Suomen suurin matkablogiyhteisö
Downton Abbeystä tuttu Highclere Castle

Lady Maryn jalanjäljillä: Downton Abbeystä tuttu Highclere Castle

Downton Abbey -tv-sarjaa on vaikea olla katsomatta ihastumatta myös Crawleyn perheen kotiin, varsinaiseen Downton Abbey -linnaan. Kuvauspaikkana toimi Highclere Castle Englannin Hampshiressa. Ja mikä parasta – linnaan on erittäin helppoa tehdä päiväretki vaikkapa Lontoon matkan yhteydessä, sillä matka Downton Abbeyn kuvauspaikalle taittuu Lontoosta tunnissa helposti junalla. Sarjaa on kuvattu linnassa sekä sisä- että ulkopuolella, ja vierailulla pääsee näkemään valtavasti sarjasta tuttuja paikkoja. Lämmin suositus siis kaikille sarjan ystäville!

Downton Abbeyn Highclere Castle

Downton Abbeystä tuttu Highclere Castle

Highclere Castlen omistaa Carnarvonin jaarli. Downton Abbey -kuvauspaikkojen lisäksi linna ja sen historia ovat kiinnostavia myös itsessään. (Matkaseuralaiseni ei ollut nähnyt ennen vierailua minuuttiakaan Downton Abbeytä. Vierailun jälkeen hän kylläkin katsoi putkeen kaikki kaudet.) Linnalla on esimerkiksi yllättävä yhteys Egyptiin: Carnarvonin 5. jaarli ja arkeologi Howard Carter löysivät Tutankhamonin haudan vuonna 1922, ja linnan Egyptian Exhibition -näyttely esittelee 5. jaarlin elämää ja kiinnostusta Egyptiin. Nykyinen tittelinhaltija, Carnarvonin 8. jaarli, asuu linnassa perheensä kanssa. Nykyinen Lady Carnarvon on kirjoittanut kirjoja linnan historiasta, ja hän pitää myös blogia elämästä linnassa.

Vierailupäivälleni sattui aika tyypillinen, joulukuinen englantilainen sää: pientä tihkusadetta ja harmaa maisema. Toki linnan puutarhasta olisi nauttinut enemmän kesäisen aurinkoisena päivänä, ja itse linnakin olisi varmasti näyttänyt upealta kultaisessa auringonpaisteessa. Mutta aika upealta se näytti myös sadepäivänä, vaikka kuvat vähän harmaita ovatkin. Linnan sisätiloissa valokuvaaminen oli kielletty, siksi kuvia vain ulkopuolelta.

Parkkipaikalla autoista nousi ihmisiä ihastunut ilme kasvoillaan, ja olo olikin aika epätodellinen. Linnaa ja sen ympäristöä oli hyödynnetty tv-sarjassa niin paljon, että tuntui, kuin olisi oikeasti astunut Downton Abbey -jaksoon. Kuten tv-sarjoista tutuissa linnoissa yleensäkin, vierailijoita oli paljon. Mutta samalla pienessä väentungoksessa vallitsi sanaton yhteisöllisyyden tunne. Kukaan ei todennäköisesti ollut sattumalta tullut vierailemaan juuri tähän linnaan, vaan kaikki tunsivat linnan jo entuudestaan tv-ruudulta, etsien omien lempikohtaustensa kuvauspaikkoja.

Downton Abbeyn Highclere Castle

Downton Abbeyn käytävillä

Linnan ovien avautuessa tuntui, kuin olisi tuntenut jokaisen yleisölle avoimen huoneen jo etukäteen. Aulassa Carson otti vastaan vieraita, kirjastossa Lordi Grantham istui ikkunan pielessä lukemassa lehteä, ruokasalissa Lady Violet ihmetteli, mikä on viikonloppu, ja yläkerran käytävillä ja makuuhuoneissa selviteltiin milloin mitäkin juonta tai tapausta.

Linnan oppaat kertoivat mielellään eri kohtauksista, joita huoneissa oli kuvattu, ja myös eri puolilla linnaa olevissa opastauluissa kerrottiin, mitä kuvauksia huoneessa oli tehty. Yläkerrasta löytyivät muun muassa lady Edithin, lady Sybilin ja lady Granthamin makuuhuoneet. Jokainen vierailija saattoi kokea oman Lady Mary -hetkensä viimeistään astellessaan leveitä portaita alas suureen halliin, jota joulun aikana koristi valtavan suuri joulukuusi – sekin tuttu Downton Abbeyn joulujaksoista.

Se, mitä Highclere Castlessa ei päässyt näkemään, olivat työntekijöiden huoneet ja keittiö, jotka oli kuvattu muualla. Myös lady Maryn makuuhuone oli kuvattu studiossa.

Joulukuussa linnaa koristivat joulukuuset ja muut joulukoristeet. Valtavan suuri joulukuusi linnan sisällä on tuttu myös Downton Abbeyn joulujaksoista.

 

Matkavinkit

Highclere Castle on Downton Abbeyn suosion vuoksi erittäin suosittu vierailukohde, ja liput kannattaa varata etukäteen. Linna on avoinna yleisölle eri vuodenaikoina, mutta vain tiettyinä päivinä – kannattaa siis tarkistaa aukioloajat etukäteen. Laajemmin linna on auki heinä- ja elokuussa, sekä lyhyempinä jaksoina vuoden eri aikoina. Lisäksi linnassa järjestetään paljon yksittäisiä tapahtumia esimerkiksi ystävänpäivänä, äitienpäivänä ja jouluna.

Itse vierailin linnassa joulun alla, jolloin linna oli avoinna yleisölle kolmen päivän ajan. Lipun varasin kaksi kuukautta etukäteen linnan verkkosivuilta. Lipun hinta oli 23 puntaa (noin 26 euroa) ja se sisälsi linnan, puutarhan ja erikoisnäyttelyt. Lippua varatessaan täytyy valita joko aamupäivä- tai iltapäivälippu: Omalla aamupäivälipullani minun piti saapua linnaan puoli kymmenen ja kahdentoista välisenä aikana. Olimme paikalla jo hyvissä ajoin heti yhdeksän jälkeen, ja suosittelen tätä muillekin – väkeä tuli päivän mittaan paikalle todella paljon, ja linnan sisällä oli mukavampi kulkea, kun tungos ei ollut niin suuri. Myös linnan kuvaaminen ulkopuolella oli helpompaa.

Highclere Castleen on helppo matkustaa Lontoosta junalla, joko Paddingtonin asemalta Newburyyn (junasta riippuen noin 45 minuuttia – 1 tunti) tai Waterloon asemalta Whitchurchiin (noin 1 tunti). Linnan verkkosivuilla suositellaan matkustusta Newburyyn, sillä asema on Whitchurchia suurempi ja vapaita takseja löytyy helpommin. Taksimatka Newburyn asemalta linnalle kestää noin 15 minuuttia, ja oli jo hauska elämys itsessään – taksikuski oli selvästi tottunut kyyditsemään innosta täriseviä Downton Abbey -faneja, ja eikä hän ainakaan latistanut tunnelmaa.

Linnalle johtava hiekkatie on suosittu kuvauspaikka.

Highclere Castle -tärpit:

 • Varaa lippu hyvissä ajoin etukäteen. Tarkista verkkosivuilta, milloin liput tulevat myyntiin, ja ole ripeä, jotta saat liput haluamallesi päivälle.
 • Mene paikalle ajoissa. Sateisenharmaana joulukuun päivänä paikalla oli väkeä jo ennen linnan avautumista, ja ulos muodostui jonoa. Kauniina kesäpäivänä väkeä on todennäköisesti vielä enemmän.
 • Kiertele puutarhassa etsimässä parhaat kuvauspaikat ja nautiskele kauniista ympäristöstä!
 • Muista, että sisällä linnassa ei saa valokuvata. Se voi olla pettymys, mutta aina voi katsoa Downton Abbeyn vielä yhden kerran :)
 • Lisätietoja linnasta ja vierailusta: www.highclerecastle.co.uk
 • Lisätietoa junayhteyksistä: www.nationalrail.co.uk

Oletko sinä käynyt Highclere Castlessa – mikä oli parasta vierailussa? Ja sattuiko sinulle vähän parempi sää? :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply susannamari4 21.1.2018 at 16:07

  Oi jee! Tää paikka on kyllä ehottomasti omallakin bucket listalla, niinkuin moni muukin linna ja kartano Englannissa. T. Toinen Jane Austen -fan girl ;)

  • Reply castlegeek 22.1.2018 at 20:19

   Kannattaa ehdottomasti mennä! :) Voi olla, että nyt kun sarjan päättymisestä on jo vähän aikaa, pahimmat väentungokset on jo takana. Ellei se paljon huhuttu elokuva sitten joskus tule :D Englanti on onneksi täynnä ihania linnoja ja kartanoita! :)

 • Reply Kohta mennään 24.3.2018 at 08:15

  Löysin juuri blogisi, miten ihanissa paikoissa oletkaan käynyt ? Olen menossa pian käymään Highclere Castlessa ja haluaisinkin kysyä, miten saitte paluukyydin takaisin kartanolta Newburyn rautatieasemalle? Ja paljonko taksi suunnilleen maksaa?

  • Reply Kohta mennään 4.4.2018 at 17:48

   Et ehtinyt vastamaan tähän, mutta jos joku sattuu tietoa etsimään, niin taksimatka oli huhtikuussa 2018 noin 16 puntaa/sivu ja paluukyydin sai soittamalla taksikuskin antamaan numeroon. ?

  Leave a Reply