hero taustakuva

Autoloma Albaniassa – asiat, jotka tulee huomioida ennen road tripiä upeiden maisemien äärellä

Inka Khanji artikkelin kuva
Automatkailu
Balkanin alue sopii mainiosti automatkailuun, sillä suorien lentoyhteyksien puuttuessa kiinnostaviin kohteisiin pääsee parhaiten vuokra-autolla. Ota kaikki irti autolomasta Albaniassa näiden vinkkien avulla!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 29.06.2018
facebook   whatsapp

Autolla helposti naapurimaista

Albania sijaitsee matkailijan kannalta hieman kinkkisesti Montenegron ja Kreikan välissä, eikä Suomesta ole toistaiseksi suoria lentoja maahan. Sen vuoksi useat matkailijat saapuvat Albaniaan maitse naapurimaista. Esimerkiksi automatka Kroatiasta Montenegron kautta Albaniaan onnistuu näppärästi, samoin road trip Kreikasta Albanian puolelle.

Albaniaan suuntaavat autoilijat tarvitsevat autovuokraamostaan vihreän kortin, joka on usein lisämaksullinen. Jos vihreää korttia ei ole, on Albanian rajalla ostettava rajavakuutus.

Autoa vuokratessa tulee myös kertoa, jos auton suunnittelee ajavansa Albanian puolelle. Se voi aiheuttaa vuokraamosta riippuen lisämaksuja. Huomioi, etteivät kaikki kansainväliset vuokraamot salli autojensa viemistä Albanian puolelle lainkaan.

Tieverkosto on pääosin hyväkuntoista

Auto on näppärä tapa tutustua Albanian monipuolisiin kohteisiin. Maassa on toki toimiva ja edullinen julkisen liikenteen verkosto, mutta oma auto tuo vapautta matkailuun. Albanian rannikolla on esimerkiksi lähes loputtomiin upeita rantapoukamia, joihin pääsee vaivattomimmin omalla autolla. Myös vuoristokaupungit ja teiden varsilla näkyvät maisemat avautuvat parhaiten omasta autosta käsin.

Inka KhanjiAutoloma Albaniassa
Tieverkosto on pääasiassa hyväkuntoinen, mutta ajaminen saattaa olla paikoiten kaoottista esimerkiksi kaupungeissa, sillä liikennesääntöjä sovelletaan rennosti.

Autotiet ovat Albaniassa vaihtelevassa kunnossa, mutta pääsääntöisesti hyväkuntoisia. Päällystämättömiä vuoristoteitä toki on, mutta valtaosa matkailijoiden eniten suosimista reiteistä Albanian pohjois- ja eteläsuunnassa on hyvässä kunnossa. Monet vuoristotiet ovat kapeita eikä niissä välttämättä ole kaiteita, mistä syystä kuskeilta vaaditaan tarkkaavaisuutta erityisesti ohitustilanteissa.

Yleisiä teitä on noin 12 000 kilometriä, joista moottori- ja pikateitä on noin 650 kilometrin matkalta. Toistaiseksi Albanian teistä ei veloteta erillisiä maksuja, eikä esimerkiksi pääkaupungissa Tiranassa ole käytössä ympäristövyöhykkeitä. Tietulleista ei siis tarvitse huolehtia Albanian automatkalla.

Rento ajokulttuuri vaatii tottumista

Suomalaiseen liikenteeseen tottuneen kuskin on melko helppo sujahtaa Albanian ajokulttuuriin, sillä liikennesäännöt ovat pääosin samat.

Inka KhanjiAutoloma Albaniassa
Auton ikkunoista avautuu huikeita maisemia Albaniassa.

Sääntöihin kuitenkin suhtaudutaan rennolla otteella, kuten monissa muissa Balkanin alueen maissa. Esimerkiksi oikealta tulevien väistämissääntö on myös Albanian liikennesäännöissä, mutta käytännössä on hyvä varautua siihen, että sitä sovelletaan tilanteen mukaan. Monissa paikoissa ensimmäisenä tilanteeseen saapunut saa myös liikkua ensimmäisenä.

Liikenteessä tulee huomioida myös hitaat liikennevälineet, sillä polkupyörien ja hevosvankkureiden näkeminen autotiellä muun liikenteen joukossa ei ole Albaniassa kummallista. Vuoristoteillä meno saattaa katketa hetkeksi esimerkiksi keskellä tietä parveilevan lammas- tai lehmälauman vuoksi.

>> Lue myös: Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Kävin jo vuonna 2003 asuntoautolla siellä Albaniassa ja 19 maata ajettiin 28 vuorokautta. Ainoa maa missä saatiin kaasua as.autoon oli Albania. Aivan huippuystävällistä kansaa. Tämä lokakuussa 2003.?


  2. Roadtrip Kreikasta Albaniaan voi olla vaikea tehdä vuokra-autolla, sillä kreikkalaiset autovuokraamot eivät antaneet lupaa viedä autoa maasta pois. Kysyin noin kymmenestä vuokraamosta, ja joka paikassa sama vastaus. Päädyimmekin vuokraamaan auton Albaniasta, ja ajamaan sieltä Kreikkaan.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.