hero taustakuva

Autolla halki Yhdysvaltojen idyllisen itärannikon – tässä vinkit matkallesi

Flickr/Ani Od Chai artikkelin kuva
Automatkailu
Rhode Island ja Connecticut hurmaavat upeilla rantakohteilla ja kauniilla arkkitehtuurilla.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 05.12.2015
facebook   whatsapp

Aloita Bostonista tai New Yorkista

Yhdysvaltojen itärannikon pohjoisten osavaltioiden rannikot ovat kautta historian olleet tunnettuja rikkaiden lomapaikkoja. Kuuluisin paikka on Massachusettsin osavaltioon kuuluva Martha’s Vineyardin saari, jonne itärannikon suurkaupunkien eliitti on perinteisesti kokoontunut viettämään kesää.

Rhode Islandin ja Connecticutin osavaltioiden rannikoilla on vieri vieressä suloisia pikkukaupunkeja ja hiekkarantoja. Nämä kauniit maisemat ovat unelmakohde autoreissulle, jonka voi aloittaa Bostonista tai New Yorkista. Yhteydet Suomesta New Yorkiin ovat hyvät, ja auton voi vuokrata suoraan lentoasemalta.

Talvikuukausina rannikolla on hiljaisempaa, mutta kesällä kaupungit ja kylät saavat hetkellistä asukasmäärän lisäystä paikalle virtaavista lomailijoista. Kesällä alueella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia.

Rhode Islandin ja Connecticutin mahtailevat kartanot

Newport Mansions on keskittymä upeita loma-asuntoina käytettyjä kartanoita Rhode Islandin Newportissa. Kartanot sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, joten useampaan voi tutustua samaan aikaan. Osaan kartanoista pääsee tutustumaan vain oppaan johdolla, kun taas toisissa saa itse kulkea vapaasti kuunnellen opastusta nauhalta. Lippuja voi ostaa yksittäin tai hankkia yhdistelmälipun useampaan kartanoon.

Suurin Newportin alueen kartanoista on the Breakers, joka oli vaikutusvaltaisen Vanderbiltin suvun kesäpaikka. Renessanssin tyyliä jäljittelevässä kartanossa on 70 huonetta ja isot puutarhat. Eniten vierailtuihin kartanoihin kuuluvat myös The Elms ja Marble House.

The Breakersin kartano Newportissa
The Breakers on yksi hulppeimmista kartanoista Newportin kaupungissa.

Connecticutista löytyy Yhdysvaltojen kalliimpia asuntoja. Erityisesti hulppeita asuntoja on Greenwichin kaupungissa. Monet näistä ovat yksityisten henkilöiden omistamia eikä niihin pääse vierailemaan, mutta Greenwichin vehreitä katuja ajellessa voi rakennuksia ihailla ulkoapäin.

Koe kuvankauniit rannat

Pitkin rannikkoa on jatkuvasti hurmaavia hiekkarantoja ja jylhiä kalliomaisemia. Monilla rannoilla on sijaitsee yksityisiä klubeja ja kerhotiloja, mutta rannat ovat usein julkisessa käytössä. Osalle rannoista on sisäänpääsy- ja pysäköintimaksuja erityisesti kesän lomakuukausina.

Newportissa rantaa pitkin kulkee Cliff Walk -kävelyreitti, joka esittelee alueen kauneimmat rantamaisemat ja upeimmat arkkitehtuurin taidonnäytteet. Reitti alkaa Easton’s Beachiltä, joka on pitkä valkohiekkainen ranta, jossa voi surffata. Rannalla on vanha karuselli, leikkikenttä lapsille sekä grillausalue. Reitti päättyy Bailey’s Beachiin, joka ei ulkonäöltään ole viehättävin ranta, mutta on Newportin eliitin suljettu kokoontumispaikka.

Easton's Beach Rhode Islandin osavaltiossa
Easton’s Beach on yksi Rhode Islandin viehättävistä hiekkarannoista.

Misquamicut State Beach on yksi Rhode Islandin osavaltion suosituimmista rannoista. Siellä järjestetään erilaisia tapahtumia kuten Misquamicut Springfest, jolloin rannan täyttävät musiikki, ruokakojut ja huvipuistolaitteet.

Blue Shutters Town Beach ja Warren Town Beach sopivat erityisen hyvin lapsiperheille. Warren Town Beach on loistava paikka koko perheen piknikille ja matalat vedet sopivat hyvin myös lasten vesileikkeihin.

Pikkukaupunkien idylli on itärannikkoa parhaimmillaan

Valtavia suurkaupunkeja ei näistä osavaltioista kannata lähteä etsimään, mutta pieniä hurmaavia rantakaupunkeja on senkin edestä.

Rhode Islandin Bristol on tunnettu Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivän kunniaksi järjestetyistä juhlallisuuksista. Juhlallisuudet alkavat jo kesäkuun puolella erilaisilla tapahtumilla kuten ulkoilmakonserteilla ja huipentuvat heinäkuun 4. päivä, jolloin kaupunki täyttyy juhlijoista.

Niantic on pieni kylä East Lymen kaupungissa Connecticutissa. Kylässä on perinteikäs pääkatu uniikkeine putiikkeineen sekä noin puolitoistakilometrinen rantaa pitkin kulkeva puinen rantakatu.

Old Saybrookin majakka
Old Saybrookin vanha majakka on kaunis näky.

Old Saybrook on idyllinen pikkukaupunki, joka on elokuvatähti Katharine Hepburnin kotipaikka. Kaupungissa on näyttelijättären mukaan nimetty kulttuurikeskus, jossa on monipuolinen esitystarjonta. Hemmottelua kaipaavan kannattaa suunnata kaupungin hurmaavaan kylpylähotelliin.

Kulttuuria kaupungeissa tai päiväretki saarelle

Viehättävä Providence on Rhode Islandin pääkaupunki. Kaupungin keskustaa hallitsee läpi virtaavan Woonasquatucket-joen ympärille rakennettu puisto sekä komea Rhode Island State House, joka on osavaltion hallintorakennus. Waterfire on kaupungissa järjestettävä taidetapahtuma, jossa kaupungin joet täytetään pienillä kokoilla ja ihmiset voivat ihastella niitä musiikin säestämänä.

Taidetapahtuma Waterfire Providencen kaupungissa
Waterfire-tapahtuma kerää ihmisiä ihastelemaan keskellä jokea leiskuvia liekkejä.

Connecticutin New Haven on Yalen yliopiston kotikaupunki ja yliopistolla on merkittävä rooli kaupungissa. New Havenissa on vilkas kulttuurielämä ja siellä järjestetään paljon musiikkitapahtumia, kuten New Havenin jazzfestivaali. Kaupungin erikoisherkku on vaalea simpukkatäytteinen pizza, jota tarjoilevat ravintolat Little Italyn kaupunginosassa.

Rannikolta voi tehdä vierailuja myös lukuisille saarille. Connecticutin ja New Yorkin osavaltioiden rajan läheisyydessä sijaitsevalla Great Captains Islandilla on kaunis majakkarakennus ja uinti- ja piknikpaikkoja. Saarelle kulkee lautta kesäkuukausina. Rhode Islandin Block Islandin Mohegan Bluffs -rantajyrkänteet ja idyllinen vanha satama tarjoavat kauniita maisemia. Saarelle pääsee lautalla ympäri vuoden.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Krista Ahonen, Flickr/Ani Od Chai, Kyle Cheung, Christina DeRose, Tony Masiello

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.