ASIOITA JOTKA TEKEVÄT MINUT HULLUKSI SYDNEYSSÄ

Sydney on entinen kotikaupunkini, joka hurmasti minut lukemattomilla rannoillaan, rennolla no worries – elämänasenteella ja täydellisellä kesäsäällä. Kuitenkin kun kaupunki muuttuu lomailun sijaan asuinpaikaksi, saa tietyt asiat näkemään punaista. Asuin Ausseissa ainoastaan Sydneyssä, joten 10 x listaamani asiat saattavat osaltaan päteä myös muualla Australiassa, tai sitten ei.

 

1. Dem bugs

Otin tietoisen riskin kun päätin muutaa Australiaan kaikkien ällöttävien ötököiden keskelle. Totuus näiden karvaisten ja ei-niin-karvaisten olioiden kanssa elämisestä on kuitenkin koettava itse. Ensinnäkin – torakoita on kaikkialla, lähes jokaikisessä asunnossa oli se sitten moderni ja puhdas tai ei. Viimeistään yön pimeillä tunneilla vessassa käydessään voi törmätä hengailevaan torakkalaumaan. Jouluaattona heräsin iloiseen yllätykseen, kun huoneeni katossa kiipeili kämmeneni kokoinen musta hämähäkki. Onneksi naapurin Brassipojat tulivat urheina pelastamaan. Eräässä Sydneyn asukkaiden FB-ryhmässä ihmiset postaavat päivittäin kuvia hämähäkeistä kysyen ”tiedättekö mikä laji tämä on? myrkyllinen?”. Pahinta on huomata…  asuneensa Sydneyssä liian kauan, kun olet jo tottunut ötököihin ja  kuullessasi maahan saapuneiden torakkatarinoita kohautat olkiasi  toivottaen heidät tervetulleiksi Ausseihin.

 

2. Liikenne + julkiset

Liikenne on Sydneyssä yksi iso murheenkryyni, ruuhkahuippuina ei eteenpäin pääse millään. ”Kävellen olisit jo perillä” – slogan toimii täällä. Julkinen liikenne on joko erittäin surkeaa, pysäkeillä saa odotella busseja, jotka eivät koskaan saavu tai bussikuskit ajavat pokerinaamalla pysähtymättä oikeilla pysäkeillä. Varsinkin julkiset yhteydet Eastern Suburbs – rannoilta keskustaan ovat naurettavia. Välillä koin myös päiviä kun kaikki sujui hyvin. Maksoin pari ensimmäistä viikossa julkisissa poikkeuksetta korkeinta mahdollista hintaa, koska en ikinä muistanut leimata bussikorttia kahteen kertaan – ensin astuessani bussiin ja bussista jäädessäni. Argh, niin vaikeaa! Ps. en voi suositella kenellekään junia Sydneyssä parhaille ilotulitusspoteille uudenvuodenaattona. Syvällä rintaäänellä kokemusta on. Terkuin juhliin liian monta tuntia myöhässä saapunut joukko.  (Ehdittiin kuitenkin ennen puoltayötä, score!)

 

3.  Oma tila

Sydneyssä ei tunneta käsitettä oma tila. Astuppa jalallasi Town Halliin tai Central Stationille ruuhka-aikaan ja saat aina hengitellä jonkun vieraan tyypin kainalohikeä tai kokea jonkun astuvan varpaillesi. Jonottaminen on myös melko epätunnettu käsite. Bussiin tai junaan astuessa olettaisin, että maalaisjärjellä väistetään ensin kulkuvälineestä pois saapuvat ihmiset ja astutaan sitten sisään. Selvisi ettei tämä olekaan maalaisjärkeä useimmissakaan maissa. Send help! Suomalainen tukahtuu tilanpuutteesta.

 

 

4. Tiukkapipoisuus tietyissä asioissa

Välillä holhous tuntuu menevän yli hilseen. Anniskelulakia on tiukennettu Ausseissa muutama vuosi sitten ja varsinkin ”lock out law” vaikuttaa todella paljon Sydneyn yöelämään. Keskustassa ja muilla määrätyillä alueilla tämä tarkoittaa ettei baareihin pääse sisään klo 1.30 jälkeen ollenkaan. Täällä myös jaetaan sakkoja vaikka ja mistä. Huhu kertoo, ettei Australian lain mukaan baareissa saa olla humalassa, tarot – korteista ennustaminen on laitonta eikä sunnuntaisin Victorian osavaltiossa saa käyttää kirkuvan pinkkejä housuja klo 12 jälkeen. Ömmm, mitä? (*lähde)

 

5. Yöelämä

En ole mikään maailman suurin klubihirmu, mutta jopa paikalliset sanovat Sydneyn yöelämän olevan vitsi verrattuna vaikkapa Melbourneen. Osaltaan (kohdassa 4.) kirjoittamani lock out – laki vaikuttaa asiaan suuresti. Hinnat ovat Sydneyssä pilvissä ja kun paikalliset keskittyvät työn-, ja rahantekoon 24/7 ja turistit päätyvät viettämään iltaa luultavasti ho(s)tellissa, puistossa tai ravintoloissa ei baareissa oikeasti välillä ole ollenkaan elämää viikonloppuisin. Poikkeuksiakin löytyy esim. Bondi tai Kallio-henkinen Newtown, joka onkin lock out – lain ulkopuolella. Sydneyssä suosittelisin kuitenkin lämpimästi kavereiden kesken vanhoja kunnon ”kotibileitä” tai muuta hengausta, olisi harmi jos vaivalla tienatut rahat menisi suoraan kaupungin överikalliiseen drinkkitarjontaan ja tähtitieteellisiin pääsymaksuihin. Ehkä en vain käynyt oikeissa paikoissa, sillä mikään baari tai klubi ei jäänyt ihan lempparikseni Sydneyssä?

 

Ilmeeni kun odotan 30min bussia, joka ei koskaan saavu

Ilmeeni kun tilaan Überin, joka ei koskaan saavu

 

6. Kahviloiden aukioloajat

Sunnuntaisin Sydneyn kahvilat sulkevat ovensa jo kolmen paikkeilla tai viimeistään neljältä. Yksi kysymys: mitä ihmettä?

 

7. Vuokra-asunnot

Okei, otetaanko minuutin hiljainen hetki, henkitetään syvään ja palataan sitten asian Sydneyn hintataso äärelle. Täällä on täysin normaalia että työssäkäyvät 30+ aikuiset asuvat kimppakämpissä ja kommuuneissa, koska asumisen hinnat ovat vain järkyttävän pilvissä. Vuokrahuone Sydneyssä maksaa helposti saman verran kuin yksiö Helsingissä. Sydneyssä vuokra maksetaan viikoittain. $200 viikkohinta on arveluttavan alhainen huonehinta, mikä saattaa tarkoittaa että asunnossa on jotain pielessä (tai sitten olet tehnyt erittäin hyvän löydön, onnea). Normaalihinta huoneelle kimppakämpässä Sydneyssä on $250-$350 AUD per viikko (keskimäärin 700-800€ kuukaudessa). Tämän lisäksi hintaan lisätään vielä muut asuinkulut kuten internet, vesi-, ja sähkölaskut. Tiedän monia, jotka haluavat minimoida asuinkustannuksiaan Sydneyssä jakamalla yhden huoneen vaikkapa kolmeen pekkaan. Ainiin, tähän soppaan lisätään vielä 2 – 4 viikon bond eli takuuvuokra, joka tulee maksaa muuttaessasi uuteen kotiisi. Sydneyn vuokramarkkinoilla tarvitsee pitkää pinnaa ja mielellään parin minuutin meditaatiota ennen asunnon metsästystä.

 

8. Uutiset

Australia on omalla tavallaan hyvin hyvin kaukana muun maailman vaikutuksista. Uutisoitavat aiheet ovat täällä välillä jopa pelkkää viihdettä, luokkaan kenguru ylitti tien. Muun maailman uutisista on helppoa olla pimennossa Aussilassa.

 

 

9. Bondi beach

Ihana, kamala Bondi. Monet kavereistani itse asiassa asuivat Bondilla, eikä alueesta sinänsä ole huonoa sanottavaa – paljon kivoja ravintoloita, kahviloita, istuskelupaikkoja ja tietysti legendaarinen Bondi beach.  Henkilökohtaisesti en kävisi tällä rannalla kuin kerran, kaksi, sillä for real.. kuinka mukavaa on maata rannalla kuin sillit suolassa oman pyyhkeen koskettaessa naapurin pyyhettä ja toisen varpaiden osuessasi päälakeesi? Bondi on yksi Sydneyn suosituimmista nähtävyyksistä, mutta varsinkin kesäviikonloppuisin täällä on ihan hullun ruuhkaista. Itse suuntaisin mielummin Maroubraan, Brontelle tai Coogeelle.

 

10. Välimatkat

Sydney on massiivinen! Jos kaverisi asuu kaupungin pohjoisosassa esim. Northern Beachien Dee Whyssa ja sinä asut Eastern Suburbsien Randwickissä, välimatkanne on julkisilla helposti 2h suuntaansa. Niin siis ilman ruuhkaa. Helpointa on siis tavata CBD:ssä eli keskustassa, jonne molemmat matkaavat noin 30-60min. Valmistaudu siis sanomaan hyvästit kavereillesi, jotka asuvat eri lähiöissä kuin itse asut. Haha tai sitten opettele elämään kalenterin kanssa, jossa bookataan kahvitteluja viikoiksi eteenpäin sitten kun kaikille osapuolille sopii. Extempore illanistujaiset ovat Sydneyssä urbaanilegendaa, ellei sitten satu asumaan bestiksensä kanssa samassa kaupunginosassa (suosittelen!).

 

Disclaimer: Hei jengi! Tämä postaus on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, eikä kaikkea tule ottaa liian kirjaimellisesti. En usko turhanpäiväiseen valittamiseen, mutta kriittisiä palautekeskusteluja voi tehdä myös kaupungin kanssa. Sydney on helposti enemmän plussan kuin miinuksen puolella niin matkakohteena kun asuinkaupunkinakin. Rakastuinhan Sydneyyn ja Sydneyssä palavasti, joten viha-rakkaussuhde on tämän kaupungin kanssa väistämätön. Kaupungin vuokratasoa tasapainoittaa erittäin kilpailukykyiset palkat, ikuinen auringonpaiste sekä jooga+surffi kulttuuri. Ihana Sydney, en jättäisi täällä asumista väliin mistään hinnasta (paitsi torakat. jättiläistorakat keittiön kaapeissa voisin jättää väliin.)

 

Kellään samanlaisia fiiliksiä Sydneystä tai jostain muusta kaupungista?

 

 

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Elsa perjantai, heinäkuu 20, 2018 at 06:05

  Hehe tämmöiset postaukset on mun mielestä aina niin hauskoja ja mielenkiintoisia. Vaikka pilke silmäkulmassa onkin kirjotettu niin tulee aidompi olo kuin todella siloitelluista ”elämä on ihanaa” postauksista. Kertomasi asiat varmasti turhauttaisivat muakin jos pitkään aikaa Sydneyssä viettäisin?

  • Reply Aino perjantai, heinäkuu 20, 2018 at 08:28

   Haha niinpä! Kyl ne hyvät puolet jäi silti plussalle mutta joitakin asioita en vain ymmärrä :D Kiva että kommentoit <3

 • Reply Sandra lauantai, heinäkuu 21, 2018 at 10:48

  Ihan hauskoja juttuja, ja samoja osittain koin myös Melbournessa. Asuin kimppahuoneessa kahden muun tytön kanssa ja maksoin 160 AUD vuokraa viikossa. Aika hullua, ja tämä oli halpa. Yöelämä Melbsissa on todellakin toista, Sydneyssa oli vaikeaa löytää edes bottle shopia joka olisi ollut illalla auki.

  Vielä lisäisin listaan mobiilidatan kalleuden. Tuntuu ihan absurdilta Euroopassa asuessa miettiä, että oikeasti Ausseissa piti miettiä, montako videota voi katsoa snapchatista, että ei tule liian kalliiksi :D

  • Reply Aino lauantai, heinäkuu 21, 2018 at 18:56

   Ensi kerralla Oseaniaan suunnatessa täytyy kyllä kokea Melbourne! Aijaa, hauskaa että siulla on omakohtaista kokemusta kimppahuoneesta. Uskon, että se voi toimia ihan ok jos vaan kemiat kohtaa hyvin / asuu jo valmiiksi kavereidensa kanssa? Itse käytin wifiä aina kun mahdollista joten allekirjoitan todellakin mobiilidatan kalleuden :D

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.