• Koulu kesken ja bussilla Bosniaan

  Kyllä vain! Pakkasin kahden kuukauden aikana kertyneet maalaukset laukkuihini ja lopetin opiskelut Limingan taidekoulussa. Aloitin rakkaiden halikierroksen Kajaanista ja jatkan tästä Pälkäneen ja Helsingin kautta Loviisaan. Viikon kuluttua lähden maatapitkin matkalle Bosnian maaseudulle. Mietitkö…

  sunnuntai, huhtikuu 14, 2019
 • Maata pitkin -matkamessut

  Lampsin viikko sitten hymyssä suin kotiin matkamessuilta. Luulin ettei se olisi tälläiselle ilmastoahdistuneelle lentolakkoilijalle enää mahdollista. Siis se, että surkuttelun sijaan poistuisin matkamessuilta hymyillen. Messuilta, jotka ovat yleensä täynnä lukuisia kaukomaiden matkasuosituksia, lentotarjouksia ja sitä,…

  keskiviikko, tammikuu 30, 2019
 • Muista nämä 10 asiaa ennen Iranin matkaa!

  1. Hengitä! Iran on turvallisempi kuin luuletkaan Ennen kuin alat suunnitella matkaasi Iraniin suosittelen sinua ensitöikseni ihan vain hengittämään. Olen aika varma, että kun kerrot matkasuunnitelmistasi tutuillesi, he alkavat kauhistella valitsemaasi matkakohdetta ja varoittelevat…

  sunnuntai, tammikuu 20, 2019
 • Ihanan kamala vuosi 2018

  Juhlin uutta vuotta Iranin aavikolla telttaillen siskoni ja paikallisen ystävämme kanssa. Rakettien ampumisen sijaan makoilin hiekkadyynin huipulla ja katselin tähdenlentoja. Musiikin ja paukkeen tilalla oli tänä vuonna nuotion äänet ja se hiljaisuus kun ympärillä…

  lauantai, tammikuu 12, 2019
 • Kouluvierailu Teheranissa ja oppilaiden kysymyksiä suomalaisille

  Laitoimme Saaran kanssa couchsurfing sivustolle julkisen ilmoituksen saapumisestamme Iraniin ja jäimme odottamaan paikallisten yhteydenottoja. Karsimme saaduista ehdotuksista suosikkimme ja yksi niistä koski vierailua englanninkielisessä koulussa Teheranissa. Kerron siitä nyt tarkemmin. Saimme viestiä nelikymppiseltä opettajalta…

  keskiviikko, joulukuu 26, 2018
 • Saapuminen Iraniin ja perheillalliset Tabrizissa

  Unelmamme toteutui! Saavuimme siskoni kanssa Iraniin viikko sitten eli saavutimme liftausreissumme lopullisen määränpään. 37 päivää ja 41 liftattua kyytiä Suomesta Venäjän, Georgian ja Armenian kautta Iraniin ja Tabrizin kaupunkiin.  Edellisessä kirjoituksessani olimme Armenian Tatevissa.…

  keskiviikko, joulukuu 12, 2018
 • Yllätyksien Armenia

  Armenia on osoittautunut liftaajan paratiisiksi ja olemme saaneet kerta toisensa jälkeen yllättyä ihmisen vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä. Viimeksi jäimme Vanadzorin kaupungin pimeille kaduille joten jatketaan Armeniaan tutustumista sieltä: Selvisi, että luoksemme tullut mies tahtoi vain…

  maanantai, joulukuu 3, 2018
 • Rommia ja rajan ylityksiä – Georgian kautta Armeniaan

  Noniin! Löysimme Venäjällä tehdyn lisäkoukkauksen jälkeen Georgian oikean rajan ja ylitimme sen onnistuneesti. Vietimme viisi yötä Tbilisissä josta liftasimme Armeniaan. Tässä viime viikon seikkailuista tarkemmin: Vladikavkazista Georgian rajan yli  Pääsimme huonosta säästä huolimatta jatkamaan…

  lauantai, joulukuu 1, 2018
 • Vanhempi! Anna lapsesi hypätä tyhjän päälle

  Miten äitisi päästää sinut lähtemään tälläiselle matkalle? Jos minä olisin isäsi, en ikinä antaisi sinun lähteä. Lukitsisin sinut kotiin! Maailma on paha paikka, kotona on turvallisempaa. Omaa tytärtäni en päästäisi. Olemme jo pelkästään viimeisen…

  maanantai, marraskuu 26, 2018
 • Mutkia matkassa – Georgia olikin Abkhazia

  Kerroin viime postauksessani meidän olevan lähellä Georgian rajaa mustanmeren rannikolla. Tarkoituksenamme oli liftata ensin Sotshista muutamaksi päiväksi Krasnaja Poljanaan ja sen jälkeen ylittää Venäjän ja Georgian raja Psousta. Pian saavuttuamme Krasnaja Poljanaan meille kuitenkin…

  keskiviikko, marraskuu 21, 2018
 • Liftausmatka etenee – Moskovasta Sotshiin

  Tänään tuli kaksi viikkoa siitä kun lähdimme Suomesta ja matkamme on jatkanut kulkuaan ensimmäisen viikon tapaan hienosti! On hassua ettei ole oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa, minun ja siskoni satunnaista (eli jatkuvaa) kinastelua lukuunottamatta. Pyrimme joka…

  keskiviikko, marraskuu 14, 2018
 • Loviisasta Moskovaan

  Terveiset Moskovasta! Matkamme on lähtenyt käyntiin mahtavasti! 6 päivää, 7 liftatttua kyytiä ja 1008 edettyä kilometriä. Viimeistään nyt olemme tajunneet mihin ryhdyimme ja usko siihen, että pääsisimme koko matkan liftaamalla on herännyt. Tässä tarkempi…

  tiistai, marraskuu 6, 2018
 • Liftaamalla kohti Irania! Lähtökuopissa

  Viisumit Venäjälle ja Iraniin saapuivat postissa ja rinkat on pakattu, siskoni ja minun matkaan lähtöön on enää hetki. Kerroin jokin aika sitten siitä miten lykkäsin suunnitelmissa ollutta lähtöä kuukausilla. Se oli tarpeen ja vaikka…

  tiistai, lokakuu 30, 2018
 • Isän kaksisuuntainen mielialahäiriö

  En useinkaan kiinnitä huomiota minkä värisen paidan puen aamuisin ylleni. Tänään kuitenkin valitsin tarkoituksella vihreän ja maalasin minun ja siskoni naamaan vihreät sydämet. Syynä paitavalintaan ja sydämeen on tänään vietettävä kansainvälinen mielenterveyspäivä. Päivä, jonka…

  keskiviikko, lokakuu 10, 2018
 • Eikö sun pitäisi olla jo matkalla?

  Moni tuttu kysyy Loviisan kaduilla kävellessäni kummissaan, että eikö minun pitäisi olla matkalla. Ja niin minun alkuperäisen suunnitelman mukaan pitäisikin olla. Luulinhan lähteväni Suomesta jo kesällä. Nyt on jo melkein lokakuu ja täällä sitä…

  maanantai, syyskuu 24, 2018
 • Save Movement Suomi ja matka teurastamolle

  Viime keskiviikkona herätyskelloni soi 4:15. Olin kaverini luona yötä Helsingissä. Nappasin herättyäni eteisestä edellisenä päivänä maalaamani kyltin matkaani ja lähdin kävelemäään Katajanokasta kohti Kalliota. Fiilis oli jännittynyt. Kävelin pitkin Helsingin hiljaisia katuja paljain jaloin,…

  tiistai, heinäkuu 24, 2018
 • Suomen halki liftaten

  Kerroin viimeksi miksi suunnitteilla ollut ulkomaanmatka vaihtui kotimaanreissuun ja avasin hieman fiiliksiäni ilmastonmuutosta ja lentomatkustamista kohtaan. Päätin kokeilla miltä maateitse matkustaminen tuntuu ja kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni kunnolla liftaamista. Sain mukaan reissulle ystäväni Niinan…

  sunnuntai, kesäkuu 3, 2018
 • Lopetan lentämisen

  Poden ilmastoahdistusta ja mietin päivittäin teenkö omalta osaltani tarpeeksi jotta en edistäisi ilmastonmuutoksen pahenemista. Suren ja turhaudun kun nään ettei maailmamme pelastaminen ole kaikkien meidän yhteinen tavoite ja suurin osa meistä vähät välittää, jopa…

  perjantai, toukokuu 25, 2018
 • Vaellus Kilimanjaron huipulle – osa 2

  Missasitko Kilimanjaron vealluksen ensimmäiseen puolikkaan? Pääset tekstiin täältä. Tässä jälkimmäinen osa: Päivä 4. Heräsimme perinteiseen herätysaikaamme puoli seitsemältä, suoritimme aamutoimet ja aloitimme vaelluksen puoli yhdeksältä. Neljäs päivä alkoi Barancu wall nimisen seinämän ylittämisellä. Tykkäsin noususta sillä…

  maanantai, maaliskuu 19, 2018
 • Vaellus Kilimanjaron huipulle – osa 1

  Kilimajaro! Vitsit mikä kokemus! Hain äitini viikko sitten Moshin lentokentältä. Hän rakastaa vaeltamista ja oli haaveillut kilimajaron valloituksesta jo pitkään. Minullakin oli hänen reissuja seuratessaan herännyt kiinnostus tehdä joku ns. oikea vaellus. Niinpä päätimme…

  torstai, maaliskuu 15, 2018
 • 10 päivää iranilaisessa vuoristokylässä

  Saimme Iraniin saavuttuamme sohvasurffauksen kautta viestin kolmekymppiseltä Hadilta. Hän kertoi kotikylästään ja kutsui meidät hänen ja hänen äitinsä kotiin Yachecai nimiseen vuoristokylään lähelle Isfahanin kaupunkia. Hadi lupasi näyttää minulle ja siskolleni, miltä elämä näyttää…

  tiistai, maaliskuu 6, 2018
 • Moshin kahvifarmi, vesiputous ja kuumat lähteet

  Terkut Moshista, Kilimanjaron alueen pääkaupungista. Tunnelma täällä on toisaalta samanlainen kuin Dar Es Salaamissa ja kylässä jossa asuin, mutta toisaalta aivan erilainen. Moshissa ollaan selkeästi totuttu turisteihin ja siksi täällä pääsee siltä osin helpommalla…

  keskiviikko, helmikuu 28, 2018
 • Arkipäiväni Tansaniassa

  Moikka! Kuukausi Afrikka elämää takanapäin. Lähdin eilen jatkamaan matkaani vapaaehtoispaikastani Dar Es Saalmista eteenpäin ja saavuin illalla bussilla Kilimanjaron alueelle Moshin kylään. Mennyt kuukausi oli ihana ja nyt haluankin näyttää kuvien avulla miltä yksittäinen…

  perjantai, helmikuu 23, 2018
 • Vapaaehtoiseksi Afrikkalaiseen päiväkotiin – ilmaiseksi

  Mambo! Kiinnostaako vapaaehtoistyö Afrikassa? Into loppuu useinkin lyhyeen kun alkaa googlettamaan mahdollisuuksia lähteä töihin jonkin järjestön kautta. Jo nimittäin ensimmäinen googlen vaihtoehto tarjoaa kahden viikon vapaaehtoistyöpaikkaa lasten kanssa Ghanassa ja antaa hinnaksi 980 dollaria.…

  maanantai, helmikuu 12, 2018
 • synttärihumua ja sairastuminen malariaan

  Jopas on olleet ikimuistoiset kolme päivää. Niin hyvällä kuin huonollakin tavalla. Vietin nimittäin  21-vuotis syntymäpäiväni täällä Afrikassa ja sitten sairastuinkin malariaan. Ja kyllä, luit oikein. Malariaan. Aloitetaan synttäreistä! Syntymäpäiväni alkoi työpäivällä päiväkodissa. Muistelin, että…

  lauantai, helmikuu 3, 2018
 • Yksin maailmalla – soolomatkustamisen parhaat puolet

  Toissa kesänä hyvästelin minua lentokentälle saattamaan tulleet ystäväni ja matkani kohti Australiaa alkoi. Vaikka olin jo asunut hetken omillani, tiesin, että nyt olisi ensimmäinen kerta koskaan, kun olisin oikeasti yksin eikä kukaan siellä odottaisi…

  sunnuntai, tammikuu 14, 2018
 • 10 syytä matkustaa Balkanille

  Matkani ympäri Balkania tuli päätökseen ja saavuin takaisin Suomeen. Seitsemän viikkoa hurahti vauhdilla ja Balkan teki kokonaisuudessaan vaikutuksen. Vierailin yhteensä seitsemässä eri maassa ja tähän alkuun reittini: Romania (Bukarest, Sighisoara, Brasov & Bran, Timisoara)…

  lauantai, marraskuu 25, 2017
 • Käymisen arvoinen Belgrad

  Kolmen farmiviikon jälkeen jatkoin matkaani Bosniasta Belgradiin eli Serbian pääkaupunkiin. Odotin jännityksellä kuinka selviäisin rauhallisen pikkukaupunki elämän jälkeen ihmisiä ja autoja kuhisevassa miljoonakaupungissa. Yllätyin positiivisesti. Farmin jälkeen kaupunkiin saapuessa olo oli kieltämättä kuin alienilla joka…

  perjantai, marraskuu 3, 2017
 • Farmi elämää Bosniassa

  Sain heti reissun alussa tarpeekseni kaupungeista ja löysin ratkaisun luontokaipuuseeni workaway nimisen nettisivun kautta ja saavuin kymmenen päivää sitten Bosnialaiselle minifarmille, Kuljenovsi nimiseen kylään.  Tämä ei olekaan mikä tahansa farmi vaan täysin oma maailmansa.…

  sunnuntai, lokakuu 15, 2017
 • Draculan jäljillä – Sighisoara, Bran & Brasov

  Sihgisoara  Sighisoaran kaupunki sijaitsee Transilvanian alueella ja on yksi Unescon maailmanperintökohteista sekä taruhahmo Draculan esikuvana pidetyn Vlad Tepesin synnyinpaikka. Bukarestista junamatka kaupunkiin kestää noin kuusi tuntia ja Brasovista kaksi tuntia. Sighisoaran vanhakaupunki sijaitsee ”kirkkovuorella”…

  perjantai, syyskuu 29, 2017
 • Välivuosi?

  Valmistuin lukiosta vuosi sitten ja olin pitkään tiennyt, että sen jälkeen lähden matkustelemaan eli pitäisin niin sanotun välivuoden. Pohdin menneen vuoden aikana useinkin kauhulla juuri tuota sanaa “välivuosi”. Mitä oikeasti tarkoitamme kyseisellä sanalla? Mistä…

  torstai, syyskuu 14, 2017