Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pienet mutta hyödylliset matkavarusteet

Kirjoittelin pari viikkoa sitten jutun turhakkeista, eli mitä ilmankin olisi reissussa pärjännyt. Tekstistä tuli muutamassa päivässä heittämällä blogin suosituin postaus. Tässä vastavuoroisesti lista matkavarusteista, minkä mukanaoloa olen matkoillani kiitellyt. Totta kai on todennäköistä, että löydät tarvittavat asiat myös kohteesta, mutta onhan se käytännön kannalta helpompaa, jos ei tarvitse lähteä etsimään kauppaa heti ensitöikseen tai tehdä muita virityksiä kesken reissun.

En listaa tähän mitään perustarvikkeita kuten unimaskia, korvatulppia, monikäyttöistä huivia, sadesuojaa, aurinkorasvaa, power bankia jne. vaan koetan kirjata ylös sellaisia varusteita, mitkä eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä kun suunnittelee pakkauslistaa.

Yleishyödylliset varusteet

Pyykkinaru
Tämä on todella kätevä etenkin hostellimajoituksessa, jos peset välillä nyrkkipyykkiä lavuaarissa. Pesuloista pyykit saa kuivattuna ja taiteltuna, mutta aina ei jaksa lähteä viemään muutamaa vaatekappaletta pesulaan. Pieni kerä pyykkinarua menee olemattoman pieneen tilaan, ja sen voi ripustaa melkeinpä mihin tahansa, esimerkiksi parvekkeen kaiteeseen tai kerrossängyn päätyyn. Voit kuivattaa narulla myös pyyhettä tai käyttää sitä hätävaranaulakkona.

Narukerän saa parilla eurolla. Mukaan ei tarvitse ottaa kovin montaa metriä.

Pyykkipussi
Liittyy olennaisesti edelliseen kohtaan. On mukavaa, kun likapyykille on oma pussukkansa, joten likaisia vaatteita ei tarvitse tunkea puhtaiden sekaan tai levitellä pitkin huonetta. Kun pyykit kerää suoraan pussiin, on ne myös helppo kiikuttaa pesuun.

Pyykkipussiksi käy esimerkiksi nämä narureput.

Kosteuspyyhkeet
Tämä on parempi vaihtoehto käsidesille, sillä kosteilla pyyhkeillä on paljon monipuolisemmat käyttökohteet eikä ne kuluta tilaa litran nestepussissa. Olen suosinut Lotuksen kosteita wc-papereita, mitkä ovat hajuttomia ja suht kestäviä. Niillä voi pyyhkiä kädet ennen ruokailua, freesata hikistä naamaa tai kehoa, pyyhkäistä likaisen ruokailualustan puhtaaksi ja toimiihan ne myös yleisissä vessoissa, mistä monesti puuttuu vessapaperi.

Aiemmin kuljetin mukana nenäliinapakkausta, mutta nuo kosteat paperit on paljon käyttökelpoisempia, vaikka ekologistahan niiden käyttö ei tietenkään ole. 42 pyyhkeen pakkaus maksaa muutaman euron.

Kosteat vessapaperit on yleiskäyttöön soveltua.

Jesari
Tämä jokaiselle tuttu hopeinen rulla pelastaa tilanteen kuin tilanteen. Jesarilla voi korjata väliaikaisesti kengät, ratkenneet saumat, reiät moskiittoverkossa, tilkkiä vetäviä ikkunoita ja kiinnittää vaikka pistokkeen väljään pistorasiaan. Jättirullaa ei tarvitse raahata mukana, sillä pienet teippirullat irtoaa eurolla-parilla.

Jeesusteippi pelastaa.

Turvavyöleikkuri
Jos matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, on riskinä, että myös kynsisaksien kokoiset teräaseet takavarikoidaan kentällä. Matkalla kuitenkin tulee välillä tilanteita, missä tarvitsee leikata jotain, eikä veistäkään välttämättä ole saatavilla. Ohut turvavyöleikkuri auttaa tässä tilanteessa. Sillä saa leikattua ainakin kangasta, narua, paperia, pahvia ja ohutta muovia.

Leikkurin voi ripustaa vaikka avainnippuun tai karabiinihaalla reppuun. Tämä tarvike kuuluu moneen ensiapupakkaukseen, mutta niitä voi ostaa myös irtokappaleena, hinta alle 4€.

Tämä pieni leikkuri on oiva apuväline matkoilla ja se menee myös turvatarkastuksessa läpi.

Kestohedelmäpussi ja kestokassi
Kätevä keksintö aina kun käyt hakemassa markkinoilta tai kaupasta irtohedelmiä, vihanneksia tai sämpylöitä. Vaikka monet maat ovatkin lakanneet jakamasta pieniä muovipusseja, on silti hyvin yleistä, että ostokset pakataan muovipusseihin, joskus hyvällä tuurilla saatat saada paperipussin. Valoverhosta tehdyt hedelmäpussit on kestäviä ja pestäviä.

Isompaa kangaskassia puolestaan on hyvä käyttää muihin ostoksiin. Luonto kiittää, eikä nämä pussukat vie juuri mitään tilaa laukustasi.

Kestohedelmäpusseja voi ostaa ainakin S-markettien vihannesosastolta (olikohan noin 3€). Kauppakassiksi taas käy mikä tahansa kangaskassi.

Mustekynä
Tämä tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta moni sen silti unohtaa. Kynää tarvitsee aina, kun reissaa maissa, joissa täytyy kirjoittaa maahantuloselvitys. Laput jaetaan monesti täytettäväksi jo lentokoneessa, jotta kentällä migrin pisteellä ei sitten mene niin kauan aikaa. Kynä kannattaa pakata käsilaukkuun, jotta se on helposti saatavilla.

Kynissä on nykyään vaikka mitä lisäominaisuuksia, esimerkiksi led-lamppu, toinen pääty kosketusnäytölle sekä näytön puhdistin kuten tässä kynässä.

Karabiinihaka
Nämä lenkkimalliset kiinnittimet on erittäin käteviä etenkin repun kanssa reissatessa. Niiden avulla reppuun saa ulkopuolelle roikkumaan vaikka juomapullon, kengät tai takin. Haan avulla voit kiinnittää myös esimerkiksi avaimet vyön lenkkiin. Karabiinihaalla saat myös vetoketjut pysymään tiukemmin kiinni, ellei lukkoa ole matkassa mukana. Hinnat liikkuu eurosta ylöspäin.

Hakaneula
Ja nyt kun puhutaan kiinnittämisestä, on hyvä sujauttaa lompakkoon tai meikkipussiin myös hakaneula. Sillä saa jesarin tavoin esimerkiksi korjattua pienet saumojen repeämät tai kiinnitettyä raollaan olevat verhot yhteen. Olen joskus korjannut hakaneulalla myös vetoketjun, kun ketjusta irtosi vedin. Neulalla voit lisäksi avata joissain puhelinmalleissa korttipaikan, jos tarvitsee vaihtaa SIM- tai muistikorttia eikä alkuperäistä metallipiikkiä ole saatavilla.

Karabiineja on eri kokoisia ja ne ovat nopea kiinnityskeino. Rahapussissa kulkee aina mukana myös hakaneula.

Jatkojohto tai monipaikkainen usb-pistoke
Mikäli repussa on ylimääräistä tilaa, voi olla hyvä idea pakata jatkojohto mukaan. Hostelleissa on monesti vain yksi pistoke sängyn vieressä, joskus peräti kaksi, mutta on myös paljon paikkoja, missä ei välttämättä ole kuin pari pistorasiaa koko huoneessa. Tällöin sekä sinä että huonekaverit kiitätte jatkojohtoa, joka tarjoaa virtaa kaikille tänä elektroniikkalaitteiden aikakautena.

Jos taas olet pelkkien usb-laitteiden kanssa matkalla (puhelin, tabletti, power bank), kannattaa ostaa pistoke, mihin saa kaksi tai useamman usb-piuhan kiinni. Näin voit ladata useampaa laitetta yhdestä pistorasiasta. Usb-laturi irtoaa parillakympillä.

A-mallin pistoke kahdella usb-portilla.

Terveyteen liittyvät varusteet

Heikkoon oloon
Kuumissa maissa on vaarana nestehukka ja suolatasapainon häiriintyminen, joten pelkkä veden juonti saattaa vain pahentaa tilannetta. Onkin hyvä ottaa välillä pieni määrä suolaa kielelle samalla kun juo vettä. Pieniä suola-annospusseja voi napata mukaan ravintoloista.

Verensokeri saattaa myös laskea niin alas, että olo alkaa tuntua heikolta. Tähän hyvä apu on nauttia hieman juoksevaa hunajaa annospussista, jos ruokaa ei ole sillä hetkellä saatavilla. Hunajatikku nimellä kulkevia yksittäispakkauksia saa monesti samalla kun ostaa teen jostain kahvilasta.

Toinen vaihtoehto on pienet suolapähkinäpussit ja myslipatukat, koska niistä on apua myös niissä tilanteissa, kun lento tai bussi myöhästyy etkä pääse ruuan äärelle.

Kolmantena olen suosinut apteekista saatavia nesteytysporetabletteja, mitkä maksaa noin kympin (10 tablettia). Yksi tai kaksi poretablettia vesipulloon ja olo paranee huomattavasti. Olen lääkinnyt näillä myös kipeitä matkakumppaneita.

”Tuote sopii esim. rankan urheilusuorituksen jälkeen, ripulin yhteydessä tai muusta nestevajauksesta, kuten runsaasta hikoilusta ja liian vähäisen nestemäärän nauttimisesta johtuvaan heikotukseen.” (Apteekin sivuilta)

Tiikeribalsami (valkoinen)
Tämä pienikokoinen lasipurkki sujahtaa helposti repun pikkutaskuun, mistä sen voi kaivaa esille, jos tulee niska- tai muita lihaskipuja. Lihasjumien lisäksi tiikeribalsamista on oivallinen apu kutiaviin hyönteisten puremiin, sekä flunssaan, kun on tukkoinen olo. Päänsärkyynkin tuote sopii, kun sitä sivelee hieman ohimoille.

Valkoisessa tiikeribalsamissa on mm. eukalyptusta, mentholia ja kamferia, ja sen ainesosat eroavat hieman pehmeästä tiikeribalsamista, joka on tarkoitettu ainoastaan lihasvaivoihin. Itselläni mentholin tuoksun hengittäminen auttaa myös huonoon oloon, ja olenpa joskus pitänyt avattua tiikeribalsamipurkkia hostellin lokerossakin, jossa oli tunkkainen haju. Hätä keinot keksii 😀

Tiikeribalsami on monikäyttöisyydellään itsehoitolääkkeiden kärkikastia ja tuoksuu ah, niin ihanalle! Purkilla on hintaa vitosen luokkaa ja niitä saa apteekin lisäksi myös kaupoista.

Kylmä/kuumapakkaus
Taskukokoinen geelipakkaus on hyvä olla mukana, koska sitä voi tiikeribalsamin tavoin käyttää moneen tarkoitukseen. Jäähdytettynä pakkaus toimii pieniin nyrjähdysvammoihin, päänsärkyyn, auringonpolttamiin, helteen aiheuttamaan tukalaan oloon ja myöskin hyönteisten pistosta johtuvaan kuumotukseen. Lämmitettynä pakkaus toimii luonnollisesti lämmikkeenä, mutta myös lihassärkyyn tai kuukautiskipuihin.

Monikäyttöinen kuten pakkauksessakin lukee. Menee lisäksi pieneen tilaan ja maksoi vaan 3,95€. Tämän voi jäähdyttää myös jääkaapissa, jos pakastinta ei ole.

Lentosukat
Tukisukista tulee helposti mieleen vanhus, jonka jalat ei kestä lentämistä. Mutta pitkään paikallaan istuminen tai toisaalta myös koko päivän jaloillaan olo aiheuttaa turvotusta nuoremmillekin jaloille. Etenkin kuumassa ilmassa elimistön nestekierto voi heikentyä, mikä aiheuttaa turvotusta nilkkoihin. Tukisukkia pitämällä voit edistää jalkojesi hyvinvointia ja välttää jopa hengenvaarallisen laskimotukoksen. Muista silti myös jaloitella pitkillä lennoilla ja bussimatkoilla.

Nämä sukat ostin Meksikosta tukivälinekaupasta, hinta kympin hujakoilla.

Puuttuuko listalta joku sinulle elintärkeä varuste, jota suosittelet muillekin?
Jos et ole vielä ehtinyt lukea aiempaa matkavarustepostausta, käy kurkkaamassa täältä lisävinkkejä, mitä muuta mukaan kannattaa pakata.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna maanantai, 5 elokuun, 2019 at 16:08

  No tämäpä se oli hyvä juttu! Ensin kerkesin jo ajatella, että onkohan tästä minulle mitään iloa, kun tuo hostellimajoittuminen ei ole ainakaan toistaiseksi kuulunut lomamajoituksiini. Mutta sitten huomasin, että mehän ollaan ihan sielun siskoksia: varautujia! 🙂

  Kylmäpakkausta ja pyykkinarua lukuunottamatta kaikki muut esittelemäsi jutut ovat tuttuja omista varusteistani, joskaan jesaria en ole matkalaukkureissulla mukana kuljettanut. Kerran olen jesarilla paikannut stay upin jalkapohjaan tulleen silmäpaon niin, että sukka kesti moitteettomana monta päivää.

  Mulla kulkee mukana iso GP:n varavirtalähde, siinä on kaksi usb-ulostuloa. Joskus käy hotellihuoneissakin niin, että pistorasia jäisi liian kauaksi. Kun GP:n saa halutessaan vaikka syliin, voi kuvia alkaa heti reissussa karsia/käsitellä/somettaa ilman että akku tyhjenee heti.

  Kaksi tosi tärkeää juttua tuosta sinun muuten niin hyvästä listastasi puuttuu: otsalamppu ja pikkuinen ensiapulaukku. Mutta siellä munkaan ensiapulaukussa ei kyllä ole turvavyöleikkuria – sillä ruumalaukussa kulkee yleensä Sveitsin armeijan linkkari. Mutta ehkäpä se kannattaisi sinne lisätä, niitä mahdollisia käsimatkatavarareissuja varten 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 5 elokuun, 2019 at 19:08

   Kiitos kommentista! Heh, varautuja lienee oikea termi 😀 Kun lähdin ekalle pitkälle reppureissulle, niin hyvä etten pakannut mukaan työkalupakkia. Niin paljon eri skenaarioita tuli mieleen, missä voisi tarvita ruuveja, koukkuja sun muuta. Sitten vaan piti jättää puolet romppeista kotiin, ja ihan hyvin selvisin matkalla ilman ylimääräisiä paristoja, nippusiteitä, hyttysverkkoa, kolmea erilaista rahavyötä, tulitikkuja jne. Hauska idea muuten tuo jesarilla stay upin paikkaaminen 😀

   Niin ja joo, hyvä huomio! Ensiapupakkaus kulki mukana, sellainen pienikokoinen, mihin olen kyllä tunkenut myös ylimääräisiä varusteita niin että saumat melkein ratkeavat. Pieni taskulamppu oli myös matkassa, mutta taisin hävittää sen matkan varrella johonkin. Onneksi puhelimessa on taskulamppu (jos vaan virtaa riittää). Varavirtalähde minullakin on sellainen, että siitä voi ladata kahta laitetta yhtä aikaa 🙂

   • Reply Iida In Translation lauantai, 10 elokuun, 2019 at 10:42

    Olipa loistava postaus! 😍 Miksi en ole aiemmin keksinyt tuota pyykkinarua?! Olen kiroillut tuota monessa hostellissa, kun on pitänyt keksiä mihin ihmeeseen märät pyykit laittaisi, eikä ole mitään fiksua paikkaa saatavilla.

    • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 10 elokuun, 2019 at 10:52

     Kiitos 🙂 Kiva kuulla että oli jotain hyötyä postauksesta! 🙂 Se on kyllä pieni juttu ja menee niin pieneen tilaan, että on helppo kuljettaa mukana. Eikä tosiaan tarvitse mitään satojen metrien lankakerää. Monissa hostelleissa on valitettavasti tuo tilan puute eikä viitsi muutenkaan valloittaa kaikkea tilaa dormista omille pyykeille 😀 Etelän lämmössä narun voi virittää ulos ja pyykit kuivaa silmän räpäyksessä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 5 elokuun, 2019 at 17:59

  Aika monta itsellekin aina mukana kulkevaa tuotetta. Tosin yleensä hotelleissa asuvana pyykkinarua tarvitsee harvemmin omasta takaa, myöskään jesaria en ole kuljettanut mukana.
  Tiikeribalsamiin en usko, Voltaren-geeliin sen sijaan kyllä.
  Käsimatkatavarareissuilla, joilla ei ole kynsisaksia mukana, sakset löytyvät tarvittaessa helposti hotellin respasta lainaan 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning maanantai, 5 elokuun, 2019 at 19:13

   Kiitoksia kommentista 🙂 No joo, hotellissa ei tarvitse kyllä pyykkinarua! En tiedä onko tiikeribalsamilla mitään todistettua tehoa, vai perustuuko se plaseboon, mutta raahaan sitä silti usein mukana. Voltareniä myös löytyy meidän lääkekaapista kotoa. Minun täytyi Meksikossa yhdessä hostellissa leikata tarroja, ja siihen tuo turvavyöleikkuri ei kyennyt. Kävin pyytämässä respasta saksia lainaan, joten olet oikeassa, että ne varmasti löytyy yleensä läheltä 😀

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, 10 elokuun, 2019 at 07:22

  Pyykkinaru… No joo. Hotelleissa se pyykkinaru löytyy 90% kylpyhuoneesta. Moni ei vaan tajua missä ja minkänäköinen se on se on … 😉 Vinkki: sellainen ihan pieni uloke ylhäällä seinässä ja vastapäätä toinen. Siitä toisesta kun vetää, tapahtuu taika ja sieltä tuleekin ulos narua, jonka saa napsautettua kiinni siihen toiseen ulokkeeseen. Jos tätä ei ole, niin yleensä on henkareita mihin pyykin voi virittää kuivumaan. Pesen paljon nyrkkipyykkiä matkoilla ja aina on löytynyt joku orsi mihin vaatteet on saanu. Eli mitään narukeriä en mukanani kanna.

  Saksista sama kuin Pirkko tuossa ylhäällä. Pienet lyhytteräiset sakset menevät turvatarkastuksesta kyllä läpi.

  Suomesssa nesteytysporetabletit tai jauheet ovat kalliita ja 1o kappaletta ei riitä yhtään mihinkään. Ostan niitä aina paikanpäältä ( kannan myös kotiin). Pussihinta on yleensä 5-10 centtiä ja niitä myydään ihan joka apteekissa ympäri maailman. Etenkin Aasiassa myydään myös isompia satseja jauhetta erikokoisissa purkeissa. Lisään jo aamusta omaan ja mieheni juomapulloon, niin tulee nautittua tasaisesti läpi päivän.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 10 elokuun, 2019 at 07:49

   Kiitos kun jaoit mietteesi. Taidan tietää nuo ulokkeet, mutten ole muistaakseni koskaan törmätä reissuilla. Harvemmin olen niin pitkillä matkoilla, että suurempaa määrää joutuu pyykkiä pesemään. Joku yksittäinen t-paita nyt kuivuu vaikka parvekkeella tai tuolin karmilla. Hostelleissa tuo pyykkinaru taas oli hyödyllinen, koska monet paikat oli niin pieniä tai huonosti varusteltuja, ettei niissä mahtunut mitään isoa vaatemäärää ripustamaan eikä huvittanut valloittaa suihkuverhon tankoa yhteisestä kylpyhuoneesta. Saati että olisi ollut henkareita tarjolla.

   Olin myös siinä uskossa, että alle 3cm terällä varustetut kynsisakset on ok missä päin maailmaa tahansa, mutta silti ne vietiin Mundo Mayan kentällä Guatemalassa. Siellä lähti kamoista myös 100ml hiuskiinne, 60ml kuivashampoo ja pieni purkki OFFia. Tasan tarkkaan lentoyhtiön sivuilla luki, että nuo on sallittuja, mutta ei auttanut väittely ja inttäminen virkailijoiden kanssa, että on niitä aiemminkin saanut mukana kuljettaa.

   Näin esimerkiksi Meksikossa noita elektrolyyttijauheita ja ihan valmiita juomia apteekeissa. Noista omista ensiaputarpeista on hyötyä siinä vaiheessa, kun makaat jo puolikuolleena yksin sängyssä, eikä paljoa huvittaisi lähteä metsästämään mitään lääkkeitä. Aina ei ole seuraa tai muita auttajia, ketkä tekisivät juttuja puolestasi.

 • Reply suvinmatkassa lauantai, 10 elokuun, 2019 at 11:40

  Hyviä vinkkejä ja suurin osa näistä löytyy minulta myös aina mukana. Nuo nestetyttäjätabletit ovat huippuhyviä, niitä mekin juodaan reissussa aika ajoin.

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 10 elokuun, 2019 at 11:45

   Kiitoksia kommentista! Hienoa, että olette myös löytäneet nuo tabletit. Olisin itse kaivannut niitä jo aiemmilla reissuilla, mutta en tiennyt edes niiden olemassaolosta. Tulee kyllä miljoona kertaa parempi olo, kun pitää huolen neste- ja suolatasapainosta! Mukavia reissuja teille 🙂

 • Reply Inka / Ollaanko jo perillä? lauantai, 10 elokuun, 2019 at 12:18

  Tämäpä hyvä ja kattava postaus! Itselle hyvänä vinkkinä tuli tuo tiikeribalsami, sillä hartiat menevät allekirjoittaneella helposti jumiin pitkän bussi/lentomatkan ja laukkujen raahaamisen takia. 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 10 elokuun, 2019 at 12:24

   Kiitos ja kiva kuulla 🙂 Täällä sama vika hartioiden kanssa! Viimeksi reissulla oli niin kipeänä nuo hartiat että nukkumisestakaan ei oikein meinannut tulla mitään. Eräs puoliksi intialainen hostellimajoittuja oli perehtynyt ayurvedalääkintään ja hieroi lihaksiini jotain yrttivoidetta. Siinä oli aika lailla samoja ainesosia mitä tiikeribalsamissa. Hieroin itse vielä balsamia ennen nukkumaanmenoa ja aamulla paikat oli paljon paremmassa kunnossa. Sitä on myös se keltainen purkki, mikä soveltuu kaikkein parhaiten pelkkiin lihasjumeihin, ja sitä on helpompi levittää kuin tuota valkeaa kovaa balsamia.

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, 11 elokuun, 2019 at 02:27

  Mielenkiintoinen juttu! Tuota jatkojohtoa me ollaan joskus mietitty, voisi olla hyödyllinen, mutta ei tähän mennessä olla viitsitty sulloa laukkuun. Tiikeribalsami ja nesteytysjauhetta on aina mukana, ja ne on tulleet tarpeeseen. Ja joo, kynä! Meinaa aina unohtua, ja helposti häviää pitkällä matkalla 🙂

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 11 elokuun, 2019 at 16:37

   Kiitos paljon 🙂 Mullakaan ei tuota jatkojohtoa ole ollut mukana, mutta sitä olen kaipaillut kyllä monta kertaa. Nykyään on niin monta laitetta mitä pitää ladata, että välillä oikein hirvittää tämä elektroniikkaroina ja sähkönkulutus.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Hae blogista


  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Syväluotaavaa matkailua maailman ääriin ja takaisin.

  Seuraa blogia Facebookissa | Instassa | Bloglovin'issa