Basildon Park – Mr Bingleyn Netherfield

Mitä Ylpeyteen ja ennakkoluuloon tulee, suosikkifilmatisointini on ehdottomasti vuoden 1995 BBC:n minisarja. Mutta vuoden 2004 elokuvassa on siinäkin minusta hyvät puolensa, kuten esimerkiksi Mr Bingleyn vuokraamassa Netherfieldissä tapahtuvat kohtaukset.

Netherfieldiä näyttelee elokuvassa sekä sisältä että ulkoa Berkshiressä Englannissa sijaitseva, The National Trustin omistama Basildon Park. Kyseessä on 1700-luvulta peräisin oleva kartano, jota käytettiin ensimmäisen maailmansodan aikana sairaalana ja toisen maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden tukikohtana. Kartano vaurioitui toisen maailmansodan aikana pahasti, mutta linnan 1950-luvulla ostanut pariskunta, lordi ja lady Lliffe, kunnostivat sen huolella ja rakkaudella.

Basildon Parkilla on erityinen paikka sydämessäni, sillä se oli ensimmäinen kartano Lontoon ulkopuolella, Englannin maaseudulla, jossa olen vieraillut. Se on myös ensimmäinen linnaretki, jonka olen tehnyt yksin. Oli vuosi 2006, olin 20-vuotias, vietin kesää kesätöissä Englannin etelärannikolla, ja tavoitteeni koko kesälle oli nähdä mahdollisimman paljon Etelä-Englantia. Basildon Park oli kiinnittänyt huomioni, ja sinne suuntasin ensimmäisenä, sillä se oli suht lähellä kotikaupunkiani Worthingia.

Suht lähellä tarkoittaa tässä tapauksessa ensin noin puolentoista tunnin junamatkaa Lontooseen, sieltä edelleen toisella junalla Readingiin, josta vielä kolmannella junalla Pangbourneen. Matkani alkoi lupaavasti, sillä lipunmyyntitiskin asiakaspalvelija ei edes tuntenut koko pysäkkiä. (Nykyään Pangbourneen näyttää pääsevän Lontoon Paddingtonilta suoraan yhdellä junalla alle tunnissa.)

Pangbourne on alle 3000 asukkaan kunta Thames-joen varrella. Tuntui, kun olisin saapunut keskelle en mitään. Loistava lähtökohta linnaretkelle!

Pangbournen juna-asemalta matka Basildon Parkiin jatkui jalkaisin. Reitiltä on vaikea eksyä, mutta se kulkee pitkin aika vilkasta katua. Matkanteko oli toisinaan jopa vähän vaarallista, sillä kapealla ja mutkaisella tiellä ei ollut joka paikassa kävelytietä, autojen vauhdit olivat kovia ja tienreunat paikoin täynnä kasvustoa, mikä haittasi autojen huomaamista. Oma uskoni siihen, että olin oikealla reitillä alkoi jossain vaiheessa jo horjua, kunnes ystävällinen paikallinen vakuutti, ettei matkaa ollut enää kauaa jäljellä. Mitä olisinkaan tuolloin (vuonna 2006) antanut älypuhelimesta ja navigaattorista!

Eikä itku ollutkaan kaukana, kun nahkean sateisessa toukokuun säässä 45 minuutin kävelyn jälkeen upea kartano vihdoin näkyi puiden takana. Kartanolla kävi ilmi, ettei itse asiassa ollut kovin tavallista kävellä paikalle Pangbournesta. Lipunmyyjä huomautti ystävällisesti, että näytin vähän nuutuneelta, ja että talo tarjoaisi kaikille Pangbournesta kävelleille ilmaisen teen. Kyllä kiitos! Teetä hörppiessäni aloin olla jo aika ylpeä siitä, että olin selviytynyt paikalle kävellen, ja vieläpä yksin. Elizabeth Bennetin ja Caroline Bingleyn sanat kaikuivat korvissani: ”Good Lord. Did you walk here?” “I did.”  — “My goodness, did you see her hem? Six inches deep in mud. She looked positively medieval.”

Tarpeetonta sanoa, takaisin Pangbourneen ajoin taksilla.

Vierailin Basildon Parkissa kesällä 2006, jolloin Keira Knightleyn tähdittämä Ylpeys ja ennakkoluulo -elokuva oli vielä aika tuore juttu. Kartanossa oli erittäin laaja ja kiinnostava Behind the scenes -näyttely, joka esitteli muun muassa elokuvassa käytettyjä pukuja. Oppaat ja opastaulut jakoivat tarinoita kuvauksista ja läheisessä kylässä yöpyneistä näyttelijöistä. Erityisen kiinnostavaa oli kuulla kaikista niistä varotoimista, joita filmiryhmän oli noudatettava, jotta he eivät tuhoaisi kartanon kalliita sisätiloja. Oli myös hauskaa nähdä kuvia elokuvan kohtauksista ja seistä kuvaa katsoessaan juuri samassa huoneessa, saman ikkunan äärellä tai saman sohvan vieressä kuin hahmot ja näyttelijät. Samoin kartanon etupihalla saattoi kuvitella Bennetin siskosten nojailevan parvekkeen kaiteeseen. Ja hauskoja olivat myös samaan aikaan kartanossa olleet eläkeläisrouvat, jotka katselivat Mr Darcya näytelleen Matthew Macfadyenin kuvaa ja pohdiskelivat: ”Colin Firth is my real Mr Darcy. This new one did nothing for me.”

Näyttelyä kartanolla tuskin enää on, mutta tutut kuvauspaikat, upea kartano ja kauniit puistot ja puutarhat ovat ilman muuta vierailun arvoisia!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply