Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkailutrendit vuonna 2020 – Mikä meitä odottaa?

Tämä postaus käsittelee vuotta 2020. Lue uusimmat trendit vuodelle 2021 täältä.

Vuosi lähenee loppuaan ja on taas aika tehdä tutkimuksia matkailijoiden tottumuksista, toiveista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Teknologian kehittyminen, uusien matkailua helpottavien sovellusten tulo kaikkien saataville, ihmisten arvomaailman muuttuminen, huoli omasta ja ympäristön hyvinvoinnista, sekä kaipuu individualismista takaisin yhteisöllisyyteen ovat seikkoja, jotka tulevat muokkaamaan myös matkailua tulevina vuosina.

Mitkä siis ovat keskeisimmät trendit matkailun saralla? Siitä otti selvää muun muassa Booking, Big 7 Travel ja National Geographic.

1. Ekoturismi

Listan kärkisijoille voidaan nostaa jo tällä hetkellä näkyvä ekoturismi, jonka suosio tulee vain kasvamaan samaa vauhtia, kun ihmisten huoli ilmastonmuutoksesta ja maapallon resurssien riittämisestä kaikille vahvistuu. Monet ekomatkailukohteet ovat vielä hieman hankalampia saavuttaa, ja niihin matkustaminen saattaa tehdä suuremman loven kukkaroon, mutta vaihtoehtojen lisääntyessä hinnat varmasti tulevat tippumaan ja alueiden saavutettavuus paranee.

Toisaalta voi miettiä, kuinka pitkään mikäkin kohde pystyy kasvavia turistimassoja käsittelemään pysyen silti ekologisena ja kestävänä luonnon kannalta. Ehkä kaikkien kohteiden ei tarvitsekaan olla jokaisen ulottuvilla. Ekomatkailukohteita ovat esimerkiksi Costa Rica, Etelämanner, Islanti, Norja, Amazonian sademetsä ja Galapagossaaret.

Luontokohteissa pätee sanonta: ”Take only pictures, leave only footprints”.

Kestävään matkailuun liittyviä seikkoja ovat muun muassa:

 • maata pitkin matkailu
 • muovijätteen vähentäminen
 • paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttäminen
 • vegaanikohteet
 • CO2-päästöjen kompensointi
 • haitallisten kemikaalien karsiminen (vaihtoehtona esimerkiksi riuttaystävälliset aurinkorasvat)
 • eläimistä hyötyvien retkien boikotointi (esimerkiksi norsuratsastukset, poseeraaminen tiikereiden kanssa, uiminen merenelävien keskellä)

Matkoilla kannattaa vierailla paikallisten pientuottajien markkinoilla.

2. Teknologia-avusteinen matkailu

Päivittäin käyttämämme sosiaalisen median sovellukset tietävät meistä enemmän kuin me itse konsanaan. Emme useinkaan tule ajatelleeksi sen syvällisemmin somessa tai netissä tekemiämme klikkauksia, kommentointeja ja tykkäyksiä, mutta taustalla tekoäly kerää meistä jatkuvasti tietoa ja koostaa ne suureksi massadataksi, jonka avulla jokaisesta ihmisestä voi halutessaan tehdä tietynlaisia profilointeja.

Tästä tiedosta hyötyy yleensä erilaiset mainostajat, mutta tietoja käyttäytymisestämme, kulutustottumuksistamme ja sijainnistamme voidaan hyödyntää myös silloin, kun meille tarjotaan reaaliaikaista infoa matkakohteista ja niiden tarjonnasta. Nämä palvelut tulevat varmasti lisääntymään tulevaisuudessa.

Tekoälyä käytetään hyväksi jo nyt melkeinpä kaikilla elämän osa-alueilla, ja teknologisen harppauksen myötä sovelluksia on tarjolla miljoonia erilaisia. Tämä trendi tuo myös uusia työpaikkoja, sillä esimerkiksi Uberin kaltaiset kyyti- ja ruuantoimituspalvelut lisääntyvät nopeasti ja mahdollistavat yhä useammalle keikkatyön tekemisen ja lisäansioiden kerryttämisen (englanniksi ”gig economy”).

Teknologian hyödyntäminen matkailussa näkyy esimerkiksi näin:

 • matkustaminen ilman paikallista valuuttaa hyödyntäen mobiilipankkeja (kuten Revolut) ja maksamalla palveluista sovellusten kautta
 • kyytien tilaaminen Uberin, Lyftin, Yangon ja muiden yksityisten henkilöiden tuottamien palveluiden avulla
 • matkan suunnittelu ja valmiiden reittien hyödyntäminen TripItissä, Inspirockissa ja vastaavissa sovelluksissa
 • majoitusten, lentojen, junien yms. vertailu niille tarkoitetuilla sivustoilla (esimerkiksi Omio, Rome2Rio, SkyScanner, Trivago)

Lähes kaikki hoituu nykyään puhelimeen asennettavilla sovelluksilla.

3. Kulinaristinen lomailu

Ensi vuodelle on povattu lisääntyvää ruokakulttuuriin perustuvaa matkailua. Tämä tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että kohde valitaan ensisijaisesti maan tai kaupungin ravintoloiden ja makuelämysten perusteella. Maailmassa riittääkin kokeiltavaa tällä saralla. Vaikka keittiöt ovatkin ottaneet vaikutteita toisiltaan ajan saatossa, on suurimmalla osalla maista ainakin joku omintakeinen ruokalaji tai ruokailuun liittyvä erikoispiirre, jonka perässä voi olla kiinnostavaa matkustaa. Alla muutama ensi vuodelle ennustettu ruokatrendi, jonka voi yhdistää matkailuun.

Lautasella mm. maniokkia (ravintola Rancho Mi Tata, Palmar Norte, Costa Rica).

Ensi vuonna saatat matkustaa maailmalle, koska haluat:

 • varata pöydän tietyn kaupungin suosituimmasta ravintolasta
 • syödä paikallisesti tuotettua lähiruokaa, joka löytyy meillä vain tuontitavarana
 • kokeilla trendaavia länsiafrikkalaisia ruokia paikan päällä
 • lähteä vegaaniystävälliselle lomalle ja jättää kaikki eläinperäiset tuotteet lomasi ajaksi
 • juhlia alkoholittomien uutuusjuomien parissa

Kasvissyöjille sopiva sienihampurilainen ja marjamehua (ravintola Kukulpan, San Cristobal de Las Casas, Meksiko).

4. Go slow -mentaliteetti

Jatkuva kiire, informaatiotulva, kilpailuyhteiskunnassa eläminen ja oravanpyörässä juokseminen on alkanut pikkuhiljaa aiheuttaa muutosvastarintaa ja saanut ihmiset avaamaan silmänsä tätä kaikkea kohtaan. Yksilökeskeinen suorittaminen ei enää tunnukaan niin hienolta ajatukselta, maallisen mammonan kerääminen tuntuu toissijaiselta, jos samalla rahalla saa hetken irtioton arjesta ja pääsee kerryttämään uusia rauhoittumisen kokemuksia.

Meditointikohteista suosituksia ovat saaneet esimerkiksi Mongolia, missä harjoitetaan buddhalaisuuden ja shamanismin yhdistävää uskontoa, sekä kestosuosikki Balin lukuisat kauniit kylät.

Nopeatempoisten aktiivilomien sijaan valitaan esimerkiksi:

 • maata pitkin matkailu
 • joogaretriitit
 • meditaatiolomat metsän keskellä tai muualla luonnossa turisti-infran ulkopuolella
 • pidennetyt lomat nopeiden viikonloppureissujen ja viikon aurinkomatkojen sijaan

Metsän keskellä sielu lepää (Reserva Natural Atitlán, Guatemala).

5. Merkityksen hakeminen matkoilta

Tähän kategoriaan kuuluu matkailu, missä paneudutaan joko omaan tai muiden hyvinvointiin. Vapaaehtoistyön tekeminen matkojen aikana on ollut nouseva trendi jo muutaman vuoden ajan. Kannattaa kuitenkin perehtyä tarkasti kohteeseen, ennen kuin lähtee hyvillä aikeilla auttamaan. Osa voluntourismiin keskittyvistä organisaatioista pitää tärkeimpänä bisneksen kukoistamista, jolloin avun tarpeessa olevien auttaminen jää toissijaiseksi asiaksi.

Luonnonsuojelutyötä pääsee tekemään muun muassa Costa Ricassa, Kanariansaarilla, Thaimaassa ja Meksikossa. Vapaaehtoistyötä erilaisissa yhteisöissä voi kokeilla vaikkapa Kenian Nakurussa, vanhusten parissa Kirgisiassa tai ruuanjakelussa Kreikan saarilla, missä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä on taas noususuunnassa.

Samoksen vastaanottokeskus.

Merkitystä voi hakea myös oman pään järjestämiseen tarkoitetuilta matkoilta. Tähän yhdistyy osittain muut trendaavat teemat kuten soolomatkailu ja Go slow -mentaliteetti. Välillä tekee ihan hyvää lähteä pois arjen kaaoksen, paineiden ja murheiden keskeltä, ja keskittyä ihan vain omaan itseensä. Vanha sanonta ”Pitää mennä kauas, jotta voi nähdä lähelle” pätee hyvin tähän.

Jotkut hakevat merkitystä ja sisältöä tutustumalla sellaisiin yhteisöihin, jotka elävät mahdollisimman alkeellisesti tai askeettisesti joko olosuhteiden tai valitun elämänpolun myötä. Kun palaa takaisin perusasioiden äärelle, voi omaan elämään avautua monta uutta näkökulmaa. Trendinä tulee tämän myötä olemaan myös irrottautuminen sosiaalisesta mediasta ja internetistä matkojen ajaksi.

Mongolian autius on hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Vuoristossa ja erämaassa ei myöskään ole mobiiliverkkoa tai edes kenttää.

Merkitystä haetaan:

 • vapaaehtoistyöllä ihmisten, eläinten tai luonnon parissa
 • oman elämän tasapainottamisella ja henkisen kasvun avulla
 • tutustumalla omasta elämästä poikkeavaan elämäntapaan erilaisten yhteisöjen vieraana
 • irrottautumalla somesta loman ajaksi

6. Erilaisella kokoonpanolla liikenteeseen

Vaikka perhe-, parisuhde- ja pakettimatkat pitävät edelleen pintansa, on nykyään tavanomaista poiketa totutusta. Ensi vuoden matkailutrendeiksi arvellaan kohoavan monelle matkabloggaajalle tuttu soolomatkailu, minkä lisäksi enenevissä määrin aiotaan matkustaa myös lemmikin kanssa. Lemmikkiystävälliset palvelut ja majapaikat kiinnostavat ympäri maailman, ja kysynnän myötä tarjonta varmasti tulee lisääntymään.

Kolmas trendi on kombonaatio isovanhemmat + lapsenlapset. Yhä useampi matkustaa vanhemmalla iällä, jopa eläköityy ulkomaille pysyvästi. Samaan aikaan ruuhkavuosia elävät vanhemmat kaipaavat omaa rauhaa ja aikaa, jolloin voi olla luonnollista, että isovanhemmat matkustavat lastenlasten kanssa hankkimaan yhteisiä ikimuistoisia kokemuksia. Reppureissuilla tapaa nykyään myös soolomatkalla olevia varttuneempia matkailijoita.

Soolomatkailu ei katso ikää.

Tulevana vuonna kannattaa kokeilla: 

 • soolomatkailua, sillä se antaa itseluottamusta ja johdattaa sinut uusiin ja yllättäviin kokemuksiin
 • lemmikin kanssa reissaamista vaikkapa maata pitkin
 • sukupolvien rajat ylittävää matkailua; vie oma mummosi aurinkorannalle tai kulttuurikohteeseen rentoutumaan, tai jos olet itse isovanhempi, nappaa lapsenlapset kyytiin ja suunnatkaa yhteiselle huvittelulomalle

7. Diginomadismi

Diginomadi on suht uusi sana ja se kuvaa ihmistä, joka työskentelee etänä ilman vakituista asuinpaikkaa. Määränpäät voivat vaihtua niin nopeasti tai hitaasti kuin ihminen itse haluaa. Etätyömahdollisuudet kasvavat koko ajan teknologisen kehityksen myötä ja siksi, että monet palvelut siirtyvät nettiin. Useimpiin työpaikan palavereihin ja asiakastapaamisiin voi osallistua vaikka Skypen kautta. Tämä antaa tietynlaista vapautta, kun voit olla yhtä aikaa periaatteessa sekä töissä että lomalla.

Diginomadielämää voi harjoittaa vaikkapa näiden töiden ohella: 

 • nettisivujen tekeminen ja ylläpito
 • graafinen suunnittelu
 • valokuvaus ja kuvankäsittely
 • bloggaaminen ja vloggaaminen
 • konsultointi ja asiantuntijuus
 • markkinointi
 • kirjoittaminen, kääntäminen jne.
 • sovellus- ja pelikehitys

Diginomadina voi työskennellä vaikka keinussa palmun alla.

8. Listalla ei-perinteiset turistikohteet

Tämä on ollut yksi pinnalla oleva trendi jo jonkin aikaa. Vaikka tietyt paikat löytyvätkin vuodesta toiseen suosikkikohteiden kärkisijoilta, on osa matkailijoista päätynyt niihin kohteisiin, missä ei vielä ole suurta turistimäärää. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä Etelämantereelle asti välttääkseen muiden matkaajien läsnäoloa, vaan suosituistakin maista voi katsella määränpäätä esimerkiksi pääkaupungin ulkopuolelta. Tälle on jopa englanninkielinen termi ”Second city travel”.

Turistivirran voi välttää myös matkustamalla hiljaisen kauden aikaan, jolloin hinnatkin ovat edullisemmat, joskaan kaikkia palveluita ei välttämättä ole saatavilla vuoden ympäri. Low seasonin aikaan matkustaminen tuo hyvää myös paikalliselle taloudelle, sillä tällä tavoin pienyrittäjien talous kohenee myös turistikauden ulkopuolella.

Esimerkiksi Slovakiassa voi matkustaa Bratislavan sijaan vaikkapa kauniiseen Košiceen.

Turistimassoja vältellään:

 • matkustamalla epätyypillisiin kohteisiin
 • valitsemalla joku muu määränpää kuin pääkaupunki
 • ajoittamalla reissu turistikauden ulkopuolelle

9. Kotimaan matkailu

Ulkomailla microadventureksi kutsuttu matkailutyyli pitää sisällään lähikohteiden suosimisen pitkien kaukolentojen ja muiden ulkomaanmatkojen sijaan. Myös suomalaiset matkablogit ovat jo tänä vuonna olleet pullollaan kotimaan kohteiden esittelyä, ja onkin ilo huomata, että ihmiset alkavat pikkuhiljaa arvostaa myös meidän omaa luontoa, kulttuuria ja matkatarjontaa.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry listasi seuraavat teemat kotimaanmatkailun kärkisijoille:

 • luontokohteet ja retkeily
 • lähimatkailu ja staycation
 • rauhoittuminen ja hiljaisuus
 • ruoka- ja makuelämykset

Jääkauden aikainen Kivikuru Itä-Suomessa.

10. Vuoden 2020 matkakohdesuositukset

Bookingin tekemän selvityksen mukaan ensivuoden TOP 10 trendaavinta kohdetta ovat: 

 1. Salta, Argentiina
 2. Świnoujście, Puola
 3. Takamatsu, Japani
 4. Jodhpur, Intia
 5. Ninh Bình, Vietnam
 6. Seogwipo, Etelä-Korea
 7. Gżira, Malta
 8. San Juan, Puerto Rico
 9. Jerevan, Armenia
 10. Žabljak, Montenegro

Lonely Planetilla on omat listansa, joista nostan esille TOP 10 maat ensi vuodelle:

 1. Bhutan
 2. Englanti
 3. Pohjois-Makedonia
 4. Aruba
 5. Eswatini (entinen Swazimaa)
 6. Costa Rica
 7. Hollanti
 8. Liberia
 9. Marokko
 10. Uruguay

Lonely Planetin muut tulevan vuoden kohdelistaukset voit katsoa täältä.

Costa Ricassa riittää suojeltua metsäpinta-alaa.

NatGeo puolestaan suosittelee katsastamaan nämä piilotetut helmet ennen kuin massaturismi valtaa ne:

 1. Malawi
 2. Dominica
 3. Ladakh, Nepal
 4. Grönlanti

Kuulostaako joku näistä trendeistä sellaiselta, jonka haluaisit itsekin toteuttaa? Vai oletko edelläkävijä ja ottanut nämä teemat jo haltuun?

Aihetta sivuavia aiempia postauksiani:
Matkailua helpottavat sovellukset
Tietoa ja käytännön vinkkejä maata pitkin matkailuun
– Patikointia ja protestointia Panajachelissa
Matkailun pimeä puoli
– 10 uskomusta matkailusta
Luontokohteita Suomen Savossa
Poikettiin Pirunpellolle

Previous Post Next Post

You Might Also Like

49 Comments

 • Reply Nicola lauantai, 9 marraskuun, 2019 at 23:02

  Itseni/meidän kohdalla ainakin toistaiseksi kotimaan matkailu on se juttumme. Toki myös retkeily on ainakin tänä vuonna nostanuy päätään meillä ja ns tykästyneet ollaan vielä. 🙂 Siksipä omalla insta tililläni mielelläni kerronkin, että missä ollaan käyty, nähty ja joettu tavallisen elämän rinnalla. 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 11:07

   Kiva kuulla, että kotimaan matkailua arvostetaan taas. Ja hyvä, että jaat kokemuksia muillekin. Moni voi siitä innostua 🙂
   Omassa lapsuudessani kierreltiin paljon autolla ja veneellä ympäri Suomea, mutta sitten se jäi ja ulkomaat alkoi kiinnostaa enemmän. Nyt taas onneks osaa nauttia kotimaan tarjonnastakin 🙂

 • Reply Satu / hollanninsuomalainen sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 00:49

  Tervetuloa tosiaan Hollantiin! Ja kannattaa sitten käydä Utrechtissa. ☺️

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 17:30

  Ihanaa, eSwatini on päässyt listalle! Kävin siellä viime vuonna ja ihastuin maahan, etenkin sen luontoon totaalisesti. Siellä sai rauhassa toteuttaa go slow -mentaliteettia, kun turismi on vielä niin vähäistä. Monia kivoja trendejä ensi vuodelle, toivottavasti pääsen kokemaan ainakin yhden go slow – matkan (tähän sopii hyvin luontokohde) ja joitakin ei-perinteisiä kohteita.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 19:37

   Vautsi, vähänkö kiva 🙂 Mulle tuo maa on ihan tuntematon, mutta mitä kattelin kuvahaulla, niin näyttää kyllä aika kivalta kohteelta. Afrikassa olis paljon sellasta, mitä haluaisin nähdä ja kokea, mutta vielä on tuo manner valloittamatta! Ja niimpä, go slow yhdistettynä luontoon tekis monelle hyvää tänä kiireen aikakautena!

 • Reply Juha sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 19:31

  Mielenkiintoisia näkökulmia. Erityisesti nuo tyypillisestä poikkeavat matkakohteet kiehtovat ja kiinnostavat.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 19:39

   Niimpä, siellä oli kyllä paljon kiinnostavia paikkoja ja etenkin sellasia, missä ei oo tullu käytyä (ainoastaan Hollannissa muutaman kerran ja sit Costa Ricassa). Erityisesti Bhutan, Marokko ja Grönlanti kiinnostais 🙂

 • Reply Reissu-Jani sunnuntai, 10 marraskuun, 2019 at 21:48

  Mielenkiintoinen avaus trendeihin. Itselleni kohta 8 on ollut jo pidempään eli ”Listalla ei-perinteiset turistikohteet” Itse en välitä massaturismipaikoista vaikka niissäkin on tullut käytyä. Toki ei-perinteisiin kohteisiin joutuu tekemään enemmän selvitystyötä ja matkat niihin voivat olla hieman haastavampia – mutta se on minun matkailun kulmakiviä. Viime kesänä tuli matkustettua myös maatakin pitkin – ainakin osittain kun matkustelin Venäjällä ja Mongoliassa.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 12:53

   Kyllähän noihin epätyypillisiin kohteisiin kannattaa ilman muuta matkustaa, jos on resursseja ja mielenkiintoa vähän haastavampaan matkan suunnitteluun 🙂
   Olin viime vuoden huhtikuussa myös Mongoliassa ja siellä toden totta tuli pakonkin edessä matkustettua maata pitkin ja off-road reiteillä, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut. Mongolia on kyllä yksi kaikkien aikojen suosikkikohteitani! Missä päin Mongoliaa sinä kävit?

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, 11 marraskuun, 2019 at 01:27

  Huomasin toteuttaneenti trendiä jo kauan ennen mitään trendiä eli käyneeni ekoturistina Amazoniassa ja Norjassa. Pääni sisäistä tilaa olen hoitanut Valamon luostarissa ja Ramanashramissa. Suurin osa blogini paikoista on ollut ja tulee olemaan suomikohteissa matkaamista. Nämä eivät myöskään ole olleet mitään second cityjä, vaan lähinnä 300th cityjä. Ensi vuonna ulkomaankohteeni on aika mielikuvituksettomasti Praha, mutta aina keksitään tietysti uutta pientä.
  Ramanashramissa ei oikeasti ole meditaatiosta kyse, huomion keskittämisestä itsen ulkopuoliseen, vaan siitä, että se huomio keskitetään huomioijaan itseensä. Toistaiseksi se ei ole mikään superkohde, eikä Tiruvannamalain seutu yleisesti myöskään, mutta uskon, että sekin löydetään jossain vaiheessa.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 12:50

   Sinähän olet oikein trendien edelläkävijä! Tuo Amazonian reissu oli varmasti ikimuistoinen ja upea <3 Ja nuo ilmeisesti Intian (?) kohteet on kyllä sellasia, etten ole ite ainakaan niistä koskaan edes kuullukaan.
   Nyt kun olin syyskuussa Prahassa, niin voin kyllä lämpimin mielin suositella sitä. Oli oikein viihtyisä ja kiva kaupunki!

 • Reply Sofia / Project Forever maanantai, 11 marraskuun, 2019 at 18:09

  Tätä oli todella mielenkiintoista lukea ja moni kohta kuulostaa tutulta! Allekirjoitan henkilökohtaisesti etenkin tuon ruokamatkailun, sillä itsekin on tullut palloiteltua ajatusta matkustaa (tai palata) johonkin tiettyyn kohteeseen vain sen ruokaelämysten vuoksi! Viimeisimpänä haaveilin palaavani Hanoihin ihan vaan syömään. 😀

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 11 marraskuun, 2019 at 18:17

   Miksköhän tää meni roskaposteihin, vaikka kommentissa ei mitään outoa ole. Hyvä että sanoit facen puolella!
   Ja voin niin samaistua tuohon kohteeseen palaamiseen ruuan takia 😀 Tämä pätee itelläni etenkin Meksikoon. Ne ruuat vaan on niin herkullisia ja hyvin maustettuja. Samoin Turkissa ja Kreikassa oli pääsääntöisesti hyvää ruokaa. Syksyllä tein Euroopan kiertueen maata pitkin ja Wienissä mun pääasiallinen aktiviteetti oli ettiä hyvä wieninleike ja sacherkakkua 😀 Budapestissä piti saada gulassikeittoa ja ai että oli hyvää! Uzbekistanilainen keittiö on myös erinomainen, mutta sitä en oo valitettavasti (vielä) päässy testaamaan muualla kun Venäjällä ja Latviassa.
   Mikä Vietnamin herkuissa on parasta? Mulle ne on ihan tuntemattomia.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas tiistai, 12 marraskuun, 2019 at 17:57

  Mielenkiintoista luettavaa. Ekologinen matkailu on selkeästi jo saanut valtaa. Siksi kai tuo kotimaan matkailukin on suosiossa, kun halutaan ettei synny lentämisen päästöjä. Nuo ns ensi vuoden trendikohteet ei sovi minulle paitsi Grönlanti, jonne olen halunnut jo pitkään.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 12:47

   Kiitos kommentista! Kiinnostaa kyllä tuo Grönlanti, mutta se tuskin siltikään nousee ihan prioriteettilistan ykköseksi seuraavina vuosina. Vaikka kyllähän siellä varmaan kannattaisi käydä ennen kuin turismi valtaa senkin kolkan (ja ennen kuin jäätiköt on muisto vain).

 • Reply reetaeevi tiistai, 12 marraskuun, 2019 at 20:43

  Olitpas pohtinut mielenkiintoisia ja itselläni mielessä risteileviä teemoja inspiroivalla tavalla! Go slow mentaliteetti, vähän vanhemmalla iällä aloitettu soolomatkailu, diginomadius, kotimaanmatkailu – siinä paljon sellaisia teemoja mihin toivon tulevina vuosina pääseväni kunnolla käsiksi 😀 Nyt on aloitettu jo harjoitukset!
  Kiitos erinomaisen hyvästä ja innostavasta tekstistä!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 12:44

   Voi kiitos, olipa mukava kuulla 🙂 Voin niin samaistua noihin sinun listalla oleviin teemoihin! Onneks meillä Suomessa on vapaus valita miten haluamme matkustaa, kenen kanssa ja minne, myös soolomatkustavana naisena! Kivoja reissuja sinulle!

 • Reply Sini keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 10:12

  Olin aiemmin miettinyt tuota Pohjois-Makedoniaa kesäkohteeksi. Nyt, kun Lonely Planet on sen listannut, siellähän voi olla melkoinen ryysis. Mongoliassa tapasin ranskalaisen eläkeläispariskunnan, jotka olivat myyneet talonsa ja koko omaisuutensa. He olivat juuri aloittaneet kolmen vuoden reppureissun ympäri maailman. Sen jälkeen sanoivat asettuvansa ehkä Indonesiaan. Kyllä mä voin helposti kuvitella itseni reppureissaamassa eläkepäivillä, jos terveys vaan sen sallii. 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 12:45

   Tuo kyllä on varmasti totta, ettei nuo listatut kohteet pysyne kovin pitkään piilossa ennen kuin massaturismi valtaa ne. Mutta pitänee siinä tapauksessa kokeilla second city -taktiikkaa 😀 Ja itekin näen että tulen reppureissaamaan ja matkustelemaan niin pitkään kun terveys sen sallii!

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 13 marraskuun, 2019 at 15:45

  Maailmaa jo yli 130 maan verran nähneenä vapaata elämää viettävänä seniorina tuo harvinaiset kohteet, joissa muihin turisteihin ei välttämättä törmää lainkaan ja low season ovat ainakin meidän juttumme. Nicaragua ja El Salvador, jonne kohta Costa Ricasta suuntaamme mennevät siihen kategoriaan ja jouluna/pääsiäisenä/Euroopan kesänä Eurooppaan -matkoja emme oikein enää tee, kun voimme valita muitakin ajankohtia.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 13:21

   Teillä on kyllä kunnioitettava matkakokemus takana! Siihen ehtii sisältyä vaikka mitä. Itsekin pidän low season -matkailusta. Esimerkiksi Mongoliassa mihinkään ei tarvinnut jonottaa, eikä muita turisteja näkynyt 🙂 Kreikassa taas kaikki oli puoli-ilmaista ja monet ravintolan pitäjät kiikuttivat ylimääräisiä jälkiruokia ja juomia pöytään ilman tilausta.

 • Reply Maarit- niceMatkaaja torstai, 14 marraskuun, 2019 at 10:59

  Ekomatkailu, go slow sekä paikallinen keittiö (ja kyllä, olen joskus valinnut kohteenkin ruoan/ravintolan vuoksi) on aina olleet mun juttuja, ainakin siinä määrin kuin itse kussakin kohteessa mahdollista. Huippusesonkia usein välttelen, etenkin massakohteissa – vähemmän on niin monesti maailmalla enemmän.

 • Reply Sandra torstai, 14 marraskuun, 2019 at 13:57

  Olipas mielenkiintoinen ja uusia asioita sisältävä juttu myös tällaiselle, joka jo jonkin verran mutulla osaa sanoa, minne matkailutrendit ovat ehkä sojottamassa. Kotimaanmatkailu ja interrail-reissut nousevat varmaan entisestään, ja myös kiinnostus matkailun aiheuttamiin päästöihin.

  Toivon myös, että tuo second city travelling tulee yleistymään. Esimerkiksi Suomessakin oma kotikaupunki Tampere tai nätti Turku voisivat olla Helsingin ohella mielenkiintoisia paikkoja turistille. Lähikohteissa myös tutut pääkaupungit, kuten Tallinna ja Tukholma alkavat olla nähtyjä, joten toivottavasti matkailijat löytävät maiden ”kakkoskaupunkeihin”.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 13:23

   Kiitos kommentista 🙂 Kyllähän Suomessa olis paljon kivaa nähtävää, muutakin kuin Helsinki ja Lappi! Syksyllä kun reissasin bussilla maata pitkin, näkyi Baltiassa kyllä kivoja kohteita, mihin ei muuten varmaan olisi törmännyt. Jotenkin sitä aina vaan tulee mentyä pelkästään Tallinnaan, jos Viroon suuntaan.

