Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ärsyttävimmät some-kommentoijat

(Kuvan anot eivät liity aiheeseen, mutta kuva sopi teemaan. Kuvakaappaukset on oikeita postauksia FB-ryhmistä, joita seuraan.)

Minua ärsyttää usein lukiessani kommentteja Facebookin matkailuryhmissä. Miksi ihmisillä on niin suuri tarve päteä tyhjänpäiväisissä asioissa, väheksyä muiden matkasuunnitelmia tai yrittää tuputtaa omia mielipiteitään muille? Miksi on niin ylitsepääsemättömän vaikeaa vastata esitettyyn kysymykseen asiallisella ja erityisesti asiaan liittyvällä vastauksella?

Enkä tarkoita missään nimessä blogeihin tulevia kommentteja. On mielenkiintoista lukea ihmisten erilaisista kokemuksista ja saada uudenlaista näkökulmaa asioihin. Tarkoitan tässä nimenomaan Facebookin ryhmiä, missä ihmiset kysyvät tietystä rajatusta aiheesta odottaen saavansa kysymykseen kunnollisen vastauksen. Vastaukset kuitenkin päätyvät seilaamaan ihan muille merille, eivätkä ne liity millään tavalla alkuperäiseen ongelmaan.

En myöskään väitä, ettenkö olisi itsekin saattanut joskus sortua näihin samoihin asioihin, mutta pyrin yleensä olemaan spesifi vastauksissani. Olen kuitenkin joskus sanonut mielipiteeni ilman, että sitä on kysytty, esimerkiksi valittaessani Playa del Carmenin turistirysämäisyydestä jollekin Meksikoon suuntaavalle. Persoonaa kohtaan en kuitenkaan koskaan hyökkäisi enkä vähättelisi muiden valintoja tai nauraisi toisten ongelmille.

Well, thanks for nothing

Otetaan tähän alkuun suosituksia pyytävä postaus. Aloittaja kysyy suosituksia tietyn kohteen majoituksiin tai aktiviteetteihin. Mitä tulee vastauksiin? ”Se on liian kallis paikka!” tai ”Älä mene sinne, vaan ennemmin [insertoi tähän paikka x, joka on Euroopan toisella puolella].” Ihminen varmasti vaihtaakin suunnittelemaansa matkakohdetta vain siksi, että joku tuntematon käskee niin. Luultavasti matkaaja on myös tietoinen valitsemansa kohteen hintatasosta, joten hän ei tee mitään sillä tiedolla, että se on jonkun muun mielestä kallis, etenkään jos kyseinen huomio ei liity kontekstiin millään tavalla.

Toinen tyhjänpäiväinen vastaus on luokkaa KVG. Jos ihmisellä ei ole mitään sellaista asiaa, mikä toisi lisäarvoa AP:n kysymykseen, voisiko olla vaan kommentoimatta? Jokainen nettiä käyttävä on varmaan tietoinen Googlesta, TripAdvisorista ja muista sivuista. Jos he haluaisivat etsiä tietoa sieltä, olisivat tuskin tulleet kysymään asiaa reaaliaikaisesta FB-ryhmästä.

Epäolennaisuuksiin tarttujat

Yksi raivostuttava ihmisryhmä on sivuseikkoihin takertujat tai tyhjän inttäjät. Maiden sijainnista väittelevät kommentit ovat erittäin yleisiä, mistä useimmiten väittelyä saavat aikaiseksi se, kuuluuko Meksiko Keski- vai Pohjois-Amerikkaan, onko Turkki ja Venäjä Eurooppaa vai Aasiaa tai kuuluuko Baltian maat, Slovakia yms. Itä- vai Keski-Eurooppaan. Yleensä noilla kiistelyillä ei ole mitään tekemistä itse aloituspostauksen kanssa, vaan sanojen mittelö ainoastaan tukkeuttaa koko kommenttiketjun.

Vahingoniloiset ja muiden halveksujat

Ärsyttäviin ihmisiin kuuluvat myös ne, jotka pilkkaavat toisia tai koettavat olla kovinkin nokkelia kommenteissaan. Tämä pätee koko sosiaaliseen mediaan yleisesti, enkä edes aloita siitä, miten kylmiä ja empatiakyvyttömiä monet ihmiset voivat olla nauraessaan kommenteissa ja reaktioissa esimerkiksi kun uutisoidaan jonkun kuolemasta, onnettomuudesta tai muusta vastoinkäymisestä. Varmaan tosi hyvä olo oman itsensä kanssa, jos pitää nauraa päin naamaa tai aiheuttaa lisäkärsimystä jo ennestään vaikeassa tilanteessa olevalle.

Välinpitämättömät oman kokemuksen yleistäjät

Puhutaanko seuraavaksi hetki rokotevastaisuudesta? Näitä oman elämänsä jumalia löytyy myös matkailuryhmistä – tai sanotaanko näin, että sieltä heitä varsinkin löytyy. En tiedä kuinka moni heistä jättää rokotukset ottamatta varsinaisen ideologian takia, kuinka moni silkasta välinpitämättömyydestä.

Vaikka kuinka kokisi olevansa kuolematon ja on aina ennenkin välttänyt trooppiset taudit, ei tarkoita sitä, etteikö joskus voisi käydä huono tuuri, tai etteikö ympärillä voisi olla ihmisiä, joiden vastustuskyky ei ole samanlaisella god tier -tasolla. Ihminen voi olla sairauden kantaja ilman mitään oireita ja silti levittää sairautta muihin. Laumaimmuniteetti ei ole mikään foliohattujen keksimä käsite, vaan silkkaa faktaa. Ne keitä ei pystytä esimerkiksi terveydentilan takia rokottamaan, saa suojan rokotettujen ihmisten ansiosta.

Se, että jotkut ovat päässeet Panamasta Costa Ricaan ilman, että heiltä on kysytty todistusta keltakuumerokotteesta, ei tarkoita sitä, etteikö joku toinen rajavirkailija voisi sitä kysyä, se kun on määritelty yleisiin säännöksiin. Myöskään se, että minä en syönyt malarianestolääkitystä kuivan kauden aikaan Guatemalan kaupungeissa majoittuessani, ei oikeuta minua väittämään muille, ettei missään päin Guatemalaa koskaan tarvitse ottaa tuota lääkitystä.

Oman mielipiteen tuputtajat

Ja loppuun vielä se, mikä tulee ehkä useimmin vastaan ja näin ollen aiheuttaa useimmin myös ärtymystä. Kysytään mitä tahansa liittyen tiettyihin matkakohteisiin, joihin ihmisellä on jo valmis suunnitelma, tulee näihin viesteihin vastaamaan sellaiset tyypit, keiden ainoa tarve on saada alkuperäinen postaaja muuttamaan reittiään tai aikatauluaan vain siksi, että tämä ventovieras kommentoija ei pidä suunnitellusta reitistä tai kokee, että 2 tai 3 päivää on liian lyhyt aika nähdä joku paikka.

Törmäsin tähän samaan, kun minulle uskoteltiin ennen eurotrippiä, etten ehtisi näkemään mitään muuta kuin bussin penkin. Erikoista kyllä, osaan suunnitella matkani kompaktiin pakettiin ja ehdin näkemään kaiken, mitä halusinkin. Miksi minua ylipäänsä pitäisi kiinnostaa se, oletko sinä ehtinyt näkemään Pariisin täydellisesti 15 päivän aikana? Miksi sinua puolestaan pitäisi kiinnostaa, ehdinkö minä näkemään Pariisista muuta kuin Eiffeltornin ja Louvren lasikolmion?

Se, että sinä haluaisit viettää Amsterdamissa 25 päivää ja Balilla 10 viikkoa, koska sinusta tuntuu, että se on sopiva aika omien mielenkiinnonkohteidesi näkemiseen, ei tarkoita sitä, että kaikki maailman ihmiset haluaisivat tehdä samanlaisia suunnitelmia. Se, että sinulle kahden viikon road trip kymmenen maan läpi kuulostaa rasittavalta ja uuvuttavalta, tai että sinun mielestä maabongaus ei ole oikeaa matkailua, ei oikeuta sinua painostamaan ketään muuttamaan matkasuunnitelmiaan, saati arvostelemaan toisten matkustustyyliä. Vaikka sinä et pitäisi jostain, se ei tarkoita sitä, etteikö joku muu voisi pitää.

On täysin eri asia, jos nimenomaan halutaan kuulla mielipiteitä eri kohteista tai pyydetään apua matkasuunnitelman tekemiseen.

Tässäkin AP selittää, miksi kyseessä on niin tiukka aikataulu – vaikkakaan hän ei alunperin edes kysynyt suosituksia aikatauluunsa liittyen – silti uudet kommentoijat vaan jaksavat jauhaa samaa. Näkee, ettei ole edes vaivauduttu lukemaan postausta tai kommentteja, mikä tekee tuosta ihmistyypistä vielä raivostuttavamman. Pääasia on, että MINÄ pääsen sanomaan oman mielipiteeni.

Kiitos ja anteeksi

Mikä tämän avautumisen tarkoitus sitten oli? Ehkäpä yritys kiinnittää huomiota siihen, miten käyttäydymme sosiaalisessa mediassa. Onko se oma kommentti niin tärkeä ja avulias, että se pitää päästä näpyttelemään julki? Mikä on oma motiivi päästä pätemään, ohjaamaan tai jopa väheksymään muiden ihmisten valintoja? Jokaisella toki on oikeus mielipiteeseen, ja meillä on onneksi hyvä sananvapauden tila, mutta kaikkea ei kuitenkaan ole pakko sanoa aina ääneen. Voi myös miettiä, miten asian toiselle sanoo.

En ole mikään valkoritaritar, joka yrittäisi puhdistaa pahan internetin digitaalisesta kiusanteosta, mutta on jokaisen meidän vastuulla tehdä somesta edes hieman viihtyisämpi paikka.

Onneksi netissä on myös oikeasti avuliaita ihmisiä, niitä jotka aidosti haluavat auttaa tuntematonta ratkaisemaan ongelman, hyvää hyvyyttään jakaa tiedon, josta on oikeasti hyötyä muillekin, niitä ketkä ovat valmiita uhraamaan omaa aikaansa auttaessaan etsimään tietoa tai jakaessaan hyödyllisiä kokemuksia kanssamatkustajille – olkoonkin, että se tieto löytyisi googlaamalla parissa sekunnissa. Muistetaan arvostaa ja kiittää niitä ihmisiä, kun sellaisiin seuraavan kerran somessa törmäämme.

Huh. Helpotti.

Valituksesta huolimatta haluan toivottaa hyvää viikonloppua kaikille! Meillä tuprutti jo lunta tupaan. Se on talvikausi nyt virallisesti avattu, enkä osannut ollenkaan valmistautua tähän henkisesti. Tuli koettua kesä niin monta kertaa tämän vuoden aikana, että sisäinen kalenteri on aivan sekaisin. Joko sinä olet nähnyt tämän vuoden ensilumen?

Previous Post Next Post

20 Comments

 • Reply Mari sunnuntai, 6 lokakuun, 2019 at 16:31

  Aivan ihana postaus, se on just näin. Seuraan tosi harvaa Facebook-ryhmää enää. Nyt juuri oli kotimaisessa matkailuryhmässä postaus, jossa kysyttiin, mitä ideoita Amsterdamiin. Kysyjä kertoi, että ei ole kauhean paljon aikaa, mutta toivoi vinkkejä. Lähes joka toinen vastaaja suositteli jotain muuta hollantilaista kaupunkia. Niin, sitähän hän ei kysynyt.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 6 lokakuun, 2019 at 19:39

   Kiitos kommentista 🙂 Harmi että tuollaista löytyy myös suomalaisista ryhmistä. En tiedä onko ihmisillä nykyaikana niin kiire, ettei ehditä lukemaan kunnolla mitään kommentteja ja postauksia, vaan hätäisesti pitää päästä se oma juttu vaan kirjoittamaan. Etenkään niitä kohteen muutoksia en ymmärrä, monesti kun niissä ei edes perustella miksi alkuperäinen suunnitelma pitäisi hylätä, vaan ehdotetaan uutta kohdetta sillä perusteellä, että itse sattui tykkäämään siitä.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 6 lokakuun, 2019 at 23:30

  Tuo on totta mitä Mari yllä sanoi, että usein joku alkaa ehdottamaan ihan muuta kaupunkia kuin mihin vinkkejä kysyvä on menossa – todella ärsyttävää sekin. Se on yksi eniten itseä ärsyttävistä asioista näiden mainitsemiesi asioiden lisäksi.

  Toisaalta itseä sitten ärsyttää myös todella ympäripyöreät kysymykset, joista malliesimerkki on tämä ensimmäinen kysymys vinkeistä Englantiin, Saksaan ja Tanskaan. Olisi hyvä hieman avata sitä, mihin kohteisiin näissä ollaan kenties menossa, että ei anneta turhaan vinkkejä Skageniin, kun ollaan menossa Odenseen. Ylipäätään olisi hyvä hieman avata myös sitä, haluaako vinkkejä museoista, luontokohteista, tapahtumista jne tai minkätasoisiin ravintoloihin haluaa vinkkejä, jos niistä on kiinnostunut.

  Kaiken kaikkiaan tämä oli sellainen postaus, mihin on helppo eri matkailuryhmiä seuraavien samaistua – valitettavasti.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 7 lokakuun, 2019 at 14:36

   Harmi, että tuo on noin laajalle levinnyt ilmiö. Totta on, että jotkut kysymykset on aika laajakäsitteisiä, mutta voihan niihinkin vastata ystävällisesti. Ei tuo esimerkki onneksi ollut kaikkein tylyin kuitenkaan.

 • Reply K. maanantai, 7 lokakuun, 2019 at 07:48

  Apua mitä tyyppejä. Kirjoittelin muuten aikoinaan pallontallaajiin ja siellä sai mun mielestä usein jotenkin sarkastisia kommentteja.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 7 lokakuun, 2019 at 09:57

  Ystävällisyys ja kohteliaisuus ovat ihan kannatettavia asioita, mutta toki myös kysyjät voisivat joskus vähän miettiä kysymyksiään ja tehdä joitain rajauksia jo aloituksessa – välttyisivät sitten itsekin vastailemasta tyyliin ei tuonne, kun siellä ei kai ole lämmintä, eikä tuonne, kun siellä on liian kallista.
  Yksi ”suosikkiaihe”, myös bloggaajien keskuudessa tuntuu olevan ihmisten erilaiset matkustustyylit, on niin helppo pitää omaa tyyliään juuri sinä oikeana – valitsemissasi esimerkeissäkin joku arvosteli nopeasti liikkumista, vaikka kyse on aina siitä, että mitä kohteessa arvostaa ja miten ajan siellä käyttää.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 7 lokakuun, 2019 at 14:43

   Niin totta tuokin puoli. Kysymykset on joskus aika laajoja.
   Matkustustyylejä on varmasti yhtä monta kuin matkaajaakin. Ihmisten on vaan usein vaikea asettua toisen asemaan. On helpompaa luulla, että kaikki ajattelevat samalla tavalla. Sorruin itsekin tuohon nuorempana, mutta nykyään yritän tarkastella asioita monelta eri kantilta.

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta perjantai, 11 lokakuun, 2019 at 17:20

  Huh, alkaapa ärsyttää, kun näitä lukee! Itse en enää edes hirveesti jaksa seurata keskusteluja Facessa, tyyliin vain parin ryhmän silloin tällöin. Täytyypä mielenkiinnosta laittaa joskus itse kysymystä jonnekin. Hyvä postaus 😊

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 11 lokakuun, 2019 at 21:34

  Rokotuksien ottamattomuudella kehuskelu on kyllä aivan vihoviimeisen tyhmää. Ei aivan yhtä tyhmää sentään kuin jättää ne rokotukset väliin…

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 12 lokakuun, 2019 at 19:27

  Tästä syystä kysyn todella harvoin FB-ryhmissä mitään, koska vastauksista ei ole juuri mitään hyötyä. Sitten jos ei Googlesta löydy mitään järkevää, saatan heittää jonkun täsmäkysymyksen. Mutta kuten ylläkin jo todetty, kysyjät voisivat myös rajata mitä haluavat tietää. Yleensä tällaiset ”Marraskuussa viikko lomaa, mitä suosittelisit matkakohteeksi” ärsyttävät, koska siihen voi vastata lähes mitä vaan. Pitäisi tietää tarkemmin haluaako rantalomaa, kiinnostaako kaupunki vai vipattaako vaellusjalka?

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 10:52

   Ei kyllä paljoa innosta kysellä. Onneksi tosiaan googlesta ja näistä blogeista löytää hyvin infoa. Suomalainen blogimaailma on niin laajalle levittäytynyt, ettei taida enää olla kolkkaa, mistä ei löytyisi blogipostausta 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 07:37

  Näitä tosiaan riittää. Siis kaiken maailman kommentoijia. Joskus oikein miettii, että tuostakaan kommentista ei kukaan kostu mitään, eli miksi joku on edes kuluttanut aikaa tuon kirjoittamiseen. Saako joku mielihyvää vain siitä, että saa koko keskustelun sekaisin. On vähän pelottavaakin kuinka helposti ihmiset kirjoittavat kaikenlaista skeidaa kun sen voi tehdä aika anonyymisti netissä.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 09:15

  Näitä kommentoijia löytyy kyllä moneen junaan eri kanavissa, harmittaa niiden puolesta jotka aidosti ja oikeasti ovat matkavinkkejä vailla ja sitten nämä ylimieliset kaikkitietävät lataavat noita kommentteja vastaukseksi. Ei näin!

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 09:18

  Hahha – juuri näin! 😀 Tä oli hauska postaus, itselläni veri kiehuu monesti lukiessani Facebookin kommentteja ryhmissä!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Hae blogista


  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa