Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa shoppailu Yleinen

Turkish Delight – Lokum

16/08/2019

 

Turkish Delight, tai turkissa tunnettu nimellä Lokum on yksi lempiherkuistani. Turkish delight tehdään sokerista ja tärkkelyksestä josta muodostuu geelimäinen massa ja tämä massa maustetaan esimerkiksi ruusuvedellä, sitruunalla tai appelsiinilla. Geelin sisään leivotaan pähkinöitä tai hedelmiä. Rullat leikataan palasiksi jotka pyöritellään joko kookoshiutaleissa tai tomusokerissa.

 

Turkkilainen nimi Lokum om saanut alkunsa arabialaisesta sanasta Luqma joka tarkoittaa suurinpiirtein “suupalaa”.  Mistä tämä herkku sai alkunsa on epäselvää, mutta sitä on ainakin nautittu turkissa jo 1700-luvusta alkaen. Jotkut väittävät että Hacı Bekir keksi karkin reseptin kun avasi karkkikauppansa Istanbulissa vuonna 1777, mutta tämä voi mahdollisesti olla markkinointikikka saman nimisen firman puolelta.

 

 

Antalyan lomallamme kävästiin Mall of Antalya ostoskeskuksessa ja siellä oli tämä ihana Lokum liike. Täällä tädit “leipoivat” herkkuja ja ostimme pari pakettia mukaan, joista toinen laatikko on jo tyhjä. Itse asiassa luulen että tyttö söi kaksi ja loput menivät allekirjoittaneen suuhun. Kahvin kanssa yksi tällainen pala on juuri sopiva, ja vaikka ne ovat aika makeita, ne ovat omaan makuuni juuri täydellisiä.

 

 

Irlannissa myydään karkkia samalla nimellä, joka on niin kaukana Turkish Delight:ista kun vaan voi olla. Cadburyn Turkish Delight on suklaalla kuorrutettu marmelaadipalanen, joka on todella todella makea. Siksi oli hauskaa monta vuotta sitten kun mies ensimmäistä kertaa maistoi “oikeaa” Turkish Delight:ia ja totesi että Cadburyn kannattaisi ottaa heidän versio pois myynnistä ihan sen vuoksi ettei heidän tarvitsisi hävetä. Oli miten oli, aina jos ollaan Turkkiin päin menossa, tai jos tätä herkkua löytyy muualta (koska sitä myydään aika maailmanlaajuisesti), mukaan lähtee ainakin yksi paketti!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jossus Travelpics 16/08/2019 at 13:15

  Wienin markkinoilla oli myynnissa lokum, mutta ne oli kun karkit pyöritetty kookoshiutaleissa

  • Reply caritak 16/08/2019 at 13:59

   Joskus löytyy hyviä ja joskus hieman…”erilaisia” versioita näistä. 🙂

 • Reply Liisa/Hollanninhippiäinen 16/08/2019 at 19:45

  Namia on! Haen välillä meidän paikkakunnan itämaisesta kaupasta laatikollisen oikeaa turkkilaista lokumia. Mieluiten pistaasin makuisena ja pölysokerisena. Olen maistanut ruusuvesi-variaatiota, mutta tuntuu kuin saippuaa söisi, kun siinä on se parfyymin haju…

  • Reply caritak 16/08/2019 at 22:22

   Ostin myös ruusuversioita tällä kertaa mutta olen oikeastaan samaa mieltä kanssasi 😅

 • Reply Anniina 21/08/2019 at 10:16

  Hacı Bekiriltä Istanbulista saa myös suklaakuorrutettuja lokumeja, joista varsinkin minttuversio on aivan paras. Että niitä siis voi olla monella eri tavalla tehtyjä ja silti ovat “aitoja”.

  • Reply caritak 21/08/2019 at 15:40

   Juu tiedän että versioita on monta, mutta tuo Cadburyn versio ei ole lokumia nähnytkään eikä tosiaan ole lähellekkään sellasia mitä turkissa saa.:)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.