Kuva: Flickr / bernasovsky
Tadžikistanin Anzob-tunneli tunnetaan kuoleman tunnelina

”Kuoleman tunnelista” eivät ole kaikki selvinneet hengissä – pimeä reitti täynnä vaaroja

Kuoleman tunneliksi kutsuttu pimeä reitti on autoilijalle varsinainen tulikoe.

Ajaisitko tähän pimeään tunneliin?

Kuoleman tunnelin nimellä on niin pahaenteinen kaiku, että on vaikea uskoa reitin syntyneen paikallisten elämän helpottamiseksi Tadžikistanissa.

Viisi kilometriä pitkä pimeä tunneli – viralliselta nimeltään Anzob – on saanut lempinimensä reitin vaarallisuuden takia. Kaikki autoilijat eivät ole selvinneet äärimmäisen huonokuntoisesta tunnelista hengissä.

Tunneli rakennettiin yhdistämään Tadžikistanin suurimmat kaupungit Dušanbe ja Hudžand. Aiemmin välimatkan taittamiseksi tarvittiin rajanylitys Uzbekistaniin sekä usein ympärivuotisten lumivyöryjen sulkema reitti.

Iranin toteuttaman miljardihankkeen kustannuksia on vaikea uskoa tunnelin kuntoa katsottaessa. Tunneli on lähes kauttaaltaan pimeä, eikä siellä ole yhden tuulettimen lisäksi minkäänlaista ilmanvaihtojärjestelmää.

Pahinta Anzob-tunnelissa on tien kuoppaisuus. Auton renkaat uppoavat kuoppiin, jotka täyttyvät tunneliin tulvivasta vedestä. Autoilijoita kiusaavat myös putoavat kivet.

Tunnelin tekee hankalaksi myös sen kapeus. Kaksikaistaisessa tunnelissa voi olla vaikeaa pysyä omalla kaistalla, sillä tie on täynnä vaarallisia esteitä.

Jotain Anzobin kyseenalaisesta turvallisuudesta kertoo jo se, että virallisesti vuonna 2006 avatun tunnelin rakennustyöt saatettiin loppuun vasta maaliskuussa 2015. Vain kolme kuukautta lopullisen valmistumisensa jälkeen tunneli jouduttiin sulkemaan korjausta varten. Se avattiin uudelleen syyskuussa.

Iranilaisviranomaisten mukaan tunnelin tekevät haastavaksi esimerkiksi alueen korkeus, seiniä pitkin juokseva vesi ja kylmät sääolot. Maan energiaministeriön mukaan Anzob-tunnelia ei voi verrata muihin vastaaviin projekteihin.

Uskaltaisitko ajaa tähän tunneliin? Katso alta Anzob-tunnelissa kuvattu video vaikeista olosuhteista – videon kuvannut Silvan Graf kertoo YouTubessa tunnelin tulvivan hyvissäkin sääoloissa.

Lähde: News.com.au
Kuva: Flickr / bernasovsky
Video: YouTube / Silvan Graf

Päivitetty: 29.10.2015

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia