikään vakuutusyhtiö korvaa mitään. Parasta siis tarkastaa tieto aina omalta palveluntarjoajalta suoraan.

 • Reply Sini matkakuumeessa maanantai, 16 maaliskuun, 2020 at 09:53

  Itse jouduin perumaan pääsiäisen matkan. Lennot on Finskiltä, jotka ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että antavat perua varauksia. Nyt pitää jännittää toukokuun alkua, kun silloin olisi seuraava reissu. Tästä keväästä tuli kyllä ihan muuta, mitä olisi odottanut.

 • Reply Taina keskiviikko, 18 maaliskuun, 2020 at 16:57

  Hyvä ja kattava postaus. Itse ehdin kotiutua maailmalta juuri ennen pahimman alkua ja onneksi ei ollut mitään varauksia tuleville kuukausille anyway. Facessa olen kuitenkin seurannut omien kaverien ja matkailuaiheisissa ryhmissä olevien ahdinkoa ja stressiä. Aika hurjaa aikaa elämme.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 20 maaliskuun, 2020 at 08:59

  Mulla olisi toukokuussa ja kesäkuussa reissuja, joiden suhteen vähän jännittää. Mulla on OP:ltä aika kallis ja kattava matkavakuutus ja elän toivossa, että sieltä löytyy kriisiturvaakin…

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 21 maaliskuun, 2020 at 08:43

   Sama täällä. Toukokuun lopussa on lennot Irlantiin, mutta ne on onneks Finnairilta. Majoitukset varattiin niin, että ne voi perua hieman ennen matkaa ilmasiks. Toivottavasti saat apua OP:lta! Kyllä ton kriisiturvan pitäis kattaa näitä kuluja, mutta en sit tiiä kuinka pitkät ne käsittelyajat on. Toivotaan että pääset edes sillon kesäkuussa reissuun!

 • Reply Terhi perjantai, 20 maaliskuun, 2020 at 15:07

  Informatiivinen postaus. Aika suuri mahdollisuus on siihen ettei matkavakuutus korvaa mitään, itsellä kun tuppaa olemaan aina se vääränlainen vakuutus. Omalta osaltani olin varannut vain lennot ja toiveet ovat korkealla, että lentoyhtiö antaa perua ne koska kohdemaa on sulkenut rajansa.

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 20 maaliskuun, 2020 at 17:46

  Vasta palasin maailmalta, joten en ole vielä kovin paljoa ehtinyt perehtymään huhti-toukokuun matkojen peruutuksiin. No, huhtikuu on blogimatka, joten sen järjestäjä perunee sen ja jos siitä tulee takkiin, niin ottanee kulut piikkiinsä. Toukokuun Pakistan onkin jo kinkkisempi, sillä siinä on matkanjärjestäjältä ostettu maaosuus ja Turkishilta ja Thailta ostettuja lentoja. Thai peruutti jo lentoketjusta osan, joten saanemme sen osalta koko ketjusta aikanaan rahat takaisin (peruutus vasta pari päivää sitten, joten hyvitystä ei vielä ole näkynyt). Turkishin tilannetta en vielä tiedä, mutta oletan, että peruuttaa – ja suomalaisen Travellerin varausmaksut saanemme takaisin sen kummemmin mukisematta. Jos jotain jää, niin pitänee tsekata if:iltä. Tosin kaikkinensa tuosta Pakistanin matkasta olimme vasta maksaneet (kahdelta) n. 2300 euroa, joten summa on tosi kohtuullinen vaikka hävitäkin tässä rytäkässä.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 21 maaliskuun, 2020 at 08:47

   Kyllä harmittaa, jos joudutte jättämään Pakistanin väliin. Tosin pääseehän sinne sitten myöhemmin. Varmaan aika hyvät saumat saada Ifin kriisiturvasta niitä kuluja takas, jos niikseen tulee. Mutta eiköhän noi firmat oo sen verran kohtuullisia, että niistäkin saa rahat ensisijaisesti takaisin.
   Pysykäähän terveenä!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 21 maaliskuun, 2020 at 17:42

  Mulla oli pääsiäiseksi varattu Amsterdamin matka. Matkavakuutus (Turva) ei sen peruuntumisesta koituvia kuluja korvaa. Olen nyt odotellut, että KLM peruisi sen lennon, jolloin saisi rahat takaisin. Sinne en ole ollut vielä yhteydessä, kun ovat tukossa jo valmiiksi ja pyytävät ottamaan yhteyttä vasta lähempänä matkaa. Onneksi matka on maksettu luottokortilla, niin se on sitten viimeinen mahdollisuus yrittää jotain rahoja saada pois. Australian matkan ehdimme onneksi tekemään ennen koronan villiintymistä. Sen peruuntuminen olisi harmittanut huomattavasti enemmän.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 10:54

   Toivottavasti saat rahat takas. Ja niimpä, hyvä että ehditte sen Australian reissun tekemään. Sieltä olis saattanu muutenkin olla aika hankala päästä takas kesken matkan.
   Mulla peruuntu ton Meksikon reissun lisäks Irlannin matka, mutta sen ehtii tehä vaikka ens keväänä.

 • Reply Timo sunnuntai, 22 maaliskuun, 2020 at 11:00

  Kattava ja ajankohtainen infopaketti! Kiitos! Tämän muistuttamana oli helppo katsoa ja meillä molemmilla on onneksi Pohjolan tuo matkustajavakuutus ja siinä näkyi kriisiturvaa + lentoperuutusta mainittuna. Seuraava lento on/olisi USAan juhannuksen jälkeen, joten saapa nähdä miten tämä jatkuu ja mitä IcelandAir tekee… jossain on ollut 3kk kestoista arviota, joten voisi olla mahis mutta tämä on kyllä jotain niin uutta ja arvaamatonta, että ei tässä auta kuin seurata tilannetta.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 10:57

   Kiitos kommentista 🙂 Hienoa että teillä on vakuutukset kunnossa! Mä peruin kaikki vuoden alkupuoliskon matkat enkä uskalla varata uusia ennen kun tää tilanne laantuu. Syksyllä ja loppuvuodesta olis ollu tarkoitus lähteä reissuun kans, mut sen näkee sitten, pääsekö sinnekään.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Hae blogista


  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa