Suomen suurin matkablogiyhteisö

20 tapaa saada muovijäte minimiin reissussa ja kotona

lauantai, toukokuu 25, 2019

Meillä Suomessa osataan kierrättää jo suhteellisen hyvin, mutta entäs ne maat jossa kaikki on kierrätyksen ja muiden ympäristöasioiden suhteen vielä aivan alkutekijöissään? Miten toimit matkojesi aikana alueilla jossa ihmiset heittävät roskansa auton ikkunoista tienlaitaan ja sekäjätteet poltetaan kotipihoille sytytetyissä nuotioissa?

Olen pohtinut asiaa reissuillani paljon ja tiedän, että on vaikeaa kierrättää jos siihen ei ole mahdollisuutta. Uskonkin, että paras tapa toimia tälläisiin maihin matkustettaessa on se, että yrittää alun alkaen selvitä mahdollisimman pienellä roskan määrällä. Jos kierrätysmahdollisuuksia ei kerta ole, on jäte hyvä saada minimiin. Ja vaikka kierrätyspisteitä sitten löytyisikin, kierrätys ei poista ongelmaa vaikkakin parantaa sitä. Niinpä muovittomuuteen pyrkiminen on tärkeää myös Suomessa.

Toljottelin juuri rinkkani sisältöä Bosniassa ja mietin ilolla, miten se onkaan viimeisen vuoden aikana muuttunut. Päätin, että listaan tällä kertaa tapoja joilla olen saanut omaa muovi- ym. jätteen määrää vähenemään niin reissussa kuin Suomessakin.

1.Valmistaudu ja ennakoi! 

Olen monta kertaa mutissut matkan jo alettua, että vitsit kun kestokassi jäi taas keittiön pöydälle ja kuinka unohdinkaan pakata tätä ja tätä. Unohduksien ja huonon valmistautumisen takia päätyy helpommin turvautumaan muoviin ja ostamaan lisää. Niinpä pakkaa huolella ja valmistaudu.

2. Se kuuluisa kestokassi 

Aloitetaan helpoimmasta. Pakkaan nykyään laukkuuni useita eri kestokasseja ja piilotan niitä niin päivärepun kuin takinkin taskuun siltä varalta, että unohdan napata sellaisen erikseen kauppareissulle. Kestokasseille löytyy käyttöä varmasti, hait niihin sitten leipomosta leipää tai mandariineja torilta.

3. Hedelmäkassit 

Omenat omaan muovipussiin ja perunat omaansa? Ei kiitos! Pakkaa mukaan useita eri hedelmäpusseja joilla vältyt hedelmä- ja vihannesosaston muovipussirumbalta.

Itselläni on käyttössä muutamia S-marketista ostamiani pussukoita sekä iso kasa mummini ompelemia kasseja. Hän teki kassit vanhoista läpinäkuultavista verhokankaista.

4. Jäikö hedelmäkassit kotiin? Kysy myyjältä tyhjä pahvilaatikko! 

Olen monta kertaa kaupassa käydessäni kysynyt kaupan henkilökunnalta pahvilaatikon johon pakkaan kaikki heviosaston ostokseni. Punnitsen kasan esimerkiksi sipuleita, laitan ne laatikkoon muiden joukkoon ja liimaan tarrat laatikon kylkeen kivaan jonoon josta kassan on helppo ne koodata.

5. Juomapullo 

Kanna mukanasi juomapulloa. Ymmärrän, että joskus on pakko turvautua pulloveteen jos esimerkiksi maan hygieniataso ei ole riittävä, mutta jos hanavesi on juotavaa, täytä mukana kannettava pullosi aina kun siihen tulee tilaisuus. Vaikka meillä Suomessa on panttisysteemi, ei tästä tavasta ole kotimaassakaan muuta kuin hyötyä. Ja meiltä tosiaan saa puhdasta juomavettä kaikkialta.

Tähän pyrkiminen on saanut minut vähentämään myös esimerkiksi limun juontia.

6. Kahvimuki 

Iranin liftausreissulla teräksisestä kahvimukistani oli todella hyötyä. Join useaan otteeseen takeaway kahveja esimerkiksi huoltoasemilta ja omaa kuppiani mukana kantamalla säästyin monilta kymmeniltä muovi- sekä pahvimukeilta.

Kuppini kulkee matkassa kiinnitettynä rinkkani sivuun klipsillä.

7. Kulho ja ruokaluvälineet

Tekisikö mieli napata ruokakärrystä paikallista katuruokaa ja syödä se puistossa? Entäpä take away ruoka ravintolasta? Roskilta välttyy kun pakkaa mukaan esimerkiksi yhden hieman syvemmän kulhon ja jonkin sortin ottimet. Itselläni on käytössä yksi retkeilyyn tarkoitettu syvä muovinen kippo ja partiolaisten haarukka, veitsi- ja lusikkayhdistelmä. Iranissa hain kulhooni pikaruokapaikasta mm. falafelpullia.

