Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wanhan Ajan Joulukodit Loviisassa

perjantai, joulukuu 1, 2017

Meidän perheessä jouluvalmistelut aloitetaan nykyään aikaisin ja kuusikin kannetaan sisälle jo marraskuun puolella. Syynä aikaiseen valmistautumiseen on Loviisan Wanhanajan Joulukodit, jossa kotimme on mukana. Kyseessä on tapahtuma, jossa vanhoissa Loviisalaisissa taloissa asuvat ihmiset avaavat kotiensa ovet vieraille ja kaupungin täyttää ihana joulumeininki joulukuun ensimmäisenä sekä toisena viikonloppuna. Vastaava tapahtuma, Loviisan Wanhat Talot järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna ja se toimii samalla meiningillä mutta ilman joulua ja suuremmassa mittakaavassa.

En pääse nyt kiertämään muita kohteita, mutta meidän talosta osaan kertoa. Loviisan joulun nettisivuilta löytää kuvia ja infoa muistakin kohteista.

Muutimme Helsingistä Loviisaan vuonna 2008 ja aloimme remontoida kirkon vieressä sijaitsevaa matkustajakoti Helgaksena toiminutta taloa kahdeksi eri kodiksi. Toisella puolella asuu tätini miehensä ja serkkujeni kanssa ja toisella minä, siskoni ja äitini. Ja toki talossamme asustaa myös kaksi koiraa ja neljä kissaa.Nyt joulun aikaan vain toinen talon puolista on auki yleisölle, elokuussa koko talo piharakenuksineen. En saanut pimeydessä talosta yleiskuvaa joten Minerva Martinoffin ihana piirrustus ajaa asian paremmin kuin hyvin.Matkustajakoti Helgas oli toiminnassa vielä vuoteen 2007 asti ja moni tapahtuman vieraista muisteleekin meillä käydessään yöpymisiään talossamme ja kertoo hauskoja tarinoita. Kesiään loviisassa viettänyt Sibeliuskin on kuuleman mukaan käynyt meillä.

Säilytimme matkustajakodin ajoilta mm. puhelinkopin.Muuttaessamme taloon lattiat olivat muovimattojen peitossa ja niiden alta löytyi ihanat puulattiat. Seinien pinkopahvit vaihtuivat pääosin vanhan ajan tapetteihin ja alta paljastuneisiin hirsiseiniin. Ostimme talon irtaimistoineen, niinpä moni huonekaluista ja esineistä on matkustajakodin aikaisia.

Kodissamme kaihdetaan valkoista ja joka huoneen lattia on eri värinen. On mm. sinistä ja marjapuuroa.Kuten olen täälläkin maininnut, Nepali vei reissuilla sekä minun että äitini sydämen ja päätimme luoda kotiimme palan sitä oman nepalihuoneen muodossa. Tai oikeastaan huone taitaa olla nyt yleinen reissuhuone, sillä olemme tuoneet juttuja sinne muualtakin kun Nepalista.

Valkoinen verantamme sai kattoonsa värikkäitä rukouslippuja ja pöytien jalat sahattiin lyhyiksi. Kirpputorilta löytyi riippukeinu ja mummi ompeli äidin Boliviasta tuoduista kankaista pöytäliinan sekä lattiatyynyjä, jotka vaihdettiin sohvan tilalle.

Kathmandun hostellien sekä ravintoloiden seiniä koristaa usein hauskat ja värikkäät maalaukset, niinpä sain luvan kokeilla myös kotimme seinään jotain normaalista poikkeavaa. Perheemme rakastaa leipomista ja kokkailua, niinpä pidämme tänäkin vuonna talotapahtuman aikana kodissamme Kahvilaa. Kahvila Helgas tarjoaa mm. perinteisiä karjalapiirkoita, suolaisia tähtitorttuja, useita erilaisia kakkuja sekä pikeerillä koristeltuja piparkakkuja. Tämän vuoden uutuutena on saatavilla myös itsetehtyjä vihiksiä eli kasvisversioita uppopaistetuista lihapiirkoista. Ja perinteistä talon omenaglögiämme emme unohda tänäkään vuonna. Myynnissä on paljon munattomia, maidottomia sekä gluteenittomia tuotteita ja glögiä myöten kaikkea voi ostaa mukaankin.

Talomme on tapahtuman kohteista numero kymmenen ja sisäänpääsy meille, sekä muihin kohteisiin on ilmainen.

Innostuin viime kesänä tekemään korvakoruja ja magneetteja kutistemuovista niinpä pidämme niiden myyntipistettä kahvilamme ohella. Jokainen koru/magneetti on käsinpiirretty.

Loviisan ihana tunnelma korostuu mielestäni parhaiten kesällä, sekä näin joulun alla. Useiden eri talokohteiden lisäksi kaupungilla järjestetään markkinoita, musiikkia ja kaikenlaista muuta mukavaa. Suosittelen!

 

Tervetuloa <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.