Matkavinkit Yleinen

Matkailua helpottavat sovellukset

torstai, 8 elokuun, 2019

Menneinä vuosikymmeninä kun haluttiin lähteä lomalle, sitä marssittiin matkatoimistoon, missä virkailija kasasi matkan valmiiksi. Tämän jälkeen suunnattiin kirjastoon tai kirjakauppaan etsimään kohdeopasta tai karttaa. Myös matkatoimistosta sai mukaansa romaanin paksuisen kuvaston, joka esitteli alueen hotelleja, ravintoloita ja muita aktiviteettejä. Tykkäsin selailla näitä kuvastoja lapsena ja minusta oli aina jännittävää käydä matkatoimistossa vanhempieni kanssa. TUIn sivuilta voit kurkata, millaisia esitteitä ennen oli tarjolla.

Nykyään taas matkan suunnittelua ja itse matkustamista helpottamaan on kehitetty jos jonkinlaista sovellusta, nettisivua ja palvelua, ja näin ollen matkatoimistot ovat käyneet harvinaiseksi. Tähän postaukseen on kerätty erilaisia sivustoja ja sovelluksia, jotta matkalle lähtö, kohteiden valinta, majoituksen löytyminen ja kulkuyhteyksien valinta olisi entistä helpompaa.

Suositukset ovat täysin subjektiivisesti valittuja ja perustuvat omiin kokemuksiini. Kaikki mainitut sovellukset ja palvelut ovat ilmaisia käyttää. Jutussa on myös rahanarvoinen tarjous, millä saat ilmaiseksi käyttöösi Revolut-”mobiilipankin” ja vielä rahaa päälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Inspirock

Tätä oivallista nettisivua olen käyttänyt pidempiä reissuja suunnitellessa, mutta miksei sitä voisi käyttää myös lyhyemmillä matkoilla yhteen kohteeseen. Inspirock-sivustolle syötetään haluttu ajankohta ja kohteet, valitaan kiinnostavat aihealueet (esim. museot, kulttuuri, luonto), matkan vauhdikkuus (hidas- vai nopeatempoinen) ja sitten vain odotetaan, että sivusto tekee sinulle ehdotelman aikataulusta.

Ehdotusta voi muokata rajattomasti, nähtävyyksiä ja kohteita poistaa ja lisätä, haluttuja kulkuyhteyksiä muokata, tai merkata muistiin omat juna-, bussi- yms. aikataulut ja niin edelleen. Sivuston kautta voi myös hakea majoituksia TripAdvisorista tai Airbnb:stä. Inspirockin avulla voi suunnitella maksimissaan 60 päivän pituisen reissun, joten se on todella hyödyllinen apuväline pidemmillekin matkoille.

2. Omio

Omio (entinen GoEuro) tarjoaa kattavat tiedot kulkuyhteyksistä Euroopassa. Tämä on erinomainen sivusto/sovellus myös maata pitkin matkustettaessa, sillä Omion kautta löytyy niin bussi- kuin juna-aikataulutkin. Hakutuloksissa näkyy matka-ajan lisäksi lippujen hinnat, ja osa firmoista myös myy matkalippuja sivuston kautta. Omio on saatavilla myös suomenkielisenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Majoituspalvelut

Sovelluksia ja sivustoja majoituksen etsimiseen on jokaiselle sormelle. Löytyy Momondoa, Trivagoa, Hotels.comia, Hostelworldia, TripAdvisoria, Expediaa ja varmasti monia muitakin. Jos matkustaa paljon, on kannattavaa liittyä yhteen kanta-asiakasohjelmaan, eikä juosta aina halvimman hinnan perässä. Pitkällä tähtäimellä keskittäminen kannattaa, sillä saat käyttöösi erilaisia etuja ja alennuksia.

 • eBookers
  Olin itse aiemmin eBookersin vakiokäyttäjä ja eteninkin kanta-asiakastasolla ylemmäs, jolloin sivu tarjosi alennettuja hintoja ja sain käyttää kertyneitä bonuksia seuraavien majoitusten maksamiseen. eBookersin bonus-ohjelmassa on kolme tasoa: Silver (kun liityt järjestelmään), Gold (kun yövyt viisi yötä vuoden aikana) ja Platinum (kun yövyt 14 yötä vuodessa).
 • Booking.com
  Nykyään käytän Booking.comia ja kuulun Genius-kanta-asiakasohjelmaan, koska mielestäni sitä kautta saa enemmän irti. Bookingin hinnat ovat myös kilpailukykyisempiä. Ykköstasolle pääsee kahdella majoittumisella. Olen nyt tasolla kaksi, mihin yltää viiden majoittumiskerran jälkeen. Varauksia olen tehnyt tänä vuonna 18, joten saa nähdä, milloin siirryn kolmostasolle. Kakkostason etuihin kuuluu esimerkiksi ilmainen aamiainen ja ilmainen huonetyypin korotus joissain kohteissa. Lisäksi osa kohteista tarjoaa 15 % alennuksen huonehinnoista. Mielestäni nämä ovat erinomaisia etuja ja voinkin siksi suositella palvelua kaikille.

Olen Booking.comin affiliate-ohjelmassa, jolloin saan pienen komission, jos varaat majoituksen sivuillani olevan linkin kautta.

4. XE Currency

Jos reissaa useammassa maassa, on hyvä ladata puhelimeen myös valuuttasovellus, jolla voit tarkastaa kulloisenkin kurssin. Hyväksi havaittu ilmaissovellus on ainakin XE Currency. Valikoimassa on 65 eri valuuttaa ja niistä voi valita maksimissaan 10 suosikkia, jotka näytetään sovelluksen aloitusnäytössä. XE Currency näyttää myös tilastot valuutan vaihtelusta.

Sovelluksen etusivulle voit valita eniten käyttämäsi valuutat.

5. Revolut

Toinen rahapolitiikkaan liittyvä sovellus, jonka olen todennut hyväksi, on Revolut-”mobiilipankki”. Sovelluksen lataaminen on ilmaista, mutta perustason kortin tilaamiseksi sinun tulee tehdä tilille muistaakseni 10€:n siirto, jotta saat kuitattua kortin postimaksut (4,50€). Tämä postimaksu on ainoa kulu, mikä perustason käyttäjiltä menee – edes kuukausimaksua ei ole.

Tarjous uusille asiakkaille! Saat 10€ takaisin, kun lataat sovelluksen, tilaat perustason kortin ja teet kortillasi ensimmäisen ostoksen. Tarjouksen ansiosta saat Revolut-tilin käyttöösi periaatteessa ilmaiseksi ja vielä 5€ ylimääräistä rahaa. Lunasta tarjous klikkaamalla tästä. Tarjous on voimassa 27.8. asti eikä se sido sinua mihinkään. Perustason Revolut-kortin käyttö on täysin ilmaista ja voit sulkea tilin milloin tahansa, jos et halua enää käyttää korttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fyysisen debit-kortin lisäksi käytössäsi on puhelinsovelluksella hallittava virtuaalinen luottokortti, jota voit käyttää verkkomaksuissa. Myös maksukorttia hallitaan sovelluksella, missä voit mm. vaihtaa pin-koodin, lukita kortin, ottaa käyttöön eri maksuominaisuuksia kuten lähimaksun, ja sulkea kortin jos se sattuu katoamaan. Tietenkin myös rahansiirrot hoidetaan sovelluksella.

Voit siirtää rahaa suomalaiselta pankkitililtäsi Revolutin kortille ja maksu siirtyy samoin tein, vaikka Revolut käyttääkin brittiläistä pankkia maksuliikenteen hoitamiseen. Sovelluksella voit seurata kätevästi, mihin rahasi kuluvat, sillä Revolut luokittelee kaikki maksutapahtumat omiin kategorioihin. Tiliin voi avata myös säästölippaan, jolloin korttimaksujen yhteydessä vaihtorahat siirtyvät lippaaseen kerryttämään säästöjä.

Olen käyttänyt Revolut-korttiani sekä Keski-Amerikassa että Hollannissa ja Turkissa ilman minkäänlaisia ongelmia. Revolutin suurin hyöty on se, että valuutanvaihto on ilmaista 5000€/kk asti. Aina kun maksat kortilla, vaihtuu valuutta automaattisesti kohdemaan valuutaksi ilman kuluja. Myös automaattinostot ovat ilmaisia 200€/kk rajaan asti.

Standard-tason lisäksi Revolut tarjoaa kuukausimaksullisia Premium- ja Metal-tasoja, joihin kuuluu mm. pääsy kryptovaluuttaan, matkavakuutus ja concierge-palvelut. Voit lukea lisää eri korttivaihtoehdoista ja hinnoista Financerin sivulta.

Revolut-kortti on suunnattu ensisijaisesti matkailijoille, mutta sillä voi maksaa myös kotimaan päivittäiset ostokset.

6. Google Mapsin offline-kartat

Android-käyttäjien puhelimissa on mitä todennäköisimmin Google Maps, mihin kannattaa ladata aina kulloisenkin kohteen offline-kartta. Näin voit suunnata kartan perusteella myös silloin, kun nettiä ei ole käytettävissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karttoja pystyy lataamaan helposti menemällä Mapsin valikkoon ja ottamalla sieltä ”Offline-kartat” ja ”Valitse omat karttasi”. Tämän jälkeen zoomaat kartan sinne, minkä alueen haluat tallentaa. Huom! Offline-kartoissa ei välttämättä toimi reittihaku, mutta tiedätpähän ainakin missä olet ja minne sinun suunnilleen täytyy mennä.

Monet ovat suositelleet myös MAPS.ME:tä, mutta itselläni ei ole tästä kokemusta.

7. Google Translaten offline-tila

Toinen kätevä palvelu on Google Translate, josta pystyy myös lataamaan offline-versiot. Valitse vain haluttu kieli ja tallenna käännöspalvelu puhelimeesi.

Muita matkailijalle hyödyllisiä nettisivuja ja sovelluksia:

Mikä on oma suosikkisovelluksesi tai matkusteluun liittyvä nettisivu?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lassila tiistai, 5 toukokuun, 2020 at 12:13

  Matkailussa on alusta asti käytetty hienosti hyödyksi digitalisaatiota. Kaveri selitti juuri mitä API tarkoittaa ja miten sitä hyödynnetään tällä alalla. Se että voidaan käyttää varaussivustoja ja karttoja näinkin näppärästi, vaatii kuulemma eri sovellusten ja niiden datan yhteiskäyttöä.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 9 toukokuun, 2020 at 14:35

   Joo, ohjelmointirajapinta ja muu teknologia on niin piilossa käyttäjien ulottuvilta, ettei niitä tule normaali ihminen edes ajatelleeksi 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.