8. Suosi toreja ja markkinoita 

Torikauppiaalta saat mitä suuremmalla todennäköisyydellä muoviin käärimättömiä tuotteita ja saat kaiken pakattua kestokasseihin. Ruoka on muovittomuuden lisäksi myös tuoretta ja paikallista, mikäs sen parempaa.

Meillä Suomessa ei taida olla vielä sitä hienoutta tavallisissa supermarketeissa, että esimerkiksi pastaa, jauhoja ja vaikkapa soijapaloja saisi ostettua omiin pussukoihin valmiiksi pakattujen sijaan. Monissa muissa maissa esimerkiksi juuri näitä tuotteita saa ostettua perus marketeistakin. Höydyntäkäämme siis tuota mahdollisuutta reissatessamme.

9. Valitse vähiten pakatuin versio 

Aina ei ole mahdollista löytää täysin muovitonta pakkausta tarvitsemallesi elintarvikkeelle. Niinpä suosi vähiten pakatuinta versiota ja hyödynnä muovipussi jälkeenpäin esimerkiksi roskapussina jota säilöt laukussasi.

10. Tee itse kosmetiikkasi ja osta palatuotteita

Useita kosmetiikkatuotteita voi korvata palatuotteilla, esimerkiksi muovipullot palashampoolla. Entä miltä kuulostaisi oman kosmetiikan valmistaminen? Se ei ole monimutkaista. Netti on pullollaan ohjeita joiden avulla saat tehtyä yksinkertaisista kettiön raaka-aineista hygienia- ja kosmetiikkatuotteita matkollekin ja voit uudelleen täyttää purkkisi kun tuote loppuu. Mieti myös tarvitsetko oikeasti niin montaa eri tuotetta joita tällä hetkellä käytät ja selviäisitkö vähemmällä? Olen aika varma, että selviät.

Pakkaan nykyään reissuun tekemäni dödön joka on hajustettu laventelin tuoksuisella eteerisellä öljyllä ja rasvana käytän kookorasvaa, niin naamalle, hiuksiini kuin kropallekin. Hiukset pesen ruokasoodalla tai ruisjauhoilla ja hoitoaineeksi suihkutan pienestä spraypullosta etikkavettä. Likahiuspäiviä varten kannan mukanani perunajauhoa jota tupsuttelen kuivashampooksi puuterisudilla.

Tämä säästää tilaa myös laukussasi. Muistan kuinka ensimmäisellä Australian reissullani rinkkani täyttyi puolilleen jo pelkästään kauneustuotteiden takia, nykyään selviän pienellä pussukalla jossa on kaikki tarvittava ja siten 70 litarainen rinkkakin on nykyään enää 35 litrainen..

11. Vanulaput- ja puikot sekä nenäliina kestoversioiksi

Pesetkö naamasi vanulapuilla, niistät nenäsi paperilla ja käytät vanupuikkoja mm. korviisi? Kaikki nämäkin tuotteet voi helposti vaihtaa kestoversioihin. Pakkaan nykyään rinkkaani setin mummini vanhoista trikookankaista ompelemia vanulappuja sekä vaarimaiseen tapaan kangasnenäliinan. Käytön jälkeen pesen ja käytän uudestaan ja uudestaan. Korvapuikkojen tilalle hain ruohonjuuresta pienen puisen kepukan joka on myovailtu korville.

12. Kieltäydy pilleistä 

Erityistapauksia lukuunottamatta, et tarvitse juomaasi pilliä. Kieltäydy siitä juomaa tilatessasi tai kanna mukanasi esimerkiksi teräksistä kestopilliä.

13. Kuukautisroskat nollaan

Kuukautissuojien käytöstä aiheutuva roskan määrä on hurja ja kutsuttakoon tuota jätettä nyt vaikka nimellä kuukautisroska. Jo pelkästään yhden naisen kuukautiset aiheuttavat muovijätettä maailmaan yhden elämän aikana valtavasti vaikka roskattomiakin vaihtoehtojakin löytyisi.

Vaihdoin vuosi sitten tamponit kuukuppiin ja voin suositella sitä kaikille. Kuukautissiteistä voin jälleen kiittää ompelijamummiani: hän teki minulle ja siskolleni (jälleen vanhoista trikookankaista) kestositeitä. Vastaavia siteitä voi tilata helposti netistä tai esimerkiksi ommella itsekin youtuben ohjeiden avulla.

Sen lisäksi, että kestotuotteet säästävät luotoa ne säästävät myös valtavia määriä rahaa. Nykyään kuukautiset eivät maksa minulle enää mitään ja tuotteet on helppo pitää matkassa ilman stressiä siitä pitääkö jälleen tehdä kauppareissu jotta olisi valmistautunut.

14. Älä käytä hotellien saippuoita. 

Jos sinulla on pakattuna mukaasi omat hygieniatuotteesi tarvitsetko välttämättä hotelllien muoviin pakattuja shampoita, hammastahnoja, suihkugeelejä ja käsisaippuoita? Säästetään ne vaikka niille jotka unohtivat omansa kotiin.

15. Pidä matkaliput ym. mobiililaitteissasi 

Älä turhaan tulosta matka- tai keikkalippujasi, riittää kun näytät ne tarkastajille laitteistasi.

16. Kieltäydy rohkeasti

Uskalla kieltäytyä kaupassa kun sinulle tyrkytetään muovipussia tai kun sinulle ojennetaan kadulla turhia mainoslappusia.

Oma muovipusseista kieltäytyminen menee ulkomailla nykyään aina samalla kaavalla: kassa ojentaa muovikassia, osoitan kestokassiani ja kieltäydyn. Kassa ihmettelee ja jos yhteistä kieltä ei ole, sanon: ”plastic” ja selitän käsilläni jotain epämääräistä maapallosta. Sitten kassa hymyilee ja huikkaa kestokasseista iloisesti jopa muille myyjille ja takanani jonossa oleville paikallisille.

Joskus vastustus on kovaakin ja myyjät haluaisivat turkyttämällä tyrkyttää muovikassin. Kieltäydyn silti.

17. Suunnitele ja ennakoi esimerkiksi evästarpeesi 

Tämän asian tärkeyden huomaan etenkin liftatessani. Jos mukana ei ole eväitä ja nälkä on suuri, turvaudun helposti kaikkeen siihen vähään mitää löytää esim. huoltoasemalta pysähdyksien aikaan. Ja todennäköisesti kaikki siellä on muoviin käärittyä eli keksejä ja sipsejä ym.. Sitten taas harmittaa kun en pakannut mukaan eväitä ja valmistautunut.

Roskan määrän lisäksi tälläisissä tilanteissa sitä myös helposti syö epäterveellisemmin.

18. Äänikirjat paperisten tilalle

Minulla oli tapana lähteä matkalle yksi tai enintään kaksi kirjaa rinkassani ja lukemisinnon tullen tuo kirjamäärä ei riittänyt. Niinpä päädyin usein ostamaan kirjoja matkalta.

Nykyään kuuntelen kirjat bookbeatin kautta ja saan tällä tapaa lukea/kuunella niin paljon kuin haluan. Tämä keventää myös kantamuksien painolastia.

Kirjoja voi lainata usein myös esimerkiksi hostellien kirjahyllyistä uusien ostamisen sijaan.

19. Kauhistele, opeta ja jaa tietoa

Liftausreissullamme otimme siskoni kanssa tekniikaksemme kauhistella kun kuskimme heittivät auton ikkunasta muovipulloja ja joskus jopa muovikassilisia roskaa tielle. Näytimme järkyttyneiltä ja tuolla tapaa kuskimme päätyi kanssamme keskusteluun maailman tilasta. Emme tehneet sitä syyllistävästi vaan oikeasti vain hämmentyneinä. Moni kuski sanoi jatkossa laittavansa roskansa roskikseen.

20. Anna lahjaksi esimerkiksi kestokasseja. 

Reissaajana on mahdotonta muuttaa koko maan roskaamiskulttuuria, mutta se mitä voi tehdä, on opettaa paikallisia yksi kerrallaan. On ihanaa ajatella, että voi muuttaa ihmisten tapoja vain sillä, että näyttää itse esimerkkiä ja jakaa vinkkejä esimerkiksi sohvasurffausmajoittajille. Yksi hyvä tuliaisvinkkini majoittajille ja ystäville Suomesta onkin erilaiset kestokassit ja hedelmäpussukat joilla pääsee kivasti alkuun roskan vähentämisessä.

Keskity kuitenkin tärkeimpiin!

Vaikka muovijätteen minimointi on tärkeää, pakkausten ja jätteen ympäristövaikutus on pieni verrattuna moneen muuhun tekoon. Jos tuntuu hankalalta muuttaa kaikki hetkessä, laita ympäristön kannalta tärkeämmät ja painavammat asiat ensin kuntoon kuten esimerkiksi seuraavat:

– Pyri matkustamaan vähäpäästöisemmin. 

– Suosi kasvipainoitteista ruokaa.

– Osta vähemmän.

– Asu tiiviimmin. 

Me kaikki voimme oppia uutta ja uudet tavat omaksuttua elämä soljuu yhtä helposti (lue:helpommin) kuin ennen. Ekoteot luovat toivoa ja innostut varmasti. Ja mikä parasta: yksi teko innostaa toiseen ja toinen kolmanteen. Voin sanoa tuon kokemuksesta.

Minua muovittomuuteen on innostanut ja vinkeillään ohjeistanut mm. @nollahukka niminen instagram tili ja samaista tiliä pyörittävän Otso Sillanaukeen kirja: zero waste – hyvästit jätteille. Tuokin kirja on kuunneltavisssa esim. bookbeatissa. Suosittelen!

Vaikka teot roskan vähentämiseksi tuntuisivat kuinka pieniltä ja mitättömiltä niillä on merkitystä.

Senni

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.