Eurooppa Suomi

Matkamessujen kooste ja valintani TOP 3 -listoille

sunnuntai, 19 tammikuun, 2020

Pääsylippu/bloggaajapassi saatu Messukeskukselta

Tutustuin Matka 2020 -messuihin tänä vuonna kahdessa eri roolissa, sillä päivystin välillä ystävyysseurojen osastolla ja välillä kävin pyörimässä messupisteillä bloggaajana. Teemamaana oli tänä vuonna Viro 56:n näytteilleasettajan voimin.

Yhteensä näytteilleasettajia oli 997 ja heitä oli paikalla 89:sta eri maasta. Vierailijoita messuhallissa kävi lähemmäs 70 000. Käytävät olivat etenkin perjantaina todella ruuhkaisat ja tiettyjen ständien edessä oli pitkät jonot. Varsinkin ilmaiset arvonnat kiinnostivat suomalaisia 😉

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkahaaveita

Bloggajapassilla kierrellessä yllätyin hieman siitä, kuinka helposti messujen näytteilleasettajat olivat tarjoamassa yhteistöitä näinkin nuorelle blogille ilman, että itse edes markkinoit itseäsi sen kummemmin. Mitään en kuitenkaan näin äkkiseltään sopinut, mutta pari sellaista tarjousta jäi mieleen, mistä voisin olla tulevaisuudessa kiinnostunut.

Jutellessani esittelijöiden kanssa, vahvistuivat omat matkahaaveeni entisestään. Ilahduin siitä, että Irania ja Sintraa esiteltiin molempia kahden pisteen voimin. Travellerin pisteeltä sai kivaa lisäinfoa Uzbekistanista, joka on yksi haavelistani kohde. Lisäksi Mongolian läsnäolo ensimmäistä kertaa messuilla oli kiva piristys, ja kävinkin jutustelemassa pisteen edustajan kanssa. Kuulun Suomi-Mongolia-seuraan ja olin hyvilläni siitä, että maa oli nostettu esille myös mediatiedotteen suosituksissa. Voin lämpimästi suositella Mongoliaa matkakohteena!

Lue lisää: Esi-isien jäljillä (Mongolia, huhtikuu 2018)

Messut tuntuivat tänä vuonna todella monipuolisilta, ja olin tyytyväinen, että maata pitkin -teema oli otettu mukaan varsinaiseen messuohjelmaan. Myös vastuullisuus oli erinomaisesti esillä. Nämä molemmat aihepiirit olikin ennustettu tämän vuoden matkailutrendeihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palkintoja ansioituneille

Ammattilaispäivien avajaisiksi julistettiin Matkailutoimittajien Killan palkinnot (kuva alla). Vuoden 2019 matkailuhenkilöksi valikoitui Thomas Cookin kriisin keskellä mediapaletin kasassa pitänyt Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen, kotimaan kohteeksi Rantasalmen Järvisydän ja ulkomaan kohteeksi Georgia.

Ystävyysseurojen toimintaa käsittelevän paneelin jälkeen taas vuoden ystävyysseurateoksi valittiin Pykeijan ystävien ansiokas työ, joka on tuonut esiin historiallisen ulkosuomalaisen yhteisön elämää.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Sustainable Travel Competitionin puolestaan voitti Visit Saaremaa Virosta.

Kotimaan matkailu

Kotimaan osastolla oli paljon ständejä, joista suurimman tilan nappasi Lapin alueen pisteet. Rovaniemi, Inari-Saariselkä ja muut Lapin kohteet olivat näyttävästi esillä. Myös erilaisia revontulimatkoja ja -majoituksia mainostettiin. Sajoksen pistettä jäin kaipaamaan Lapin ständien joukosta.

Lue lisää: Taannoiset Saariselän postaukseni

Kotimaan alueella esiteltiin Lapin lisäksi tuttuun tapaan saaristoa, Saimaan aluetta sekä pienempiä kohteita. Järviteemalla oli liikkeellä myös messuilla lanseerattu Kainuu Arctic Lakeland. Muina luontoaiheina mieleen jäi Retkipaikka, jota käytän itsekin etsiessäni tietoa Suomen luontokohteista, sekä uusi tuttavuus Rokuan geopuisto, joka on Suomen ainoa ja maailman pohjoisin UNESCOn Global Geopark.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen hostellijärjestön pisteeltä taas kerrottiin, että Helsingissä sijaitseva Both-hostelli on nykyään eläinystävällinen. Tämä oli hyvä pointti, sillä vuoden 2020 trendeissä esiin nousi myös lemmikin kanssa matkustaminen.

Turkin boikotointi?

Matkailuun liittyvää vastahakoisuuttakin näkyi, sillä Turkki boikottiin -järjestö oli jakelemassa flyereitaan messuvieraille. Mielestäni esitteen olisi voinut jakaa reilusti, eikä vaan jättää sitä vaivihkaa pöytään, kun ihmiset oli syömässä. Olisin halunnut keskustella järjestön edustajan kanssa esimerkiksi ideoista, kuinka ihmisten toimeentulo turvataan sen jälkeen, kun boikotin myötä turismista saatu elinkeino kuihtuisi.

Haluaisin tietää myös miksi nimenomaan Turkki. Miksi esimerkiksi erään Lähi-idässä toimivan miehityspolitiikkaa harrastavan suositun matkailuvaltion annetaan mainostaa itseään massiivisella ständillä ilman, että kukaan kritisoi tai kyseenalaistaa sitä?

En kiistä Turkin valtion tekemiä ihmisoikeusloukkauksia, ja tukeni on täysin kurdien puolella, mutta ei boikotti ole niin yksiselitteinen ratkaisu maailman ongelmiin. Onhan se huomattu, ettei edes kansainväliset valtiolliset pakotteet muuta kaikkien kritisoitujen maiden toimintaa, mutta sen sijaan tavallisten kansalaisten osa on heikentynyt entisestään niissä maissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Kannattaako kriisimaiden boikotointi?

Lentoyhtiöiden osallisuus

Facebookissa oli messujen aikaan keskustelua mm. lentoyhtiöiden edustamisesta, ja itsekin huomasin, etteivät perinteiset lentoyhtiöt, kuten Finnair ja Qatar Airways olleet tänä vuonna suurieleisesti esillä. Qatar taisi olla vain ammattilaispäivän ja Finnairilla oli pieni ständi jonkun muun pisteen yhteydessä. Ainoastaan kiinalaisella Juneyao Airilla, Turkish Airlinesilla ja Air Balticilla oli massiiviset messupisteet, Norwegian oli myös isohkosti esillä. Bongasin näiden lisäksi vajaa kymmenen muuta lentoyhtiötä.

Laivayhtiöt oli esillä normaaliin tapaan ja myös ristiriitaisia Karibian risteilyjä mainostettiin avoimesti. En valitettavasti ehtinyt perehtyä jättiristeilijöiden eettiseen puoleen tai oliko sitä ollenkaan tuotu esille. Asiakkaita ainakin näytti olevan tasaisena virtana.

Lavapuheenvuorot

Paneelikeskusteluista ja lavaohjelmista mielenkiintoisimmat (mitä ehdin katsomaan) käsittelivät matkailijan turvallisuutta (Ulkoministeriö), somevaikuttajien vastuuta (PING Helsinki), ratkaisuja matkailun negatiivisiin puoliin (ICRT Finland), ystävyysseurojen toimintaa (SYL), sekä tavan tallaajan kertomuksia vuoristovaelluksilta (7 Summits Team Finland). Myös ulkoministeri Pekka Haaviston interrail-muistelot keräsivät itseni lisäksi sankan joukon yleisöä paikalle.

Harmittaa, että missasin osan keskusteluista ja ohjelmista, mitä olisin halunnut päästä seuraamaan. Muun muassa Mongolian kurkkulaulu, bloggaajien maata pitkin -kertomukset, Peru has it all ja Tuntematon Japani jäivät väliin. Mutta kaikkeen ei voi revetä. Moni ohjelmista oli päällekkäin neljällä eri lavalla ja sen lisäksi eteenpäin luoviminen ja suunnistaminen messuilla on välillä haastavaa ja aikaa vievää.

Aktiviteetit

Aktiviteeteistä päällimmäiseksi nousi Kiipeilyliiton järjestämä seinäkiipeily, jonka myötä pääsi koettamaan voimiaan eritasoisilla kiipeilyreiteillä. Olin jo pitkään halunnut kokeilla seinäkiipeilyä, ja nyt tuli tilaisuus, johon päätin tarttua.

Tukevien valjaiden ja tarkoitukseen sopivien kiipeilykenkien ansiosta aktiviteetti sopii kaiken ikäisille, ja näin paljon myös lapsia kiipeilemässä. Kiipeily kävi aika nopeasti käsien päälle, sillä muistaakseni olen joskus kuullut, että pitäisi kiivetä jaloilla eikä käsillä. Kiipesin kaksi kertaa keskivaikean reitin ja pääsin melkein ylös asti kymmeneen metriin. Liiton edustaja otti ystävällisesti kuvia kiipeilystäni.

Ohjelmanumerot

Esityksistä mieluisin oli tänäkin vuonna Inari-Saariselän pisteellä järjestetty saamenkielinen musiikkiesitys. Musisoinnista vastasi tällä kertaa Hildá Länsmanin ja Viivi Maria Saarenkylän VILDÁ, jonka harmonikan säestämän pohjoissaamenkielinen laulu vei kuuntelijat muun muassa gufihtareiden eli menninkäisten maailmaan.

Lue lisää: Saamenmaasta, kulttuurista ja mytologiasta

Myös muut kulttuurityypilliset musiikki- ja tanssiesitykset ovat aina yhtä mukavia. Useampana vuonna messuilla ovat esiintyneet ainakin Indonesia ja Dominikaaninen tasavalta. Japanin ja Korea Tourismin esittelijät olivat pukeutuneet perinteisiin asuihin, mistä lisäpisteet. Minua ihastuttaa aina myös Japanin ständin kauniit origamit 🙂

Omat TOP 3 -valintani messutarjonnasta

Mutta katsotaan sitten vielä tähän loppuun muutama TOP 3 -listaus, joista tein huomioita messujen aikana. Vaikka vietin messuilla kolme päivää, en varmastikaan ehtinyt ihan jokaista pistettä koluamaan läpi tai tutustumaan koko tarjontaan.

Visuaalisesti mieleenpainuvimmat kotimaan pisteet

 • VR
 • Comgate – matkailualan tietojärjestelmät
 • Höyrylaiva s/s Ukkopekka ja Herrankukkaro

Visuaalisesti mieleenpainuvimmat ulkomaan pisteet

 • Zekri Tours (Egypti)
 • Kroatia
 • Sharjah (UAE)

Kauniit ständit

 • Espanja
 • Marokko
 • Moldova

Inspiroivimmat pisteet

 • Tour Mongolia
 • Filos Taverna (Kreikka)
 • Teakkeri (suomalaista käsityötä)

Parhaimmat esittelijät

 • Peru
 • Tania Tours (Jordania)
 • Työväenmusiikki (Valkeakoski)

Mieleen jääneet ständien ohjelmat

 • Kiipeilyliiton seinäkiipeily
 • Pitsin nypläys Rauman pisteellä
 • Aqva Hotel & Span niskahieronta (teki terää!)

Bonuksena jokavuotinen vakiokohteeni eli Tullin piste, missä pitää käydä moikkaamassa suloisia tv:stä tuttuja koiruleita. Kuvassa huumekoira Hyrrä, joka muiden tullikoirien kanssa on tärkeä osa meidän matkustajien ja tietenkin myös muiden ihmisten turvallisuutta.

Kävitkö Matkamessuilla? Löytyikö vinkkejä tuleviin reissuihin?

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kelvästä kartalle maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 10:45

  Ensikertalaisena matkamessuilta mukaan tarttui tietysti paljon esitteitä. Latvian osastolla oli myös motivoituneita esittelijöitä, se jäi maana vähän kytemään mahdollisena uutena käyntikohteena. Paljon ainakin ideoita tarttui messuilta mukaan.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 11:01

   Kiitos kommentista 🙂 Esitteitä tosiaan on tapana tarttua mukaan enemmän kuin tarpeeksi. Yritin nyt tänä vuonna ottaa vain niitä, mistä uskon oikeasti olevan hyötyä myöhemmin. Joistain esitteistä otin vain kuvan.

   Kiva, että tykästyit Latviaan! Kävin siellä itse viime syyskuussa ja rakastuin Riikaan kyllä todella paljon. Se on tosi kaunis kaupunki! Jos kiinnostaa, niin tässä on matkakertomus https://www.rantapallo.fi/cillamaria/2019/09/10/eurotrip-ruma-ja-rakastettava-riika/

   Hyviä tulevia reissukokemuksia sinulle!

 • Reply Sini matkakuumeessa keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 15:57

  En yhtään ihmettele, miksi Georgia voitti messuilla. On se vaan niin upea maa. ♥️

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 09:46

   Kiva, että vähän tuntemattomammatkin maat nousee esiin 🙂

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 17:42

  Hyvin nostettu matkamessujen eri sisältöjä esille ja komppaan kyllä, että Espanjan ja Perun pisteet kiinnittivät huomion tälläkin kävijällä! 🙂 Oli hyvä, että vastuullisuus oli myös isona osana näitä messuja. Tuo on kyllä kieltämättä mielenkiintoinen asia tuo eri maiden boikotointi syystä tai toisesta, siinä on pohdittavaa kyllä. Milloin kannattaa boikotoida ja mitä ja mitä seurauksia sillä voi olla niin hyvässä kuin huonossakin.. Nuo jättiristeilijäyritykset ovat joka vuosi iso osa messuja ja itseäni kiinnostaisi myös heidän kantansa vastuullisuuteen ja ekologisuuteen liittyen. Itse en muutenkaan ole kovin suuri risteilijä-ihminen, joten en sen kummemmin niitä jäänyt tutkimaan tähän hätään. 😀

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 09:48

   Kiitos 🙂 Jäi harmittamaan, etten ehtinyt nähdä Perun pisteen ohjelmaa tarkemmin.
   Boikotointi on kyllä vähän niin ja näin. Ymmärrän miksi sitä on helppo kannattaa, mutta ei se ole ratkaisu perustavanlaatuisiin ongelmiin. Ei minuakaan kiinnosta tällä hetkellä Turkkiin matkustaa, mutta en tuomitse niitä, jotka sinne päättää lähteä.
   Ja vähän samaa mieltä risteilyistä. Ei oikein nappaa, vaikka olishan sekin varmasti kokemus sinällään viettää viikko jossain Karibialla.

 • Reply Rosa lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 00:43

  Olisiko Turkin boikotointi voinut liittyä siihen, että Turkki oli Matkamessujen partnerimaa pari vuotta sitten ja silloin kriittinen puhe jäi kokonaan kuulematta.

 • Reply Raija sunnuntai, 9 helmikuun, 2020 at 10:30

  En ihmettele jos ja kun Turkkia boikotoidaan. Siihen on kyllä vahvat syynsä.

 • Reply Raija sunnuntai, 9 helmikuun, 2020 at 10:32

  Harmillista etten bongannut Tullin osastolla noita ihania koiria.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning tiistai, 11 helmikuun, 2020 at 17:53

   Koirat on siellä joka vuosi. Ensi vuonna siis paremmalla onnella!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.