Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vierailulla Kapkaupungin slummissa

Ennen lähtöäni Kapkaupunkiin olin käymässä isovanhempieni luona. Mummoni huomasi lehdestä televisiosta tulevan dokumentin Kapkaupungista ja innostuimme siitä, että voisimme tutustua kohteeseeni yhdessä etukäteen television välityksellä. Illalla istahdimme sohvalle ja avasimme television. Dokumentissa seurattiin sairaalan arkea ja kerrottiin, miten lääkärit ympäri maailmaa tulevat sairaalaan harjoitteluun, sillä vastaavia vammoja ei samoissa määrin löydy monesta muusta paikasta. Siinä vaiheessa, kun lääkäri työnsi sormiaan potilaan viidakkoveitsellä halkaistuun kalloon mummoni poistui television äärestä. Keittiössä yritin selittää, että tulisin olemaan vapaaehtoistyöjaksollani turvassa ja emme tulisi olemaan missään vaarallisissa paikoissa. Samalla pyrin vakuuttelemaan myös itseäni siitä, että reissuun olisi täysin turvallista lähteä.

Huolestunut turisti slummikierroksella

Ensimmäinen viikonloppu Kapkaupungissa meni turistikohteiden parissa uusien kämppisten kanssa. Kuitenkin heti maanantaina oli ohjelmassa slummikierros. Mietin asunnolla pitkään uskaltaisinko ottaa mukaani kameraa ja millaiset vaatteet tulisi laittaa päälle. Dokumenttien ja uutisten tarinat jengiväkivallasta nousivat ajatuksiin. Järkeilin kuitenkin itselleni, että slummiturismin oli oltava täysin turvallista, koska muuten tällaisia kierroksia ei olisi kannattavaa järjestää.

Pyykkejä kuivamassa narulla

Bussista ulos noustessani puristin kuitenkin kameraani kaksin käsin ja päätin pysyä visusti porukassa. Kaikkialla oli kuitenkin rauhallista ja yllättävän siistiä pienine taloineen. Oppaamme kertoi meille Kapkaupungin ja townshipien historiasta. Opettelimme myös tervehtimään paikallisella kielellä, jotta voisimme olla kohteliaita toisten asunnoissa vieraillessamme.

Kierroksemme ensimmäinen osa vei meidät pieniin taloihin, joissa asui useita ihmisiä samassa asunnossa. Rakennukset eivät olleet sellaisia, joita mielikuvissani olin ajatellut slummissa olevan. Toki asuminen oli karua, mutta tarjolla oli seinät ja katto pään päällä. Samalla toisten asuntoihin sisälle meno tuntui kiusalliselta. Saapua nyt toiselta puolen maapalloa tirkistelemään miten surkeasti jotkut elävät. Toisaalta tiesin, että mukana olevat henkilöt saavat osan palkkiosta, joka auttaa tuomaan lisätuloja.

Normaalia elämää epänormaaleissa oloissa

Townshipeistä löytyy myös erilaisia palveluita kouluista, päiväkodeista ja terveysasemista alkaen epävirallisen sektorin tarjontaan. Kadun kojut toimivat take away ravintoloina, ruokaa myydään ja myös hiusten leikkuu onnistuu lähellä kotia. Suuri osa alueella asuvista tienaakin rahansa epävirallisella sektorilla tarjoamalla palveluita lähialueen asukkaille.

Ruokakoju Kapkaupungin townshipissa

Paikallinen ruokakoju

Lapsien iloiset äänet koulun sisältä ja pihalta toivat tunteen siitä, että elämää eletään parhaansa mukaan missä tahansa paikassa ja olosuhteissa. Olosuhteet eivät määritä mahdollisuutta kokea iloa tai onnea, mutta ne vaikuttavat siihen kuinka kovasti täytyy ponnistella jokapäiväisessä elämässä. Kapkaupungin historian tapahtumat määrittelevät vieläkin pitkälle sen millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on elämässä.

Kierroksemme jatkui townshipin osiin, jossa ihmiset elävät epävirallisissa asutuksissa, jotka oli suurimmaksi osaksi tehty aaltopellistä. Näihinkin asumuksiin oli tehty useita huoneita ja joihinkin jopa useampia kerroksia. Vaikka asuminen olikin tehty olosuhteisiin nähden mahdollisimman mukavaksi oli päällimmäisenä ajatus siitä, miten onnellinen onkaan päästessään illalla nukkumaan omaan sänkyyn juoksevan veden ja vessan viereen. Kaupungin tarjoamat vesipisteet voivat nimittäin olla jopa 200 metrin päässä kotoa ja bajamajat vieläkin kauempana. Palveluiden olemassaolo ei pelkästään riitä, sillä monet eri asiat kuten oma turvallisuus voi estää niiden käytön.

Kävellessäni peltitalojen välissä mietin miten olisin jo eksynyt paikkaan ajat sitten ilman opastamme. Pelot olivat myös tässä vaiheessa haihtuneet, sillä ihmiset ottivat meidät vastaan ystävällisesti. Muutama selvästi juopunut ihminen kävelyllämme tuli vastaan, mutta tämä on tuttua myös meiltä suomesta, joten se ei suoraan hätkäyttänyt.

Slummikierros muutti täysin käsitykseni slummeista. Aiempi kuvani rikollisuuden pesäkkeistä, joissa juostaan jatkuvasti aseiden kanssa muuttui realistisemmaksi. Ihmiset käyvät töissä, lapset koulussa ja perheet elävät elämäänsä kuten me kaikki muutkin maailman ihmiset. Päihteet, väkivalta ja jengit ovat myös totta. Mutta ne eivät ole koko totuus.

Koronakuulumisia Kapkaupungista

Matkojeni parasta antia ovat olleet moniin mahtaviin ja inspiroiviin ihmisiin tutustuminen mielenkiintoisine ja opettavaisine keskusteluineen. Kiireisessä arjessa yhteydenpito jää helposti pitkiksi ajoiksi satunnaisiksi viesteiksi tai Facebook-tykkäyksiksi. Korona aikana ystävät ja tutut ympäri maailmaa ja heidän kuulumisensa ovat kuitenkin olleet mielessä lähes päivittäin ja viestejä on tullut vaihdettua monen kanssa aktiivisemmin.

Koronavirustilanne on globaali ja se koskettaa meistä jokaista. Jokaisen meistä tarina on erilainen, mutta samalla me olemme tässä yhdessä. Jakamalla kokemuksia, pitämällä toisistamme huolta ja osoittamalla solidaarisuutta voimme kuitenkin luoda läheisyyttä aikana, jona emme voi tavata toisiamme. Näin sain idean pyytää ystäviäni muualla maailmalla jakamaan kuulumisiaan myös blogin lukijoiden kanssa. Tässä kuulumisia Etelä-Afrikan Kapkaupungista.

Kurssitilat Kapkaupungissa

Elämä on muuttunut radikaalisti koronaviruksen myötä myös Etelä-Afrikassa ja maa siirtyi sosiaalisen etäisyyden pitämisestä lockdowniin 26 maaliskuuta. Kuten suomessakin ihmisiä on ohjeistettu tehostettuun käsienpesuun ja käsidesin käyttöön ja viestiä viedään hallinnolta eteenpäin kansalaisille radion, television, lehtien ja sosiaalisen median kautta. Lockdownin aikana jokaisen tulee pysyä kotona, joskin esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tai poliisit saapuvat töihin.

Töihin ja kouluun ei nyt mennä, mutta kaupoista voi käydä ostamassa ruokaa tai apteekissa saa vierailla tarvittaessa. Jonot ovat kuitenkin pitkiä, koska etäisyyttä on pidettävä. Liikkuminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä esimerkiksi julkinen liikenne ei kulje ja palvelujen kuten Uberin käyttö on haastavaa tai mahdotonta. Ahdistuneisuus alkaa näkyä, sillä esimerkiksi ruoka-apua ei ole monelle saatavilla, joka on johtanut joissakin paikoissa mellakoihin.

Euroopan uutisista erityisesti Italian ja Espanjan tapaukset ovat olleet mediassa, joskin keskittyminen on enemmän maan sisäisessä politiikassa. Erilaista disinformaatiota ja teorioita viruksesta kuten 5G-verkkojen osuudesta liikkuu sosiaalisessa mediassa erityisesti Whatsappissa.

Musiikin parissa työskentelevän ystäväni Anelen elämän korona on muuttanut myös radikaalisti. Artistien keikkakalenterit ovat tyhjentyneet ja esiintymisreissu Kolumbiaan on peruttu, kuten monet tapahtumat ympäri maailmaa. “Monet artistit saavat tulonsa esiintymisistä ja ilman näitä tuloja on haastavaa selviytyä taloudellisesti”, Anele kiteyttää tilannetta.

Anele on pysytellyt ohjeiden mukaisesti kotona, ja kuten suomessakin, työt hoidetaan etänä niiltä osin kun se on mahdollista. Anelen päivät täyttyvätkin nyt Zoom ja Jitsi palavereista eri tahojen kanssa. The Soundz of the South (SOS) vuoden 2020 ensimmäinen julkaisu Thina tuli ulos maalis-huhtikuun vaiheessta. Nyt suunnitteilla on live-konsertti maanantaina 27 huhtikuuta vietettävän Freedom Dayn kunniaksi, jossa juhlistetaan maan ensimmäisiä vapaita ja demokraattisia vaaleja.

Anelen kotikaupunginosa Khayelitsha on yksi Kapkaupungin tiheimmin asutuista alueista. Päivät kuluvat siis sisällä, sillä monilla ei ole pihaa tai muuta aluetta, jossa oleskella ulkona. Anelen mukaan ihmisiä huolestuttaa paljon oma tilanne ja terveydenhuollon kantokyky. “Kun virus saavuttaa tietyt yhteisöt sen hallitseminen on mahdotonta eikä järjestelmä kestä sitä.” Toimenpiteitä lockdownin lisäksi pyritään kuitenkin tekemään koko ajan ja yhteisön terveydenhuollon henkilökunta tekee muun muassa ovelta ovelle kierroksia, joissa mitataan kuumetta.

Keskustelumme aikana Anele pohtii matkustamisen estämiseksi pystytettyjä rajoja alueiden välillä, sillä vuosien ajan ammattiyhdistys- ja kansanliikkeet ovat taistelleet rajojen pystyttämistä vastaan. Tulevaisuudesta ja tilanteesta koronan jälkeen ei tiedä kukaan. “Toivon, että kun korona on joskus ohi ihmiset heräisivät myös poliittisesti”, Anele summaa ajatuksiaan tulevaisuudesta.

Toivon myös itse suuresti, että tämän ison kriisin jälkeen me kaikki olemme aktiivisesti rakentamassa yhdessä parempaa ja solidaarisempaa globaalia tulevaisuutta.

Aneleen olen tutustunut IFWEA:n The Youth Global Awareness Programme eli YGAP:ssa. Pääsin myös hänen mukanaan koko reissun parhaaseen keikka iltaan kuuntelemaan paikallisia naisartisteja. Mikäli haluat laittaa kuunteluun tsekkaa lisää alta

“The Soundz of the South (SOS) is an anti-capitalist cultural resistance movement working with activists who use hip-hop and poetry to spread revolutionary messages, raise consciousness and critique neo-liberalism.”  Lisätietoja löydät esimerkiksi Facebookista 

 

Matkan peruuntuminen koronaviruksen takia

Monella tälle keväälle tai kesälle matkoja suunnitelleella matkan peruuntuminen on ajankohtaista tai vähintää edessä lähiaikoina. Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa tilanne elää ja myös se, mitä peruuntuminen käytännössä tarkoittaa vaihtelee toimijasta riippuen. Jokainen tapaus saattaa olla hieman erilainen, mutta tässä postauksessa nostan esiin muutamia pääpiirteitä ja omia kokemuksia peruuntuneista omatoimimatkoista, joissa lennot ja hotellit on ostettu itse erikseen.

Iines apuna tiedotteiden luvussa

Itse peruttu matka

Matkan peruuntuminen ei aina johdu palveluntarjoajasta, vaan matkan voi joutua joissain tapauksissa perumaan itse. Tällaisessa tapauksessa rahoja ei yleensä ole mahdollista saada takaisin, jollei ostaessa ole ottanut peruutusmahdollisuutta reissulle. Mikäli siis koronatilanteessa toivot saavasi rahat takaisin, on järkevintä odottaa peruutusta palveluntarjoajan puolelta sekä heidän tarjoamiaan vaihtoehtoja.

Vuonna 2017 olimme suuntaamassa Balille, kun tulivuori Agung alkoi päästelemään sisuksistaan tuhkapurkauksia ja ilmailuvaroitus nousi korkeimmalle punaiselle tasolle johtaen joidenkin kansainvälisten lentojen peruuntumisiin. Omia lentojamme ei oltu vielä peruttu matkan lähestyessä, mutta tulivuoren ja tuhkapilven ennalta-arvaamattomuus tarkoitti sitä, että lentoihin voisi tulla muutoksia nopeastikin. Pohdittuaemme asiaa totesimme, että parasta olisi vaihtaa lennot toiseen kohteeseen, sillä riski jumiin jäämisestä tuntui liian isolta ja toisaalta emme halunneet myöskään ehdoin tahdoin lähteä lomailemaan mahdolliselle katastrofialueelle kuormittamaan paikan resursseja.

Tilanteessa pystyimme vaihtamaan lennot toisiin ja maksoimme itse alkuperäisten lentojen päälle tulleet muutoskulut. Lisäksi olimme varanneet majoituksia Balilla, joista ei myöskään ollut mahdollista saada rahoja takaisin, koska peruimme itse matkamme ja majoituksissa ei ollut peruutusturvaa. Nämä majoituksiin menneet rahat eivät jääneet erityisemmin harmittamaan tietäen, että Balin turismille koittaisi kovat ajat ja tämä oli tietynlainen mahdollisuus tukea paikallisia yrittäjiä.

Korvauksia ei saa myöskään matkavakuutuksesta jos päättää itse siirtää, perua tai muuttaa matkaa. Toisaalta matkavakuutukset eivät korvaa myöskään force majeure -kuluja, kuten yllättävää luonnonilmiötä tai viranomaisten asettamaa lentokieltoa.

Lentoyhtiön perumat lennot

Mikäli lentoyhtiö itse peruu lennon voi matkustaja pääsääntöisesti perua matkan kuluitta tai siirtää toiseen ajankohtaan. Lentoyhtiön on palautettava rahat lentoyhtiön perumasta lennosta mikäli matkustaja näin haluaa eli esimerkiksi lahjakorttia tai lentopisteitä ei tarvitse hyväksyä, mikäli sellaisia tarjotaan. Matkavakuutus ei myöskään pääsääntöisesti korvaa peruuntunutta matkaa eikä myöskään palvelua tarjoavan yrityksen joutumista konkurssiin.

Toukokuussa meidän oli tarkoitus lähteä lomailemaan Gdanskiin, mutta koronavirustilanteen pahentuessa alkoi käydä selväksi, että tätä matkaa tuskin tulisi tapahtumaan. Tilanteen epävarmuuden takia päätin, että parasta olisi jäädä vain odottelemaan aiotaanko lento lentää ja tarvittaessa perua se sitten itse vasta viime hetkellä. Viime viikolla kuitenkin Norwegianilta napsahti sähköpostiin viesti lentojen perumisesta, jossa tarjottiin vaihtoehdoiksi lipun hintaa +20% cashpoint pisteitä tai rahojen takaisinmaksua. Matkustaminen näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä lähiaikoina, joten päätimme hakea rahojen takaisinmaksua. Tällä hetkellä odotellaan, josko yhtiöllä on todellisuudessa mahdollista maksaa rahoja takaisin sen taloustilanteen takia. Norwegian on ollut yksi lemppareitani sen hyvän kanta-asiakasohjelman takia, joten toivon että yhtiö on vielä pystyssä myös tulevaisuudessa.

Gdanskiin emme olleet vielä ehtineet hankkia majoitusta, mutta mikäli tällainen olisi ollut ei lentojen peruminen suoraan oikeuta saamaan rahoja takaisin majoituksesta. Jotkut palveluntarjoajat ovat kuitenkin tarjonneet koronaviruksen takia mahdollisuutta perua majoitus ja saada esimerkiksi hyvityskuponki.

Lyhyesti

Matkustaminen nykyisessä tilanteessa ei ole suositeltavaa ja jokaisen tulisikin pysyä nyt mahdollisuuksien mukaan kotona suojellaksemme itseämme ja muita. Mikäli matkaasi ei ole vielä peruttu suosittelen ensisijaisesti odottamaan mitä tapahtuu, sillä asian selvittely on yleensä helpompaa ja edullisempaa kun perumisen tekee palveluntarjoaja antaen valmiita vaihtoehtoja. Jotkut matkanjärjestäjät tarjoavat kuitenkin tällä hetkellä mahdollisuutta esimerkiksi muuttaa matkapäiviä ilman muutosmaksuja, joten tiedotteita kannattaa lukea ja seurata.

Haluan perua matkan heti, enkä jäädä odottamaan viimeisiin päiviin
  1. Varaudu ottamaan takkiin kuluja
  2. Tutustu varauksiesi peruutusehtoihin ja palveluntarjoajan tiedotteisiin koronavirukseen liittyen
  3. Monet asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet ja palvelevat vain matkalla olijoita tai matkailijoita, joiden matka alkaisi 24h sisällä. Pyri lukemaan tietoa verkkosivuilta ja valmiista tiedotteista sekä käyttämään verkkopalveluita.
  4. Peru matka esimerkiksi nettivarausjärjestelmän kautta.
  5. Voit tiedustella mahdollisia hyvityksiä myöhemminkin, mutta oman peruutuksen kyseessä ollessa niitä on epätodennäköistä saada.
Haluan ensisijaisesti saada mahdolliset hyvitykset ja voin odottaa
  1. Selvitä majoituksesi peruutusehdot valmiiksi
  2. Odota
  3. Mikäli lentoyhtiö peruu lennon pyydä hyvityksiä ohjeiden mukaan
  4. Pyri perumaan majoitus jos se on mahdollista
  5. Odota rahojen palautuvan

Huomaathan, että eri yhtiöillä on erilaisia käytäntöjä ja force majeure-tilanne voi vaikuttaa peruutusehtoihin ja hyvityksiin. Parhaiten saat tietoa oman matkanjärjestäjäsi verkkosivuilta.

Kapkaupunki – 3 luontokohdetta

Kapkaupunki tarjoaa luonnosta kiinnostuneelle matkaajalle mahdollisuuden tutustua huikeisiin kohteisiin lähellä kaupunkia. Nämä kolme omaa lemppariani ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

Pöytävuori

Tasaisesta huipustaan tunnistettava Pöytävuori kohoaa jopa 1000 metrin korkeuteen luoden taustan kaupungin siluetille. Tuo ikoninen maamerkki on yksi Kapkaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ja ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Tablemountain

Pöytävuorelle suuntasin melkeinpä suoraan lentokoneesta edes tavaroita majapaikkaan viemättä. Pitkän ja väsyttävän matkan jälkeen olin huolissani siitä, miten jaksaisi heti katsella nähtävyyksiä, ja jonossa köysiradalle yritin saada ajatukseni kasaan ymmärtääkseni valloittavani ensimmäistä kertaa vuoren huipun. Hissiin päästessäni innostus alkoi kuitenkin nousta ja viimeistään vuorelle astuttuani kaikki väsymys ja matkan paino oli poissa.

Meri ja taivas yhdistyivät horisontissa tavalla, jonka takia ymmärsin, miksi ihmiset ovat joskus pelänneet tippumista maailman laidalta. Muista ihmisistä huolimatta vuoren hiljaisuus kietoi sisäänsä tavalla, jota en ollut kokenut missään ennen. Samalla pystyi tuntemaan olevansa täysin erillään maailmasta ja samalla erittäin vahvasti osa sitä. Pilvien valumista alas vuorelta olisi voinut katsoa loputtomiin.

Vinkkejä:
Pöytävuorelle pääsee hissillä tai patikoiden. Hissille kannattaa ostaa lippu etukäteen, mutta on silti varauduttava jonottamaan. WC-tilat ja kauppa löytyvät. Huonolla säällä vuorelle ei ole mahdollista (tai suositeltavaa mennä).

Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha

Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha oli yksi kohteista, joissa olin jo etukäteen päättänyt haluavani vierailla. Pöytävuoren katveessa sijaitsevassa puutarhassa pääsee tutustumaan yli 7000 Etelä-Afrikassa tuttuun lajiin ja isoon puutarhaan voi eksyä vaeltamaan useiksi tunneiksi.

Yksi syy haluta nähdä puutarha oli Tree Canopy Walkway, joka on käytännössä puiden latvusten tasolla mutkitteleva silta. Hienot Instagram kuvat olivat luoneet hieman liian kovat odotukset, jotka eivät aivan täyttyneet. Käytännössä se on juuri sitä mitä on luvattu eli puistossa mutkitteleva noin 100 metrin pituinen silta, josta voit katsella maisemia puiden latvojen tasolta muiden turistien kanssa. Vaikka “puukäärmeeksi” kutsuttu silta ei tehnyt lähtemätöntä vaikutusta muu puutarha sen sijaan teki.

Nähtävää ja ihasteltavaa puista erilaisiin kukkiin ja lintuihin puutarhasta löytyi useiksi tunneiksi. Vaeltelimme rauhaisasti eteenpäin testaillen puiden halaamista (kolmen henkilön yhteisvoimin yletyimme puun ympäri) ja nauttien puutarhasta ympärillämme.

Kuva: Kim Alvelius

Vinkkejä:
Vierailimme puutarhassa työpäivän jälkeen ja tunnit menivät todella nopeasti. Suosittelenkin varaamaan vierailuun ainakin puolikkaan päivän.
Tsekkaa kesäsunnuntaisin järjestettävät Kirstenbosch Summer Sunset -konsertit

Vaellus Cape Point – Cape of Good Hope

Ensimmäisten päivien aikana lähdimme myös osana leikkimielistä kilpailua vaeltamaan Cape Pointista kohti Hyväntoivonniemeä. Matka on noin 3 km ja maastossa matkaan menee noin 2 tunnin verran. Kilpailuhenkisenä ihmisenä kannustin kuitenkin oman porukkani taittamaan matkan hieman alle tuntiin. Lomalla suosittelen kuitenkin ottamaan matkaan aikaan ja nauttimaan maisemista sekä viettämään aikaa rannalla.

Kuva: Kim Alvelius

Alkupätkä reitistä on melko tasaista ja helppoa kuljettavaa ja kävellessä voi rauhassa bongailla mielenkiintoisia kasveja ja eläimiä. Laskeutuminen alas kohti Hyväntoivonniemeä oli kuitenkin mielestäni hieman haastavaa ja pelkäsin, että astun huonosti ja vierin koko matkan alas. Ohitimme alas tullessamme naisen korkokengissä ja suoraan sanottuna hieman pelotti hänen puolestaan, sillä itsekin katsoin tarkkaan mihin lenkkarini laitan tukevasti. Pahasti korkeanpaikankammoiselle tai huonoilla kengillä en matkaan lähtisi.

Hyväntoivonniemelle päästessään voi ottaa itsestään kuvan kyltin kanssa todisteeksi kavereille ja ihailla edessä avautuvaa merta, jossa Atlantti yhdistyy Intian valtamereen. Vaikka maantieteellisesti niemi ei olekaan Afrikan eteläisin kohta voi vesimassojen toiselle puolelle kuvitella Etelämantereen myrskyävien aaltojen taakse. Mereltä voi myös tähyillä aavelaivaa, sillä Lentävän Hollantilaisen kerrotaan risteilevän loputtomasti meriä. Aavelaivan näkemisen toisaalta myös uskotaan tuottavan huonoa onnea, joten vaikkei laiva osuisikaan näköpiiriin voi päivää pitää hyvinkin onnistuneena.

Vinkkejä:
Muista aurinkorasva. Paloin vaelluksella kevyesti ensimmäistä kertaa elämässäni.
Tuuli voi olla paikoittain kovaa ja viileää, joten vaatetusta on hyvä olla mukana.