Eurooppa Suomi

The YARD – Designia Suomen ainoassa viiden tähden hostellissa

maanantai, 27 tammikuun, 2020

Hostellimajoitus jakaa monesti ihmisten mielipiteitä. Moni kuvittelee hostellien olevan synonyymi 20+ ikäisten reppureissaajien biletyspaikalle, sille missä siisteys- ja varustelutaso on minimissä eikä ylellisyydestä saati yksityisyydestä ole häivähdystäkään. Olen itsekin matkoillani yöpynyt jos jonkinlaisessa hostellissa, niiden yhteisissä makuusaleissa, joskus jopa oleskelutilan sohvalla. Kerran olen kääntynyt kannoillani pelkän huoneen nähtyäni. (Lue täältä epäonnisesta Kaunasin matkastani.)

Näin iän ja matkakilometrien karttuessa en enää tyydy mihin tahansa yöpaikkaan, vaan valitsen hakusuodattimilla kohteen, joka on saanut vähintään 8/10 pistettä. Sen lisäksi että sijainnilla on suuri merkitys, huomaan useimmin valitsevani majoituksen ulkoisiin seikkoihin perustuen – sen, minkä sisustus näyttää siistiltä, kutsuvalta ja modernilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näihin kaikkiin hakukriteereihin vastaa Helsingin matkoillani aivan keskustasta löytyvä The YARD Hostel. Kyseinen hostelli sijaitsee Stockmannin vastapäätä Kalevankadulla, joten asemaltakaan perille ei ole kuin muutaman minuutin kävelymatka. The YARD on avattu vuonna 2017 ja sen sisustukseen on toden teolla panostettu.

Yleiset tilat

Yleensä hostelleissa ympäri maailman näkyy Ikean kalusteita, astioita ja tekstiilejä, mutta YARDiin sisään kävellessä näkee, että laatuun on panostettu. Tekstiileissä ja astioissa pilkahtaa Marimekkoa, huonekaluissa Artekin ja HAYn klassikkoja. Sisustuselementeissä näkyy TRE-designkaupan tuotteita, seiniä koristaa mm. Gunnar Forsströmin ja Jussi Lahtisen Helsinki-posterit sekä lappilaisen Reidar Särestöniemen julisteet. Yleistunnelma on viihtyisä ja suomalaisuutta kunnioittava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useinkaan hostellien oleskelutilat eivät ole kovin houkuttelevat, mutta täällä tuntuu, kuin olisi kotona omassa olohuoneessa tai kylässä jonkun tuttavan luona. Näyttipä olohuoneessa olevan jopa PlayStation. Lisäviihtyisyyttä tilaan tuovat viherkasvit ja sisäkaton tunnelmavalaistus. Yhdellä sanalla kuvattuna The YARD on cosy.

Keittiö ja aamupala

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisistä tiloista löytyy keittiö, jossa tarjoillaan aamuisin perustason aamupala ja jossa voit kokkailla omia ruokiasi. Aamupalalla tarjolla on muroja, mysliä, jugurttia, hilloa, nutellaa, leipää, leivän päällysiä, hedelmiä, kahvia, teetä ja mehua.

Kahvin ystävänä kiinnitin huomion seinällä olevaan mainintaan, että kahvina käytetään helsinkiläisen Kaffa Roasteryn kahvia. Tällaiset pienet yksityiskohdat eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä edes kalliimmissa hotellimajoituksissa, missä huoneissa vedenkeittimen viereen on yleensä aseteltu vain yksittäispakkaus Nestlen pikakahvia. Tosin on sekin parempi kuin ei kahvia ollenkaan.

Yleensä hostellien keittiöissä on kori ylijäämäruuille, joita muut vieraat ovat jättäneet jakoon. The YARD sen sijaan tarjoaa talon puolesta vieraiden käyttöön perusruokatarvikkeita, kuten pastaa, riisiä ja puurohiutaleita. Jääkaapissa on tarvikkeita aikaiselle aamupalalle, mikäli joudut lähtemään hostellista ennen kahdeksalta tarjoiltavaa kattavampaa aamupalaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylpyhuoneet ja yleinen siisteys

Kylpyhuoneet ja vessat ovat erinomaisen siistit – samoin kuin kaikki muutkin tilat. Mietitytti ensin vessojen riittävyys, sillä yksittäisiä vessoja taisi olla vain neljä kappaletta. Mitään jonoja en kuitenkaan nähnyt muodostuvan. Toisaalta hostelli sijaitsee vanhassa arvorakennuksessa, joten niillä mennään, mihin rakennus ja putkisto taipuvat.

Kengät jätetään eteiseen, missä tarjolla on tohveleita, jos niitä haluaa käyttää. Tämä on hyvä juttu, koska se pitää tilat erityisen siistinä. Ja onhan sekin yksi suomalaisuuden piirre, jota on kiva korostaa.

Makuutilat

The YARDin yhteismajoitustiloissa on paljon sellaisia pointteja, joita arvostan makuusaleissa: kerrossängyt ovat vahvaa tekoa, jolloin naapurin liikehdintä ei tunnu eikä kuulu; sängyn eteen saa vedettyä verhon, mikä tuo yksityisyyttä; jokaisen sängyn kohdalla on hylly tavaroille, seinällä pieni naulakko omille vaatteille ja lisäksi pistorasioita on riittävästi.

Hauskana yksityiskohtana kerrossänkyjen päädyissä on myös peilit, joiden ääressä voi meikata aiheuttamatta vessajonoa aamuisin. Toki makuulooseissa on myös sänkykohtainen valaistus. Huoneessa on lisäksi useampi yhteisnaulakko ja lisää pistorasioita sekä peilejä. Näitä pieniä varusteita ei koskaan voi olla liikaa.

8 hengen naisten dormi.

Petivaatteet ovat hyvälaatuiset ja puhtaat, patja laadukas ja sänky todella tilava. Alasängyssäkin mahtuu helposti istumaan. Kannattaa varautua siihen, että sänkyä ei jostain syystä ole pedattu lakanan osalta valmiiksi. Luultavasti tämä johtuu siitä, että majapaikka ei erikseen määrittele makuupaikkoja, vaan asiakas saa itse valita missä sängyssä yöpyy. Pussilakana ja tyynyliina kuitenkin on valmiiksi laitettu. Lakanan petaus ei siinä mielessä haittaa, mutta se voi olla hieman haastavaa yläsängyssä.

6 hengen naisten dormi.

Matkatavarasäilytys

Sänkyjen alla on lukittavat laatikot matkatavaroille, mutta säilytin reppuani vaan lattialla. En ole koskaan törmännyt hostelleissa siihen, että tavaroita olisi varastettu, mutta tietenkin se on jokaisen itsensä harkittavissa, miten tavaroitaan säilyttää. Käsilaukun otin yöksi makuuloosissa olevaan naulakkoon, läppärin ja kameran nostin hyllylle.

Hostellin respassa on myös erillinen matkatavarasäilytys, minne tavarat voi viedä ennen sisäänkirjautumista.

Ainoa miinus, mitä 8 hengen huoneesta voi sanoa, on ulkoa kantautuva tupakan haju. Tästä oli myös mainittu aiemmissa hostelliarvioinneissa, joten tiesin mitä odottaa. Hostelli tuskin voi asialle yhtään mitään, sillä kadulla tupakoimista ei ainakaan toistaiseksi ole kielletty. Majoituin myöhemmin 5 hengen dormissa, eikä siellä ollut tätä ongelmaa.

Hintataso

Mikäli neljän, kuuden tai kahdeksan hengen makuusali ei kiinnosta, on tarjolla myös privaattihuoneita. Hinnat eivät ole missään vaihtoehdossa mitenkään päätä huimaavat. Ottaen huomioon hostellin laadukkuuden, ilmaisen aamupalan ja erityisesti keskeisen sijainnin, ei päälle 30 euroa dormi-yöstä ole juuri mitään. Privaatti kahden hengen huone taas irtoaa edullisimmillaan noin 70 eurolla.

Arviot

Muutaman yön jälkeen antaisin hostellille sen ansaitsemat neljä puoli, ellen jopa sitä viittä tähteä. Ainakin kärkisijoille se nousee Mexico Cityn boutique hostel Casa Pepen kanssa ja tulen varmasti yöpymään The YARDissa jatkossakin.

The YARD on valittu sekä vuonna 2018 että 2019 Suomen parhaimmaksi hostelliksi (Hostelworld) ja se on Helsingin erikoismajoitusten listalla sijalla 7/128 (TripAdvisor, tammikuu 2020). Majapaikalla on TripAdvisorin Erinomainen kohde -sertifikaatti, joka annetaan jatkuvasti erinomaisia arvosteluja saavalle kohteelle. High-end hostelleja listaava Hostelgeeks on listannut The YARDin Suomen ainoaksi viiden tähden hostelliksi.

Lisätietoa hostellista: TheYARD.fi

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 18:56

  Tämäpä on hyvältä kuulostava uusi tuttavuus, täytyy pistää korvan taakse Helsingin reissuja ajatellen! Monesti olen sieltä katsonut hotellien vaihtoehdoksi hostellia, kun aika usein kaupungissa pyörin, mutta The Yard oli jäänyt huomaamatta.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning tiistai, 28 tammikuun, 2020 at 09:54

   Kiva juttu 🙂 Mullekin tää ilmesty hakutuloksiin vasta muutama kuukaus sitten. Sitä ennen olin aina Sturenkadun Cheapsleepissä tai Hämeentien Sweet Dream Guesthousessa.

 • Reply Laura Laakso torstai, 6 helmikuun, 2020 at 17:57

  Matkamessujen aikaan majoituin Yardissa ja tykkäsin myös kovasti. Ainoa miinus aamupalasta, jossa olisin toivonut jotain hedelmää ja kauramaitoa kahviin. Harvoin kai hostelleilta voi tällaista luksusta odottaa, mutta aina löytyy jotain pientä kehitettävää. Varaan varmasti uudelleen, koska hinta, sijainti ja sänky olivat loistavat!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning torstai, 6 helmikuun, 2020 at 18:07

   No hei sinun kanssahan me juteltiin siellä! Oltiin Clarionin bileissäkin.
   Tuo kauramaito olis kyllä hyvä vaihtoehto. Mäkin käytän kotona pelkästään Oatlyn tuotteita. Hedelmistä tais olla appelsiinilohkoja, mutta en sit tiiä vaihteleeko se miten usein tai onko siellä esim. kokonaisia hedelmiä koskaan. Kyllä tuonne varmasti tulee vielä uudelleen mentyä, on niin hyvällä paikalla kuten sanoit. Ja tykkäsin kans et sänkyjen edessä on ne verhot, lisäks pikku naulakko ja hylly sängyn vieressä oli hyvä juttu 🙂

 • Reply Nimetön tiistai, 11 helmikuun, 2020 at 15:10

  Tuo on kyllä hyvä, kun yhteismajoitustilassa majoittuu, että on verho jonka saa vedettyä sängyn eteen. On edes jotain vähän yksityisyyttä. Itse majoitun yleensä hostelleissa, koska silloin löytää yleensä matkaseuraa. Mutta hotelleista yleensä tykkään enemmän yksityisyyden takia.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning tiistai, 11 helmikuun, 2020 at 18:03

   Joo näin on, yksityisyydellä on kyllä suuri merkitys! Jos sängyn edessä ei ole verhoja, ripustan siihen aina pyyhkeen tai ison huivin, mikäli olen alasängyssä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.