Ritareiden ja linnanneitojen Bodiam Castle

East Sussexissa Etelä-Englannissa sijaitseva Bodiam Castle on ulkoa päin kuin suoraan keskiajasta inspiroituneesta sadusta: vallihauta, alas laskettava portti, korkeita, pyöreitä vartiotorneja ja aukkoja muurissa jousiammuntaa ja linnan puolustamista varten. Linnaan kuljetaan vallihaudan keskellä kulkevaa kapeaa polkua pitkin, ja linnan sisäpihalle astutaan tiettävästi alkuperäisen, 1300-luvulta peräisin olevan portin läpi.

Linnan ulkoasun perusteella voisi kuvitella, että sisäpihalla kävisi kova kuhina, että ritarit vartioisivat linnan torneissa ja linnanneidot käyskentelisivät käytävillä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ulkopuolelta täysin kunnossa oleva linna on sisäpuolelta raunioina. (Eikä ritareita ja linnanneitojakaan taida enää olla.)

Bodiamin historia

Bodiamin linnan historia ulottuu 1300-luvulle, jolloin Englantia hallitsi Plantagenetin hallitsijasuku. Ritari Sir Edward Dalyngrigge rakennutti linnan vartiolinnaksi. Linna kulki Dalyngriggen suvussa, kunnes se siirtyi avioliiton myötä Lewknorin suvun hallintaan. Ruusujen sodan aikana omistaja Sir Thomas Lewknor kannatti Lancasterin sukua.

1600-luvulla Englannin sisällissodan aikana linnan omisti Lordi Thanet, joka möi linnan rahapulassaan. Linna raunioitui, kunnes 1800-luvun alkupuolelta alkaen eri omistajat alkoivat kunnostaa linnaa. Viimeinen omistaja Lordi Curzon testamenttasi linnan vuonna 1925 kuollessaan The National Trustille, joka avasi linnan ovet yleisölle.

Historian todella aisti Bodiamissa. Romanttinen satulinna on todella kuvauksellinen, ja linnan sisäpuolella oli hauska miettiä, minkälaisia huoneita raunioiden päällä oli aikanaan ollut ja kuka niissä on asunut. Korkeista torneista voi ihailla ympäröivää englantilaista maaseutumaisemaa. Kävin Bodiamissa kesällä 2006, jonka vietin Etelä-Englannissa kesätöissä. Bodiam erottui muista linnoista ja kartanoista joissa kävin juuri rauniotilansa vuoksi: linnaa ei oltu restauroitu, sinne ei oltu tuotu kalusteita, jotka eivät olleetkaan alkuperäisiä eikä sitä oltu rakennettu uusiksi. Bodiamissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, ja mikäli historia kiinnostaa, kannattaa osallistua opastetuille kierroksille. Kuten monissa linnoissa, myös Bodiamissa on lahjatavaramyymälä ja teehuone.

 

Kiitos tästä tärkeästä infosta :D

Matkavinkit

Bodiamia lähin juna-asema on nimeltään Robertsbridge, ja sinne pääsee suoralla junayhteydellä Lontoosta noin 1h 40 minuutissa. Robertsbridgestä on vielä noin 5 mailin eli 8 kilometrin matka Bodiamiin. Sen voi toki myös kävellä, mutta itse hurautin matkan taksilla. Bodiamin linnan verkkosivu muistuttaa, että Robertsbridgessä ei ole miehitettyä taksiasemaa, ja suosittelee taksin tilaamista etukäteen. Uskoisin, että taksin voi tilata myös paikan päältä, mikäli takseja ei satu asemalla pyörimään.

Bodiamin linnaretkeen voi yhdistää vierailun myös Hastingsin kaupungissa. Matka Hastingsista Robertsbridgeen kestää junalla noin puoli tuntia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply