Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Erilainen autoloma Marokossa

artikkelin kuva
Automatkailu
Marokon liikennekulttuuri ei sovi heikkohermoisille.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 17.09.2013
facebook   whatsapp

Marokko tarjoaa kiehtovia elämyksiä matkailijan jokaiselle aistille. Maan vilkas liikennekulttuuri on jo itsessään kokemisen arvoinen, mutta ei sovi kenelle tahansa.

Kaasujalkaa autoillessa kannattaa käyttää kohtuudella, sillä kaupunkien kaoottinen kuhina saa kokeneemmankin kuljettajan pään pyörälle.

Nauti maisemista autoillen

Maisemat Marokon autobaanojen varsilla vaihtelevat horisonttiin jatkuvista hiekkadyyneistä vihreisiin peltoihin ja pieniin kyliin laatikkomaisine asumuksineen.

Hyvinhoidetut moottoritieväylät ovat tasaisia ja helppokulkuisia. Marokon seitsemän moottorietien kautta pääsee kattavasti maan länsirannikolle kuin vuoristoiseen sisämaahan.

Marokkolainen perinneasu

Moottoritiet A1 ja A3 kiemurtelevat osittain pitkin länsirannikon rantaviivaa Tangieristä alas Casablancaan saakka muodostaen yhden Marokon hienoimmista maisemareiteistä. Noin 300 kilometriä pitkältä väylältä kurvaa helposti matkan varrella vastaan tuleviin kaupunkeihin tai vaikkapa aurinkoa ottamaan kullanruskeille hiekkarannoille, joita maassa riittää silmänkantamattomiin.

Moottoritie ja kaupunkiliikenne kuin yö ja päivä

Moottoriteiden ja kaupunkien liikenne ovat Marokossa täysin erilaisia. Valtateillä voi huoletta kaasutella jopa 120 km/h -vauhtia, kun taas kaupungeissa nopeusrajoitukset ovat enimmäkseen 40 km/h.

Matkailijan ei turhia kannata kaasutella, sillä ylinopeussakon voi saada yhtä lailla turisti kuin paikallinenkin. Maksullisilla moottoriteillä liikenne on hiljaista, sillä maksut pitävät huterat rekat ja kahjot taksikuskit pois baanoilta. Suomalaisittain moottoritiemaksut ovat edullisia ja ne maksetaan dirhameilla teiden varsilla sijaitsevissa tietullipisteissä.

Kaupungeissa sekä kylissä liikennekulttuuri on täysin päinvastainen autojen ja mopojen sinkoillessa päättömästi joka suunnasta. Selkeät tienviitat ovat kaupungeissa harvassa, joten navigaattori on lähes korvaamaton.

Kameli aavikolla

Kohtuullisen ajotaidon lisäksi matkakumppaneiksi tarvitaan pelkääjän paikalle toinen silmäpari, sekä roppakaupalla kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta. Liikenneympyröissä sekä kaupunkiteillä on oltava erityisen valppaana taksien ohitellessa tavalliset henkilöautot renkaat vinkuen.

Luota kansainvälisiin vuokrausfirmoihin

Auton vuokraaminen onnistuu suhteellisen vaivattomasti suomalaisella ajokortilla ja 21 vuoden iällä kansainvälisissä, suurkaupungeissa sijaitsevissa autonvuokrausfirmoissa kuten Avis, Hertz tai Europcar. Kätevintä on varata auto jo etukäteen esimerkiksi Rantapallon kautta.

Vaikka hintataso kyseisissä firmoissa on paikallisia korkeampi, ei ole ollenkaan epätavallista, että auton varustuksesta puuttuu esimerkiksi radio. Auton kunto ja sen laitteisto on hyvä tarkistaa ennen vuokrausta. Jos matkaat Marokkoon omalla tai vuokra-autolla, huolehti vakuutus kuntoon. Tiukan paikan tullen se maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Villieläimiä ja jalankulkijoita

Moottoriteiden tietullimaksut eivät pidä loitolla teiden varsilla marssivia paikallisia, jotka kulkevat väylillä vaihtaen puolelta toiselle.

Sama pätee sekä kaupungeissa että kuhmuraisilla maanteillä, joilla vastaan saattavat jalankulkijoiden lisäksi tulla villieläimet. Etenkin pimeällä on syytä varoa, sillä usein nämä kulkurit vaeltavat teillä ilman minkäänlaista valaistusta.

Kylissä ja kaupungeissa kannattaa auto parkkeerata valvotuille paikoitusalueille, jotka pitävät varkaat kaukana ja maksavat ainoastaan muutaman dirhamin.

Teksti: Katri Lehmussaari
Kuva: Aurinkomatkat

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.