 • Reply Aliisa perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 08:42

  Tosi mielenkiintoinen listaus! Allekirjoitan näistä usean pointin ja huomaan, että omassa matkailussani tai tulevaisuuden matkasuunnitelmissa korostuvat muutama kohta juuri tuolta listalta. Diginomadiksi heittäytyminen ainakin hetkeksi kiinnostaisi valtavasti 🙂 Suomen marraskuun pimeydessä sitä miettii, että voisihan sitä töitä tehdä jostain muualtakin käsin esimerkiksi talven ajan.

 • Reply Anna | Muuttolintu perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 09:22

  Tosi mielenkiintoinen juttu, ja monet näistä trendeistä kuuluvat myös omiin kiinnostuksen kohteisiin, kuten tuo go slow-mentaliteetti. En ehkä valitsisi kohdetta puhtaasti ruoan perusteella, mutta osittain. Olen myös iloinen, että Bhutan on Lounarin listalla ykkösenä, se on huikean hieno maa!

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 13:26

   Kiitos, kiva kuulla 🙂 Go slow tekee kyllä hyvää kiireiselle ihmiselle ja ihan muutenkin omalle hyvinvoinnille, sitä ei voi kiistää.
   Moni on kehunut Bhutania. Itselleni se on ihan tuntematon kohde, tiedän ainoastaan nimen ja suunnilleen missä päin se sijaitsee. Ehkä sinnekin voisi joskus eksyä, kunhan pääsee Aasiaan reissaamaan joku päivä.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 10:50

  Monet näistä trendeistä tuntuvat olevan onneksi pitkäaikaisia – mikä on tosi hyvä juttu, suurin osahan on selkeä parannus sellaiseen perinteiseen keihästurismiin (joskin sillekin on aikansa ja paikkansa). Itse olen alkanut siirtyä myös tuohon ruoan perässä reissaamiseen 😀 Ja se kyllä näkyy jo vartalostakin…

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning perjantai, 15 marraskuun, 2019 at 13:27

   Näin on, ihan hyvä että matkailu muuttuu parempaan suuntaan – nyt kun reissaajat on muuten saaneet niin paljon lokaa niskaan lentelyiden ja massaturismin takia.
   Heh, ei kai se haittaa jos ruuan perässä matkustaa, pari lisäkiloa tuo vaan lämmikettä kylmässä talvessa 😀

 • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 16 marraskuun, 2019 at 11:30

  Tässä oli monia pointteja, mitä itse olen jo pyrkinyt toteuttamaan matkailussani tai mitä kohti olen menossa. Maata pitkin matkailu, ruokamatkailu, second city travelling nyt tutuimpina nousivat esiin. Tuosta ekoturismin lisääntymisestä olen vähän kahtalaisella mielellä. Kuten itsekin nostit esiin, pitäisi todellakin pitää huolta siitä, ettei paikallista luontoa ja ekosysteemejä vahingoiteta kasvavalla turismilla. Itseäni arveluttaa esimerkiksi Etelämantereelle matkaaminen juuri tästä syystä. Voin vain arvailla, miten tähän asti niinkin syrjäisenä pysynyt maailmankolkka ja sen villieläimet reagoivat, kun yhtäkkiä paikalle karauttaa laivakaupalla turisteja.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 17 marraskuun, 2019 at 20:18

   Olet kyllä niin oikeassa. Mua pelottaa myöskin tuo, että luontokohteet vahingoittuu peruuttamattomasti. Maapallolla on lääniä kyllä jokaiselle, mutta ihan joka paikkaan ei välttämättä tarvitsisi ihmistenkään levittäytyä. Onhan se nähty jo monessa paikassa, kuinka ekosysteemi on tuhoutunut ja rantoja jouduttu sulkemaan hallitsemattomien turistimassojen takia 🙁

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta lauantai, 16 marraskuun, 2019 at 19:13

  Mielenkiintoisia juttuja ja kyllähän noista muutamista kategorioista pystyy itsensä löytämäänkin. 😀 sattumaa vai hiljaista aivopesua? 😀

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 16 marraskuun, 2019 at 19:49

  Näissä on jotenkin ristiriitaisuuksia, kun ylipäätään ei pitäisi lentää ja luontoa pitäisi ajatella, niin sitten trendinä katsotaan olevan kohteita, jotka ovat kaikkialta aika tavattoman kaukana. Mennä sitten maailman ääriin syömään lähiruokaa. 🙂 Yksin matkustamista suosittelen jokaiselle monetsakin syystä. Ja ehdottomasti kannattaisi liikaturismin välttämiseksi kokeilla monesta maasta niitä kakkos- tai vaikka neloskohteita.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 16 marraskuun, 2019 at 20:00

   Tuo kooste on tehty kokoamalla yhteen eri sivujen ennustuksia, mistä osa perustuu matkaajille tehtyyn kyselyyn. Niihin on varmasti vastannut aika kirjava joukko ihmisiä, joten tuloksetkin ovat sen mukaiset. Varmastikaan koko maailmaa ei kiinnosta ekologinen matkailu, eikä kaikki lämpene vegaani- tai lemmikkiystävällisille kohteille.

   Yksin matkailu tekee kyllä hyvää!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 16 marraskuun, 2019 at 20:34

  Go slow kiinnostaisi enemmänkin, mutta valitettavasti lomia ei ole niin paljon, että sitä voisi toteuttaa siinä mittakaavassa kun haluaisi. Erikoiset kohteet on olleet mulla käytössä jo viimeiset 10 vuotta ja ne kiinnostaa edelleen.

 • Reply espanjaan lauantai, 16 marraskuun, 2019 at 22:49

  Tämähän oli mielenkiintoinen kooste asioista. Itse koen omimpana tällä hetkellä hitaan etenemisen ja low season -matkailun. Oikeastaan en koe matkailevani matkustamisen vuoksi lähes ollenkaan, elän elämääni ja vain elinympäristö vaihtelee. Kuukausi Hollannissa, toinen Sveitsissä, vielä vähän enemmän Espanjassa, siinä välillä maisemia ja hidasta etenemistä autolla paikasta toiseen. Mutta joo, myönnän, ei ole enää sidoksia työhön. Tämä on tätä elämänvaiheen tuomaa näkökulmaa.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 17 marraskuun, 2019 at 20:13

   Tuo kuulostaa kyllä tosi ihanalta elämäntyyliltä 🙂 Toivottavasti itsekin voi joskus tulevaisuudessa toteuttaa samaa. Jos en eläisi parisuhteessa, niin varmaan olisin jo nyt jossain päin maailmaa ajelehtimassa ilman vakituista asuntoa. Pitää toivoa, että puolisokin vielä joskus innostuu reissaamisesta ja lähtee mukaan pidemmälle matkalle..

 • Reply Sannahof // Unelmamaja sunnuntai, 17 marraskuun, 2019 at 01:12

  Aika moni näistä trendeistä on jo nähtävissä tämän hetkisessä matkailussa ja oli aika hauska huomata, kuinka omatkin matkatavara ovat muuttuneet pikku hiljaa näihin trendeihin nojaaviksi, esim. erilaiset kokoonpanot, kohteet, matkojen tarkoitukset jne.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 17 marraskuun, 2019 at 06:52

  Hei olipas kiva ja oikeasti mielenkiintoinen postaus! Tunnistin monta kohtaa myös oman matkailuni näkökulmasta. Erityisesti ekomatkailu, ruoka ja tuo että matkalla on joku syvempi tarkoitus on noussut itselläni tärkeämmäksi. Lähdenkin maaliskuussa Etelä-Afrikkaan vapaaehtoistyöhön Ekomatkaajien kanssa, odotan tätä reissua niin innolla – kyseessä on niin erilainen matka kuin koskaan ennen.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla sunnuntai, 24 marraskuun, 2019 at 18:33

  Todella mielenkiintoista luettavaa ja paljolti voin kyllä allekirjoittaa nämä! 🙂 Itse en ehkä ratsasta viimeisimpien muotivillitysten aallonharjoilla, koska olen aina pitänyt enemmän hitaasta matkailusta ja rauhassa asettumisesta ja kohteisiin tutustumisesta, mutta tästä asiasta on silti mukava lukea lisää ja koen sen kyllä mielekkääksi ajatukseksi, että ihmiset tykkäisivät hakea matkoiltaan erilaisia merkityksiä. Maailma pitää sisällään paljon hyvää ja paljon mielipiteitä jakavia pahojakin, joten on hienoa, että esimerkiksi vapaaehtoistyön kiinnostus ja tiedon eteenpäin jakaminen asiassa kuin asiassa kiinnostaa ihmisiä (luonnonsuojelu, mertensuojelu yms. esimerkiksi). Tykkään aina oppia uutta ja olla avoin matkailussani ja matkustan niihin paikkoihin, jotka minua oikeasti kiinnostavat. Tietynlainen merkityksen hakuisuus on siis myös minun juttuni selvästi. 🙂 Todella kiva postaus, saa nähdä mitä kaikkea sitä saakaan blogeista tulevina vuosina vielä lukea!

 • Reply Kohdeyrityksen toimintaympäristö – Liiketalousopinnot keskiviikko, 6 toukokuun, 2020 at 13:22

  […] Matkailutrendit 2020 blogi […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Seuraa Instassa


  Cilla Maria Travel

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Instassa | Facebookissa | Bloglovin'issa


  Hae blogista