Koti lapset ruoka Yleinen

Halloween valmisteluja

28/10/2019

 

Meillä on jo valmisteltu Halloween-koristeita ja muuta tulevaan pyhään kuuluvaa. 🙂 Halloween on alunperin Irlantilainen perinne ja 1800-luvulla irlantilaiset veivät perinteen mukanaan Amerikkaan.  Juhlapyhän nimi oli alunperin Samhain (ja on vieläkin), ja tarkoitus oli juhlia sadonkorjuuta. Vanhat keltit myös uskoivat että yliluonnollisia asioita oli meneillään Halloween iltana, ja että kuolleiden sielut palasivat silloin takaisin yhdeksi yöksi.

 

 

Kurpitsalyhdyt ovat saaneet alkunsa  Jack- sepän tarinasta. Jack oli liian paha mies päästäkseen taivaasen, mutta oli huijannut myös pahoilaista jotta hän ei myöskään päässyt helvettiin. Siksi hän vaelsi maan päällä ikuisesti, ja jotta hän löytäisi tiensä pimeässä, hänellä oli ontto lanttu mukanaan jossa oli kuumia hiiliä. Näin ollen ensimmäiset lyhdyt, tai Jack-o-lanterns, olivatkin onttoja lanttuja joihin oli kaiverrettu kasvot. Nykyään ne kuitenkin tehdään kurpitsoista.

 

 

400-luvulla Irlantiin tuli kristinusko, ja kirkko yritti poistaa vanhoja perinteitä. Tilalle tuli näin ollen pyhäinmiestenpäivä ja juhlaa siirrettiin päivällä 1 marraskuuksi. Näin Halloween jäi juhlittavaksi 31 lokakuuksi, sillä perinnettä ei kovista yrityksistä huolimatta saatu poistettua.

 

 

Suomessa 1980-luvulla vielä väitettiin, että perinne ei koskaan tule saamaan juuria Suomessa, sillä se ei kuulu alkuperäisiin perinteisiin ja ei vain tule toimimaan. Vuonna 2007 Halloween kuitenkin oli virallisesti ohittanut Vapun myyntiin nähden ja perinne oli saanut paikkansa myös Suomessa.

 

Tähän loppuun ajattelin vielä laittaa kurpitsapiirakan ohjeen, eli pumpkin pie!  Kurpitsan jämiä lyhdyn kaapimisen jälkeen ei tosiaan kannata heittää pois, vaan voi tehdä tämän herkullisen piirakan tai vaikka keittoa. Kurpitsapiirakka onkin nykyään ykis minun lempparipiirakoista, ja todennäkösiesti kaapista ei huomenna enää löydy kuin muruja. 🙂

Pumpkin Pie

Taikina:

3 dl jauhoja

150 gr voita

3 rkl kylmää vettä

Nypi taikina muruiseksi, ja painele piirakkavuokaan. Esipaista n 10 minuuttia 200 asteessa.

Täyte:

n 3-5 dl kurpitsamössöä (kurpitsa keitetty muussikksi)

1 prk kondensoitua maitoa

3 munaa

1 tl kanelia

0,5 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

ripaus suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Täytä esipaistettu piirakkapohja täytteellä, laita uuniin 35-45 min 180 asteeseen.

Tarjoile kermavaahdon kanssa.

 

 

Psst: Halloween herkut saa kotiin näppärästi Matsmartin kautta ja samalla säästät ruokahävikkiä!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Salla 19/10/2018 at 12:00

    Ihanat noi noidat! ??‍♀️

  • Reply Anniina 19/10/2018 at 12:01

    Miten noidat pysyy pystyssä?

    • Reply caritak 19/10/2018 at 12:03

      Niissä on kanaverkko alla johon havut on “tökitty”. 🙂 Perunanenän voi kiinnittää verkkoon rautalangalla.

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.