Lyme Park – Mr Darcyn Pemberley

Kuinka moni on lukenut Ylpeyden ja ennakkoluulon? Minä. Kuinka monelle vuoden 1995 BBC:n minisarja on ehdoton klassikko? Minulle. Kuinka moni on haaveillut menevänsä joskus käymään Pemberleyssä? Minä. Monta, monta kertaa. Ja sitten menin!

“My dearest sister, now be serious. I want to talk very seriously. Let me know every thing that I am to know, without delay. Will you tell me how long you have loved him?” “It has been coming on so gradually, that I hardly know when it began. But I believe I must date it from my first seeing his beautiful grounds at Pemberley.” -Ylpeys ja ennakkoluulo

Lyme Park

Kartanon nimi on todellisuudessa Lyme Park, eikä se sijaitse Derbyshiressä vaan Cheshiressä lähellä Manchesteria. Tilan historia ulottuu 1300-luvulle, ja nykyisin sen omistaa erilaisia kiinteistöjä ja luontokohteita huoltava ja ylläpitävä järjestö The National Trust. (Jos kaipaat hienoja vierailukohteita Iso-Britanniassa, suosittelen selaamaan National Trustin verkkosivuja – valinnanvaraa riittää!)

Matka Lyme Parkiin ei ole aivan yksinkertainen, mutta pienellä seikkailumielellä varsin helposti toteutettavissa. Tarvitaan vain hyvät kengät! Kävin Lyme Parkissa jälleen Lontoon matkan yhteydessä, joskin tällä kertaa olimme varanneet yhden hotelliyön Manchesterista. Reissu olisi varmasti hyvinkin toteuttavissa myös päivämatkana Lontoosta.

Junamatka Lontoosta Eustonin asemalta Manchesteriin kestää reilut 2 tuntia. Matka Manchesterista Disleyn asemalle kestää junalla noin puoli tuntia. (Luonnollisesti Lyme Parkiin voi mennä myös autolla – tarkat ohjeet löytyvät Lyme Parkin verkkosivuilta. Silloin tarvitaan ehkä vähän vähemmän seikkailumieltä.)

Disleyn juna-asemalta jatkoimme matkaa kävellen. Juna-asemalta oli vajaan kilometrin matka Lyme Parkin puiston portille, jossa sijaitsee myös pieni Admissions hut, josta pääsyliput ostetaan. Mökistä saa myös hyödyllisen kartan, jossa näkyy erilaisia kävelyreittejä ja muuta mielenkiintoista, mitä linnan alueella voi nähdä ja tehdä. Kartasta huomasimme myös kävelleemme portille vähän turhan pitkän matkan vilkkaan autotien A6:n vartta – portille olisi päässyt myös metsäisempää ja rauhallisempaa reittiä. Sitä kokeiltiin sitten paluumatkalla.

Matka Disleyn asemalta Lyme Parkiin taittui kävellen vehreissä maisemissa

Portilta on vielä vajaan kahden kilometrin kävely itse kartanolle. Portilta voi ajaa kartanon päärakennukselle ilmaisella shuttle bus -kyydillä yhdestätoista puoli viiteen, mutta taisimme olla paikalla liian aikaisin, koska bussia ei näkynyt, ja jatkoimme matkaa jalan. (Paluumatkalle lähtiessämme kävi ilmi, että kuljettaja oli hävöksissä. Jostain hän kuitenkin lopulta ilmestyi, ja paluumatka taittui mukavasti bussikyydissä kävelyn sijaan.)

Lyme Parkin puisto on 566 hehtaarin kokoinen. Se on iso puisto. Vertailun vuoksi, Helsingin Kaivopuisto on 45 hehtaarin kokoinen. Puiston läpi johtaa selkeästi merkattu tie, eli reitillä päärakennukselle on hyvin vaikea eksyä – kun vain jaksaa uskoa, että tie joskus johtaa päärakennukselle. Maisemat ympärillä ovat englantilaista maaseutua parhaimmillaan: ympärillä on silmänkantamattomiin vihreää, toukokuista peltomaisemaa ja ainoa ääni laiduntavien lampaiden määkinä. Urhoollisesti jatkoimme matkaa yhä eteenpäin ja eteenpäin, vilkuillen välillä hieman huolestuneina harmaalle taivaalle, johon kerääntyi uhkaavia sadepilviä.

Harmaa päivä Lyme Parkissa

Lyme Parkin 12,5 punnan (noin 14 euron) sisäänpääsymaksu sisälsi sekä kartanon sisätilat että puutarhan. Lisäksi hintaan kuului varsin mielenkiintoinen opastettu kävelykierros, joka valotti kartanon historiaa ja entisen omistajasuvun elämää, ja vei muun muassa kartanon keittiöön ja pimeisiin varastokäytäviin. Minisarjaa ei ole kuvattu kartanon sisätiloissa, eli ei kannata odottaa näkevänsä minisarjasta tuttuja huoneita; mutta erittäin hulppeita ja näyttäviä huoneita kylläkin. Harmillisesti valokuvaus oli kartanon sisätiloissa kielletty.

Lyme Park on kuitenkin monelle vierailijalle synonyymi Pemberleylle. Kartanon oppailla oli kerrottavanaan paljon hauskoja tarinoita minisarjan kuvauksista. Kuulimme esimerkiksi, että Colin Firth ei todellisuudessa sukeltanut Lyme Parkin edustalla olevaan lampeen. Oppaat osasivat myös kertoa tarkasti, missä mitäkin oli kuvattu. Jälkikäteen minisarjaa katsoessa osasikin sijoittaa melkein kaikki Pemberleyn ulkokohtaukset oikeille kuvauspaikoilleen.

Ihan kuin Pemberleyssä

”They were all of them warm in their admiration; and at that moment she felt that to be mistress of Pemberley might be something!” –Ylpeys ja ennakkoluulo

Lizzyn ja Darcyn jalanjälkiä seuraava on todennäköisesti kiinnostunut ensisijaisesti kartanon ulkopuolesta; pihasta, puutarhoista ja maisemasta, jossa upean kartanon peilikuva heijastuu kartanon edessä olevasta lammesta.

Kartanoa ympäröi monta kaunista, istutettua puutarhaa, mutta kaikkein kaunein reitti on lammen ympäri kiertävä polku, jolta saa myös kaikkein parhaat kuvat kartanosta. Kannattaa kulkea polku hitaasti nautiskellen, sillä täällä sitä nyt ollaan – Pemberleyssä – ja tätä varten tänne tultiin! Todellinen shit just got real –hetki.

Ihan kuin Pemberleyssä! Kiitos kuvasta matkaseuralleni Maijulle :)

Polku päättyy kartanon vieressä olevalle valtavalle kasvihuoneelle, jonka ympäristö on sekin tuttu Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Pakahduttavan tuttu!

Lyme Park -tärpit

 • Lyme Parkissa on valtavasti upeita puutarhoja, puistoja ja ulkoilureittejä – pukeudu siis sään mukaisesti!
 • Tarkista aukioloajat etukäteen.
 • Tarkista myös juna-aikataulut etukäteen. Saatat joutua odottelemaan junaa Disleyssä, mutta mitäpä olisi linnaretki, johon ei sisältyisi käyskentelyä pienellä juna-asemalla keskellä Englannin maaseutua :)
 • Selvitä, järjestetäänkö kartanossa opastettuja kävelykierroksia. Oppaat osaavat kertoa paljon kiinnostavaa kartanon historiasta ja omistajista ennen kuin se 1940-luvulla siirtyi The National Trustin omistukseen.
 • Kannattaa piipahtaa myös kartanon kahviloissa tai teehuoneessa, myymälästä puhumattakaan!
 • Jos haluat välttyä kävelemiseltä, selvitä etukäteen, monelta ilmaiset bussikyydit päärakennukselta puiston portille ajavat (vai ajavatko).

Ylpeydessä ja ennakkoluulossa Lizzy käy tätinsä ja setänsä kanssa vierailulla Pemberleyn lisäksi myös muissa kartanoissa. Yksi kirjassa mainittu kartano on Chatsworth House, ja epäilläänkin, että Chatsworth House saattoi olla Jane Austenin esikuva Pemberleylle. Vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkouulo -elokuvan Pemberley-kohtaukset on kuvattu juuri Chatsworth Housessa. Siellä en ole käynyt – vielä :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply susannamari4 14.2.2018 at 07:31

  Taas yksi kartano mikä muakin kiinnostaa! Tuli ehkä vähän Versaillesin puistikot mieleen kun mainitsit ton puiston suuren koon. Ite kävin muutama vuos sitten Chatsworthin tilalla syksyllä ruska-aikaan, blogissa kuvia siitä jos kiinnostaa. Ei sillon keretty enää sisälle mutta se on edelleen bucket listalla :)

 • Reply Maria 18.2.2018 at 17:10

  Moikka! Todellakin kiinnostaa – menenkin heti katsomaan! :) Chatsworth olisi kyllä varmasti upea, ja usein ne puistot ja tilukset onkin melkein kauniimpia kuin ne sisätilat :) Onneksi bucket listille mahtuu! Versaillesissakin taitaa kyllä lääniä riittää. Itse kävelin siellä vain siinä linnan edustalla olevalla pääraitilla, mutta jos olisi aikaa, siellä voisi seikkailla enemmänkin.

 • Leave a Reply