Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Moottoritie on kuuma – autolomailijan kesätärpit Saksaan

DZT/Andrew Cowin artikkelin kuva
Automatkailu
Suunnitteletko autolomaa Saksassa? Listasimme helpot ja selkeät reittivaihtoehdot avuksi matkasi suunnitteluun.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 04.05.2017
facebook   whatsapp

Minne mennä Saksassa?

Automatka Saksassa ei suinkaan tarkoita vain nopeusrajoituksettomia moottoriteitä tai suurkaupunkien ruuhkia. Parhaat puolensa Saksa näyttää kun poikkeat sivuun Autobahnalta ja annat mutkaisten pikkuteiden johdattaa kiinnostaviin kohteisiin kauas metropolien humusta.

Pidemmän matkan suunnittelussa paikallistuntemus on tarpeen ja etenkin ensikertalaisen voi olla vaikea hahmottaa minne päin laajaa maata oma matka kannattaa suunnata. Apu on kuitenkin lähellä, sillä Saksassa risteilee lukuisia valmiiksi suunniteltuja teemareittejä, joita seurailemalla kohdevalinnat eivät voi mennä pahasti pieleen. Liian orjallisesti valmiita reittejä ei tarvitse noudattaa, vaan pieni spontaanius ja luovuus on aina paikallaan. Reitit kuitenkin antavat hyvän raamin matkantekoon ja ovat erinomaisia työkaluja etappien suunnitteluun kokenemmallekin reissaajalle.

Tässä muutama esimerkki Saksan teemareiteistä – tutustu ja valitse omasi. Lisää vaihtoehtoja on koottuna esimerkiksi Saksan matkailutoimiston sivuille sekä Ferienstrassen-sivustolle. Poimimme näiden joukosta kolme kiinnostavaa vaihtoehtoa.

Romantische Straße vie Würzburgista Alpeille

Romantische Straße on nimensä mukaisesti reitti, jonka varrelta löytyvät Saksan kenties romanttisimmat maisemat. Linnoja, vuoria, idyllisiä maalaiskyliä… Tämän reitin varrella voit piipahtaa esimerkiksi maailman kuuluisimmassa prinsessalinnassa Neuschwansteinissa sekä värikkäässä Rothenburg ob der Tauberissa, joka tunnetaan postikorttimaisista ristikkotaloistaan.

Romanttinen reitti alkaa Würzburgista ja jatkuu aina Alppien juurelle Füsseniin saakka pysytellen lähes koko matkan Baijerin alueella. Reitin pohjoisosassa pistäydytään hetken verran myös naapuriosavaltiossa Baden-Württembergissä, mutta Romantische Straßea voisi hyvin kuvata Baijeri-reitiksi, sillä niin vahvasti tämän matkan varrella nähtävät maisemat henkilöityvät nimenomaan baijerilaisuuteen.

Matkaa kertyy kaikkiaan noin 350 kilometriä. Viikko riittää hyvin matka-ajaksi. Romantische Straße näyttää keskieurooppalaisen pikkukaupunkikulttuurin perinteikkäät kasvot. Isompia metropoleja ei osu näiden teiden varrelle yhtäkään. Würzburg ja Augsburg ovat suurimmat kaupungit romanttisen reitin kartalla. Baijerin pääkaupunki München on kuitenkin saavutettavissa vain pienellä lisämutkalla jos tahdot poiketa siellä osana matkaasi.

>> Lue lisää Romanttisesta reitistä: www.romantischestrasse.de

Riikka KrennAugsburg, Saksa
Augsburgissa magnoliat kukkivat jo huhtikuussa. Syksyllä lämpimät ilmat jatkuvat pitkälle syys-lokakuulle.

Burgenstraße kiertää linnalta linnalle

Yli tuhannen kilometrin pituinen Burgenstraße eli linnareitti vie Saksan Mannheimista aina Tšekin Prahaan saakka. Tämä reitti tarjoaa upean tavan tutustua historialliseen Saksaan. Jos pidät ristikkotaloista, mukulakivistä ja vanhoista linnoista – raunioista tai restauroiduista – on tämä reitti sinulle sopiva valinta.

Koko reitin kulkemiseen kannattaa varata jopa kaksi viikkoa, sillä matkan varrella on runsaasti pysähdyksen arvoisia kohteita. Virallisen reitin varrella on kaikkiaan kuutisenkymmentä linnakohdetta, mutta käytännössä matkan varrelle tai lähiseuduille osuu vielä tätäkin enemmän historiallisia linnoja tai niiden raunioita. Kiinnostavimpia Burgenstraßen pysähdyspaikkoja Saksan puolella ovat esimerkiksi Heidelberg, Eberbach, Sinsheim, Rothenburg, Bamberg, Coburg ja Bayreuth.

Burgenstraßesta lausuttakoon myös varoituksen sana: muutamat tämän reitin pääkohteista ovat erittäin suosittuja matkailukaupunkeja ja saattavat kesäkaudella olla pahasti turistien ruuhkauttamia. Esimerkiksi Heidelberg ja Rothenburg ob der Tauber ovat koko ajan kasvavissa määrin amerikkalaisten sekä aasialaisten kävijöiden suosiossa. Vilkkainta aikaa on heinä-elokuu, joten ajoita matkasi alkukesälle tai vasta syksylle jos suinkin voit. Saksan kesä on onneksi pitkä ja lämmin: vielä syyskuussa saadaan helteitä ja lokakuussakin tarkenee usein lyhythihaisessa, joten syksyn sadonkorjuuaika ei suinkaan ole huono valinta Burgenstraßen kiertämiseen.

>> Lue lisää Burgenstraßesta: www.burgenstrasse.de

Rotheburg, Saksa
Saksan viiniseuduilla kesä on vehreä ja lämmin. Kuva Rothenburg ob der Tauberista.

Badenin viinitietä kannattaa kulkea hitaasti

Badenin viinitie vie Saksan eteläisimmän viinialueen sydämeen. Reininlaakson kauniin kumpuilevat maisemat yhdistyvät vieressä nouseviin Schwarzwaldin tummiin metsiin. Tämän reitin varrella ei ole yhtäkään suurkaupunkia, mutta sitäkin enemmän pieniä kyliä, joissa viininviljely on jokapäiväistä arkea ja syksyn sadonkorjuujuhlat vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Seutu on maatalousvoittoista ja viinirinteiden lomassa näkyy myös maissipeltoja ja hedelmätarhoja.

Badenin viinitie on noin viidensadan kilometrin mittainen. Reitin kiertämiseen riittää viikkokin, mutta rauhallisemmalla tahdilla eteneminen antaa mahdollisuuden tutustua seutuun ilman kiirettä ja viipyä kiinnostavimmissa paikoissa pidemmin.

Tältä reitiltä on helppo poiketa myös Ranskan ja Sveitsin puolella vierailemaan. Ranskan Alsace on joen vastarannalla ja myös siellä kulkee oma viinireitti Route des vins d’Alsace. Todelliset viini-intoilijat ajavat Reinin toista puolta alas ja toista ylös – napaten näin kaksi kärpästä eli kaksi kaunista viinireittiä yhdellä iskulla.

>> Lue lisää Badenin viinitiestä: Badenin viinitie päästä päähän

Mistä automatka Saksassa kannattaa aloittaa?

Moni aloittaa matkansa Lyypekistä, jonne Finnlinesin laivat Suomesta saapuvat. Tämä on selkein ja helpoin reittivalinta jos lähdet Suomesta liikkeelle. Muita vaihtoehtoja ovat Baltian ja Puolan halki kulkeva Via Baltica tai Ruotsin ja Tanskan kautta ajaminen. Vaikka lauttamatka Helsingistä Lyypekkiin viekin noin 30 tuntia, on se silti kokonaisuudessaan nopein reittivaihtoehto jollet tahdo istua ratissa vuorokauden ympäri. Laivamatka antaa lomalle rennomman alun.

Auton voi tietenkin vuokrata myös paikan päältä Saksasta, jolloin helpoimmat aloituskaupungit Suomesta saapuvalle ovat Berliini, München ja Frankfurt. Kaikilla lentokentillä on autovuokraamoja.

>> Lue lisää autoilusta Saksassa: Vinkit autolomailijan Saksaan – näin saat matkasta kaiken irti

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja DZT/Andrew Cowin

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.