Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maata pitkin -matkamessut

keskiviikko, tammikuu 30, 2019

Lampsin viikko sitten hymyssä suin kotiin matkamessuilta. Luulin ettei se olisi tälläiselle ilmastoahdistuneelle lentolakkoilijalle enää mahdollista. Siis se, että surkuttelun sijaan poistuisin matkamessuilta hymyillen. Messuilta, jotka ovat yleensä täynnä lukuisia kaukomaiden matkasuosituksia, lentotarjouksia ja sitä, että enemmistö viis veisaa hiilinjalanjälijestään ja ympäristön tilasta. Löysin onnekseni matkamessut, jotka olivat mieleeni: maata pitkin -matkamessut eli virallisten messukeskuksen matkamessujen varjotapahtuma. Näillä messuilla ei puhuttu äkkilähdöistä vaan näytettiin, että matkustaminen kokonaan ilman lentämistä on mahdollista ja että se on aloitettava nyt, jos haluamme säilyttää maapallomme.  

Vielä vuosi sitten ajattelin, että ulkomaille matkustaminen ilman lentokoneita on lähes mahdotonta. Ajattelin, että naapurimaatamme kauemmas matkustaminen on hidasta ja vaikeaa. Tai oikeastaan en edes ajatellut näin, koska ainut mitä ajattelin oli kaukomaat ja lentäminen. Lentomatkustamisesta on tehty niin normaalia, että muita matkustustapoja en tullut edes ajatelleeksi. Minäkin kysyin matkaansa suunnittelevalta aina olettavasti: ”Joko olet varannut lennot?” sen sijaan, että olisin kysynyt: ”Löysitkö jo hyvät juna- ja bussiyhteydet?”  Matkan taittaminen omalla autolla, liftaamalla, pyöräilemällä tai vaikkapa kävellen ei olisi käynyt mielessäkään. Nyt asia on toisin ja nämä messut tekivät lentämättömyydestä taas asteen verran normaalimpaa, niin minun kuin lukuisien muidenkin silmissä.

Messut järjestettiin Sofia Future Farmin tiloissa Helsingissä. Sisäänpääsy oli ilmainen ja messut olivat yksipäiväiset.

Mitä matkamessuista jäi päällimmäisenä mieleeni? 

Maata pitkin matkustavat -facebook ryhmä 

Matkustaa voi maata pitkinkin ja siihen messut todella loivat uskoa. Kuulin messuista tutun kautta ja innostuin. Samalla löysin maata pitkin matkustavat -facebook ryhmän, jonka ylläpitäjien toimesta nämä matkamessut järjestettiin. Suosittelen todella kyseiseen ryhmään liittymistä! Sieltä saa tietoa, vertaistukea ja vinkkejä kaikenlaiseen maateitse matkustamiseen liittyen ja voit vaikkapa kysyä kokeneilta ryhmäläisiltä vinkit esimerkiksi Espanjan matkan toteuttamiseen ilman lentämistä. Messuilla suositeltiin liittymään myös ruotsin vastaavaan ryhmään nimeltään tågsemester

Aamukahvilla blogin Henriikka 

Yksi tapahtuman puhujista oli bloggaaja Henrikka Simojoki. Hän kirjoittaa aamukahvilla -nimistä blogia, joka keskittyy vahvasti matkustamiseen. Henriikka päätti vuosi sitten laittaa lentomatkustamisensa tauolle ja oli nyt kertomassa lentolakostaan, joka tulee kuulema jatkumaan. Henriikkaa seuraavat somessa viikottain kymmenet tuhannet ihmiset. Niinpä ei ole yhdentekevää millaista esimerkkiä hän seuraajilleen näyttää. Kuva lentolomasta innostaa lentolomaan kun taas kuva junamatkasta innostaa junamatkailuun. Hänen kaltaisiaan, kestävän matkailun puolesta puhuvia (näkyviä) somepersoonia tarvitaan lisää. Suomessa ollaan tässä asiassa vielä aika alkutekijöissä kun taas Ruotsissa moni vaikuttaja on jo muuttanut tapojaan parempaan ja lopettanut lentämisen kokonaan.

Instagramiin ilmestyi juuri @ilmastopoliisi niminen käyttäjä, joka käy muistuttelmassa somessa näkyvästi esillä olevia suomalaisia heidän toimintansa ilmastohaitoista. Käyttäjälle voi käydä vinkkaamassa, kuka kaipaisi esimerkiksi Thaimaan lomakuvansa alle muistuttelua matkan valtavista päästöistä ja vastuusta, joka hänellä näkyvyytensä takia on. Hyssyttelyn aika on ohi.

Protect Our Winters 

Protect Our Winters Finland oli messuilla kertomassa toiminnastaan. Tämä kansainvälinen ilmastoliike tuo yhteen talviurheilun ystäviä sekä yrityksiä ja kannustaa ihmisiä pelastamaan talvet, eli tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemminkin. Oli hurjaa nähdä diojen avulla millainen lumitilanne Suomessa on jo pian, jos päästöjä ei saada kuriin. Ja vaikka saataisiinkin, paljon muutoksia nykyiseen tapahtuu silti.

Opin uutta ihmisten laskettelulomista. En ollut tullut ajatelleeksi, että kukaan lähtisi Suomesta Japaniin laskettelemaan ja nyt kuulin, että näitä laskettelijoita on kuulemma paljon. POW esitteli millaiset päästöt syntyy lentomatkasta Japaniin ja vertasi niitä junamatkaan Suomen laskettelukeskuksiin. Vertailtavana oli lennot, junat, henkilöauto (erikseen yhdellä ja useammalla matkustajalla) sekä junamatka. Erot ovat valtavia. Tuntuu naurettavalta, että nyt lennämme laskettelemaan ulkomaille, kun lunta olisi Suomessakin. Tämä samainen lentäminen aiheuttaa päästöillään sen, että laskettelu ei tule tätä menoa tulevaisuudessa olemaan täällä eikä edes siellä ulkomailla mahdollista, koska lunta ei ole.

Innostus pyöräilystä 

Aavistelen, että seuraava reissu, jonka tulen tekemään, tapahtuu pyörällä. Yksi messujen puhujista kertoi pyörämatkastaan Norjassa ja nyt haaveilenkin lähteväni ensi kesänä tekemään vastaavanlaisen reissun. Olen aina ollut laiska pyöräilijä ja siksi olen ajatellut ettei tuollainen olisi minun juttuni ennen kuin olen ryhdistäytynyt. Mutta jopa Belgiasta Vietnamiin matkalla ollut tyttö jonka tapasimme Iranissa kertoi, ettei hänelläkään ollut minkäänlaista pyöräilytaustaa ennen tuota mieletöntä matkaa. Siinä sitä taustaa tulee kun lähtee liikkeelle. Samoilla linjoilla oli tämä matkamessujenkin pyöräilijä.

Interrail ja vinkit junien ym. löytämiseen 

Maata pitkin -matkamessuilla puhuttiin paljon interrailista ja sitäkin kohtaan minulla heräsi valtava kiinnostus. Messuilla kaipailtiin sivustoja ja matkatoimistoja, jotka olisivat valmiiksi kasanneet juna- ja bussiyhteyksiä selkeästi yhteen paikkaan. Toivottiin, että matkojen varaus olisi pian yhtä helppoa kuin mitä lentomatkojen varaaminen ja suunnittelu on nyt. Tällä hetkellä pidempien matkojen suunnittelu vaatii vielä aikalailla työtä eikä tahoa, joka tekisi esimerkiksi varaukset ja suunnittelut puolestasi vielä löydy. Koska kysyntää on ja se kasvaa nyt rytinällä, asia korjautuu varmasti pian.

Messuilla vinkkattiin mm. näistä sivustoista jotka helpottavat junamatkailun suunnittelua tällä hetkellä:

–  Bahn.com  (kokoaa euroopan juna-aikatauluja)

interrail. fi ja Interrail.eu

Seat61.com (valtava määrä tietoa junamatkailusta)

Rome2rio ( useat eri kulkuneuvot listattuna samalle reitille)

Russianrailways.com (Venäjän junat)

Lentolakko. fi 

Messuväkeä suositeltiin osallistumaan lentolakko nimiseen kampanjaan. Lentolakko.fi sivustolla voi käydä osallitumassa lakkoon ja saada lennottomalle valinnalleen yhteisön tukea ja vinkkejä liittyen vaihtoehtoiseen matkustamiseen ja lomakohteisiin.

Kohtaamiset

Messuissa parasta olivat ihmiset. Messutilaan saavuttaessa tulijoille ojennettiin paitaan kiinnitettävät nimilaput, joihin pyydettiin kirjoittamaan nimen lisäksi infoa mm. siitä mitä kukin voisi jakaa muille matkaajille. Kirjoitin omaani liftaamisen ja siten pääsinkin keskustelmaan mm. liftaamisesta muiden matkaajien kanssa. Itse sain vinkkejä kuinka päästä tulevaisuudessa esimerkiksi Nepaliin ja Intiaan maateitse, ihanaaaaa! Uskaltauduin vieressäni seisovan Emma Vepsän juttusille, joka kirjoitti kirjan liftausmatkastaan Moskovasta Afganistaniin ja voin muuten suosittella luettavaksi tuota hänen Asfalttivolgaa etelään- nimistä kirjaa. Kaikki päivän kohtaamiset olivat mielenkiintoisia ja oli hassunhauskaa kuulla päivän päätteeksi, että jotkut olivat todella (mummojeni lisäksi) lukeneet blogiani ja inspiroituneet.

Toivo

Oli ihanaa nähdä, että meitä lentämisen lopettaneita tai sen vähentäneitä onkin olemassa. On nimittäin tuntunut ettei kukaan oikein tunnu ymmärtävän sitä miksi en lennä ja muut tapaamani matkaajat ovat aikaisemmin lähinnä vain tuhahtaneet. Nyt yhtäkkiä olinkin tilassa jossa kaikki ymmärtävät toisiaan ja pyrimme yhdessä saamaan maata pitkin matkaavien joukkoa kasvamaan. Lentomatkustamisen päästöt ovat tällä hetkellä aivan liian suuret ja meidän jokaisen on valmistauduttava muuttamaan tapamme. Oli mieletöntä kuulla millä vauhdilla maata pitkin matkustavien ryhmän jäsenmäärä kasvaa päivittäin ja siitä, että ruotsissa vastaava ryhmä ja lentämättömyys on jo todella iso juttu.

Moni pitää lentämisen lopettamista samana asiana kuin matkustamisen lopettamista. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa samaa. Riittää kun vaihdamme liikkumistapamme ympäristöystävällisempään. En usko, että matkustelu tulee ikinä loppumaan, matkustustavat vain vaihtuvat ja matkaamme tulevaisuudessa hitaammin ja harvemmin. Kun alamme keskittyä ympäriystävällisempään matkustamiseen, saatammekin yhtäkkiä huomata, että ihanan loman tunnun voi saada naapurikylästäkin eikä kaukomaihin olekaan enää pakko päästä. Omankin lentämättömyyspäätökseni jälkeen olen alkanut katsoa Suomea ja naapurimaitamme aivan eri vinkkelistä. Ja pääsee sitä onneksi halutessaan kauaskin. Yksi maata pitkin matkustava kertoi juuri facebook ryhmässä matkanneensa Helsingistä Bhuketiin maitse.

Sain maatapitkin matkamessuilta inspiraatiota ja vinkkejä. Kuulin mielettömiä reissutarinoita ja tapasin muita matkaajia sekä aloin haaveilla uusista seikkailuista. Samaa voi sanoa varmasti moni virallisillakin matkamessuilla käynyt. Verrattuna näihin matkamessuihin maata pitkin -matkamessuilta ei puuttunut mitään, paitsi lentäminen ja iso kasa päästöjä. Niiden tilalla oli rohkeutta muuttaa maailmaa ja toivoa.

#maatapitkin

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply EVE / REISSUKUUME keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 22:28

  Olipas hyvin kirjoitettu postaus – kiitos tästä! 🙂 Sai kyllä ajattelemaan omaa lentomatkailuani entistä enemmän… Taidanpa ryhtyä jonkinlaiseen lentolakkoon minäkin (tai ainakin vähentää sitä!) ja ryhtyä suosimaan maata pitkin matkailua.

  • Reply senni perjantai, helmikuu 1, 2019 at 17:06

   Kiitos! Mahtavaa jos innosti pohtimaan omaa lentämistä! Varsinkin tuota facebook ryhmää selatessa into lakkoa kohtaan kasvaa varmasti! Ihania maatapitkin reissuja sulle! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.