Kaunis Hvar on Kroatian luksussaari

Hvarin saari tarjoaa matkailijalle upeita maisemia, palmurantoja ja Välimeren rentoa tunnelmaa laadukkaissa puitteissa. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.

Kuva: Istockphoto
Hvar, Kroatia

Autonvuokraus Kroatian saaristossa – katso vinkit ensikertalaiselle

Kroatian parasta matkailuantia ovat rannikon kauniit saaret, joihin on helpointa tutustua kun alla on vuokra-auto. Lue vinkit ensikertalaisen autolomalle!

Saaristossa eletään saariston elämää

Auton vuokraaminen on Kroatiassa helppoa ja varsin edullista. Hinta riippuu tietenkin auton tyypistä, mutta yleensä pienen henkilöauton saa halvimmillaan noin 60 eurolla viikoksi. Hinnat kannattaa vertailla hyvissä ajoin etukäteen ja hoitaa varaus valmiiksi jo ennen lomaa. Voit noutaa auton suoraan lentoasemalta esimerkiksi Splitistä tai Dubrovnikista. Kumpi tahansa näistä sopii hyvin lähtöpisteeksi saariston kiertelyyn.

Kroatian saarilla autoilu on tietenkin hyvin samanlaista kuin mantereellakin, mutta saarilla liikuttaessa täytyy tietenkin huomioida paikasta toiseen pääsemisen reunaehdot, eli lauttareitit ja yhteyslaivojen aikataulut. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa tutkia reittikarttaa tarkasti. Suuremmilla saarilla, kuten Hvarilla, on useampi satama ja runsaat liikenneyhteydet, mutta pienemmille saarille laivoja kulkee ehkä vain kerran päivässä.

>> Esittelyssä Kroatian kauneimmat saaret – mikä sopii sinulle?
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

Teiden kunto vaihtelee erinomaisesta erittäin huonoon

Kroatian maaseudulla ja saaristossa teiden kunto voi olla mitä tahansa vastarakennetusta asfaltista kuoppaiseen hiekkatiehen. Samoja reittejä saattavat käyttää traktorit, maatalouskoneet ja silloin tällöin jopa hevoskärryt. Varaudu siis kohtaamaan mahdollisesti haastaviakin olosuhteita ja valitse vuokra-auto matkakohteen mukaisesti.

Yhtä lailla vaihtelevaa on viitoituksen ja ylipäätään osoitemerkintöjen täsmällisyys. Navigaattori alkaa olla nykyisin jo standardivaruste lähes kaikissa vuokra-autoissa, mutta on suositeltavaa varata mukaan teknisten kapineiden lisäksi myös paperikartta, sillä se on ongelmatilanteessa varmin apuväline perille löytämiseen. Kaikkiin paikkoihin ei ole edes olemassa virallista katuosoitetta, jota navigaattori voisi etsiä.

Myös muilta osin Kroatian liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta melko paljon. Rohkeat ohitukset ja teiden kunnosta piittaamaton ajovauhti tuntuvat kuuluvan asiaan. Silti paikallista liikennettä ei tarvitse pelätä tai arastella – mukana kyllä pärjää, kun muistaa itse olla ottamatta turhia riskejä.

>> Lue lisää Kroatian liikennesäännöistä ja liikennekulttuurista

Jadrolinija
Kuva:
Valtion laivayhtiö Jadrolinija liikennöi mantereelta useille kroatialaisille saarille.

Autolomailijan saarihyppely on helppoa

Kroatian lukuisat saaret tarjoavat upeita maisemia, hienoja ajoreittejä ja tietenkin paljon rantaa ja merellistä tunnelmaa. Autolomailijan saarihyppelyreittiä suunnitellessa kannattaa tutustua kunkin saaren luonteeseen huolella ja sovittaa matkan aikataulutus omiin kiinnostuksenkohteisiin. Suurimpia saaria, kuten Hvaria, Bračia, Korčulaa ja Mljetiä varten kannattaa varata ainakin kaksi tai kolme päivää saarta kohden. Pienemmille riittää helposti yksikin.

Osa saariston reiteistä liikennöidään suurilla ruotsinlaivamaisilla autolautoilla, osa pienemmillä katamaraaneilla. Pisimmät reitit sisältävät yöpymisen laivalla, lyhimmät ovat vain nopeita muutaman kilometrin pyrähdyksiä satamasta toiseen. Kroatian valtion omistama Jadrolinija-varustamo liikennöi lähes kaikille maan saarille. Aikataulu- ja reittitiedot löytyvät englanniksi Jadrolinijan verkkosivuilta. Jos matkustat vilkkaimmalla kaudella kesä–elokuussa, on fiksua varata liput jo ennakkoon, sillä monet Jadrolinijan reiteistä ovat hyvin suosittuja ja autopaikat saatetaan varata loppuun. Jadrolinijan lisäksi Kroatiassa toimii lukuisia pienempiä yksityisiä varustamoja, jotka liikennöivät alueellisia reittejä. Lisätietoa sekä listan kaikista reiteistä löydät esimerkiksi Croatia Ferries -sivustolta.

Kesäkausi kesäkuusta elokuuhun on Kroatian suosituinta matkailuaikaa, mutta autolomailijalle kaikkein paras ajankohta on joko toukokuu tai syys–lokakuu. Näillä kausilla sää ja muut lomailuolosuhteet ovat kohdallaan, mutta esimerkiksi majoitushinnat matalammat ja laivoilla paremmin tilaa. Sesongin ulkopuolella matkustaessa kaikkia varauksia ei tarvitse lukita ennakkoon, vaan voit luottaa löytäväsi hotellin ja laivapaikan myös lyhyellä varoitusajalla. Kannattaa siis harkita sesongin ulkopuolella matkustamista, jos tahdot säilyttää mahdollisuuden spontaanehin valintoihin matkan varrella.

>> Lue lisää saarihyppelystä Kroatiassa

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja Istockphoto

Päivitetty: 28.7.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia