Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkat Yleinen

Koli kutsuu

23/07/2020

 

Äitini on Juuasta kotoisin, ja olemme jo kauan suunnitelleet matkaa hänen kotikyläänsä Nunnanlahteen. Samalla oli tarkoitus tutkia aluetta enemmän ja varata joku kiva mökki. Itse halusin kovasti tutkia paikkoja, jotka ovat jo niin tuttuja tarinoiden perusteella, mutta joissa en ole itse käynyt ollenkaan. Karjalan maisemat ovat tunnetusti upeat ja täältä löytyy koko perheelle jotain. Nyt kun minulla muutenkin on koti-ikävä, eteenkin Koli tuo mieleen sen supisuomalaisen maiseman, jota niin kaipaan. Järviä ja mäntyharjuja, valoisia öitä ja se ihana tuoksu lämpimistä havumetsistä kesäaikaan mikä on niin tuttu.

 

 

Kolin maisemat ovat tosiaan kauniit, ei voi muuta sanoa ja tarkoitus oli viihtyä kauemmin reissussa. Matka piti toteuttaa jo monta vuotta sitten, mutta tänä vuonna vihdoin näyttää siltä, että pääsemme reissuun. Netistä löytyy infoa yllin kyllin ja olen jo tutkinut majoitusvaihtoehtoja, jotka sopisivat koko porukalle. Kuinka iso porukka lähtee jää vielä nähtäväksi. Tämä matka on sellainen, joka varmasti painuisi mieleen niin itselleni ja äidilleni, mutta myös pienelle tytölleni. Harvemmin sitä pääsee mummon kanssa tutkimaan paikkoja, jotka tähän mennessä ovat melkein olleet vain iltasatuja.

 

 

Paikat ovat tosiaan minullekin satumaisen harson peitossa. Kun itse olin pieni, parasta mitä tiesin, oli kuunnella äitini tarinoita omasta lapsuudestaan. Ne olivat kuin Astrid Lindgrenin saduista repäistyjä, suomalaisuudella maustettuina. Juuri sitä mitä karjalan ja eteenkin juuri Kolin maisematkin kuvastavat. Karjalaista kauneutta parhaimmillaan, suomalaisella joskus karulla kylmyydellä tehostettuna. Villiä, kovaa mutta kaunista. Puhdasta luontoa. Lapselle tällaiset kohteet tuovat juuri sitä mitä lapset tarvitsevat, eli sellaista ympäristöä, mikä ruokkii mielikuvitusta. Metsät ja kalliot innostavat lasta leikkimään, eikä tarvitse miettiä huvipuistoja tai muita viihteitä tytölle. Ranta, kalliot ja metsä tarjoaa parhaan mahdollisen leikkipuiston.

 

 

Olemme tähän asti pitänyt suomalaista luontoa itsestään selvyytenä, koska se on ollut niin lähellä. Nyt kun se on hieman kauempana, Suomi ja suomessa matkailu kiehtoo enemmän. Tähän asti olemme (melkein) aina matkustanut kauas Kaakkois-Aasiaan lomailemaan, ja tällä totta kai on omat hienot puolensa. Mutta koska ajat muuttuvat ja myös ajattelumaailma sen myötä, emme välttämättä halua matkustaa niin kauas, jos ei ole pakko. Vastuullinen ja kestävä matkailu kasvaa, ja kotimaan matkailu sen myötä. Korona-tilanne tottakai vaikuttaa tähän enemmän kuin koskaan.  Trendi on selvä, ja kun miettii mitä kaikkea Suomi tarjoaa, ei se ole huono asia. Ja totta puhuen, missään en rentoudu enempää kuin mökillä, mielellään järvenrannassa saunan jälkeen. Loma lähempänä on kaikin tavoin yhtä upea kuin eksoottinen matka toiselle puolelle maapalloa ja tässä kuvia selaillessa odotan kovasti tulevaa Kolin matkaamme.

 

kuvat: Roni Halme

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Riina / Mainly Travel Blog 23/07/2020 at 11:17

  Olipa kaunis ja eläväinen kirjoitus!

  Itse kävin Kolilla ensimmäistä kertaa elämässäni pari viikkoa sitten ja täytyy kyllä sanoa, että siinä alkoi mielikuvitus lentää ihan näin aikuisellakin kaverilla 🙂 (ja ukkelin sisäinen lapsi heräsi poluilla kikkaillessa!)

  • Reply caritak 23/07/2020 at 15:57

   Odotan tosiaan reissua kovasti! Jännää nähdä kaikki paikat joista on vaan pienestä lähtien kuullut. 🙂

 • Reply Marika /Matkalla Missä Milloinkin 26/07/2020 at 21:36

  Laitoin tämän kommentin vahingossa vanhempaan postaukseesi, laitan nyt uudestaan tänne: Kun pääset Kolille, niin kannattaa ihmeessä tutustua kansallispuistoon Huippujen kierrosta enemmän. Mäkrän kierto on kilometrimääräänsä nähden vaativa, mutta oikein upea patikka. Siellä ihmisten määrä on myös murto-osa verrattuna kuuluisimpiin huippuihin, ja sielläkin maisemat jatkuvat upeina. Ihanaa suomimatkaa!

  • Reply caritak 26/07/2020 at 22:37

   Kiitos, ja kiitos myös vinkistä! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.