Suomen suurin matkablogiyhteisö

Budapestin juutalaiskortteli

tiistai, lokakuu 3, 2017

Viime kevään Nepalin reissuni muutti maailmaani sen verran, etten saa enää kulttuurishokkia kadulla vastaan kävelevistä lehmistä, reikä lattiassa -vessoista tai käsillä syömisestä vaan päin vastoin. Budapestin hienous, bilemeninki ja turistipaljous tuli aika ylläyksenä ja on siksi aika kaukana paikasta jossa tällä hetkellä mielelläni reissaan. Sieltä puuttuu kaipaamani, haastetta tuova rosoisuus. Löysin kuitenkin Budapestista alueen jossa pääsin hieman karkuun hälinää ja perus pääkaupunkimeininkiä, eli juutalaiskorttelin! Ja kerronkin nyt vain siitä.

Alue sijaitsee aivan Budapestin keskustassa, mutta jää kuulemma usein, hyvästä sijainnistaan huolimatta reissaajilta vahingossa vierailematta. Kyseessä on toisen maailmansodan aikainen juutalaisten ghetto, jonne heidät pakotettiin asumaan ja josta heitä lähetettiin keskitysleireille. Viime vuosien aikana juutalaiskorttelin kadut ovat alkaneet elämään uudestaan ja tässä muutama syy miksi paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen:

1. Katutaide 

Juutalaiskorttelin aluetta koristavat toinen toistaan upeammat seinämaalaukset. Free walking tours järjestää Budapestissa päivittäin useita eri opastettuja kierroksia ja muutama niistä keskittyy juutalaiskorttelin alueelle. Valitsin seitsemästä eri vaihtoehdosta street & urban art kierroksen. Muraaleja on toki kiva ihastella ominkin päin, mutta usein niiden tarina jää arvailtavaksi ja oman tulkinnan varaan. Sekin on toki hauskaa. Jos kutienkin tahtoo kuulla tarioita maalauksien taustalla, suosittelen opastettua kierrosta .Opas yhdisti kivalla tavalla juutalaisten historian ja maalaukset sekä kertoi maalaareista ja muraalien rahoituksesta.

2. Vintageliikkeet

Alueella on useita eri vintageliikkeitä, joista omat suosikit olivat ehdottomasti Ludovika sekä Budapestin suurin vintage -ja desingliike Retrock. Kummassatakin kaupasta löytää sekä uutta että vanhaa, vaatteista koruihin. Retrockista löytää paljon myös miesten vaatteita. Hintataso vaikutti halvemmalta kuin suomen vastaavissa liikkeissä. Siitä huolimatta hillitsin taas itseni ostelun suhteen ja selvisin hyvin pelkällä ihailulla. Uniikkeja löytöjä olisi kyllä ollut paaaaaljon.

3. Pubit 

Budapest on tunnettu hullusta yöelämästään, pub crawleista ja vuokrattavista olutpyöristään. Paikalliset ylpeilivätkin, että heille joka päivä on kuin lauantai. Kaupungin yöelämä on keskittynyt juutalaiskortteliin ja sieltä löytääkin paljon upeita, rennolla meiningillä sisustettuja värikkäitä illanistujaispaikkoja, joissa voi ainakin alkuillasta istua ihan rauhassa. Ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja ovat Szimpla Kert ja Mikagarden. Hostelleja varatessa kannattaa tarkistaa ettei ota tahtomattaan bilehostellia, koska niissä nukkumisen voi unohtaa. Yövyin Avenue hostellissa jossa vallitsi muutamaa äänekästä ihmistä lukuunottamatta ihana rauha. 20 vee mummeli..

Juutalaiskorttelin ulkopuolisena lisävinkkinä suosittelen ravintolaa nimeltä Hummusbar. Nimi kertoo jo paljon ja sinne kannataa tosiaan suunnata jos tahtoo kokea hummus -ja falafelöverit ja testata paikan omia limonadeja sekä jääteetä. Ketjun ravintoloita löytää useita ympäri Unkaria ja esimerkiksi alla olevassa kuvassa näkyvän annoksen saa alle kuudella eurolla.

Budpest on mieletön kaupunki ja ymmärrän todella, että se on suosittu matkakohde. Omaan makuuni ja siihen mitä tällä hetkellä reissuiltani etsin, se on kuitenkin vääränlainen. Reissusuunnitelmani oli kiertää lähinnä Itä-Euroopan kaupunkeja, mutta huomaan jo nyt itsestäni etten viikonkaan jälkeen osaa enää samalla tavalla nauttia nähtävyyksistä ja kiertelystä kuin alussa. Kaupungista toiseen matkailussa on selkeästi se riski, että kaikki alkaa tuntua samalta ja eroavaisuuksia kaupunkien välillä ei enää huomaakaan. Niinpä muutan suunnitelmaa.

Koska Romanian viikko oli ihana ja Budapest käymisen arvoinen, olen saanut hetkeksi tarpeekseni kaupungeista ja suuntaan seuraavaksi Bosnian maaseudulle. Löysin vapaaehtoispaikan Derventa nimisestä kylästä ja lähden bussilla Kroatian Zagrebin kautta sinne jo tänään. Tiedossa on mm. telttamajoitus, ulkohuussi ja paljon eläimiä eli mielenkiintoinen kokemus jota odotan innolla.

Heissuliveei <3

Senni

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Kai tiistai, lokakuu 3, 2017 at 23:20

  Joskus lapsuudessa ajattelin, että Bukarest ja Budapest oli joitain samanlaisia paikkoja. Kas kun nimet niin samikset ?

  Nyt kun kumpikin on käytynä niin tiedän eron. Valtioista puhumattakaan.

  Hienoa Senni kun seikkailet avoimin mielin ja silmin. ??

  EU avautuu Sulle nyt vallan reunastaan ???

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.