Matkabloggaaminen ja raha: talous kuntoon

Kaupallinen yhteistyö yrityksen Sortter kanssa

Matkoihin säästäminen on aina onnistunut, mutta oman talouden haltuun ottaminen on vaatinut työtä ja ollut myös tuskan takana. Jälkeenpäin se on kuitenkin ollut sen arvoista, sillä matkustaessa on mukavampi käyttää rahaa kun tietää, että oma talous ei siihen kaadu ja kotiinpaluun jälkeen ei tarvitse kaivella viimeisiä euroja taskun pohjalta kaupassa käydessä.

Vuosien varrella on kertynyt tietoa ja taitoa siitä, miten homma toteutetaan. Ohessa erittäin tiivistetty kuvaus niistä vaiheista, jotka itse kävin läpi talouden haltuunotossa. Postaus on toteutettu yhteistyössä vertailupalvelu Sortter:in kanssa, jota olen itse käyttänyt löytääkseni parhaat vaihtoehdot esimerkiksi säästötiliä valitessani.

Palmun lehvä auringon laskiessa taustalla

Matkailusta nauttii enemmän kun oma talous on kunnossa myös matkan jälkeen

Budjetoi

Oman talouden haltuunottoni lähti liikkeelle siitä, että selvitin itselleni tarkasti mistä rahaa tulee ja mihin sitä oikeastaan menee. Kirjasin siis ylös exceliin keskimääräiset tulot kuukaudessa sekä menot.

Menojen kirjaaminen vaati hieman selvitystyötä, sillä halusin aidosti arvioida kuluja ja laitoin exceliin jokaisen suoratoistopalvelun, koiranruuat ja vakuutusten hinnat. Henkisesti haastavinta oli iskeä budjettiin matkailuun kuluva raha. Totuus oli se, että matkailuun kuluu noin ⅓ kaikista tuloista. Hieman pahalta tuntui nähdä nuo luvut budjetissa, mutta rehellisyys itselle mahdollistaa tietoon pohjautuvan päätöksenteon.

Budjetti oli onneksi kulujen jälkeen aikalailla nollassa, mutta tästä näki, että oli tarpeellista tehdä muutoksia kulupuoleen, jotta rahaa saisi säästöön.

Maksa huonot velat pois

Huonolla velalla tarkoitetaan velkaa, joka käytetään kulutukseen ja jolle ei ole odotettavissa tuottoja. Esimerkiksi matkan ostaminen pikavipillä on huonon velan kerryttämistä. Itselläni ei ollut huonoa velkaa taustalla, joten pääsin aloittamaan säästämisen nollatilanteesta sen sijaan, että olisin maksanut velkaa pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huonoa velkaa kerrytän lähinnä vain matkoihin liittyen käyttäessäni luottokorttia maksujen tekemiseen. Maksan kuitenkin laskun aina nopeasti pois, jottei se ehdi kerryttää korkoa ja summa nousta liian korkeaksi. Luottokorteillakin on eroja ja niiden hintoja ja ominaisuuksia kannattaa vertailla korttia valittaessa. Monia suosittuja luottokortteja voi vertailla suoraan netissä esimerkiksi Sortterin palvelussa https://sortter.fi/luottokortti/

Kerrytä taloudellinen puskuri

Taloudellinen puskuri on hätätilanteisiin varattua rahaa, jonka saa helposti käyttöön kun sitä tarvitsee. Itselläni puskuri on tullut tarpeen esimerkiksi koiran eläinlääkärikulujen kanssa.

Taloudellisen puskurin kerryttäminen oli itselleni haastavin vaihe, sillä se oli suoraan sanottuna tylsää ja vaivalloista. Onnistuin kuitenkin saamaan muutaman vuoden sisään kasaan noin 3kk menoja vastaavan puskurirahaston.

Rahoihin on siis tärkeää päästä käsiksi tarpeen tullen nopeastikin eli niiden tulisi olla helposti saatavilla. Oma puskurini sijaitsee säästötilillä. Säästötilien korot ovat tällä hetkellä lähes olemattomat, mutta jotkin tahot tarjoavat myös parempia korkoja. Säästötilejä voit vertailla kätevästi täällä https://sortter.fi/saastotilit/

Sijoita

Viimeisenä vaiheena on sijoittaa budjetin ylijäämää haluamaansa kohteeseen. Ennen rahojeni sijoittamista perehdyin erilaisiin vaihtoehtoihin podcastien, blogien ja kirjojen avulla. Omat sijoitukseni päädyin tekemään matalakuluisiin indeksirahastoihin. Sijoittamisesta on tullut melkeinpä harrastus ja tällä hetkellä olen innostunut sukeltamaan kryptovaluutoiden maailmaa opiskelemaan! (Huomasin, että Sortterilla on myös kryptotoimijoiden vertailu, joka menee varmasti pian käyttöön https://sortter.fi/kryptovaluutat/)


Postauksen yhteistyökumppani Sortter on suomalainen maksuton lainojen vertailupalvelu. Palvelu toimii samaan tapaan kuin hotelli- tai lentovertailusivustot eli pyrkii löytämään parhaimmat diilit eri spekseillä.

Matkabloggaaminen ja raha: tuhlaajasta sijoittajaksi

Totuus on, että matkustaminen vaatii rahaa. Toinen totuus on, että matkustaminen ei ole kaikille mahdollista vaan vaatii taloudellista pääomaa. Matkustaminen ja matkailu voi parhaimmillaan toimia motivaattorina säästämiselle ja talouden kuntoon laittamiselle, kuten se itselleni on toiminut. Matka tuhlaajasta sijoittajaksi ei ole ollut nopea eikä helppo tie, mutta kulkemisen arvoinen.

Pienenä säästin rahoja säästöpossuun ostaakseni lätkäkortteja. Myöhemmin rahaa tuli säästettyä kirjekuoreen isompia ostoksia kuten ensimmäistä digikameraa varten. Lukiossa lisärahaa tuli kerättyä kesätöissä ja abivuonna näillä rahoilla lähdin ensimmäiseen reissuun muutaman kaverin kanssa Lontooseen. Ehkäpä tämä reissu oli myös yksi syy, miksi Briteistä tuli se paikka, jonne halusin muuttaa myöhemmin asumaan.

Ensimmäinen oma reissu Lontoossa

Lukion jälkeen oli muutto omilleen ja “aikuistuminen”. Itselle aikuistuminen tarkoitti lähinnä sitä, että voi täysin valvomatta tehdä ihan mitä ikinä haluaa sen sijaan, että olisi ottanut aidosti vastuuta itsestään. Rahan kannalta tämä tarkoitti sitä, että rahaa kului. Jos halusin syödä juustoja söin juustoja iltapalaksi. Jos tarvitsin uuden vaatteen, kuten tähän aikaan tarvitsin joka viikko, ostin sen vaatteen. Säästämisen jälkeen en halunnut kieltää itseltäni mitään vaan saada ihan kaiken mitä halusin. Loppukuusta syötiin makaronia ketsupilla ja kaiveltiin laukun pohjalta sinne mahdollisesti unohdettuja kolikoita euron hamppareihin.

Kaiken tuhlaamisen keskellä saimme kuitenkin eräänä iltana kaverin kanssa idean lähteä pienelle Euroopan kierrokselle. Reissuun lähtö vaati kuitenkin yhtä asiaa: rahaa. Reissulle tehtiin budjetti ja mietittiin säästökohteet, joista rahat hommaan revittiin. (Tänä aikana taisi jäädä muutama paita ostamatta). Samalla heräsi ajatus siitä, että haluaisin jatkossa matkustaa yhä enemmän.

Rinkat junan hattuhyllyllä

Matkalla junalla Hollannista Saksaan

Tajusinko siis tässä vaiheessa, että toteuttaakseni tämän ajatuksen kannattaisi alkaa säästää ja sijoittaa pitkäjänteisesti. No en tajunnut. Sen sijaan koin, että pienituloisena minulla ei ollut mahdollisuutta säästää saati miettiä sijoittamista, jonka ajattelin olevan satoja tuhansia päivässä treidaavien pukumiesten hommaa.

Mikä muuttui?

Viimeisen viiden vuoden ajan olen säästänyt ja sijoittanut aktiivisesti. Hieman paradoksaalisesti matkustamisella on ollut suuri merkitys näiden valintojen tekemisen ja tämän muutoksen taustalla. Matkojen kautta saatuja kokemuksia ei voi mitata mitenkään rahallisesti, mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan rahaa. Matkustaessa myös huomaa, miten turha tavara on vain haitaksi, mikä kannustaa myös tuhlaamisen sijaan välttämättömien tavaroiden hankintaan. Matkustamisesta tuli siis itselleni motivaatio säästämiseen, sillä säästämällä ja sijoittamalla voisin matkustaa enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi iso asia muutoksen taustalla oli myös tietynlainen sattuma. Rakastan viettää aikaa kirjastossa ja nappailen kirjoja mukaan valiten sellaisia, mitkä kirjastossa kierrellessä herättävät huomion. Kerran kiertelyn lomassa käsiini osui Timothy Ferrissin kirja 4 tunnin työviikko, jossa esitellään malli, jossa voi työskennellä viikossa 4h ajan ja tehdä vapaa-ajallaan mitä haluaa harrastuksista matkusteluun. Kirjan tärkein anti itselleni oli se, että joku esitteli mallin, jossa “rikastuneen” elämä voisi olla mahdollista ihan kenelle tahansa.

Kirja sai myös miettimään sitä, mitä haluaisin tehdä jos minun ei olisi pakko tehdä mitään. Enemmän aikaa mielenkiintoisiin harrastuksiin ja matkusteluun olivat itselleni ne asiat, joihin halusin panostaa. Samalla sain asetettua itselleni tavoitteen “haluan pystyä tekemään näitä asioita ilman, että joudun jatkuvasti huolehtimaan rahasta”.

Poseeraukset oli 10 vuotta sitten parempia

Tavoitteenasettelusta toimintaan

Tavoitteen asettamisen jälkeen aloin entisen kilpaurheilijan tarmolla ja päättäväisyydellä selvittää vaihtoehtoja ja etenemistä. Lueskelin diginomadeista ja taloudellisesta riippumattomuudesta. Tärkein oppi taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijoilta, joka johti sijoittamisen aloittamiseen oli ajatus passiivisten tulojen hankkimisesta. Passiivinen tulo on siis tuloa, jonka saat vaikka et aktiivisesti työskentele sen eteen.

Ajatus siitä, että voisin matkustaa vaikka kuukauden ajan tietäen samalla kerryttäväni rahaa sen sijaan, että vain tuhlaisin sitä, sopii loistavasti matkustelusta unelmoivalle. Tällöin voi myös rohkeammin ottaa töistä vaikka palkatonta lomaa tietäen, että oma talous kestää sen pidemmällä aikavälillä.

Tällä hetkellä sijoitukseni tuottavat joitakin kymppejä vuodessa. Ollaan siis hyvin kaukana siitä, että uiskentelisin oman huvilani uima-altaassa passiivisista tuloistani nauttien. Hyvin todennäköisesti en edes koskaan tällaiseen tilanteeseen tule päätymään, mutta muutos ajattelussani on tuonut uusia mahdollisuuksia matkustamiseen ja mahdollistanut pitkän aikavälin haaveiden, kuten vaihdon toteuttamisen.

Millainen matkaileva rahankäyttäjä olet? Meneekö rahat ensin säästöön tai sijoituksiin vai uusiin matkoihin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viikonloppureissu Turkuun – kasvisruokaa ja kiertelyä

Vuoden 2021 synttärireissun kohteeksi valikoitui tänä vuonna Suomen Turku. Harva Suomen kaupunki tai kolkka antaa parastaan marraskuussa, mutta Turku onnistui vakuuttamaan hyvän ruuan, mukavan tunnelman ja mielenkiintoisten käyntikohteiden avulla jopa harmauden keskellä.

Matka Turkuun oli hauska jo sinänsä, sillä en ole ollut junassa sitten pandemian alkamisen jälkeen. Hyppääminen junan kyytiin perjantai-iltapäivästä tuntui siis yllättävän hauskalta! Testattua tuli myös ravintolavaunu, jonka tarjonta oli parantunut niistä ajoista kun lähes 10 vuotta sitten on tullut siellä asioitua. Maidot teehen löytyivät vegaanisena ja jotakin sopivaa ruokaakin näytti olevan tarjolla, vaikka olinkin varmistanut oman selustani ostamalla vegaanipatongin mukaan Picnicistä.

Aurajoki laivoineen viileänä talvipäivänä

Loistavan maukasta kasvisruokaa Huggessa

Hyvään juhlaan kuuluu hyvä ruoka ja olin katsellut muutaman kasvisruokaa tarjoavan ravintolan listoja ja sijainteja Turussa. Puoliksi arpomalla päädyimme varaamaan pöydän Huggesta, joka osoittautui loistavaksi ratkaisuksi. Paikan sisustus oli miellyttävä ja palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Oli myös erittäin mukava syödä paikassa, jossa ruokalistalla suurin osa vaihtoehdoista on sellaisia, jotka käyvät itselle eli gluteenitonta kasvisruokaa.

Lautasella bataatteia ja taustalla kulho riisiä

Ruokalistaa katsellessa iski suoranainen valinnanvaikeus. Onneksi oma annos lunasti odotukset, kuten myös muun pöytäseurueen valinnat. Pääruoka oli täyttävää, mutta synttärien kunniaksi ahdoimme itseemme myös drinkit ja jälkkärit, jotka myös olivat herkullisia. Hugge oli todella loistava illallisvalinta ja ihastuin ravintolaan sen verran isosti, että olen melkein valmis ajamaan Turkuun päiväseltään Helsingistä vain täällä syödäkseni.

Kuparinen lasi ja kynttilä pöydällä. Taustalla baaritiski

Reissun toisena päivänä kävimme nopeasti syömässä Nordic Pizza Companyssa, joka oli ihan hotellimme vieressä. Hugge kokemuksen jälkeen jäi tämä paikka aika laimeaksi, vaikka ruuassa ei ollut mitään valitettavaa. Hyvää gluteenitonta pitsaa saa harvasta paikasta ja tämä paikka ei yltänyt sellaiselle tasolle, että suosittelisin itse paikkaa hyvästä gluteenittomasta pitsasta haaveilevalle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jännittäviä hetkiä apteekkimuseossa

Kunnon kaupunkireissuun kuuluu mielellään museo ja pala historiaa, joten päätimme käydä tutustumassa apteekkimuseoon. Museossa oli melko hiljaista ja saimme kierrellä paikkaa rauhassa melkeinpä pelkästään omalla porukallamme. 

Vanhan apteekin tavaroita pöydällä

Folkloristiikan kursseilla itseäni on aina kiehtonut suuresti parantamiseen liittyvät teemat joten apteekkimuseon vanhoissa tavaroissa, pulloetiketeissä ja yrttinipuissa riitti tutkittavaa. Museoreissulle mahtui myös jännityksen hetkiä, sillä museossa oli hieman creepy tyttölasta esittävä nukke, jonka hiuksien ystäväni vannoi nähneensä heilahtaneen. Meinasin myös saada sydänkohtauksen poistuessani huoneesta ja huomatessani hahmon joka ei äsken ollut ollut siinä seisomassa huoneen nurkassa. Hieman tarkemmalla vilkaisulla tämä hahmo oli museon vanhoihin vaatteisiin pukeutunut työntekijä, joka oli ilmeisesti erittäin hiljaisesti tullut seisomaan huoneen nurkkaan…

Pitkähiuksinen lapsinukke istuu selin kameraan kasvot kohti ikkunaa vanhassa talossa

Turun yöelämä

Pandemian takia ei ole pahemmin tullut iltaisin ulkona käytyä, mutta päätimme käydä tutustumassa myös Turun yöelämään kun kerta koronapassilla tämä oli mahdollista. Suuntasimme ensi hotellimme Börs Katto -baariin synttäriskumpille. Paikka oli melko täynnä, mutta satuimme saamaan pöydän, johon istua hetkeksi alas ja päätimme jäädä. Itselläni on kattobaareja kohtaan aika suuria odotuksia ja tärkeintä on mielestäni kiva näkymä. Ainakin näin marraskuussa kun Börsin Katto-baarista näkyi lähinnä auki revitty tori ei kokemus ehkä ihan vastannut ajatuksiani synttäridrinkeistä kattobaarissa.

Google kertoi meille, että Linnakadulle oli avattu uusi paikka nimeltä Doris, joten suuntasimme katsomaan mestan. Paikka oli kuitenkin Onnela-toisinto 12 vuoden takaa, joten aika nopeasti totesimme, että paras kääntyä kannoillaan ja poistua.

Tässä vaiheessa iltaa päätin turvautua ex-turkulaiseen ystävääni, joka suositteli meille Dynamoa. Suuntasimme passeinemme paikkaan ja sinne jäimmekin loppuillaksi ennen hotellille paluuta. Rento meininki, kiva sisustus ja sopiva väljyys olivat toimiva kombo hyvän musiikin lisäksi. Tänne voisin suunnata uudestaankin sitten taas kahden vuoden päästä kun pandemialta uskallan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yöpyminen Hamburger börsissa

Hotelliksi olimme valinneet Scandicin juuri remontoidun Hamburger börsin, jonka saimme todella hyvään tarjoushintaan. Hotellin sijainti torin laidalla oli keskeinen ja kokemus ylipäätänsä ihan ok, joskaan mitään elämyksiä tai wau hetkiä ei hotelli tarjonnut. Huone oli melko pieni kolmelle aikuiselle ja yksi nukkui lapsille tarkoitetulla taitettavalla varavuoteella. Standart-huoneessa yöpyy verkkosivujen mukaan 3 henkilöä, mutta en tätä huonetta kyllä varaisi ainakaan pidemmäksi aikaa kuin 1 yöksi useammalle kuin kahdelle aikuiselle. Palvelu esimerkiksi sisäänkirjatumisessa oli hieman hidasta ja huonekaan ei ollut valmis sinne saapuessamme vaan siivous oli kesken ja odottelimme jonkin aikaa tavaroinemme käytävällä. Pienet asiat vaikuttavat kokonaismielikuvaan ja vaikka varsinaisesti mitään suurempaa vikaa ei paikassa ollutkaan ei jäänyt myöskään sellainen olo, että tänne haluaisi palata uudestaan. 

Hotellihuoneen sänkyjä

Shoppailua ja kaupungilla kiertelyä

Ennen kotiinlähtöä vietimme aikaa vielä kaupungilla kierrellen. Söpöstä pienestä kirjakaupasta lähti löytöjä mukaan ja kauppahallissa tuli vietettyä useampi tovi. Suunnitelmissa oli myös pyörähtää Best from the past -vintageliikkeessä ennen kotiinlähtöä, sillä liike sijaitsee lähellä juna-asemaa. Jotenkin aika kuitenkin vierähti nopeasti eteenpäin ja huomasimme, että tulee hieman kiire ehtiä junaan. Loppumatka juna-asemalle sujuikin sitten juosten ja hyppäsimme junaan juuri ennen junan nytkähtämistä liikkeelle.

Vaihtoon lähtö koiran kanssa

Kertoessani ottavani koirani mukaan vaihtoon sain vastaukseksi usein epäileviä kommentteja siitä, olisikohan tuo nyt järkevää saati kannattavaa. Itse en missään vaiheessa suunnitellut koiran jättämistä jälkeen, joten kysymys oli enemmänkin siitä, millaisia järjestelyjä tämä vaatisi onnistuakseen.

Omassa päässäni ajatusketju meni heti alusta suunnilleen näin: 1. Minulla on koira ja 2. Minä haluan vaihtoon. Kummatkin näistä olivat tosiasioita, jotka tulisi onnistuneesti yhdistää. Kun oman koiran kanssa yhteiseloa ja kokemuksia oli kertynyt 8 vuotta tuntui Iineksen jättäminen jälkeen mahdottomalta ajatukselta. Ja toiseksi, mihinköhän olisin koirani edes jättänyt?

Nainen rannalla koiran kanssa, molemmat katsovat horisonttiin

Yhdessä rannalla

Kohdemaan valinta

Valitessani vaihtokohdettani punnitsin paikkoja myös koiran kannalta. Päätin suosiolla jättää pois Australian ja Yhdysvallat pitkien matkojen ja hankalien tuonti sääntöjen takia. Hain lopulta Britteihin sekä Alankomaihin ensisijaisesti kiinnostavien ohjelmien takia, mutta myös siksi, että molemmissa paikoissa koiran kanssa eläminen olisi helpohkoa ja matkat sinne järkeviä.

Asunnon hankinta

Asunnon löytäminen kohteesta koiran kanssa oli kohta, josta olin etukäteen eniten huolissani. Helsingissä on ollut haastavaa löytää asuntoa ja mietin mitenköhän tämä onnistuisi ulkomaalaisena vaihtarina koiran kanssa. Yliopiston omat majoitukset olivat koiran kanssa heti poissuljettu vaihtoehto, joten aloin suoraan etsimään kämppää vapailta markkinoilta ja kimppakämpistä.

Matkustin Brightoniin jo ennen koulun alkua etsimään asuntoa ilman koiraa. Kerroin asunnonhaku ilmoituksessani selkeästi koirasta ja panostin paljon esittelytekstiimme. Kävin lopulta katsomassa viittä eri huonetta, joista yksi oli täysin epäsopiva ja joista kahta lopulta tarjottiin minulla ja pääsin valitsemaan kahdesta loistavasta vaihtoehdosta. Itse koin, että asunto löytyi aika kivuttomasti vaikka sitä olin kovasti etukäteen stressannut.

Asumisen hinta oli myös melkolailla sama kuin kampuksella asuvilla, joten siinäkään suhteessa en koiran kanssa muuttaessani hävinnyt mitään. Tietysti pois kampukselta asuminen tarkoitti sitä, ettei tullut luonnollisesti käytävässä kutsutuksi bileisiin tai käymään vaan vaivaa ihmisten näkemiseksi täytyi nähdä enemmän.

Koira kääriytyneenä peittojen sisään

Tammikuu oli sisälläkin viileä ja aamuisin ei kiinnostanut lenkkeily

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihto koiran kanssa oli positiivinen kokemus

Koiran kanssa vaihdossa olo oli ainakin itselleni erittäin positiivinen kokemus ja suurin osa huolista, joita itselläni aluksi oli olivat turhia. Koti myös tuntui heti kodilta, kun koiran kynsien rapina kuului lattiaa vasten ja iltaisin tuttu tuhina ja kuorsaus kuului vierestä. Opiskelukin sujui paremmin, kun koira makoili jaloissa ja tutut rutiinit pysyivät hyvin samoina kuin kotimaassakin.

Liikuin koiran kanssa paljon ja Briteissä pystyi koiran ottamaan mukaan lähes minne vain. Iines oli meillä mukana rannalla, pubeissa visailemassa ja syömässä. Lähipubissa Iines olikin henkilökunnan suosikki ja aina kun menimme paikalle löytyi koiralle herkkuja sen verran paljon, että piti varmistaa ettei koira tule takaisin 10 kg isompana. Koiran kanssa myös tuli lähdettyä liikkeelle ja kierreltyä lähialueita päivittäisillä lenkeillä varmaan enemmän kuin yksinään olisi tullut tehtyä.

Koiralle hoitajan löytäminen onnistui myös kätevästi, sillä omassa lähipiirissä oli kaksi innokasta ystävää valmiina auttamaan. Viikonloppu käynti Suomessa onnistui hyvin, kun koiran pystyi jättämään hoitoon ja pidempinä päiväreissuina ottivat toiset ystäväni Iineksen heille. Nämä päivät olivat olleet hauskoja myös hoitajille ja Iines oli viety muun muassa kahvilaan ja rapsutuksia oli sadellut reippaasti.

Koiran kanssa vaihtoon lähtö vaatii toki hieman enemmän suunnittelua ja matka Britteihin oli haastavampi koiran kanssa kuin se olisi ollut yksin lähtiessä. (Täällä matkakuvaus meidän 4 päivän muutosta). Rahaa myös toki menee enemmän koiran kanssa, sillä rokotukset, passit ja terveystarkastukset pitää tehdä myös koiralle ja kohteessa mahdollisesti käydä tarvittaessa eläinlääkärillä. Muita asioita, jotka eroaisivat normaalista arjesta kotimaassa koiran kanssa en pahemmin keksi ja hieman aikaa käyttämällä suunnitteluun ja asioista selvää ottamiseen voi varmasti taklata haasteita jo etukäteen.

Koira nappaa kädessä olevasta luusta kiinni leikissä

Omalla pihalla nauttimassa auringosta

Vaihdossa koiran kanssa oleminen oli siis itselleni todella kannustava kokemus. Se myös vahvisti ajatustani siitä, että monia asioita voi tehdä myös koiranomistajana kunhan käyttää muutaman ylimääräisen hetken suunnitteluun.

Oletko reissannut koiran kanssa ulkomailla tai muuttanut koira mukana toiseen maahan?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen