Inari-Saariselkä: Fine diningia ja grilliruokaa (Saariselän ravintolat)

Saariselkä on rakentunut käytännössä kokonaan turismin varaan, joten sieltä löytyy monipuoliset ruokapaikat eri hintaluokissa. Tarjolla on muun muassa useamman hotellin buffet-ateriat ja À la carte -listat, hampurilaisgrillejä, pieniä ravintoloita ja Nesteellä toimiva pizzeria. Saariselällä sijaitsee peräti kaksi Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjien Veljeskunnan fine dining kilpiravintolaa.

Muossi Grilli

Muossin ohi kuljin työmatkalla monta kertaa ennen kuin poikkesin viimein sinne hakemaan iltaruokaa. Grilli on pieni ja sympaattinen, nurkassa on takka ja seinillä vanhoja valokuvia saamelaisista sekä saamelaisartisti Merja Aletta Ranttilan piirustuksia. Grillin suosituin annos on rykimähampurilainen, johon tulee pihvin lisäksi kylmäsavuporoa, juustoa, pekonia ja paistettu kananmuna.

Päädyin itse kuitenkin tilaamaan poroburgerin, missä on tuhdin pihvin, juuston ja salaatin lisäksi vain kylmäsavuporoa. Hampurilainen oli ihan keskiverto-purilainen, mausteet oli ok ja paistopintaa tarpeeksi. Otin hampurilaisen lisäksi vielä poromakkaran ja sekin oli oikein hyvä. Ei mitään jauhomakkaraa. Juomaksi otin kokistölkin.

Poroburgeri.

Poromakkara.

Palvelu oli nopeaa, mutta grillillä ei ollutkaan hirveä ruuhka ja siellä oli kaksi työntekijää. Hintaa aterialle kertyi noin 14€. Kävin Muossilla myös toisen kerran, jolloin jouduin odottamaan poromakkaraa (3,30€) suht pitkään jonon takia. Paikalla oli tällöin vain yksi työntekijä.

Ravintola Kaltio (Santa’s Hotel Tunturi)

Ravintola Kaltio kuuluu Santa’s Hotel Tunturin Gielas-rakennukseen ja toimii Gielaksessa majoittuvien aamiaisbuffet-ravintolana. Illallistamiseen Kaltio soveltuu myös erinomaisesti. Ravintola on tyylikäs, siisti ja uudehkon tuntuinen. Talon erikoisuutena on Kaltion kalapöytä, josta pääsee maistelemaan eri tavoin valmistettuja muikkuja, rautua, haukea, lohta ja muita herkullisia meren antimia.

Kaltion kalapöytä.

Kävimme Kaltiossa kämppiksen ja hänen miehensä kanssa (molemmat kokkeja, joten ruokakeskustelut olivat mielenkiintoisia). Amuse Bouche eli keittiön tervehdys toi eteemme valkosipulilla maustettua jokirapua.

Minulla oli jo valmiina mielessä tilaus, sillä halusin testata Lapaksia eli Lapin tapaksia. Makupalalautaselle on kerätty kylmäsavuporoa, ylikypsää poronpotkaa ja marinoitua punasipulia, friteerattua muikkua ja kapris-tillismetanaa, kylmäsavuhaukea, jokirapuja, sienisalaattia, mummonkurkkuja, tuoresalaattia sekä rieskaa voilla. Annoksen maut olivat monipuoliset ja herkulliset. Parhaimmistoa oli kylmäsavustetut komponentit.

Juomaksi suositeltiin eteläafrikkalaista Nederburg Winemastersin sauvignon blancia. Jälkiruuaksi otin pelkän kahvin.

Lapakset®.

Seuralaisten tilauksena oli jokirapukeitto sekä poroa ja fasaania tatti-calvadoskastikkeella, jälkiruokina hillaa ja leipäjuustoa sekä suklaakakkua ja punajuurta. Jälkimmäinen annos ei saanut kovin suurta kiitosta. Maistoin myös ensimmäistä kertaa portviiniä, jota oli kypsytetty 10 vuotta tammitynnyrissä. Ei hivellyt minun makunystyröitä, mutta en olekaan punaviinien, konjakkien yms. ystävä.

Suklaata ja punajuurta.

Hillaa ja leipäjuustoa.

Jouduimme odottamaan ruokia yli tunnin, sillä talossa oli noin 20 hengen seurue ja meidän takana myös kolmen hengen pöytä, joka odotti niin ikään tilaustaan. En tiedä miten keittiö on organisoitu, mutta missään kovin suuressa nälässä Kaltioon ei ainakaan kiireisenä iltana kannata mennä.

Ravintolan tarjoilija oli asiantunteva ja kohtelias. Kaltio on toinen Saariselän Rotisseurs-kilpiravintoloista, joten siltä saattoikin odottaa ok-tasoista palvelua. Miinuksena sanoisin, ettei Lapakset ollut mitenkään erityisen kaunis annos, ainakaan jos vertaa Lapland Hotelsien Lapin makupalalautasiin. Aterian hinnaksi juomineen tuli noin 25€.

Ravintola Kota (Northern Lights Village)

Tasokkaaseen majoitukseen keskittyvän Northern Lights Villagen ravintola Kota tarjoaa kauniin ympäristön sekä buffet- että À la carte -ruokailuun. Listalla on valmiita menu-kokonaisuuksia, mutta tilasin itse carte-listalta vain pienen lohikeiton sekä jälkiruuaksi makean Lapin juusto -annoksen. Listat on ainoastaan englanniksi.

Lohikeitto oli koostumukseltaan kermainen ja maukas. Keiton rinnalla tarjottiin paahdettua ruisleipää, jonka maku toi mieleen jotain tuttua, mitä en saanut päähäni. Pieni keitto oli ihan sopivan kokoinen tyynnyttämään enimmän nälän.

Jälkiruoka-annos oli iso ja yllättävä. En oikein tiennyt, mitä odottaa, ja yllätyinkin, kun annos oli lämmin. Kulhon pohjalla oli iso pala pehmentynyttä leipäjuustoa, jonka päällä oli lakkahilloa ja runsaasti kinuski-kanelikastiketta sekä kermavaahtoa.

Pieni lohikeitto. Annokseen kuului myös paahdettua ruisleipää, mutta omasta annoksestani puuttui jostain syystä voi kokonaan.

Pehmeää leipäjuustoa kinuski-kanelikastikkeella ja lakkahillolla.

Ravintola Kodan sisustus on todella kaunis, tyylikäs ja moderni, ja se ylsikin ykköspaikalle omalla listallani. Paikalla oli lisäkseni vain yksi asiakas, joten syrjäisemmän sijainnin vuoksi ruuhkaa ei todellakaan ollut. Minua palveli ulkomaalainen tarjoilija, joka ei kertonut mitään aterian alkuperästä, vaikka se yleensä kuuluu asiaan carte-listalta tilattaessa.

Ateria kustansi tasan 15€, mikä oli mielestäni edullinen hinta paikan tasokkuuden ja majoituksen hintaluokan huomioon ottaen (yksi yö sesonkiaikaan maksaa noin 500€ per henkilö) ja verrattuna kylällä olevien hotelliravintoloiden hintoihin. Odotinkin paljon kalliimpaa keikkaa.

Northern Lights Village sijaitsee hieman Saariselän keskustan ulkopuolella, mutta on silti kävelymatkan päässä Rovaniementien toisella puolella. Itse lomaresortin erikoisuutena mainittakoon valokuvauskurssit, joiden aikana pääsee opettelemaan revontulien kuvaamista.

Ravintola Linnansali (Lapland Hotels Riekonlinna)

Riekonlinna kuuluu Suomen suurimpaan yksityiseen hotelliketjuun, Lapland Hotelsiin. Linnansali-ravintolassa on eritasoisia ateriavaihtoehtoja, joista valittavana on buffet, Aurora-menu, bistrolista, À la carte sekä baarin snack-lista.

Lapin makupalalautanen.

Pannaria suklaakastikkeella.

Riekonlinnan aamupala on runsas ja sisälsi erilaisia leikkeleitä, herkullisia rapeita leipiä, jugurttia, siemeniä, proteiinijauheita, hedelmiä jne. Lapland Hotelsien erikoisuuksiin kuuluu mm. pikkelöidyt kalat ja kuusenkerkkäjauhe. Kuuma-altaassa oli ulkomaalaistyylisesti pannukakkuja, munakokkelia, papuja, nakkeja ja pekonia. Itse en välitä tämäntyylisestä ruokaisasta aamupalasta, joten otin vain puuroa, jugurttia ja terveellisiä lisukkeita. Aamupalabuffetin hinta on muistaakseni 18€. Buffet-menujen hintoja tai päivittäisiä ruokalistoja en löytänyt nettisivuilta.

Kävin testaamassa Riekonlinnassa myös snäkilistan suosituimman annoksen eli Lapland Hotels burgerin. Savunmakuinen burgeri hakkasi mennen tullen Muossin poropurilaisen, sillä täytettä oli runsaasti ja monipuolisesti. Burgerin listahinta on 12€.

Lapland Hotels burger.

Muita ravintoloita, joissa kävin pikaisesti tai joiden ohi kuljin

Ravintola Revontuli (Holiday Club Saariselkä)
Holiday Clubin aula ja ravintolat ovat kokonaisuutena kauniita ja sisustus tyylikästä; tunnelmallista tummaa sävyä, puuta ja nahkaa. Paikka minun makuuni, ja kävinkin siellä pari kertaa kahvilla. Revontulen ikkunoista on näkymä kylpyläosastolle. Ravintolassa tarjoillaan päivittäin aamupala-, lounas- ja päivällisbuffet. Aamiainen 15€, keittolounas 9,40€, päivällisbuffet 28€.

Ravintola Revontuli.

Holiday Clubin ravintola Rakka taas tarjoilee À la carte -listan annoksia, pizzaa yms. Kävin pari kertaa ovella, mutta en löytänyt listalta oikein mitään, mitä olisin sillä hetkellä halunnut syödä. Paikka vaikutti ihan kauniilta ja viihtyisältä. Hotelliravintoloiden hintatason mukaiset hinnat.

Holiday Clubin aulasta.

Anne’s Garden
Itseään mummolamaiseksi mainostava ruokapaikka, jossa kävin viettämässä aikaa parin työkaverin kanssa kuumaa kaakaota hörppien. Samaan yhtiöön kuuluu baari Local Pub Panimo sekä safaritoimisto Husky & Co. Rakennuksessa toimiva Saariselkä Inn tarjoaa majoituspalveluita.

Ravintola Petronella
Petronellassa oli tarkoitus käydä syömässä, mutta aika loppui kesken. Petronella on toinen Saariselän Rotisseurs-kilpiravintoloista. Ravintola sijaitsee keskustan pääkadun alapuolella, Partioaitan vieressä.

Petronella.

Pirkon Pirtti
Pirkon Pirtti on kuulemma aikanaan ollut Saariselän suosituin ravintola. Täälläkään en ehtinyt käydä syömässä. Pirtti sijaitsee Saariselän keskusvaraamon kanssa samassa rakennuksessa ”ostoskeskus” Kuukkelin takana.

Pirkon pirtti.

Neste Saariselkä
Nesteeltä kävin eräänä iltana hakemassa kämppiksen kanssa pizzaa ja sipulirenkaita. Neljän täytteen fantasiapizza oli ihan ok keskitasoa. Ruokaa joutuu odottamaan aika pitkään – näin oli myös aiemmalla kerralla kun kämppis tilasi evästä mukaan, eikä muita asiakkaita juuri ollut. Pizza, viisi sipulirengasta ja Muumi-limppari maksoivat päälle 18€.

Star Arctic Hotel
Kaunispään huipulla sijaitseva revontulimökkejä vuokraava Star Arctic Hotel on avoinna ravintolan osalta myös muille kuin majoittujille. Listalla on lähiruokaa ja pohjoisia makuja, kuten aika lailla kaikissa muissakin Saariselän ravintoloissa. Star Arcticin erikoisuutena pitäisinkin ruuan sijaan hulppeita näköaloja tunturin laella. Hintaluokka keskitason yläpuolella.

Star Arctic Hotelin majoitusta.

Sport Bistro Pilkku

Pilkku sijaitsee Saariselkä Ski & Sport Resortin alaosassa. Kävin täällä pari kertaa kahvilla ja otin samalla pullan sekä riisipiirakan. Vaniljakreemipulla oli ihan ok, mutta piirakassa ja kahvissa ei ollut kehumista. Hinta kahvilatuotteille oli 7,50€.

Sport Bistro Pilkku.

Kaunispään huippu
Nimensä mukaisesti Kaunispään huipulla sijaitseva ravintola tarjoaa sekä kahvilapalveluita, lounasta että carte-ruokailua. Ravintolassa on anniskeluoikeudet ja mahdollisuus yksityistilaisuuksien järjestämiseen. Kävin Kaunispään huipussa istuskelemassa ja juomassa kuumaa kaakaota. Rakennuksessa toimii myös kattava matkamuistomyymälä.

Kaunispään huippu.

Jávri Lodge
Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä sijaitsevan huipputasokkaan Jávri Lodgen yhteydessä on myös ravintola, mutta en ole varma, onko se avoinna muille kuin majoittujille. Pienen järven rannassa sijaitsevan lodgen ikkunoista ainakin avautuisi rauhallinen metsämaisema, ja se olisi hyvällä paikalla hiihtoladun vieressä, mikäli sinne mielii ulkopuolisten pistäytyä.

Jávri Lodge.

Saariselän Kuukkeli
Kuukkeli-ostoskeskuksen yhteydestä löytyy kahvila-ravintola, josta saa kahvilatuotteiden lisäksi aamupalaa, lounasta ja päivällistä joka päivä klo 9-20:30. Kuukkeli onkin auki vuoden ympäri ilman poikkeusta, sillä ostoskeskuksessa sijaitsee myös Saariselän ainoa kauppa.

Kahvilatuotteista vastaa Kuukkelin kotileipomo, joten leivonnaiset ovat aina tuoreita. Noutopöytäaterioiden lisäksi listalta voi tilata myös pizzaa, hampurilaisia ja muuta pikaruokaa. Nettisivujen mukaan Kuukkelista saa myös carte-annoksia. Ravintola oli melkein aina täynnä, joten en viitsinyt lähteä sinne jonottamaan.

Baarit

Ruokaravintoloiden lisäksi Saariselältä löytyy toki myös baareja. Kävin muutaman kerran ainoastaan Local Pub Panimolla, missä on viihtyisä tunnelma. Baari ei ole mikään räkälä eikä yökerho, joten siellä voi oikeasti viettää aikaa ystävien seurassa vaikkapa Yatzya tai Huojuvaa tornia pelaillen. Panimolla järjestetään myös bingo-iltoja, joiden tuotto menee vapaapalokunnan hyväksi. Bingolippu maksaa vitosen.

Join Panimolla Tornion Panimon Hilla-lonkeroa, joka on maultaan mieto ja raikas, ei yhtään liian makea tai tunkkainen, millaiseksi sen kuvittelin nimen perusteella. Pullo Hillaa maksaa päälle 7€.

Muita baareja Saariselällä on ainakin Kaunis Jorma ja Teerenpesä, joihin en tuntenut kiinnostusta tutustua, vaikka etenkin ”Tepe” tuntuu olevan sesonkityöläisten suosiossa. Teerenpesästä saa ilmeisesti myös ruokaa, mutta TripAdvisorista lukemieni arvosteluiden ja niiden vastausten takia jätin käymättä siellä.

Kauniissa Jormassa olen joskus käynyt, kun se piti paikkaansa kotikaupungissani, mutta nykyään yökerhot eivät enää ole minua varten. Saariselän Jormassa tuskin sinällään mitään vikaa on, ja etenkin nuoremmat työkaverini tuntuivat viettävän siellä paljon aikaa.

Jokaisella hotellilla on tietenkin myös omat aulabaarinsa, mutta niistä minulla ei ole mitään kokemusta.

Santa’s Hotel Tunturin aulabaari.

Summa summarum

Saariselkä tarjoaa pieneen kokoonsa nähden monipuolisen ja runsaan ravintolavalikoiman, josta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Etsit sitten helppoa ja nopeahkoa grilliruokaa, keskitason buffet-menuja tai hienompia illallisia, on Saariselkä kuin tehty sinua varten.

Osa ravintoloista kaipaisi pientä tai vähän suurempaakin pintaremonttia, ja niiden rinnalla uudistetut ravintolat kyllä erottuvat joukosta edukseen. Estetiikasta välittämättömälle tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, eikä paikan sisustus toisaalta kerro mitään ruuan tai palvelun laadusta.

Hintataso on koko Lapissa muuta Suomea keskimääräistä korkeampi, ja tuotteissa lieneekin Lappi-lisä, samoin kun pääkaupungin palveluissa on Helsinki-lisä. Lapin matkailu ei ole tarkoitettu ihan tyhjätaskuille, joskaan hinnat eivät ole läheskään yhtä korkeat, kuin vaikkapa Norjan Lapissa.

Jos kiinnostuit Saariselän tarjonnasta, majoitusvaihtoehtoja löydät esimerkiksi Bookingin kautta. Varaamalla majoituksen tästä linkistä, saan pienen komission, mutta sinulle se ei aiheuta lisäkustannuksia.

Ps. Kannattaa lukea myös Annukan tuore postaus Saariselän ravintolatarjonnasta. Se täydentää sopivasti tätä omaa postaustani, sillä Annukka testasi myös Petronellan ja Rakan, mitkä itseltäni jäivät väliin. (Linkki lisätty 2.2.20)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Sini matkakuumeessa torstai, tammikuu 16, 2020 at 17:15

    Tuolla on tosi laaja valikoima ravintoloita. Grilli näyttää sympaattiselta. Oon itse syönyt samantyylistä jälkiruokaa kuin sinä eli tuota , missä oli lämmintä leipäjuustoa. Minua se ei ihastuttanut. Kylmä leipäjuusto (/juustoleipä) on paljon parempaa. 😊

    • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, tammikuu 18, 2020 at 20:24

      Ei se lämmin leipäjuusto mitään maailman parasta herkkua kyllä ollut, eikä ole kylmäkään, mutta tulee sitä välillä syötyä. Aika imelä oli se jälkiruoka, joten pienempikin annos olis riittänyt 😀
      Ja joo, ravintoloita oli tosi paljon!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, tammikuu 19, 2020 at 21:43

    Kivan informatiivinen postaus ja laajaa ravintolatarjontaa siellä näyttää olevan! Ja Helsinki-lisä on selkeästi Lappi-lisää korkeampi, kun omaan silmään nuo hinnat kuulostivat suhteellisen edullisiltakin. 😂 Olisi kyllä ihana päästä jossain vaiheessa taas Lappiin! 😍

    • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, tammikuu 20, 2020 at 11:05

      Tarjontaa oli kyllä ihan riittävästi. Toisaalta kun kylällä on pelkkiä ravintoloita ja pari matkamuistokauppaa, ei sieltä jäänyt oikein mitään ikävöitävää (paitsi tietty ympäröivä luontoa). Aika lailla turismillehan tuo Saariselkä on rakennettu. Olisikin kiva käydä joskus muualla Lapissa, missä on aidompaa menoa. Inarista ja Ivalosta tykkäsin paljon enemmän 🙂

  • Reply Annukka torstai, tammikuu 23, 2020 at 10:29

    Kävin ennen joulua syömässä Petronellassa ja olin kyllä tosi pettynyt. Odotin fine dinig-tasoisena paikkana itseään markkinoivalta enemmän. Alkuruokakeitto hummerista ja aniskermasta oli tosi hyvä. Väliruokana etanat oli melko mauttomat. Pääruokana oli karitsaa ja annos oli sekava. Kaikki oli lätätty sekaiseks kasaks lautaselle.kastikkeista lattialle. Jälkiruokana otin filotaikinaan käärittyä leipajuustoa ja lakkoja. Se oli ihan ok, ehkä vähän kuivahko annos. Ystäväni otti mustikkapiirakkaa ja mustikkajäätelöä. Mustikkapiirakka maistui ja näytti pakasteesta sulatetulta. Toiste tuskin oon antamassa paikalle mahdollisuutta.

    • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning torstai, tammikuu 23, 2020 at 10:39

      Kiitos kun jätit arvion! Ehkä en sitten menettänyt mitään, kun en ehtinyt siellä käymään. Kyllähän sitä odottaisi lähestulkoon täydellistä kattausta, jos paikka on saanut oikein erityismaininnan laadustaan. Vähän samoin petyin tuohon toiseen Saariselän Rotisseurs-ravintolaan. Annoksen ulkonäölläkin on suuri merkitys kokonaiskuvassa.

  • Reply Ravintola Rakan poroburger ja Saariselän ravintolat - HappyAnnukka sunnuntai, helmikuu 2, 2020 at 12:28

    […] Cilla Marialta löytyy myös hyvä ja kattava postaus Saariselän ravintoloista ja baareista. Itsehän olin sen verran puolikuntoinen tuon koko ajan Saariselällä, että baaritutustumiset jäi melko minimiin. Muutaman kerran kävin O’Porossa, joka oli ihan kiva paikka hengailuun.   […]

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

    Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

    Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa