Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Ajatuksia alkoholismista

16/11/2018

Kuinka monessa perheessä on joku, joka käyttää alkoholia väärin? Ja onko ongelma Suomessa suurempi kuin muualla maailmassa? Alkoholismi on asia josta ei ääneen puhuta. Esimerkiksi Irlannissa kaunistellaan asiaa jos joku istuu pubissa liian usein sanomalla että kyseinen henkilö on “sosiaalinen tapaus”. Mukava tyyppi jolle olut maittaa. Alkoholismista ei ole tietoakaan.

Alkoholismi on häpeä. Eihän kenenkään perheessä alkoholistia ole. Mutta missä vaiheessa voidaan puhua alkoholin väärinkäytöstä? Onko alkoholin kanssa ongelmia silloin kun juo viiniä joka viikonloppu, vai vasta silloin kun viiniä menee usea lasillinen jokaisena viikonpäivänä? Vai vasta sitten kun juodaan ihan mitä tahansa kunhan saadaan känni päälle? Missä menee alkoholismin raja jos henkilö itse ei myönnä olevansa riippuvainen?

 

Skål, Dryck, Dricka Sprit, Root Beer, Goda Tider, Fira

 

 

Alkoholismi vaikuttaa kaikkiin alkoholistin ympärillä oleviin ihmisiin, ei vain henkilöon itseensä. Kaikista pahin on se pettymys ja pelko minkä alkoholi aiheuttaa. Pettymys joka seuraa kun lupaukset taas kerran rikkoutuvat. Pelko siitä,  tuleeko se puhelu tänään, että hänelle on sattunut jotain, tai että hänet on löydetty kuolleena.

Luulen, että itsesääli on aika voimakas tekijä asiassa. Epäilen, että useimmat alkoholistit kokevat, että elämä on heille jotenkin ollut epäoikeudenmukaista. Että he olivat oikeutettuja enempään. Itse he ovat joka tapauksessa tiensä valinneet ja vaikka tie on pitkä ja mutkikas,  jostain syystä alkoholisti ei siltä poikkea, vaikka vieressä saattaisi olla valoisampi polku.

 

 

Alkohol, Baksmälla, Händelse, Död, Berusad

 

Samalla kaiken keskellä, alkoholistin perhe toivoo joka päivä että muutos tapahtuu. “Ehkä se muuttuu kun lapsi syntyy. Ehkä se muuttuu kun hän tapaa sen oikean. Ehkä tämä työpaikka saa hänet oikealle tielle.” Mikään ei kuitenkaan tepsi, alkoholin veto on liian voimakas. Ketään ei voi pakottaa muuttumaan, siinnähän se ongelma onkin. Muutoksen täytyy lähteä henkilöstä itsestään.

 

Drycker, Alkohol, Drinkar, Alkoholhaltiga, Glas, Dryck

 

 

Oletteko törmänneet alkoholismiin? Ja miten olette suhtautuneet asiaan? Oletteko yrittäneet auttaa vai vaan odottanut että henkilö muuttuu aikanaan?

Haluan vielä jakaa tämän artikkelin, jossa artikkelista kertova Mika kertoo miten ryyppäsi oman tyttären 6-vuotispäivien ohi ja heräsi vasta seuraavana päivänä ja miten hän muutti elämänsä. Ehkäpä joku saa artikkelin luettuaan kimmokkeen myös muuttaa oman elämänsä, oli sitten kyseessä alkoholismi tai joku muu riippuvaisuus.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Tatjaana 16/11/2018 at 20:20

  Iltaa
  Alkoholisti itse ja puoliso sekä lapset kärsivät viinan juonnista monessa perheessä.
  Luepa pieni tarina minun raittiudestani:

  https://www.rantapallo.fi/tatjaana/2017/05/06/raittiina-5000-vuorokautta/

  Viinan juonnin lopettaminen on vaikeaa, mutta päivä kerrallaan systeemillä se onnistuu.
  Kun on ollut vuoden raittiina, niin on saanut laitettua pullon selän taakse.

  Onnea kaikille, jotka yrittävät raittiutta!

  • Reply caritak 16/11/2018 at 22:35

   Kiitos Tatjaana kun jaoit tämän. Ja upea saavutus! ❤️

 • Reply Maija 29/06/2020 at 11:32

  Meillä on myös suvussa ollut alkoholismia jo vaikka kuinka pitkään ja eihän sitä sillain nuorempana jotenkin tajunnut vaan piti sitä ihan normaalina. Nyt on vaan pikkuhiljaa ruvennut tajuamaan, että joo kyllä varmaan alkoholismista johdannaisiin monet isosedistä ja -tädeistä menehtyneet, vaikka ei sitä silloin suoraan tajunnut. Onneksi omilla vanhemmillani ei tätä ongelmaa ole. Vastaten kysymykseen, että omalla kohdalla riippuisi kuinka läheinen ihminen tietenkin kyseessä, mutta jos olisi esimerkiksi oma äiti tai isä, niin puuttuisin ihan rajulla kädellä. Kiitos kirjoituksesta, tämä oli oikein tunteita herättävä!

  • Reply caritak 29/06/2020 at 12:52

   Kiitos palautteesta, arvostan sitä suunnattomasti. <3

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.